به گزارش خبرگزاری مهر، در پی طرح سوال نمایندگان مجلس از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، 31 انجمن اسلامی و هیئت موسس انجمن اسلامی همسو با «دفتر تحکیم وحدت» در دانشگاه های مختلف کشور در بیانیه مشترکی نسبت به اقدامات غیرقانونی نهادهای مسئول دانشگاهی اعتراض کردند.
۲۱ فروردین ماه جاری هم اطلاعیه رسمی «دفتر تحکیم وحدت» در این باره منتشر شده بود. همچنین چندی پیش مسئولان «جنبش عدالتخواه دانشجویی» نیز در مورد عدم صدور مجوز فعالیت به تشکلهای همسو با آن اتحادیه اعتراض کرده بودند.
متن کامل بیانیه ۳۱ انجمن و هیئت موسس انجمن اسلامی ، به شرح زیر است:
یکم: تبیین مواضع
بر کسی پوشیده نیست که پویایی فضای سیاسی دانشگاه ها نتیجه یک فضای اعتماد محور و تلاش دو جانبه ی دانشجویان و مسئولان است اما اینکه چرا این مهم محقق نشده است و کدام یک از این دو محور در انجام مسئولیت خود کوتاهی نموده اند و کدام یک مانع از تحقق خواست مکرّر مقام معظم رهبری برای ایجاد فضای پویا و مؤثر سیاسی در دانشگاه ها شده اند سؤالی ست که این روزها اذهان فعالین دانشگاهی و دلسوزان نظام را به خود اختصاص داده است که پاسخ به آن می تواند برای یافتن راه حل مناسب برای برون رفت از این شرایط بسیار مثمر ثمر باشد.
شرایطی که امروز اکثر دانشگاه ها تجربه می کنند فضایی ست که نتیجه ۴ سال عملکرد دوجانبه دانشجویان و مسئولان دانشگاه ها است. در واقع شواهد جاری در دانشگاه می گوید که بزرگترین ویژگی این روزهای دانشگاه ها فضای بسته٬ انقباضی٬ بی تفاوتی و انفعال است.
ما امضا کنندگان بیانیه ذیل به عنوان نماینده بخشی از دانشجویان سراسر کشور معتقدیم این فضای انقباضی و بسته آن قدر در اکثر دانشگاه های کشور ریشه دوانده است که حتی باز کردن میدان برای بروز سلیقه های مختلف سیاسی در دانشگاه ها به صورت کوتاه مدت و نزدیک انتخابات نیز التیام بخش نخواهد بود هرچند که در صورت باز شدن حداقلی فضای بحث و گفتگو در دانشگاه ها٬ همین اندک نیز برای جامعه دانشگاهیان حکم لنگه کفش در بیابان را خواهد داشت.
بزرگترین شاهد ماجرای فضای حاکم بر دانشگاه ها برگزاری زودهنگام امتحانات دانشگاه ها به بهانه برگزاری انتخابات است. مسئولان وزارت علوم موظفند پاسخ دهند بر اساس کدام دلیل عقلانی و امنیتی باید دانشگاه که قلب تپنده جامعه محسوب می شود در این روزهای حساس و سرنوشت ساز خاموش شود؟ و با کدام اختیار قانونی دانشجویان را از حق قانونی خود برای تاثیرگذاری در فضای انتخابات محروم کرده اند؟ مگر جز این است که این اقدام مسئولان دانشگاهی اعتراف خاموشی ست بر این نکته که این مسئولان در ۴ سال گذشته بستر تضارب آرا و بروز سلیقه های متفاوت را در دانشگاه ها فراهم نیاورده اند تا بتوان از این توان و پتانسیل در این روزهای حسّاس کشور به صورت مؤثر و سازنده بهره برد؟
نمونه دیگر عدم تحقق فضای بانشاط و پویای سیاسی در اکثر دانشگاه ها شرایطی ست که انجمن های اسلامی در ۲-۳ سال گذشته متحمل شده اند و پیگیری های مکرّر آن ها از مراجع قانونی نتیجه بخش نبوده است. طول مدت پیگیری ها که بعضاً بیش از سه سال بوده است به تنهایی گواه این ادعاست که دانشجویان سعه ی صدر لازم را به خرج داده اند و در نهایت با گذراندن تمام مراحل قانونی و رایزنی ها و چانه زنی ها به ناچار برای احقاق حقوق خود از نمایندگان مجلس شورای اسلامی استمداد طلبیده اند.
از آن جایی که راهبردها و سلایق و دیدگاه های انجمن های اسلامی در دانشگاه های مختلف کشور بافتهی یک بافنده واحد نیست و اعضای فعال هر انجمنی با توجه به دغدغه ها و شرایط دانشگاهی خود وارد عرصه سیاسی کشور شده اند واضح است که به صورت طبیعی در میان انجمن ها تفاوت دیدگاه و سلیقه نیز وجود دارد اما آن چه اهمیت دارد این است که این تفاوت ها ناشی از تفاوت سلایق است و تفاوت مبنایی نیست و تمام این دانشجویان دغدغه مند بر آرمان های انقلاب و مقام معظم رهبری و نظام جمهوری اسلامی ایران توافق نظر دارند و اصولاً برای به ثمر رسیدن این آرمانهاست که به جای سکوت و بی تفاوتی سالهای جوانی خود را برای بهبود شرایط در دانشگاه ها و فضای سیاسی دانشگاه های کشور عزیزمان هزینه می کنند.
برای ثبت در تاریخ و افکار عمومی ما، امضا کنندگان این بیانیه، اعلام می کنیم که مبنای حرکت سیاسی ما در چارچوب قانون اساسی، آرمانهای انقلاب اسلامی و امام راحل و منویات مقام معظم رهبری است و همواره قانون برای ما فصل الخطاب بوده و خواهد بود.
دوم: مصادیق رفتارهای غیر قانونی مسئولان
در این بند نمونه هایی از سیاست های غیرقانونی مسئولان را که در قبال انجمن های اسلامی و هم چنین تشکل های دیگر در پیش گرفته اند ذکر می کنیم امید که با برطرف شدن این مشکلات فضای راکد سیاسی و تک صدایی در دانشگاه ها جای خود را به فضای پویا و سازنده بدهد:
1- عدم صدور مجوز تأسیس انجمن های اسلامی دانشجویان و جنبش عدالتخواه دانشجویی که در حال حاضر دو تشکل تأثیرگذار در فضای دانشگاهها می توانند باشند.
برای تبیین موضوع برای افکار عمومی لازم به ذکر است که بیش از سیزده هیأت مؤسس انجمن اسلامی دانشجویان طی سه سال گذشته برای اخذ مجوز تاسیس خود در دانشگاه های خود درخواست داده اند و پس از پایان مهلت قانونی نه تنها – برخلاف قانون- به هیچ یک از آن ها مجوز داده نشده است بلکه مسئولان دانشگاهها و همچنین هیأت مرکزی نظارت بر تشکل های اسلامی وزارت علوم و وزارت بهداشت به وظیفه قانونی خود مبنی بر اعلام کتبی دلایل عدم صدور مجوز به هیأت مؤسس نیز عمل ننموده اند و در نتیجه بلاتکلیفی و بی پاسخ ماندن درخواست٬ سهم این دانشجویان فعال و انقلابی شده است.
لازم به ذکر است طبق ماده ۳ آیین نامه تشکل های اسلامی دانشگاهیان(مصوبه جلسه ۴۴۸ شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ ۹/۶/۱۳۷۸) هیأت نظارت دانشگاه مکلف است پس از گذشت ۱.۵ ماه از درخواست کتبی هیأت مؤسس پاسخ را به صورت کتبی به هیأت مؤسس ابلاغ نماید و در صورت اعــتراض تشکل اسلامی به نظر نهایی هیأت نظارت دانشگاه یا امتناع هیأت نظارت از پـــاسخگویی، موضوع در صــورت درخواست تشکل به هیئت نظارت مرکزی ارجاع و رأی هیأت نظارت مرکزی لازمالاجرا است.
هم چنین هیئت نظارت مرکزی موظف است حداکثر ظرف مدت ۲ ماه٬ پس از بررسی درخواست هیئت مؤسس٬ در صورت صدور مجوز تأسیس تشکّل٬ مدارک دالّ بر صدور مجوز را مستقیماً و به صورت کتبی به هیئت مؤسس ابلاغ کند که چنین امری درباره هیچ یک از هیأت های مؤسس محقق نشده است.
۲- در چند دانشگاه به بهانه تغییر ریاست دانشگاه و در نتیجه تغییر سیاست های مسئولان دانشگاه مجوز انجمن هایی که در گذشته مجوز تأسیس خود را اخذ کرده بودند ملغی اعلام شده است که از مهم ترین نمونه های نقض قانون است.
۳- متاسفانه دیده می شود که برخی رؤسای دانشگاه ها با دلایل غیرقانونی و فراقانونی مانند مخالفت مسئولان استانی یا برخی مجموعه های دیگر از دادن مجوز و یا ادامه فعالیت یک تشکل مستقل دانشجویی جلوگیری می کنند در حالی که ما مدعی هستیم در درون نظام جمهوری اسلامی «قانون فصل الخطاب است» و بر سر این ادعای خود ایستاده ایم.
۴-متأسفانه در اکثر دانشگاهها ریاست دانشگاه در مواردی مانند دعوت سخنران یا برگزاری دیگر برنامه های سیاسی تشکل ها٬ غیرقانونی و سلیقه ای عمل می نمایند و به دلایل مختلف از برگزاری برنامه های سیاسی و دعوت سخنران و یا برگزاری کرسی ها جلوگیری می نمایند در حالی که طبق ماده ۳ بند ۳ دستورالعمل اجرایی آیین نامه تشکل های اسلامی دانشگاهیان مسئولان ذیربط موظفند تصمیم نهایی خود را درباره برگزاری یا عدم برگزاری هر نوع فعالیت تشکلی حداکثر ظرف مدت ۷ روز به صورت کتبی به اعضای تشکل ابلاغ نمایند و عدم ابلاغ تصمیم به صورت کتبی دالّ بر صدور موافقت است.
البته باید گفت که بسیاری از انجمن های دارای مجوز هم در فضایی بهتر از انجمن های بدون مجوز نفس نمی کشند چرا که مسؤلین این دانشگاه ها با انواع وسیله ها و بهانه های ریز و درشت از حرکت برنامه های انجمن ها جلوگیری می کنند و با اعمال نظرهای بالادستی و خلاف قانون مانع از این می شوند که ایده های انقلابی و تصمیم ساز انجمن ها به منصه ظهور برسد و به این طریق عملاً بسیاری از انجمن ها به انفعال کشیده شده اند.
بدون شک پذیرش شرایط موجود به عنوان شرایطی که نیاز به چاره اندیشی دلسوزانه و مدبرانه دارد اثرات بسیار مثبتی خواهد داشت در حالی که بسنده کردن به شرایط موجود و مطلوب دانستن آن تحقق حماسه سیاسی در دانشگاه ها با سؤالات جدی روبرو خواهد شد.
۵- متأسفانه در برخی دانشگاه ها نشریات پیش از انتشار بازبینی می شوند که طبق آیین نامه نشریات بازبینی پیش از انتشار عملی منافی قانون است. هم چنین لغو مجوز نشریات یا عدم صدور مجوز برای انتشار برخی نشریات در دانشگاه ها حاکی از اراده ای بالا دستی برای دور کردن دانشجویان از دغدغه مندی دلسوزانه و سازنده آن هاست.
سوم: سخنی با مسئولان و رسانه ها
بدین وسیله ما٬ اعضای انجمن های اسلامی و هیأت های مؤسس انجمن اسلامی دانشجویان٬ از عموم نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و دیگر مسئولان دلسوز نظام تقاضا داریم به موارد ذکر شده توجه ویژه ای نمایند تا خدای ناکرده این موارد مشمول مرور زمان نشوند تا إن شاءالله با رفع مشکل مجوز های تشکل ها و اصلاح فضای بسته و انقباضی دانشگاه ها برای فعالیت های سیاسی سازنده و دیگر موارد ذکر شده بسترهای حداقلی برای خلق حماسه سیاسی که مورد نظر مقام معظم رهبری است در دانشگاه ها فراهم شود.
به دلیل این که ما مسیر طولانی مورد نظر مسئولان امر را پشت سر گذارده ایم و در عمل از ایشان خلف وعده دیده ایم از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی که مطالبات به حق دانشجویان را پیگیری می کنند می خواهیم با عنایت به این نکته دلسوزانه و با نگاهی عدالت گستر جز تا احقاق کامل حقوق دانشجویان که همان صدور مجوز تشکلهای دغدغه مند و آرمان گرا از جمله جنبش عدالتخواه و انجمن های اسلامی و فراهم آمدن بسترهای لازم برای فعالیت سازنده تشکل های دانشجویی در دانشگاه هاست، از پای ننشینند.
از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان مرجع قانون گزار و مؤثر در فضای دانشگاهی خواستاریم که مطالبات به حق دانشجویان را پیگیری کنند و با استفاده از اختیارات قانونی خود با نمونه های آشکار قانون شکنی در فضای مقدس دانشگاه مقابله نمایند و از جایگاه نظارتی خود حداقل برای نظارت بر حسن اجرای مصوبات این شورا استفاده نمایند.
علاوه بر جایگاه حقوقی و قانونی نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه ها جایگاه معنوی و پدرانه آن در بین جامعه ی دانشگاهیان وظیفه این نهاد را بسیار سنگین تر می نماید. لذا از مسئولین نهاد رهبری می خواهیم با علم به این جایگاه حساس به این فضای قانون شکنی و قانون گریزی پایان دهند و در اندک زمان باقی مانده تا انتخابات با صدور ابلاغیه کتبی به هیئت های مؤسس و همچنین باز کردن فضای سیاسی دانشگاه ها زمینه های خلق حماسه ی سیاسی در دانشگاه ها را فراهم کنند.
از خبرگزاری ها و رسانه ها به ویژه رسانه ملی ،صدا و سیما٬ تقاضا داریم که رسالت اطلاع رسانی٬ امانت داری٬ مستقل بودن و حقیقت طلبی را به نحو احسن انجام دهند و برخی فعالیت های غیرقانونی انجام وظیفه مقدس آن ها را تحت تاثیر قرار ندهد و برای رسیدگی موارد یاد شده تلاش نمایند چرا که اگر شرایط سیاسی در دانشگاه ها سالم٬ پویا و مولّد باشد بی شک اثرات مثبت خود را به جامعه تسرّی خواهد داد.
از وزیر محترم علوم تقاضا داریم به دور از حاشیه های احتمالی در این فرصت پیش آمده برای پاسخگویی به اذهان عمومی جامعه به جد تلاش نمایند چرا که ما معتقدیم برای پیشبرد اهداف و گفتمان انقلاب اسلامی آنچه که پیشبرنده و مفید است پذیرش اشکالات و نقص ها ی موجود و چاره اندیشی برای یهیود و اصلاح آنهاست و آنچه مخرب است انکار مشکلات و پاک کردن صورت مسأله به جای چاره اندیشی مدبرانه و دلسوزانه است.
لازم به ذکر است در طول این مدت که انجمن ها به دلایل مختلف اقدام به رایزنی و در نهایت مکاتبه با رسانه ها و تبیین مسائل برای افکار عمومی نمودند وزیر علوم و بهداشت به عنوان رؤسای هیأت مرکزی نظارت بر تشکل ها هیچکدام حاضر به پاسخگویی به افکار عمومی نشدند و علیرغم فشارهای افکار عمومی و رسانه ها در هیچ یک از محافل خبری و رسانه ای حضور نیافتند تا اگر دلیل متقن و قانونی دارند ارائه نمایند و در مواردی تنها به بیان مواردی کلی بسنده کرده اند گویا فراموش نموده اند که مسئولان نظام جمهوری اسلامی باید پاسخگوترین مسئولان باشند و هیچگاه خود را مبرّی از پاسخگویی ندانند.
به عنوان نمونه سؤالی که در این مدت ذهن ما را درگیر کرده و ایشان هر بار به دلیلی از پاسخ دادن به آن سرباز زدند این است که وزیر محترم علوم٬ تحقیقات و فناوری به عنوان ریاست هیأت مرکزی نظارت در کدام یک از جلسات این هیأت شرکت نموده اند؟ و طبق قانون به کدامیک از هیأت های مؤسس پاسخ کتبی داده شده است؟
مورد دیگری که می توان در این مجال طرح کرد این است که اخیراً وزیر محترم علوم جناب آقای دکتر دانشجو در مصاحبه ای با خبرگزاری مهر عنوان نموده اند که در زمان تحویل وزارت به ایشان ۱۳۶ انجمن در دانشگاه های کشور در حال فعالیت بوده اند در حالی که هم اکنون ۲۳۴ انجمن اسلامی در حال فعالیت در سطح دانشگاه های کشور هستند. ما از ایشان خواستاریم برای روشن شدن موضوع برای افکار عمومی دانشگاهیان و جامعه نام ۱۳۶ انجمن آغاز وزارت و ۲۳۴ انجمن پایان وزارت شان را برای رسانه ها عنوان نمایند. البته برای ما واضح است که ایشان پاسخی نخواهند داد و عدم پاسخگویی ایشان مصداق این واقعیت خواهد بود که ایشان به راستی تا چه اندازه با فضای دانشگاه و تشکل های دانشجویی فاصله دارند.
از ریاست محترم جمهور جناب آقای احمدی نژاد درخواست داریم با استفاده از اختیارات قانونی خود به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی و به عنوان رئیس دولت از جمله وزارتین مطبوع به این موارد رسیدگی نمایند و با صدور دستوری قاطع و عاجل و الزام آور به کلیه دانشگاه ها به این فضای بی قانونی و انقباضی که ظاهراً برخلاف نظر ایشان است در دانشگاهها خاتمه دهند که بی شک از مصادیق بارز بهبوداین شرایط صدور مجوز انجمن ها ی اسلامی و باز شدن فضای سیاسی دانشگاه ها با رویکرد اعتماد محور به دانشگاهیان است.
تشکر و استمداد آخر از خداوند منّان است که هیچ خواستی بالاتر از خواست او نیست.
۱- هیئت مؤسس انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علم صنعت ایران
۲- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
۳- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی
۴- انجمن اسلامی دانشجویان پیرو خط امام (ره) دانشگاه سیستان و بلوچستان
۵- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه الزهرا (س)
۶- هیئت مؤسس انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان
۷- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فسا
۸- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر
۹- هیئت مؤسس انجمن اسلامی دانشجویی دانشگاه شهید چمران اهواز
۱۰- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز
۱۱- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
۱۲- هیئت مؤسس انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه اراک
۱۳- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
۱۴- هیئت مؤسس انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فنی مهندسی گلپایگان
۱۵- هیئت مؤسس انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه کردستان
۱۶- هیئت مؤسس انجمن اسلامی دانشجویان پیرو خط امام (ره) دانشگاه اصفهان
۱۷- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز
۱۸- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان
۱۹- هیئت مؤسس انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم و فنون قرآن تهران
۲۰- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بجنورد
۲۱- انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده ی فنی مهندسی شریعتی
۲۲- هیئت مؤسس انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
۲۳- هیئت مؤسس انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زنجان
۲۴- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد
۲۵- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فنی و مهندسی شهید باهنر شیراز
۲۶- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان
۲۷- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه اشراق بجنورد
۲۸- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه مهندسی فناوری های نوین قوچان
۲۹- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه رامین خوزستان
۳۰- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه پیام نور مشهد
۳۱- انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه ترببیت دبیر شهید رجایی
در بیانیه ای اعلام شد:
اعتراض انجمن اسلامی 31 دانشگاه کشور به عدم صدور مجوز تاسیس تشکل های دانشجویی
انجمن های اسلامی دانشجویان و هیأت های مؤسس انجمن های اسلامی ۳۱ دانشگاه کشور در انتقاد از اقدامات غیر قانونی نهادهای دانشگاهی بیانیهای صادر کردند که در بخشی از آن آمده است: در نظام جمهوری اسلامی «قانون فصل الخطاب است» و بر سر این ادعای خود ایستاده ایم.
کد خبر 2034364
نظر شما