به گزارش خبرگزار مهر، محمد هادی زاهدی وفا مسئول برنامه های اقتصادی سعید جلیلی در نشست خبری که ظهر امروز در خبرگزاری تسنیم برگزار شد، گفت: آنچه که رویکرد جلیلی را با دیگران متفاوت می کند، رویکرد تاکید بر گفتمان انقلاب اسلامی است. در سی و چند سال گذشته از امام راحل و رهبر انقلاب آموخته ایم که یک تکلیف بیشتر نباید داشته باشیم و آن هم اقامه اسلام و نظام جمهوری اسلامی ایران است.
وی افزود: اگر برای خود به دنبال سعادت و خیری باشیم، باید تمام افکار خود را طوری تنظیم کنیم که در این راه قدم برداریم و یک دولت اسلامی تاسیس کنیم.
زاهدی خاطرنشان کرد: باید کارآمدی جمهوری اسلامی را در تامین رفاه و معیشت مردم به اثبات برسانیم و گفتمان انقلاب اسلامی را در حوزه عملیاتی اجرا کنیم تا به صورت عینی برای ملت ایران و سایر ملت ها تاثیر گذار باشد. این رویکرد اصلی ورود به انتخابات است.
وی افزود: ما از سال گذشته شاهد نوسانات اقتصادی هستیم و باید در کوتاه مدت قاعده رفتاری و تصمیم گیری در اقتصاد را به ثبات برسانیم و بعد الگوها و دیگر اقدامات مورد نظر را در چارچوب قانون اساسی، مجلس، برنامه پنج ساله و برنامه بودجه، پیش ببریم.
مسئولان برنامه های اقتصادی جلیلی اظهار داشت: گاهی اوقات تصور می شود که حدود اختیارات رئیس جمهوری در حوزه اقتصاد فراتر از قانون است، اما باید در چارچوب قانون، سنوات و برنامه های پنج ساله اقدامات رئیس جمهور نیز صورت گرفت.
وی با بیان اینکه باید از وضعیت اقتصادی کشور آسیب شناسی داشته باشیم و راهکارهایی برای بلند مدت و کوتاه مدت تعریف کنیم افزود: شرایط اقتصادی، شرایط پویایی است و ممکن است نوساناتی در آن شکل بگیرد که این نوسانات ممکن است در برنامه 5 ساله دیده نشده باشد. مانند کاهش نرخ ارز و نفت و تورم. زمانی که صحبت از الگوی اقتصادی می کنیم باید بتوانیم نقاط تهدید را تبدیل به فرصت کنیم و از ظرفیت های مردم و کشور استفاده کنیم.
زاهدی وفا تصریح کرد: اشتغال، تورم، نوسانات بازار ارز، پیشرفت و رشد اقتصادی کشور در شرایط حاد تورمی مشکلاتی است که کشور با آن روبرو است و علی رغم اینکه برای همه اینها سیاست های بخشی و خرد در سیاستهای کلان وجود دارد اما تاکنون راهحلهایی که اغلب کلیشه ای بوده اند نتوانسته اند این مشکلات را حل کند. آسیب شناسی جدی این است که حرفهای خوب چرا عملیاتی نمی شود؟ اکنون نیز کاندیداها حرفهای خوبی می زنند که برخی از این حرفها و سخن ها اصلا قابل اجرا نیست و به نظر من آنها از نظام اداری کشور مطلع نیستند.
وی با بیان اینکه با یکسری حرف نباید برای مشکلات اقتصادی 40 ساله کشور ایجاد توقع کرد اظهار داشت: وقتی در کشور برنامه ریزی وجود دارد نیازمند برنامه قطور ده هزار صفحه ای نیستیم. ساختار مدیریت اقتصاد تاکنون ناتوان بوده که نتوانسته از ظرفیت های کشور استفاده کند. ما باید مدیریت حکیمانه ای را در حوزه اقتصاد حاکم کنیم و حتی الامکان سعی کنیم منازعات و دیدگاه های سیاسی در تصمیم گیری اقتصادی سایه نیفکند.
زاهدی وفا با اشاره به اینکه به عنوان ناظر در طرح اصلی هدفمندی یارانه های حضور داشتهام بیان کرد: در مقدمه ای که برای مجلس پیشنهاد کردیم منطق اقتصادی را ذکر کردیم و آنچنان این منطق قوی بود که بعدها در دولت دهم مدعی و مجری طرح شدم. عرصه اقتصاد، عرصه شعار و خطابه و سخنرانی و وعده های بسیار دادن نیست، حوزه اقتصاد حوزه تصمیم گیری عقلانی و عملی است ما اکنون نگران این هستیم که در بازار انتخابات کسانی حوزه اقتصاد را به شعارهای سیاسی تبدیل کنند و این روش را ادامه دهند. هدفمندی زمانی که وارد شعار سیاسی بین مجلس و دولت شد با مشکل روبرو و از ماهیت خود خارج شد.
وی در پاسخ به سوالی درباره اصل 44 و هدفمندی یارانه ها در دولت جلیلی اظهار داشت: در مورد سیاست های کلی اصل 44 از آنجا که من در هنگام تدوین درگیر جلسات بودم می دانم که این سیاست ها بر اساس یک منطق علمی صورت گرفت، دولت در یک حوزه اقتصادی کارایی لازم را در امور تصدی گری نباید داشته باشد، دولت باید در امور حاکمیتی و نظارتی منحصر شود و این باعث می شود دولت تبدیل به دولتی کوچک و چابک شود و از طرف دیگر باید مشارکت مردم در امر اقتصاد به حداکثر برسد. آنچه در عمل اجرا شد در واگذاری شرکت ها و سایر اقدامات بر اساس اصل 44 پیش نرفت.
زاهدی وفا افزود: ما اگر می خواهیم این اتفاقات بیفتد باید به سیاست ها و قانون اصل 44 رجوع کنیم و آن را به شکل صحیح اجرا کنیم. یکی از مولفه های اصلی ما برای اقتصاد مقتدر این است که مردم به طور جدی در صحنه حضور داشته باشند. هرجا در انقلاب دستاوردی داشته ایم نتیجه حضور مردم بوده است.
وی در خصوص هدفمندی یارانه ها نیز گفت: اجرای هدفمندی یارانه ها از سر انتخاب نیست بلکه یک اجبار است و این قانون نتیجه کار کارشناسی و علمی است که در داخل و خارج از کشور طراحی شده و دولت ها ملزم به اجرای آن هستند. می توانند اگر اشکالات قانونی و اجرایی وجود دارد آن را رفع کنند.
زاهدی وفا در پاسخ به این سوال که آیا هدفمندی یارانه ها را به همین شکل ادامه خواهند داد بیان کرد: طرح در قالب هفت محور دیده شده بود و پیشنهاد ما این بود که طرح هدفمندی همراه با اصلاح نظام پولی شکل بگیرد که این کار انجام نشد و اشکال دوم این بود که طرح هدفمندی در قانون با حمایت از تولید همراه بود که این اقدام نیز صورت نگرفت. ما به دنبال این هستیم که بر اساس قانون هدفمندی را اجرا کنیم و قوت بخشیم و فکر می کنیم یکی از ضرورت های اقتصاد ایران همین باشد. اما باید اشکالات و انحرافات آن برطرف شود.
وی در پاسخ به این سوال که برخی از کاندیداها گفته اند تا صد روز اقتصاد را درمان می کنند آیا شما شعار ویژه ای دارید؟ اظهار داشت: ما نباید اجازه دهیم حوزه اقتصاد تبدیل به شعارهای پر طمطراق سیاسی شود. اقتصاد حوزه تدبیر و مدیریت عاقلانه است و ما سعی نداریم در مورد نظرات کاندیداها صحبت کنیم. همه برادر هستیم اما اجمال حرف این است که باید رویکرد اخلاقی داشته باشیم.
زاهدی وفا در خصوص مناظره اقتصادی در سیمای جمهوری اسلامی بین کاندیداها نیز گفت: این تجربه جدیدی بود، صدا و سیما اگر بخواهد برای 8 کاندیدا بگذارد و به جمع بندی ایده آلی برسد مشکلاتی دارد، قرار شده نمایندگان با صدا و سیما جلسه ای داشته باشند تا اشکالات این طرح رفع شود. به نظر می رسد در مناظره گذشته به عنوان تجربه اول مردم این فرصت را پیدا نکردند که در زمان کوتاه تکلیف بین کاندیداها را معلوم کنند.
وی در خصوص کاهش تورم در یک سال اول دولت گفت: علت نوسانات اقتصادی در یک سال گذشته ناشی از نوسانات نرخ ارز بود. اگر بخواهیم نوسانات اقتصادی نداشته باشیم باید نرخ ارز را کنترل و ثابت کنیم. باید بدانیم که در مدیریت اقتصاد باید اطلاعات کافی از حال و آینده داشته باشیم و اگر بانک جامعی از متغیرهای اقتصادی داشته باشیم می توانیم این مسئله را حل کنیم. از کسی شنیدم که زمانی که مشکل ارز پیش آمد دولت به مرخصی رفته یا سرما خورده بود. مسئولین اقتصادی در چنین شرایطی باید درایت و اطلاعات لازم را برای اداره کشور داشته باشد.
زاهدی اصل در خصوص برنامه های اقتصادی جلیلی و اینکه مردم درک درستی از این برنامه ها ندارند اظهار داشت: برنامه های اقتصادی جلیلی در سایت وی وجود دارد اما ما خودمان فکر می کنیم که برنامه اقتصادی به اندازه کافی در کشور وجود دارد و اجرای برنامه ها مهم است. کسانی که 10 هزار صفحه برنامه تدوین کرده اند یا از نظام اقتصادی خبر ندارند و یا نمی دانند اقتصاد چطور باید بچرخد.
وی ادامه داد: رویکرد ما ایجابی است نه سلبی، آنچه که منطق و محکم اقتصادی است بر اساس آن عمل خواهیم کرد. ما باید چرخ اقتصاد را روی فرمول صحیح و سالم پیش ببریم.
زاهدی وفا درباره عدم اتکا به برنامه های نفتی نیز گفت: یکی از نقاط ضربه پذیر ما در اقتصاد اتکا به درآمدهای نفتی است. نفت را در اقتصاد با 5 کانال درآمد دولت، تامین ارز برای واردات، حفظ تراز بازرگانی، انرژی برای کشور و ارتباطات پیش بینی می کنیم. در دو مورد آخر این رابطه باید تقویت شود و در سه مورد اول باید بحث خام فروشی را کم کنیم.
مسئول برنامه های اقتصادی جلیلی گفت: صنعت نفت باید دچار تحول جدی در اقتصاد شود. این مسئله از دهه 40 و 50 شمسی در اقتصاد ما نهادینه شده و جایگزین کردن درآمدهای نفتی در بودجه جاری از مباحث جدی کشور است. ما باید از سر اجبار درآمدهای نفتی را جایگزین کنیم. ظرفیت های بسیار بالایی داریم که باید از آنها استفاده شود. می توانیم هزینه های دولت را کاهش دهیم و کارآمد کنیم. دولت نهم چنین تلاشی را کرد اما عزم جدی در دولت ها وجود نداشت.
وی در خصوص گردشگری کشور اظهار داشت: یکی از بحث های مهم، حوزه خدمات در اقتصاد است که باید مورد توجه جدی دولت ها قرار گیرد. ما اگر بخواهیم به فرصت های ایجاد اشتغال فکر کنیم، حوزه گردشگری یکی از راههای جدی است که پتانسیل خوبی برای اقتصاد فراهم می کند.
زاهدی اصل درباره هدایت صحیح نقدینگی به سمت تولید نیز گفت: در تمام ادبیات که در کشور درباره نقدینگی بحث می شود علت تورم را رشد نقدینگی می دانند این در حالی است که بسیاری از بخش های تولیدی در حال حاضر از کمبود نقدینگی صحبت می کنند. باید ببینیم آیا در کنترل و هدایت نقدینگی درست عمل کرده ایم؟ ما فکر می کنیم اشکال در نظام تخصیص منابع است که باید اصلاح شود. به جای اینکه نقدینگی را به تولید تزریق کنیم باید نقدینگی تولید را فعال کنیم.
نظر شما