۷ مرداد ۱۳۸۴، ۱۹:۵۷

تحليل بين الملل "مهر" :

يمن ؛ گذر به سوي دموكراسي يا تعقيب اهداف مشخص

يمن ؛ گذر به سوي دموكراسي يا تعقيب اهداف مشخص

خبرگزاري "مهر"- سرويس بين الملل : اخيراً يمن آبستن درگيريها و تحولاتي بود كه منجر به كشته و زخمي شدن بيش از 80 نفر در اين كشور شد و گرچه اين مساله يك شورش ناشي از مسائل اقتصادي از جمله قيمت بنزين عنوان شد ليكن به نظر مي رسد دامنه بحران عميق تر است.

درحاليكه علي عبدالله صالح رئيس جمهور يمن ادعا مي كند سعي دارد مدلي براي گذار آرام به سوي دموكراسي باشد بعضي از كارشناسان و سياستمداران بر اين عقيده اند كه اين كشور رو به سقوط و فروپاشي است.

نگاهي گذرا و اجمالي به اوضاع يمن مي تواند به روشن شدن بخشي ازمشكلاتي كه اين كشور با آن روبروست كمك كند.    يمن كشوري است با 20 ميليون و 727 هزار نفر جمعيت با گروههاي قومي عرب- آفريقائي، آسياي جنوبي و اروپائي هستند كه عمده آنها را مسلمانان سني، شيعيان زيدي و گروه كوچكي مسيحي، يهودي و هندي كه در منطقه خاورميانه و هم مرز با درياي عربي، خليج عدن، درياي سرخ و بين عمان و عربستان سعودي قرار دارد.

اين كشور كه بصورت جمهوري اداره مي شود در سال 1918 استقلال خود را از امپراطوري عثماني بدست آورد ليكن انگليس از آن زمان به بعد تا سال 1967 در آنجا حضور داشت و در اين سال اين كشور از نقطه اي كه بعدها يمن جنوبي نام گرفت خارج شد و سه سال بعد اين منطقه حكومت ماركسيستي اعلام كرد و تعداد بسياري، از جنوب به قسمت شمالي كشور مهاجرت كردند و دهه ها خصومت بين اين دو بخش حاكم بود تا اينكه اين دو كشور بطور رسمي در 22 ماه مي سال 1990 كه روز ملي اين كشور نيز مي باشد متحد شدند.

اخيراً شاهد درگيري هائي در اين كشور بوده ايم كه خطر را تا به جائي رسانده است كه برخي از گروهها سخن از فروپاشي كامل اين كشور داده اند."عبد الله احمد" رييس تجمع دموكراتيك جنوب يمن نسبت به فروپاشي كامل اين كشورهشدار داد و گفت: اگر عبدالله صالح دربرقراري ثبات در كشور شركت مي كرد اوضاع جاري به اين مرحله نمي رسيد.   وي افزود: گزارش هاي بين المللي درباره قرار گرفتن يمن بر لبه پرتگاه و فروپاشي تاكيد دارند چرا كه در اين كشور42 درصد ازمردم فقير و 50 درصد بي سواد و30 در صد نيز بيكارهستند.

در خصوص ميزان باسوادي در يمن اين نكته را هم مي توان عنوان كرد كه در اين كشور 15 سال به بالا مي توانند بخوانند و بنويسند و نيمي از مردم اين كشور باسوادند و 70 درصد آن را مردان و 30 درصد را هم زنان تشكيل مي دهند.

رييس تجمع دموكراتيك جنوب يمن خاطر نشان ساخت : مردم يمن جنوبي بر اين عقيده اند كه وحدت مسالمت آميزي كه در سال 1990 به تحقق پيوست هم اكنون به وحدت تحميلي تبديل شده است و ما بر اين عقيده ايم كه دولت كنوني تنها مردم يمن شمالي را درنظر دارد وما مردم يمن جنوبي، دولت را يك دولت اشغالگر مي دانيم . وي اظهار داشت : افزايش قيمت ها در كشور نشان مي دهد كه دولت برنامه واقعي درراستاي بهبودي اوضاع شهروندان يمني ندارد واوضاع وبه سمت افزايش فقر حركت مي كند زيرا فساد در همه دستگاههاي دولتي ازبالا ترين رده ها تا تا پايين ترين آن شيوع پيدا كرده و پيش بيني نمي كنيم اوضاع شهروندان يمني بهبود حاصل نمايد.

شايان ذكر است كه يمن يكي فقير ترين كشورهاي جهان عرب و عمدتاً اقتصاد آن وابسته به نفت است و روي آوردن اين كشور به گرفتن وام از صندوق بين الملل پول نه تنها به حل مشكلات آن كمكي نكرده بلكه باعث افزايش فقر نيز شده است و رشد بي رويه جمعيت نيز در اين كشور به اين مشكلات افزوده و مانع از يك برنامه ريزي منظم براي هزينه كردن دريافت هاي خارجي شده است.

اين مساله بحران و درگيري را بطور بي سابقه اي افزايش داده است بطوريكه نيروهاي دولتي در اقدامي از پيش برنامه ريزي شده در مواقعي اقدام به فرافكني مشكلات داخلي كرده و در مواقعي نيز به سركوب معترضين دست زده اند.

اعترافات رسمي دولت يمن پس از حوادث نخستين مربوط به "حسين الحوثي" روحاني ناراضي اين كشور كه بدست نيروهاي دولتي كشته شد بدرستي نشان داد كه وي هيچ شورش مسلحانه اي رهبري نمي كرد و نيز قصد نداشت قدرت را به دست بگيرد اما دولت رسماً مشكل الحوثي را آسيب رسيدن به منافع اين كشور اعلام كرد كه در شعارهاي ضد آمريكائي و ضد اسرائيلي وي نمايان بود.

 "علي الصراري" رئيس بخش تبليغاتي حزب سوسياليست يمن در اين باره مي گويد:در تظاهراتي كه در شهر هاي يمن برپا شد فقرا بي دفاع وبي سلاح شركت داشتند كه در آن تنها ازسنگ استفاده كردند درحاليكه دولت به سركوب شديد تظاهر كنندگان دست زده وبراي استفاده ازسلاح هاي سنگين واعزام آنها به خيابانها درنگ نكردند .

الصراري اظهار داشت : ما خشونت را رد مي كنيم و با اعتراض هايي كه منجر به تخريب اموال و دارائيهاي عمومي وخصوصي شود مخالفيم گرچه وقوع اينگونه رخدادها را نيز بعيد نمي دانستيم اما در عين حال دولت را مسئول سركوب شهروندان مي دانيم.
وي با اشاره به اينكه به دولت فرصت كافي داده شد ولي ظاهراً نتوانست چيزي به نفع مردم ارائه دهد افزود دولت مي بايست بعد از اين ناآراميها وسركوب ها و استقرار نيروهاي نظامي در خيابان ها استعفا مي كرد.   الصراري درباره انتشار گزارش هاي بين المللي درباره حوادث اخير يمن ، گفت: اگرچه گزارش هاي منتشره از سوي برخي سازمان هاي بين المللي وبرخي كشورها در اين زمينه منفي بوده وتجلي گر حقيقت دهشتناكي بود اما به نظر نمي رسد كه درپشت آن انگيزه خصمانه اي نهفته باشد زيرا اينگونه گزارشها معمولا توصيه هاي مشخصي ارايه مي دهند تا كشورهاي اروپائي وآمريكا را به ارسال كمك فوري به يمن براي پيگشيري از بروز جنگ داخلي ترغيب مي كنند.

 گرچه برخي از سياستمداران يمن سعي دارند تحولات اين كشور را بيشتر اقتصادي بدانند كه با اصلاحات ممكن است برطرف شود ليكن به نظر مي رسد اين افراد از عوامل اين مشكلات كه فساد دولتي عنوان شده است بي اطلاعند. 

همچنين مقامات يمني سعي دارند تا تظاهرات اخير در يمن را مطالبات عادي ملتي بدانند كه مورد سوء استفاده ديگران قرار گرفته اند ولي به نظر مي رسد اختلاف طبقاتي همچنين نارضايتي عمومي مردم كه ناشي از تبعيض است بر مطلبات اخيرارجحيت دارد.

خلاصه اينكه مقامات اين كشور سعي دارند با شعارهاي دموكراتيك كه اين هم ريشه در بازيهاي سياسي پشت پرده براي پس  ازعلي عبدالله صالح و به تعبيري، بازهم به نفع خود وي دارد ، بهره برداري كنند و اين ادعا را كه الحوثي سعي داشت از سادگي مردم بهره برداري كند از سوي خود آنها به عنوان سناريوئي واقعي دنبال شود.

کد خبر 211930

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha