به گزارش خبرنگار مهر، عباس آخوندی در جلسه ای که با حضور مسئولان پروژه آزادراه تهران - شمال در محل منطقه یک این آزادراه برگزار شد به بررسی وضعیت موجود پروژه پرداخت و در جریان آخرین گزارشات قرار گرفت.
در این جلسه احمد صادقی معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه وزارت راه و بنیاد در سال های گذشته بر این پروژه جفا کرده اند، گفت: پیشرفت دو سال گذشته نشان می دهد که اگر در ابتدا به این پروژه توجه می شد تاکنون زیر بار ترافیک رفته بود اما نه تنها بنیاد مستضعفان برای اجرای چنین پروژه ای ساخته نشده است بلکه وزارت راه هم بی تفاوت عمل می کرد.
وی با بیان اینکه بیش از 200 میلیون دلار برای اجرای پروژه پول نیاز است، گفت: اگر این منابع تامین شود و سه شیفته در آن کار کنند می توان تا 18 ماه دیگر پروژه را به پایان رساند ضمن آنکه اگر بنیاد قرارداد را از دلار به یوان تغییر دهد مشکل بانک مرکزی هم برطرف می شود.
صادقی با اعلام اینکه منافع بهره برداری از آزادراه برای بنیاد مستضعفان است، افزود: این پروژ در ابتدا قرار بود از محل فروش اراضی تامین شود و اراضی واگذار شده هم در این پروژه بود.
چالش بنیاد و بانک مرکزی در تبدیل دلار به یوان
همچنین رحمت الله صادقیان با بیان اینکه مسیر فعلی آزادراه از تهران به شهرستانک یک مسیر منحنی است، گفت: قطعه یک آزادراه، خطی مستقیم بین تهران تا شهرستانک بطول 32 کیلومتر است که به اجبار از مناطق کوهستانی و صعب العبور می گذرد.
وی افزود: در این مسیر بزرگترین تونل، تالون با طول 5 کیلومتر و البرز با طول 6.4 کیلومتر است که جزو بزرگترین تونل های آزادراهی در جهان به شمار می روند ضمن آنکه هر کدام از تونل ها دو خط عبور و یک خط کنترل دارند.
نماینده بنیاد مستضعفان در آزادراه تهران - شمال با اشاره به اینکه در بخش تونل ها 89 درصد و پل ها 8 درصد پیشرفت فیزیکی داشتیم، گفت: در مجموع پروژه 46 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است که از این مقدار 41 درصد را پیمانکار چینی انجام داد.
صادقیان با بیان اینکه در ابتدا یک شرکت انگلیسی به عنوان مشاور در پروژه همکاری می کرد، گفت: از یکسال و نیم گذشته با مشاور اتریشی قرارداد بستیم که با آنها همکاری داریم. وی پیشرفت ریالی پیمانکار را 138 میلیون دلار عنوان کرد و گفت: منابع مالی این پروژه باید بصورت 50 – 50 از سوی دولت و بنیاد تامین شود اما دولت سهم خود را بصورت کامل پرداخت نکرده است.
نماینده بنیاد مستضعفان در آزادراه تهران – شمال تصریح کرد: تاکنون باید 36 میلیارد تومان پرداخت می شد که فقط 120 میلیارد تومان پرداخت شده است و به دلیل اینکه زمان بازپرداخت اقساط سررسید گذشته است بانک، پول پیمانکار را نمی پردازد.
وی با اشاره به اینکه 140 میلیارد تومان هزینه نیاز داریم، اظهار داشت: قرار بود در ابتدا 32 میلیون متر مربع از اراضی اطراف آزادراه به بنیاد اختصاص یابد اما در نهایت 18 میلیون مترمربع تحویل شد و گفتند که ما اجازه فروش نداریم.
صادقیان افزود: به ما اعلام کردند که برای فروش باید 5 کارشناس قیمت روز زمین را محاسبه کنند و پس از آن به فروش برسد اما هنوز با این درخواست موافقت نشده است و یک ریال از اراضی به بنیاد سودی نرسیده است.
هزینه 138 میلیون دلاری و 169 میلیارد تومانی در قطعه یک
در ادامه عباس علی آب بر مدیرعامل شرکت آزادراه تهران – شمال با اشاره به اینکه تملک اراضی در باغات کن بسیار مشکل بود، گفت: در دو سال اخیر این پروژه پیشرفت زیادی داشته است بطوریکه 75 درصد از تملک اراضی انجام گرفت.
وی در پاسخ به پرسش وزیر در خصوص استفاده از لایه بتنی یا آسفالت در پروژه، اظهار داشت: از زمان افزایش قیمت قیر و سیمان از رویه آسفالت استفاده کردیم زیرا در حال حاضر با توجه به هزینه ها باید از آسفالت استفاده کنیم که که البته در کلان، تفاوت زیادی نمی کند.
وی در باره طراحی پروژه در زمان زلزله، گفت: در این خصوص آیین نامه های مختلفی وجود دارد که مهندسان براساس آیین نامه کشور ژاپن این پروژه را اجرایی کردند. علی آب بر با بیان اینکه مشاور پروژه معتقد است که باید برای تونل شماره 6 ، نیروی انسانی و ماشین آلات بیشتری تامین شود، اظهار داشت: به دلیل نبود این امکانات سرعت اجرای این تونل کاهش یافته است.
مدیرعامل شرکت آزادراه تهران – شمال دوره تضمین پروژه را از سوی پیمانکار 5 ساله عنوان کرد و گفت: بیش از یکسال از آخرین زمان تعیین شده برای تحویل فاز یک می گذرد اما ما معتقدیم که حداقل 18 ماه دیگر زمان نیاز است تا پروژه تکمیل شود.
وی با بیان اینکه پیمانکار چینی نسبت به تاخیر منابع مالی گلایه دارد، بیان کرد: 550 روز است که ما معطل تبدیل دلار به یوان در بانک مرکزی هستیم زیرا در گذشته فایناس با دلار پرداخت می شد اما الان اعلام کردند که فقط باید با یورو پرداخت شود که نرخ تبدیل اختلاف اصلی ما با بانک مرکزی است.
علی آب تصریح کرد: بخشنامه بانک مرکزی این بود که ال سی دلاری باز نمی شود بنابراین پس از سه سال، هنوز پول پیمانکار پرداخت نشده است.
مدیرعامل شرکت آزادراه تهران – شمال با بیان اینکه تا 31 مرداد امسال، 138میلیون دلار به همراه 169 میلیارد تومان در این پروژه هزینه شده است، گفت: 250 میلیون دلار دیگر برای تکمیل قطعه یک مورد نیاز است. ضمن آنکه در این پروژه 85 درصد فایناس و 15 درصد پیش پرداخت بنیاد مستضعفان بوده است.
بیش از یکسال از آخرین زمان تعیین شده برای تحویل قطعه یک آزادراه تهران - شمال می گذرد اما پیمانکاران پروژه اعلام می کنند در صورت تامین 250 میلیون دلار منابع مالی، حداقل 18 ماه دیگر این پروژه به پایان می رسد.
کد خبر 2126281
نظر شما