به گزارش خبرگزاري" مهر" روحاني كه در يك گفتگوي زنده تلويزيوني با شبكه خبر سيماي جمهوري اسلامني ايران گفتگو مي كرد، افزود: سه وزير اروپايي ديروز در نامه اي استدلال كرده بودند كه با راه اندازي اصفهان جمهوري اسلامي ايران ناقض موافقتنامه پاريس و قرارداد نوامبر سال 2004 خواهد بود و با لحني تهديد كرده بودند كه اگرفعاليت كارخانه اصفهان آغاز شود ما اجلاس اضطراري شوراي حكام را خواستار خواهيم شد.
وي افزود: اين نامه سه كشور اروپايي نياز به پاسخ داشت، به دليل اينكه عمدتا بخش تهديد آن خيلي مهم نيست و نياز به پاسخ ندارد ولي آن قسمتي از نامه كه استدلال كرده بودند ما ناقض توافقنامه پاريس شده ايم ،لازم بود پاسخ داده شود و پاسخ اين نامه كه امروز از طريق سه سفير اروپايي براي سه وزير اروپايي وهمچنين خاوير سولانا ارسال شد .
روحاني توضيح داد كه در اين نامه كاملا شفاف و روشن شد كه هر كشورعضو NPT براي اعمال حقوق قانوني خود نياز به هماهنگي با جايي يا كشوري ندارد و آنچه كه جمهوري اسلامي ايران به عنوان تعليق براي مدت كوتاهي پذيرفته بود، تعليقي داوطلبانه بوده و صرفا براي اعتماد سازي بوده است و اين موضوع در توافق پاريس نيز تصريح شده است .
وي اظهار داشت : آنچه ما پذيرفته بوديم اين بود كه تعليق را تا زماني ادامه مي دهيم كه مذاكرات پيش مي رود ولي اگر بنا باشد ما احساس اتلاف وقت كنيم، مسلما نمي توانيم ديگر به مذاكرات ادامه دهيم و بگوييم كه توافقنامه پاريس مانع فعاليت ما خواهد بود.
نسبت به قطعنامه هم ما پاسخ داديم كه در قطعنامه به صراحت آمده كه توقف فعاليت كارخانه اصفهان تعهد و وظيفه ايران نيست، بلكه يك كار داوطلبانه است و صرفا براي اعتماد سازي است و اتفاقا آقاي البرادعي هم ديروز در متني كه منتشر كرد باز اين موضوع را به صراحت اعلام كرد، بنابراين عنوان نقض قطعنامه را قبول نداريم و كاري را كه داريم انجام مي دهيم در چارچوب توافق پاريس است و اگر كسي ناقض آن شده است، اروپايي ها هستند كه ناقض توافق پاريس شده اند .
روحاني در پاسخ به سئوالي درخصوص آغاز فعاليت تاسيسات هسته اي اصفهان نيز تصريح كرد: جمهوري اسلامي ايران تصميم گرفته بود در روز اول ماه اوت يعني دهم مرداد ، اگر طرح اروپايي ها به دست ما نرسيد ، فعاليت UCF اصفهان آغاز شود البته براي فعال كردن UCF يا هر بخش از تاسيسات هسته اي يكسري تشريفات فني و حقوقي و قانوني دارد كه آن تشريفات بايد طي شود.
اولين گام اين است كه ما نامه اي را براي آژانس بفرستيم و به آنها اعلام بكنيم كه ما مي خواهيم اين تاسيسات را راه اندازي كنيم، به دليل اينكه ما هر گونه فعاليتهايمان بخواهيم با نظارت آژانس و در چارچوب پادمان و پروتكل الحاقي باشد؛ بنابراين يك نامه اي نسبتا مفصل براي آقاي البرادعي نوشته شد و از ايشان خواسته شد كه مامورانشان را اعزام كنند به اصفهان تا مهر و موم ها را باز بكنند وبرفعاليت ما نظارت كنند. آژانس يك هفته وقت خواست تا بتواند كارهاي نظارتي و مقدماتي خود را انجام دهد.
دبير شوراي عالي امنيت ملي افزود: تلاش ما اين بوده كه اين زمان را كوتاه كنيم و اينجانب تقريبا دو پيام براي آقاي البرادعي ظرف ديروز و امروز فرستادم و از ايشان خواستم كه در اين كار تسريع شود و اميدواريم هرچه سريعتر اين مقدمات كار فني و حقوقي انجام بگيرد و سپس اصفهان فعاليت خود را آغاز كند. كادر فني ما در اصفهان كاملا آمادگي دارند كه هر زماني كه اين تشريفات به اتمام برسد فعاليت اصفهان آغاز مي شود.
وي درباره زمان دقيق آغاز فعاليت كارخانه UCF اصفهان گفت كه اميدواريم اين كار با حضور ناظران آژانس بين المللي اتمي تا اوايل هفته آينده حتما انجام شود وما قطعا اين كار را انجام مي دهيم .
از دبير شوراي عالي امنيت ملي درباره پيامدهاي از سر گيري فعاليت هاي هسته اي ايران و اينكه آيا مي تواند مذاكرات را به سرانجام نرساند و اروپايي ها از ادامه مذاكره خودداري كنند و احتمالا پرونده جمهوري اسلامي ايران به شوراي امنيت ارجاع شود؟ و وي پاسخ گفت كه سه وزير اروپايي ديروز در نامه شان به صراحت نوشتند كه اگر فعاليت كارخانه UCF اصفهان آغاز شود مذاكرات قطع خواهد شد كه از نظر ما قابل پذيرش نيست و ما آن را به عنوان يك تهديد تلقي مي كنيم.
وي تاكيد كرد: ما آمادگي داريم مذاكرات با اروپا را ادامه دهيم ولي اگر اروپا مايل نيست اختياربا خود اوست ولي جمهوري اسلامي ايران بعد از راه اندازي اصفهان نيز آماده ادامه مذاكره است، به اين دليل كه بخش مهم غني سازي در نطنز خواهد بود و ما علاقمنديم كه راه اندازي نطنز با تفاهم و هماهنگي طرف اروپايي كه طرف مذاكره ما هست انجام بگيرد، اما اگر خودشان نخواستند، آنها مذاكرات را قطع كرده اند. ما قطع كننده مذاكرات با اروپا نخواهيم بود.
مسئول پرونده هسته اي ايران درخصوص احتمال ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت نيز گفت: آنچه در نامه سه وزير اروپايي آمده است آنها گفته اند ما جلسه اضطراري شوراي حكام را خواستار مي شويم كه با منطق حقوقي و سياسي سازگار نيست كه پرونده ايران به شوراي امنيت ارجاع شود، به دليل اينكه تعليق يك امر داوطلبانه و غير تعهد آور بوده است .
روحاني تاكيد كرد:معنا ندارد به دليل اينكه مي خواهيم اعمال حق كنيم پرونده ما را به شوراي امنيت ارجاع داده شود.
وي با بيان اينكه ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت صرفا يك كار سياسي است گفت: اين امر به معناي تسليم شدن اروپا در برابر آمريكا و به بار نشستن فشارهاي غير منطقي آمريكا خواهد بود.
روحاني به اروپايي ها توصيه كرد: به نفع اروپا نيست كه پرونده ايران را به شوراي امنيت ارجاع دهند و مذاكره را قطع كنند كه در اين صورت جمهوري اسلامي ايران قطعا اقدامات ديگري هم انجام خواهد داد.
دبير شوراي عالي امنيت ملي تصريح كرد: اگر اروپايي ها اين خطا را انجام دهند و پرونده ايران به شوراي امنيت ارجاع شود، در واقع وارد يك فضاي جديد مي شويم كه بي ترديد ايران اقداماتي انجام خواهد داد.
در شوراي امنيت ممكن است مصوباتي را بگذرانند ولي نتيجه اين كار حتما سودي براي اروپائيان نخواهد داشت. يعني رفتن پرونده به شوراي امنيت به معني شكست قطعي اروپاست و شكست جمهوري اسلامي ايران تلقي نمي شود .
اگر جمهوري اسلامي ايران بتواند در يك زمان كوتاه همه مراحل غني سازي خود را طي كند كه به اعتقاد ما طي خواهد كرد، پيروز اين موضوع جمهوري اسلامي ايران خواهد بود و اروپا و آژانس شكست خورده اند به دليل اينكه آژانس نتوانسته بعد از دو سال تلاش پرونده را به حل و فصل نهايي برساند.
وي افزود: مطمئن هستم آژانس دلش نمي خواهد كه اين كار انجام بگيرد اروپا هم نمي خواهد و به اعتقاد من ما در اين پرونده ما شكست نخواهيم خورد و آنها شكست خواهند خورد و ممكن است مشكلاتي را براي ما بوجود بياورد كه آن مشكلات از نظر ما مطلوب نيست .
توصيه ما به اروپايي ها اين است كه كار غير منطقي انجام ندهند و در اين زمينه عجولانه تصميم نگيرند و به فكر عواقب تصميمات خود باشند و بي ترديد تصميمي كه جمهوري اسلامي ايران اتخاذ كرده تصميمي است كه در سطح مسئولين عالي نظام اتخاذ شده است .
وي با تاكيد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران از اين تصميم باز نخواهد گشت گفت: قبلا هم گفته بوديم تصميم براي راه اندازي اصفهان يك تصميم بازگشت ناپذير است ، منتها اروپايي ها خواسته بودند كه مهلتي به آنها بدهيم تا طرح جامعشان را ارائه دهند، البته ممكن است كه اين طرح جامع را زودتر به ما ارايه كنند و آخرين خبري كه امروز سه كشور به ما دادند گفتند كه جمعه طرح جامع اشان را به ايران ارايه خواهند كرد.
روحاني در خصوص محتواي طرح جامع اروپا و اينكه اين طرح چقدر مي تواند منافع ملي ما را تامين كند؟ گفت: اروپايي ها قبلا گفته بودند در قالب توافقنامه و ظرف دو ماه اين طرح را تهيه مي كنند. خبرهاي غير رسمي به مارسيد كه طرح آنها حدود 25 صفحه است. البته ما اين طرح را نديديم ولي خبرهايي كه شنيديم و آنچه كه در آن جلسه آنها اعلام كردند يك بخش اقتصادي بود كه در واقع حرف اساسي آنها اين بود كه ما مي خواهيم توسعه روابط اقتصادي ايران و اروپا در حدي باشد كه ايران تبديل شود به يك شريك مهم اقتصادي ، تجاري با اروپا در منطقه و منبع استراتژيك ايران و اروپا . از اين قبيل مسايل در بخش اقتصادي مطرح كرده بودند.
در بخش سياسي و امنيتي هم اين كه اروپا با هر گونه تجاوز با ايران مخالف است و به تماميت ارزي ايران احترام مي گذارد به نظام جمهوري اسلامي ايران و به حاكميت ملي و نكاتي كه بخشي از آن را در همان جلسه وزرا مطرح كردند و بخشي از آن كه در اظهارات گوناگون اروپايي ها به آن اشاره كردند.
بخش ديگر هم مربوط به موضوعات هسته اي و فعاليت هسته اي كه در همان جلسه ژنو سه وزير اروپايي اعلام كردند كه ما احساس مي كنيم كه جمهوري اسلامي نمي خواهد در مسئله نيروگاه هسته اي فقط به يك كشور وابسته باشد بنابراين ما زمينه لازم را براي اينكه نيروگاه اروپايي رو به ايران بفروشيم، آماده مي كنيم و همچنين فروش سوخت و همه فناوري هاي صلح آميزي كه مثلا در بخش هاي پزشكي و كشاورزي و ... را در اختيار ايران قرار مي دهيم و بعد مذاكراتمان را در ساير بخشها ادامه مي دهيم.
روحاني ادامه داد: ما در ژنو به آنها گفتيم كه بايد در طرحشان راجع به توليد سوخت در ايران و فعاليت چرخه سوخت هم باشد كه البته با عبارتهاي مختلف پاسخ ما را دادند؛ الان نگراني ما اين است كه در طرحشان اين بخش نباشد. من فكر مي كنم اين بخش در طرحشان نيست و اين باز موجب فاصله و شكافي است كه بين نظر با اروپا به وجود خواهد آمد.
وي در پاسخ يه اين سئوال كه اگر در اين طرح بحث فعاليت هاي صلح آميز و هسته اي جمهوري اسلامي ايران موضوع تعليق دائمي آن مطرح شود و آنها بگويند كه به طور دائم ايران از فعاليت هاي صلح آميز هسته اي صرفنظر كنيد جمهوري اسلامي ايران چه پاسخ يا تصميمي اتخاذ خواهد كرد؟ گفت: بعيد مي دانم كه اين گونه سخن بگويند.
در نامه سه وزيري كه ديروز فرستاده بودند تصريح كرده بودند كه ما به حق جمهوري اسلامي ايران در چارچوب NPT كاملا معترف هستيم و قبول داريم كه ايران حق همه گونه فعاليت صلح آميز دارد . منتها معتقديم كه تا زماني كه مذاكرات ما نهايي شده تعليق ادامه پيدا بكند، يعني آنچه كه اروپا خواهد خواست حداكثر اين خواهد بود كه تا زماني كه مذاكرات ادامه دارد تعليق ادامه پيدا كند تا ما نسبت به غني سازي با همديگر به اتفاق نظر و يك تفاهم برسيم.
دبير شوراي عالي امنيت ملي اضافه كرد: اكثر مسائل را با آژانس تقريبا حل و فصل نهايي كرده ايم و خود البرادعي اخيرا باز اعلام كرده بود كه مسائل باقي مانده بسيار مختصر است و در زمان كوتاهي مي توانيم به حل و فصل نهايي برسيم .
بنابراين در پرونده هسته اي ما اكثر مسائل را با آژانس حل و فصل كرديم و باقي مانده مسائل زياد مهم نيست و قابل حل و فصل نهايي است.
ما از يكسال و نيم پيش اين فعاليت را شروع كرديم ونياز داشتيم به ماهها تلاش براي ساخت سانتريفيوژ و آماده كردن آنها .از آن جا كه مواد اوليه براي غني سازي كه همان خوراك لازم است در اختيار نداشتيم يعني UF6 . اصفهان را تكميل كرديم الان ما در اصفهان هر چقدر UF6 كه بخواهيم مي توانيم توليد كنيم و مشكلي نداريم.
به مقدار لازم سانتريفيوز ساختيم و آماده كرديم و الان اگر بخواهيم نطنز را راه اندازي كنيم، مشكلي نداريم .
وي با بيان اينكه دانشمندان در زمينه مسائل علمي و فناوري پيشرفت هاي خوبي در ظرف اين يك سال و نيم داشته اند گفت: فعاليت هاي ديگري كه از لحاظ حفاظتي داشتيم ، خيلي فعاليت كرديم و آن سر و صدايي كه راه افتاد كه ما در اصفهان تونل درست كرده بوديم ، درست بود.
ما تونل درست كرديم كه بتوانيم امكانات و تجهيزات حساسمان را به تونل منتقل كنيم و براي اينكه آمريكا وجهان فكر نكند كه با فشار نظامي يا با حمله نظامي به تاسيسات اتمي ما خللي در مسير فناوري ما بوجود مي آيد . فناوري ما حفظ خواهد شد.
البته بعيد مي دانم آمريكايي ها اين خطاي استراتژيك را مرتكب شوند ولي بعد از كارهايي كه ما كرديم ، آمريكايي ها مي دانند كه ديگر تاثيري نخواهد داشت.
روحاني در زمينه ادامه مذاكره با اروپا نيز گفت: در زمينه پيشرفت مذاكرات به نقطه اي رسيده ايم كه اروپاييها مي گويند كه ما مي خواهيم به يك روابط عالي با ايران دست پيدا بكنيم اين اروپا هماني است كه روس مي خواست به ما نيروگاه هسته اي بدهد چقدر او را تحت فشار قرار داده بود و امروز دارد به ما فشار مي آورد كه خودم مي خواهم نيروگاه هسته اي به شما بدهم و هنوز نگذاشته است روسيه به ما سوخت بدهد و الان دارد پيشنهاد مي كند كه من خودم سوخت را به شما مي دهم بنابراين ما پيشرفت خوبي در زمينه هاي مختلف با اروپا داشتيم .
وي افزود: اروپايي ها وقتي ديدند ما به انتخابات رياست جمهوري رسيديم مقداري كارها را عقب انداختند بر اين مبنا كه ببينند دولت بعدي چه كساني هستند و رئيس جمهور بعدي چه كسي است؟
زيرا بحث ما با اروپا بلند مدت است ؛ يعني مي خواهيم يك تفاهم بلند مدت در بخش سياسي، اقتصادي، امنيتي و تكنولوژي و مسائل هسته اي و ...با اروپا برسيم . بنابراين مقداري وقت تلف كردند تا به انتخابات برسيم .
نزديك انتخابات طرحشان را آماده كرده بودند، منتها نتيجه انتخابات نيز مشخص شد اما بهانه ديگري را مطرح كردند كه كسي در ايران پيروز انتخابات است كه ما از سياست هاي وي بي خبريم و بايد مدتي صبر كنيم تا ببينيم سياست هاي اين دولت چه مي باشد. بنابراين مقداري بحث انتخابات باعث عقب ماندگي و به نتيجه نرسيدن مذاكرات ما با اروپا بود وگرنه ما با اروپا تا رسيدن به يك تفاهم و توافق فاصله زيادي نداشتيم و مي توانستيم به توافق برسيم.
دبير شوراي عالي امنيت ملي با اشاره به تشكيل دولت جديد و مشكلات بين ايران و اروپا در بحث هسته اي ، گفت: بايد منتظر بمانيم تا تركيب كابينه مشخص شود. خود به خود در هفته آينده مسئول جديد پرونده هسته اي هم مشخص خواهد شد و به هر حال يا اين مسئوليت به عهده وزير امور خارجه آينده خواهد بود يا دبير شورايعالي امنيت ملي آينده . بنابراين بايد در انتظار روزهاي آينده باشيم و تحولات آينده . به اعتقاد من در هفته آينده اينها مشخص خواهد شد.
نظر شما