۲۳ آذر ۱۳۹۲، ۹:۳۰

یک کارشناس رسانه:

اینترنت ما را به آدم‌های سطحی تبدیل کرده است

اینترنت ما را به آدم‌های سطحی تبدیل کرده است

یک کارشناس رسانه، کلیشه‌سازی‌ را یکی دیگر از ویژگی‌های رسانه دانست و افزود: ما آنچنان با رسانه درآمیخته‌ایم که نمی‌توانیم متوجه تفاوت‌ خود با آدم‌هایی شویم که پیش از این زمان زندگی می‌کرده‌اند. اینترنت دارد ما را به آدم‌هایی سطحی تبدیل می‌کند.

به گزارش خبرنگار مهر، حامد امامی در کارگاه آموزشی با عنوان «سواد رسانه‌ای» که 22 آذرماه و در آخرین روز از همایش «دشمن‌شناسی در رسانه» در فرهنگسرای خاوران برگزار شد، با اشاره به این‌که تعاریف متعددی از سواد رسانه‌ای وجود دارد، گفت: در خود کلمه سواد، ویژگی‌هایی نهفته است. «سواد» از ریشه «سود» و به معنی سیاهی است. باید آن‌قدر بنویسی و کاغذ سیاه کنی تا خواندن و نوشتن بیاموزی. کسی باسواد است که در وهله نخست، توان دستیابی به مسئله‌ای را داشته باشد. در درجه دوم، بتواند مسئله‌ای را تجزیه و تحلیل کند.

او در ادامه به مولفه‌های دیگر باسوادی اشاره و بیان کرد: ارزش‌گذاری و توان تولید رسانه‌ای مولفه‌های سوم و چهارم، داشتن سواد است. حالا این سئوال پیش می‎‌آید که با اضافه شدن مولفه چهارم، دایره کسانی که سواد رسانه‌ای دارند، محدودتر می‌شود؟ واقعیت این است که همین‌که با گوشی خود عکس می‌گیریم یا پیامک ارسال می‌کنیم، به معنی این است که رسانه تولید کرده‌ایم.

امامی با اشاره به تعریف دوم از سواد رسانه‌ای گفت: درک توان رسانه‌ها در شکل‌دهی به جهان‌بینی و باورهای فردی تعریف دوم از سواد رسانه‌ای است. ما آنچنان با رسانه درآمیخته‌ایم که نمی‌توانیم متوجه تفاوت‌ خود با آدم‌هایی شویم که پیش از این زمان زندگی می‌کرده‌اند. اینترنت دارد ما را به آدم‌هایی سطحی تبدیل می‌کند. براساس آمار بچه‌های بین 8 تا 18 سال، بین پنج تا 6 ساعت در روز از اینترنت استفاده می‌کنند.

او در ادامه سخنان خود گفت: ما در برخورد با یک رسانه باید چند پرسش را در نظر داشته باشیم. نخست باید به کشف رابطه‌های اقتصادی بپردازیم. یک شبکه ماهواره‌ای فارسی زبان برای این‌که بخواهد یک ماه برای ما برنامه بسازد، چقدر باید هزینه کند؟ دومین مسئله در ارتباط با رسانه‌ها، سبک زندگی مصرفی است. باید دید رسانه‌ها روش زندگی چه کسانی را تبلیغ می‌کنند. جز این است که در نهایت می‌کوشند تا به ما به‌طور غیرمستقیم بقبولانند که چون ما فکر و زندگی کنید؟

به گفته حامد امامی، کلیشه‌سازی‌، یکی دیگر از ویژگی‌های رسانه است. او در این قسمت «ربنا»ی شجریان را پخش کرد و از حاضران پرسید این دعا و این صدا، چه زمانی را در ذهن شما تداعی می‌کند؟ همه گفتند ماه رمضان و هنگام افطار و او پاسخ داد امروز دهم صفر است و شما یاد ماه رمضان افتاده‌اید؛ چرا که این دعا، چنین فضایی را در ذهن ما تداعی می‌کند. بی‌جهت نبود که مردم در این چند سال می‌گفتند ما فقط با این دعا می‌توانیم افطار کنیم.

این کارشناس رسانه به این‌که هر رسانه‌ای اهداف سیاسی و ایدئولوژیک خود را دنبال می‌کند، اشاره و بیان کرد: هر رسانه‌ای، اهداف سیاسی و ایدئولوژیک خود را پی مکی‌گیرد و آثار و پیامدهای فرهنگی، اخلاقی و اجتماعی خاص خود را دارد.

امامی با اشاره به این‌که در برخورد با هر رسانه‌ای باید آن را به چهار بخش تقسیم کنیم، گفت: هدف رسانه کدام است؛ تکنیک‌های اغنایی کدام است؛ به این معنی که رسانه‌ها به جای آگاهی‌بخشی بر نادانی مخاطب تاکید می‌کنند. جنبه‌های فنی و چاشنی‌ها از جمله موارد دیگری است که در برخورد با هر مدیا باید به آن توجه شود.

در این برنامه کلیپ‌هایی پخش شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. این کارگاه آموزشی، پرسش و پاسخی بود.

کد خبر 2194821

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha