۲۵ آذر ۱۳۹۲، ۸:۴۵

نصیری در گفتگو با مهر؛

سستی در اقامه نماز تأسف بار است/ چرا امام رضا(ع) مناظره با "عمران صابی" را نیمه تمام گذاشت

سستی در اقامه نماز تأسف بار است/ چرا امام رضا(ع) مناظره با "عمران صابی" را نیمه تمام گذاشت

رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد با اشاره به اینکه پیامبر(ص) طوری بودند که وقتی صدای اذان بلند می شد دیگر خانواده و آشنایانش را نمی شناختند و می فرمود باید برای صحبت با خدا بروم گفت: حالا چرا اینقدر ضعف در اقامه نماز آنهم در مراکز دینی و مذهبی ما مشاهده می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام محسن قرائتی روز 19 آذرماه در جمع فرماندهان پایگاه های مقاومت سپاه تهران گفت: در کشور ما وضع نماز مطلوب نیست و نیاز به یک نهضت و تبلیغات وسیع دارد. کشورهایی که ما شاید قبولشان هم نداریم در این مورد به ما خرده می گیرند که چرا نماز در جمهوری اسلامی ایران باید این چنین وضعی داشته باشد و حتی اذان حلقومی در ایران نادر باشد.

حجت الاسلام "علی نصیری" رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد در مورد اینکه چرا شاهد وضعیت نامطلوب نماز در جامعه هستیم به خبرنگار مهر گفت: اولاً باید توجه داشت که نماز نماد دین و شریعت است. همانطور که گفته می شود پرچم و سرود ملی یک کشور نشاندهنده هویت آن کشور است. نماز را هم وقتی نگاه می کنیم جزو بزرگترین شعائر دینی اسلام است.

وی افزود: عجیب این است که از قرآن و روایات بدست می آید که نماز فقط اختصاص به اسلام نداشته بلکه تمام ادیان الهی و آسمانی از یهودیت و مسیحیت و زرتشتی نماز داشته اند. در آیین زرتشت 5 نوبت نماز داریم البته با تفاوتی که در نوع ارائه و اقامه آن است. به قرآن هم که بر می گردیم اصلاً عبارت نماز خواندن را نیاورده است بلکه صحبت از اقامه نماز است و مکرر صحبت از محافظت و مداومت و خشیت و خشوع در نماز است. اینکه به یاد پروردگار باشید و از غفلت و بی توجهی گله دارد. این مسئله نشان می دهد که جایگاه نماز چقدر رفیع است.  

رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد تصریح کرد: وقتی در روایات آمده الصلاة عمود الدین یعنی نماز ستون خیمه دین است یعنی اگر ستون درست پابرجا شود بقیه ارکان دین هم درست پابرجا می شوند. یا برخی از روایات داریم نماز معیار و میزان ارزشگذاری فرد، باور فرد، دینداری فرد است روایتی است که بین کفر و ایمان، نماز فاصله است یا روایتی دیگر است که اگر از روی عمد نماز را ترک کنید کافر شده اید. حالا کفر مراتبی دارد که مرحوم مجلسی آن را در بحار آورده است.

نصیری اظهار کرد: نماز تشکر از خداست. نمی توانم بپذیرم که کسی در روز دو رکعت نماز نخواند. بر اساس آمارها از 75 سال زندگی 35 سال در خواب هستیم 11 سال وقت پرت ما مثل غذا خوردن و مسواک زدن است و 29 سال می ماند از این 29 سال حساب کردیم اگر نیم ساعت در روز نماز بخوانید 280 روز کافی است یعنی کل نماز خواندن یک مومن در طول عمرش یکسال را در بر نمی گیرد. آنوقت در برابر اینهمه لطف و فیض الهی که می گوید همه شبانه روز مال خودتان فقط نیم ساعتش را به من اختصاص دهید چرا کوتاهی می کنیم.

وی افزود: به نظر می رسد مسئله نماز جمعه را هم به غفلت برگزار کرده ایم. به وجود واجب عینی نماز جمعه معتقدم. این مسئله که در فقه مطرح شده و نماز جمعه را واجب تخییری معرفی کرده با همه احترامی که به فقها دارم این مسئله باعث شده که نماز جمعه تضعیف بشود و از حیز انتفاع خارج شود. در حالیکه قرآن کریم یک سوره را درباره نماز جمعه دارد و روایات فراوانی در اهمیت آن داریم. شهید ثانی خیلی گله می کند از این موضوع که فقها چطور اینطور فتوایی دادند که باعث تضعیف مسئله به این مهمی شد. در تمام روستاهای اهل سنت نماز جمعه برگزار می شود ولی در کشور ما در شهرها آنهم با غربت برگزار می شود.

این محقق و پژوهشگر حوزه علوم اسلامی یادآور شد: : علی(ع) در نهج البلاغه تأکید می کند که هیچ عبادتی انجام نمی گیرد مگر با زحمت و هیچ شهوتی انجام نمی شود مگر در لذت. به تعبیر دیگر بندگی پروردگار و اعمال صالح مثل حرکت در سربالایی است. وقتی از کوهی می خواهید بالا بروید چقدر زحمت می خواهد و انرژی بر است ولی حرکت به سوی شهوت و کنار گذاشتن ارزشهای الهی مثل سرازیری است. وقتی انسان نماز صحیح خواند حجابش را هم رعایت می کند ترک غیبت و ربا خواری و رشوه خواری هم به دنبالش است. لذا نماز «ان الصلاه تنهي عن الفحشاء و المنكر و لذكر الله اكبر والله يعلم ما تصنعون» می شود. بنابراین این یک بخشش را باید دردرون رفتارها و رویه های افراد پیدا کرد و اینکه طعم دینداری در طول تاریخ خیلی هم متاعی نبوده که بگوییم فوق العاده بوده است. خداوند گله می کند که "قلیل من عبادی الشکور" یعنی بندگان شاکرش کم هستند.  

نصیری تصریح کرد: آقای قرائتی در یک مصاحبه ای شاید 10 سال قبل از وضع نماز یک مرکز دینی انتقاد کرد من اسم آن مرکز را نمی آورم. گفت در آنجا که کار تفسیرقرآن بود 900 نفر ارتزاق می کردند اذان که شد تنها 9 نفر به نماز آمدند. قرائتی می گفت اینها که بر سر یک کلمه فکندندی یا افکندی بحث می کردند چطور بر سر یک مسئله مهم که قرآن تأکید کرده است و پیامش اقامه نماز است التفاتی ندارند.

رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد تصریح کرد: بنده خودم در چندماه قبل در تالار علامه امینی دانشگاه تهران به همایشی درباره امام رضا(ع) دعوت بودم. من که رسیدم اذان شد من رفتم و نماز خواندم اما همایش تا 20 دقیقه بعد از نماز ادامه یافت و بعد از اتمام مراسم صبح جمعیت به جای اینکه به نماز خانه بروند به سمت سلف سرویس ها و ناهار خوری رفتند. آنجا یک مسئله را نقد کردم که امام رضا(ع) هنگام مناظره با عمران صابی وقتی دیگر داشت مجابش می کرد اذان بلند شد حضرت فرمود تعطیل کنید یارانش گفتند مناظره داشت تمام می شد آقا گفت نماز واجب تر است. من گفتم نکند ما دور یک حوض جمع شده ایم اما از آب آن بی بهره مانده ایم.

نصیری اظهار کرد: پیامبر(ص) طوری بودند که وقتی صدای اذان بلند می شد دیگر خانواده و آشنایانش را نمی شناختند و می فرمود باید برای صحبت با خدا بروم. حالا چرا اینقدر ضعف در اقامه نماز آنهم در مراکز دینی و مذهبی ما مشاهده می شود.

این محقق و پژوهشگر حوزه علوم اسلامی یادآور شد: نکته بعد انطباق نماز با اعمال افراد است. نکند این تصور به جوانان ایجاد شود که کسانی که نماز می خوانند نماز هیچ گونه ظهور و بروزی در رفتارشان ندارند یا مثل امثال خاوری و یا ماجرای بذل و بخشش های آنچنانی سازمان تأمین اجتماعی افراد یقه ها را تا آخر می بندند و در صف اول نماز جماعت هم حاضر می شوند ولی بعد از نماز هر کاری که خواستند می کنند. متدینان این ضعف را از شخصیت افراد می بینند اما آنهایی که ضعیف الایمان هستند این مسائل را به حساب دین می گذارند.

نصیری تصریح کرد: باید از دیانت و تقوای بزرگانمان مثل میرزا جواد آقا تهرانی یا خود امام خمینی (ره) درس بگیریم و اینها الگوی جوانان ما باشند.

کد خبر 2195925

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha