به گزارش خبرنگار مهر، امسال نیز نمایشگاه هفته پژوهش با حضور تعداد زیادی از دانشجویان دانشگاه های مختلف و مراکز آموزشی و همچنین برخی از دستگاه های ادارای شروع به کار کرد تا توانمدی های استان در زمینه پژوهش به معرض نمایش درآید.
یکی از دانشجویان دانشگاه منابع طبیعی گرگان که در این نمایشگاه حضور دارد در رابطه با این نمایشگاه به خبرنگار مهر گفت : امسال برای دومین باری است که شرکت کرده ایم و کلا نسبت به پارسال وضعیت بهتری دارد ولی متاسفانه به لحاظ بودجه کمبود های زیادی در این نمایشگاه احساس می کنیم.
اجرای طرح های دانشجوی اسیر مشکلات مالی
سیما قربانی با اشاره به پروژه های دانشجویی ابراز داشت: در این ارتباط باید حمایت های بیشتری از دانشجویان صورت بگیرد در حال حاضر دانشجویان زیادی هستند که پروژه های بسیار خوبی را آماده دارند اما به دلیل کمبود منابع مالی و عدم حمایت مسئولین این طرح ها برای همیشه فراموش می شود.
دانشجوی رشته محیط زیست دانشگاه منابع طبیعی گرگان ادامه داد: ما توانستیم سال گذشته مقام اول پوستر را بدست بیاوریم و این پوستر در ارتباط با آشنایی مردم و همچنین فرهنگ سازی مردم نقش زیادی داشته و احتیاج به حمایت مسئولین در این امر داشت .
دانشجوی ارشد دانشگاه منابع طبیعی هم اظهار داشت: اطلاع رسانی خوبی برای نمایشگاه امسال انجام شد و اگر می توانستند غرفه های بیشتری را در اختیار دانشجویان بگذارد ، افراد بیشتری در این نمایشگاه می توانستند شرکت کنند و همچنین توانمندی های بیشتری را ارئه دهند.
سحر زمانی ادامه داد: نمایشگاه امسال نسبت به پارسال بهتر و فعالتر برگزار شده است البته امکانات دانشگاه کم است بخصوص در حوزه ایجاد کارگاه های عملی و ارائه مطالب به صورت تئوری است که برای ارائه دستاوردها مشکلات بسیار زیادی را داریم .
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه رشته ما علوم باغبانی است نیاز به فضای بیشتری برای گستردگی کار داریم و نتوانستیم استفاده بهینه ای را در زمینه گل خانه انجام بدهیم.
زمانی با اشاره به این رشته در استان اذعان داشت: این رشته در استان با توجه به اینکه ما در استان کشاورز خیزی زندگی می کنیم ، جای رشد و توسعه زیادی خواهد داشت البته نیاز تا مسئولین امر حمایت بیشتری از این گونه رشته ها انجام دهند.
وی با بیان اینکه باید مسئولان از ایده های دانشجویان بهتر استفاده کنند، یادآور شد: دانشجویان دارای ایده های بسیار زیادی هستند که می تواند در امور کشاورزی استان به عنوان طرح های تحقیقاتی مفید در مرکز تحقیقات کشاورزی مورد استفاده قرار بگیرد و در کشاورزی آینده استان نقش بسزایی داشته باشد.
دانشجوی سال دوم صنایع غذایی دانشگاه منابع طبیعی گرگان در ادامه با انتقاد از فضای کم این نمایشگاه ، تصریح داشت: متاسفانه برای اینکه بخواهیم کار طراحی انجام دهیم در این فضا نمی شود انجام داد و همچنین اطلاع رسانی آنچنان که انتظار بود انجام نشد.
از پژوهش ها حمایتی نمی شود
سید حمید خورشیدی در ارتباط با بحث پژوهش در کشور گفت: با وجود این گونه حمایت ها که از این موضوع صورت می گیرد افق روشنی را در امر پژوهش نمی بینم چرا در این مدت هیچ گونه حمایتی را از پژوهش های دانشجویی مشاهده نکردم.
وی افزود: در حال حاضر امکانات در داخل خود دانشگاه ها هم بسیار کم است و حتی در زمینه آزمایشگاه های تخصصی کمبود های زیادی در دانشگاه ها مشاهده می شود و دانشجویان به سختی می توانند تحقیقات عملی خود را انجام دهند.
در ادامه مدرس مرکز علمی و کاربردی پیشگامان علوم و فنون نوین گرگان ، بیان داشت: نحوه برگزاری این نمایشگاه خوب بوده است بخصوص فضایی که در اختیار ما گذاشته اند نسبت به پارسال بهتر است اما متاسفانه آنچنان که تصور می شد در این نمایشگاه بازدید کننده نداریم.
سمانه شهری نژاد افزود: با توجهی که مسئولین دانشگاه ها انجام داده اند در چند سال گذشته هفته پژوهش بسیار پر رنگ تر ظاهر شده است.
وی در ارتباط با نمایشگاه های توانمندی های و اشتغال که توسط دانشگاه های علمی و کاربردی برگزار شده است اضافه کرد: این نمایشگاه ها که در قالب اشتغال و کار آفرینی برگزار می شود می تواند توانمندی های دانشجویان را در حوزه های مختلف به خوبی نشان دهد.
پژوهش نیاز به فرهنگ سازی و اطلاع رسانی داد
شهری نژاد خاطرنشان ساخت: خوشبختانه دانشگاه ها بخصوص دانشگاه های علمی و کاربردی در حوزه توانمندی های دانشجویان خوب ظاهر شده اند البته در حوزه کارآفرینی نیاز به اطلاع رسانی بیشتر بود تا می توانستیم کارها را با کیفیت بهتری ارائه دهیم.
وی با اشاره به حوزه پژوهش اذعان داشت: پژوهش باید برای دانشجویان فرهنگ سازی شود چرا که می تواند دانشجوهایی توانمندی را تحویل جامعه دهد و وقتی در جامعه ای دانجوی توانمند داشته باشیم می توانیم آینده پویا تری را برای کشور تصور کنیم.
مدرس مرکز علمی و کاربردی پیشگامان علوم و فنون نوین گرگان ادامه داد: این نمایشگاه ها فرصت مناسبی است تا دانشجویان طرح های خود را در معرض دید مسئولین و بازدید کنندگان مختلف قرار دهند و می تواند در واقع دروازه جدیدی برای نشان دادن ایده هایشان باشد.
توسعه بر بال پژوهش تحقق می یابد
در شرایطی که به دلیل فشارهای بین المللی کشور از نظر اقتصادی دچار مشکلات فراوانی است و در عین حال وابستگی به تولیدان خارجی بخشی از نیازهای کشور را تحت تاثیر قرار داده تنها راه برون رفت از مشکلات حمایت از طرح های پژوهشی است.
ایده های دانشجویی که بسیاری از آن ها از حالت طرح به اجرا نیز رسیده است نه تنها می تواند وابستگی کشور را به تولیدات خارجی کم کند بلکه با رونق تولید داخلی علاوه بر صرفه جویی اقتصادی به ایجاد اشتغال و پویایی جامعه کمک می کند.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان گلستان گفت: نهاد ها و سازمان های ملی بر این باورند که توسعه بر بال پژوهش تحقق پیدا می کند.
غلامرضا منتظری در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در واقع پژوهش در جوامع از عمق بیشری برخوردار است و می تواند متناسب با نیازهای اساسی کشور ، راه رسیدن به مقصد را بهتر و آسانتر کند.
وی افزود: توسعه مبتنی بر تحلیل وضعیت موجود است و می تواند باعث شناخت نقاط ضعف و قوت و همچنین برنامه ریزی برای رسیدن به وضع مطلوب برای دستیابی به اهداف باشد.
منتظری با بیان اینکه بهترین شیوه اتکا بر پژوهش های بنیادین و تاثیر گذار است، اذعان داشت: با این شیوه می توان جامعه ای پویا و شکوفا ساخت چرا که بدون یافته های پژوهشی نمی توان مسیر قابل دفاعی را برای تحقق توسعه محیا نمود.
وی بیان داشت: سازمان و نهادها برای اینکه به اهداف خود دست یابند در ابتدای سال به طرح الویت های پژوهشی خود در بستر توسعه اهداف کمی و کیفی می پردازند تا بتوانند به اهداف خود دست یابند.
البته یکی از مشکلات کشور ما عدم آگاهی بخش زیادی از دانش آموزان و دانشجویان با نحوه تحقیق و پژوهش است. این مشکل را از دو جهت می توان بررسی کرد که مورد اول در بخش آموزش است زیرا در طول دوران دانش آموزش و حتی دانشجویی روش های تحقیق و پژوهش و همچنین تاثیر آن در توسعه کشور آموزش داده نمی شود.
تحقیقات دانشجویی هدف مند شود
از سوی دیگر بسیاری از تحقیقات دانشگاهی که توسط اساتید درخواست می شود یا جنبه نمره دارد یا هدفی برای آن در نظر گرفته نشده است تا این انگیزه برای دانشجو ایجاد شود که به سمت تحقیق و پژوهش برود لذا خروجی کارهای پژوهشی کشور بخصوص در دانشگاه ها کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
از سوی دیگر نکته ای که چندی پیش توسط دکتر علی رشیدی پدر اقتصاد ایران که در گرگان سخنرانی داشتند نیز بر آن تاکید شد رواج تحقیقات کافی نتی است. در بسیاری از نقاط شهر "کافی نت" و حتی مراکز خدمات دولت با دریافت هزینه ای نه چندان کم متناسب با موضوع درخواستی دانشجویان برای آن ها تحقیقات مختلف را جست و جو می کنند و دانشجو پس از پرداخت هزینه و بدون حتی کوچکترین مطالعه در زمینه مذکور گزارش مورد نظر ار ارائه می دهد.
روش های پژوهش از سنین کودکی آموزش داده شود
مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان با بیان اینکه می توان نیازهای اساسی کشور را با پژوهش برطرف کرد، تصریح داشت: در واقع نیازهای اساسی کشور زمینه وصول به مقصد را بهتر فراهم می کند و نیاز است تا در مراکز علمی و آموزشی در بشتر توجه شود.
وی با بیان اینکه پژوهش را در جامعه به یک نیاز همگانی مبدل کنیم، خاطرنشان ساخت: باید سعی کرد پژوهش ها را از سنین کودکی و نوجوانی آغاز کرد و متناسب با نیاز های این گروه سنی توجه به پژوهش را در دستو کار خانواده ها و مراکز آموزشی قرار دهیم.
منتظری ادامه داد: از دیگر راههای توسعه پژوهش ، تقویت فرهنگ پژوهش و تجدید و تکریم شایسته پژوهشگران، محققان، نوجوانان و جوانانی است که در این کارها قدم برداشته اند که این امرآینده امید بخشی را در عرصه پژوهش برای آنان ترسیم خواهد کرد.
وی افزود: همه نهادهای استانی باید سعی کنند متناسب با نیازهای اساسی استان در این زمینه گام بردارند و برنامه متفاوتی در این جهت از طرف صدا و سیما اجرا شود تا بتوان از محصولات علمی به خوبی بهره برداری کرد.
پژوهش پلی برای رهایی از مشکلات است
رئیس دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان گفت: پژوهش مانند پلی است که می توان با رد شدن از آن مشکلات بسیاری را حل کرد.
رامین رحمانی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: پژوهش در واقع نوعی ابزار و شیوه فرهنگ رفتاری در جوامع انسانی است که می توانند به وسیله آن نیازهایشان را برطرف کنند.
وی با بیان اینکه جوامع انسانی برای رسیدن به توسعه باید به سمت پژوهش بروند، ابراز داشت: اگر به پژوهش به عنوان یک نوع چشم انداز نگاه کنیم و برایمان فرهنگ سازی شود می تواند ما را به توسعه برساند.
رحمانی خاطرنشان ساخت: در واقع پژوهش ناشناخته ها را تبدیل به شناخته ها می کند و نداشته ها را تبدیل به داشته ها می کند.
وی بیان داشت: ارتباط دانشگاه ها با بخش اجرا ، مهمترین کاری است که می توان در حوزه پژوهش انجام داد و این بخش فقط به صنعت معطوف نگردد چرا که صنعت فقط یک بخش از اجرا محسوب می شود.
رئیس دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان ادامه داد: نیاز است تا از طریق پژوهش و توسعه آن مسائل مختلف حل شود و دانشگاه ها با طرح های مشترکی که با بیرون دارند می توانند مسائل مختلف را شناسایی کرده و راه حلی برای آنها پیدا کنند.
وی با اشاره به برنامه های دانشگاه در این حوزه یادآور شد: در این دانشگاه دو نوع طرح های تحقیقاتی داریم که برخی از این طرح ها به عنوان برنامه های توسعه توسط خود دانشگاه اجرا می شود.
رحمانی اضافه کرد: تحقیقات دیگر ما با واحد های اجرایی درون بدنه جامعه انجام می شود و هر چقدر بتوانیم این طرح ها و تعاملات را بیشتر کنیم برای ما بهتر خواهد بود.
گرچه به نظر می رسد همه مسئولات و کارشناسان به تاثیر حمایت از پژوهش در توسعه کشور واقف هستند اما چیزی که در عمل دیده می شود تنها برگزاری نمایشگاهی با عنوان پژوهش و به مدت یک هفته است. بعد از برگزاری نمایشگاه ایده ها باید خاک بخورند تا سال دیگر یا به روزتر شوند یا همان ایده ها به معرض نمایش درآیند.
در عمل تا کنون حمایتی جدی از طرح ها و پژوهش های تحقیقاتی انجام نشده و مسئولان دانشگاهی به دانشجویان نگاه جدی نداشته اند. البته نمی توان تاثیر شرایط اقتصادی را در حمایت ها در نظر نگرفته اما واقعیت این است که راه برون رفت از شرایط فعلی حمایت استو حمایت با وعده و سخنرانی محقق نخواهد شد.
نظر شما