به گزارش خبرنگار مهر، نشست بررسی سوژه های سینمایی فتنه 88 جمعه بیستم دی ماه در سالن شماره سه سینما فلسطین با حضور پژوهشگران، فیلمسازان و نویسندگان برگزار شد.
رحیم مخدومی نویسنده و پژوهشگر انقلاب که به عنوان سخنران این نشست تخصصی در حاشیه برگزاری چهارمین جشنواره مردمی فیلم عمار حضور داشت، خاطر نشان کرد: مطالعه کتاب ها به عنوان منابع سوژه سینمایی به ویژه در فتنه 88 بر سر زمان مناسب و با مشورت نویسنده می تواند بهترین زمینه را برای ساخت فیلم های مستند و داستانی فراهم کند و خوب است که کارگردان های فیلم های سینمایی با استفاده از این فرصت خالق آثار جدیدی در این حوزه باشد.
وی با معرفی برخی از کتاب های داستانی در زمینه فتنه 88 و بررسی شخصیت های داستانی کتابهای پیرامون این جریان گفت: داستان های کوتاهی از این دست که بسیاری از آنها از صحنه های واقعی استنباط شده اند، در این کتاب هایی که من به شما معرفی کرده ام، در قالب داستان آمده که بهترین محمل برای سوژه یابی و ساخت فیلم های مستند است که از آن جمله می توان به کتاب هایی نظیر "دختران فیروزه ای" و "پرکلاغی" اشاره کرد که هر کدام می تواند آغازگر و سوژه خوبی برای ساخت فیلم های مستند باشد.
این نویسنده انقلاب در ادامه صحبت های خود با اشاره به شیوه سوژه های مختلف موجود در ساخت فیلم هایی با موضوع فتنه 88 تصریح کرد: یکی از اولویت هایی که می تواند برای فیلمسازان به عنوان یک سوژه مطرح شود، نقش مدیریت مقام معظم رهبری در قضایای فتنه 88 است که تاکنون به هیچ عنوان به آن پرداخت نشده و حداقل من کار منسجمی را در این زمینه مشاهده نکردم. شاید مقداری از این بی توجهی به بزرگی و عظمت کار برمی گردد که کمتر کسی جرأت پرداخت به آن را دارد و شاید هم یک سری از آن به محدودیت هایی بر می گردد که در این زمینه وجود دارد.
وی با بیان اینکه برگزاری جشنواره فیلم عمار فرصت خوبی برای پخش سوژه های سینمایی ارزشمند در حوزه فتنه 88 خواهد بود، خاطر نشان کرد: برگزاری جشنواره فیلم عمار این شانس را برای فیلمسازان به همراه آورده است که بعد از ساخت فیلمشان لااقل در یک یا چند نوبت کوتاه موفق به پخش فیلم هایشان شوند؛ چراکه ممکن است بعد از برگزاری این جشنواره برای دریافت مجوز اکران از هفت خوان رستم عبور کنند. به هر حال آنچه که من از نقش مقام معظم رهبری در جریان فتنه 88 اشاره کردم موضوع بسیار خوبی است که نمونه های مستند آن را می توان در کتاب "خاطره دیدار" نوشته جعفر فرجی مشاهده کرد که این نویسنده در کتاب خود تلاش کرده نمونه بسیار کوچکی از مدیریت مقام معظم رهبری را به صورت مکتوب ارائه دهد.
مخدومی افزود: حضرت آقا در جریان فتنه 88 آنچنان شایسته و شجاعانه در جریان فتنه مدیریت کردند که تمام زوایای موجود در آن قابل بررسی و مطالعه است و لازم است که بسیاری از پژوهشگران و فیلمسازان در یک چارچوب حساب شده آثار خود را با استفاده از این فضا و این سوژه در قالب یک مستند ارائه دهد.
وی با بیان بخشی از نکات مطرح شده این کتاب گفت: آقای جعفر فرجی نویسنده کتاب که در جریان فتنه 88 به عنوان نماینده دفتر آقای احمدی نژاد در جلسه بعد از اعلام انتخابات به محضر مقام معظم رهبری رفته بودند، در ارائه این خاطرات به صحبت های ایشان که به نوعی همه کسانی را که داعیه ابطال انتخابات را داشتند اشاره می کند و اینکه مقام معظم رهبری در این دیدار با چه شیوه ارزشمندی آنها را خلع سلاح می کند.
تمام این نکاتی که به آن اشاره کردم در این دیدار که با حضور نمایندگان تمام ستادها برگزار شد، نوشته شده و حضرت آقا در این فضا نقش بسیار کلیدی را ایفا کرده که می تواند برای عزیزان مستندساز سوژه بسیار مناسبی باشد.
این نویسنده در بخش دیگری از نشست بررسی سوژه های سینمایی فتنه 88 تصریح کرد: نقش رهبری در قبال واکنش نامزدها به نتایج انتخابات، هشدار رهبری برای ادعای ابطال انتخابات، مناظرات و عکسالعمل های مقام معظم رهبری در قبال مطرح شدن ماجرای کمیته صیانت آراء و هشدار ایشان در این فضا و سکوت در برابر نامه آقای هاشمی موارد دیگری است که می تواند برای پژوهشگران و مستندسازان مورد توجه قرار گیرد.
مخدومی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: نکته ای که برای من جالب بود و متاسفانه کمتر به آن توجه شد خواص تراز اول بود که در جریان فتنه 88 نقش ایفا کردند که از آن جمله می توان به نقش ارزشمند حضرت آیت الله نوری همدانی که واقعا نقش بسیار منحصربه فردی بود، اشاره کرد. اینکه یک مرجع تراز اول می آید و حتی در مواردی شعار تعیین می کند و در قامت یک مرجع عالیقدر اسلام اعلام می کند که در نماز جمعه به امامت آیت الله خامنه ای شرکت می کند. البته ما دیدیم که رهبری بعد از اعلام این موضوع با این حضور مخالفت کردند، اما جریان، جریان ارزشمندی است که اینبار در جامعه دیده نشد. از سوی دیگر حضرت آیت الله نوری همدانی در این برهه زمانی توهین هایی را دیدند که به معنا و مفهوم واقعی کلمه پای آنها در قامت یک پیاده نظام ایستادند، در حالیکه بسیاری از خواص دیگر در این مورد سکوت کردند و این از همان جمله کارهایی است که باید دیده شود و مورد توجه فیلمسازان ما قرار گیرد.
وی افزود: اگر بخاطر داشته باشید خواص در رده های مختلف واکنش های متفاوتی پیرامون فتنه 88 نشان دادند که حضرت آقا درباره هر کدام از آنها مصداقی عمل کردند و راه را نشان دادند که در کجای میدان هستند حتی درباره هنرمندان نیز این ماجرا می تواند مورد توجه قرار گیرد؛ چراکه خیلی وقت ها ما اسم خواص را به یدک می کشیم، اما از عوام هم عوام تر هستیم، به همین خاطر لازم است که ضمن توجه به مواردی که به آن اشاره کردم نقش هنرمندان هم در جریان فتنه 88 شناخته شود و همه بدانند که هنرمندان در فتنه چگونه عمل کردند.
این نویسنده با بیان اینکه در حوزه جامعهشناسی نیز باید توجه فراوانی به وقایع روز کشورمان انجام پذیرد، تصریح کرد: متاسفانه علوم جامعهشناسی ما، علومی مبتنی بر ترجمه است. من از شما سوال میکنم شما چند جامعه شناس را در جریان فتنه 88 دیدید که با نگاه عالمانه خود جامعه را ارزیابی کنند، چنانکه اگر ما بتوانیم با پیدا کردن مصداق ها جریان فتنه 88 را تبیین کنیم می توانیم به کمک فیلمسازان نیز بیاییم و به آنها نشان دهیم که راه های زیادی برای دست یابی به سوژه های سینمایی موجود در این فضا وجود دارد.
مخدومی در بخش دیگری از صحبت های خود به سوژه دیگری اشاره کرد و گفت: یکی از سوژه های خوبی که من در مطالعاتم بر اساس تحلیل آیت الله احمد خاتمی با آن برخورد کردم و اتفاقا هم تحلیل منصفانه ای است، موضوع آیت الله هاشمی رفسنجانی است که تحلیل یاد شده را تحلیل بدون تعصبی می داند و البته که نمی توانم از این موضوع عبور کنم که آقای هاشمی یکی از افراد تاثیرگذار در جامعه ما هستند که باید از نگاه هنرمند بیشتر برای مردم شناخته شوند. فردی که آیت الله خاتمی، آقای هاشمی را به منشوری از «هفت هاشمی» تعبیر کرده که برای من جذاب بود.
وی افزود: اولین هاشمی از نگاه آیت الله احمد خاتمی، هاشمی قبل از انقلاب به عنوان چهره ای مقاوم و سمبل مبارزه با رژیم ستمشاهی بود. دومین هاشمی، هاشمی بعد از انقلاب به عنوان همراه امام راحل(ره) مورد نظر است که این نکته هم فراموش نشدنی است. سومین هاشمی هاشمی بهعلاوه کارگزاران است که این هاشمی، هاشمی قابل دفاعی نیست؛ چراکه این کارگزاران مادر همان حزب جبهه مشارکت است.
این نویسنده ادامه داد: هاشمی چهارم از نگاه آیت الله احمد خاتمی، هاشمی با فرزندان و نحوه حمایت او از آنها بدون قید و بند است که اگر با نگاه فیلمساز به این موضوع بپردازیم شاید نتیجه ماجرا به نفع آقای هاشمی نیز باشد. پنجمین هاشمی هم، هاشمی دوران ریاست جمهوری است که این نیز دارای نقاط قوت و ضعف متنوعی است که فارغ از اتفاقات خوبی که سازندگی مهمترین آن است، اتفاق بدی در این سال ها افتاد و آن استارت برای تهاجم فرهنگی بود که باعث شد کمر ما شکسته شود و این یکی از دغدغه های رهبری است که تبعات آن به سیاست نیز باز می گردد و می تواند سوژه مناسبی برای فیلمسازان باشد.
این پژوهشگر انقلاب گفت: ششمین هاشمی هم مربوط به آقای هاشمی است که مجددا کاندیدای ریاست جمهوری شدند و این موضوع مورد تایید ما هم نیست؛ چراکه در این دوره همه جریان های ضد انقلاب از وی برای شرکت در انتخابات حمایت کردند. ضمن اینکه فیلم تبلیغاتی ساخته شده در این دوره بر حیثیت وی لطمه وارد کرد و من نمی دانم که آیا کارگردان اثر حساب شده روی این فیلم کار کرده بود که آقای هاشمی به عنوان بازیگر در این فیلم تبلیغاتی حضور داشته باشد. هاشمی هفتم هم مربوط به هاشمی بعد از جریان فتنه است که به قول آقای احمد خاتمی، آقایان موسوی، کروبی و خاتمی صفرهایی بودند که عددشان آقای هاشمی بود که اگر این عدد از کنار اینها می رفت فتنه از بین رفتنی بود.
مخدومی خاطر نشان کرد: برای بررسی فعالیت های آقای هاشمی رفسنجانی باید به دور از تعصب کارها را انجام داد؛ چراکه باید بپذیریم که ایشان وزنه نظام جمهوری اسلامی است که اگر بخواهیم در مورد وی یک طرفه قضاوت کنیم، کار درستی نیست و اینجا است که فیلمساز می تواند خدمت خوبی را در این زمینه انجام دهد.
وی تصریح کرد: سوژه های سینمایی فتنه 88، سوژه های بسیار زیادی است که غرق در آن هستیم، اما متاسفانه تاکنون کمتر به آن پرداختیم. اگر فیلمساز در درجه اول جسارت داشته باشد و این نکته به منظر من حرف اول فیلمسازی است، ما می توانیم شاهد خلق آثار جدید و جذاب در حوزه سینمای فتنه 88 باشیم و مطمئن باشید اگر این جسارت همراه فیلمساز باشد، مابقی مشکلات نیز حل می شود.
مظلومیت افرادی که داوطلبانه برای جلوگیری از فتنه 88 دچار آسیب های فراوانی شدند و کسی به آنها توجهی نکرد، رفعت نظامی جمهوری اسلامی ایران در برخورد با مخالفین نظام و مدارا کردن با سران فتنه حقوق فراتر از بشر و مقایسه رفتار مسئولان ما با مخالفین خود در عرصه های بین المللی با برخوردهای سران دیگر با مخالفان خود می تواند سوژه های بسیار مناسبی برای فیلمسازی در عرصه فتنه 88 به حساب آید.
این نویسنده بیان کرد: من در اینجا لازم است به دو عنوان طماعان و طعمه ها اشاره کنم. اینکه طماعان همان خواصی بودند که آگاه از حق بودند، اما به طرفداری باطل آمدند. مگر می شود کسی در این مملکت به عنوان نخست وزیر حضور داشته باشد و نداند که امکان تقلب در انتخابات وجود ندارد، اما متاسفانه اینها با اینکه می دانستند تقلبی صورت نگرفته، اما طمع قدرت اجازه نداد که فضا به شکل آرامتری هدایت شود، ضمن اینکه برخی از عناصر درونی نظام هم که در درون مردم مشروعیت داشتند طعمه ضد انقلاب شدند و کارهایی را انجام دادند که دشمن مایل به انجام آنها از طریق عناصر درونی نظام بود، همه اینها به نظر من سوژه خوبی هستند که می توانند فیلمسازان را از ساخت آثار سینمایی متفاوت آگاه کنند.
وی در بخش پایانی صحبت های خود خاطر نشان کرد: موضوع پرداختن به آقازاده ها که پدرشان را بر زمین زدند هم سوژه خوبی برای کارگردانان فیلم های مستند و سینمایی در جریان فتنه 88 است. ضمن اینکه در نقطه مقابل هم می توانیم به افرادی اشاره کنیم که بخاطر فرزندان خود نلغزیدند و اسطوره ایستادگی شدند که نمونه عینی آن حضرت آیت الله محمدی گیلانی است که ذره ای لغزش را در برابر فرزندان خود ندید و خود حکم اعدام دو فرزندش را اعلام کرد. چیزی که در آن سوی میدان برعکس است و برخی ها حتی پای اشتباه فرزند خود نیز نمی ایستند. من نمی دانم چرا تا به حال در مورد زندگانی شخصیت ارجمند و اسطوره ای چون آیت الله محمدی گیلانی فیلمی ساخته نشده تا با نمایش این فیلم برخی در مورد فرزندشان خجالت بکشند.
بر اساس این گزارش در پایان این نشست، جلسه پرسش و پاسخ حاضران این نشست با رحیم مخدومی پیرامون سوژه های سینمایی فتنه 88 برگزار شد.
نظر شما