به گزارش خبرنگار مهر، كميسيون خدمات شهري، حمل نقل، ترافيك و محيط زيست شوراي شهر همدان شامگاه چهارشنبه ميزبان اعضا اين كميسيون و جمعي از مديران شهرداري بود تا به بررسي حل معضل آبهاي سطحي در شهر همدان بپردازند.
شهر همدان كه داراي هفت هزار و 200 هكتار وسعت است در دامنه كوه الوند بنا شده و از گذشته هاي دور رودخانه هايي از بالا دست در دامنه اين كوه به داخل شهر روان بوده اند كه گذشت زمان و توسعه شهرنشيني و عدم وجود سيستم جمع آوري فاضلاب در شهر آنها را به محلي براي هدايت اين آب ها تبدیل كرده بود.
اما در چند سال اخير و به علت ورود بيش از حد فاضلاب ها و بوي تعفن سه رودخانه مهم شهر، موجب شد كه مسئولان اقدام به پوشاندن آن ها کنند كه اين امر تنها توانسته صورت مسئله را پاك كند و مشكلات جديدي را براي جمع آوري آبهاي سطحي در زمان وقوع بارندگي در شهر همدان ايجاد کرده كه اينك نبود سيستم درست جمع آوري و هدايت فاضلاب در فصول بارندگي به معضلي براي شهر همدان تبديل شده که در همین راستا شهرداري همدان به دنبال تصويب طرحي براي تقسيم شهر به هشت آبريز است تا بتواند قدمي در امر رضايت شهروندان بردارد.
بر اساس نظر مشاور طرح كه در اين جلسه رونمايي شد، اجراي طرح جمع آوري آب هاي سطحي شهر همدان حداقل هزار و 200 ميليارد تومان هزينه در بر خواهد داشت كه هزينه سرسام آوري را به شهرداري همدان تحميل مي كند.
مشاور طرح جمع آوري آب هاي سطحي در شهر همدان در اين نشست گفت: اجراي طرح جمع آوري آب هاي سطحي يكي از سخت ترين طرح هاي اجرايي در هر شهري است كه كوچكترين چالش آن تامين اعتبار مالي آن است.
برخي قوانين در اجراي طرح جمع آوري فاضلاب زير پا گذاشته شد
احمد مريخ پور با اشاره به اينكه در گذشته ما بين فاضلاب و آب هاي سطحي تفاوتي وجود نداشته و جداسازي در آن صورت نگرفته و به رودخانه هاي سطح شهر هدايت مي شده اند، بيان داشت: برخي قوانين در اجراي طرح جمع آوري فاضلاب زير پا گذاشته شد و در حالي كه كانكشن هاي اصلي فاضلاب شهر وصل شده به علت مشكل مالي شبكه فرعي به آن متصل نشده است.
وي افزود: تغيير مسير رودخانه هاي سطح شهر با مطالعات انجام شده توجيه اقتصادي و فني ندارد.
شهردار همدان نيز در اين كميسيون خواستار اجراي طرح جمع آوري آب هاي سطحي در محله هاي داراي اولويت شهر همدان شد.
امير رضا يوسفيان با اشاره به اينكه برخي طرح هاي مشاوره اي آرمان گرايانه و به دور از واقعيت اجرايي است، بيان داشت: مبلغ قابل ملاحظه اي براي اجراي اين طرح نياز است در حالي كه سه رودخانه اصلي شهر وظيفه جمع آوري آب هاي سطحي را به عهده دارند، با پوشانده شدن آنها امكان بررسي دبي وجود ندارد و ارتفاع ديوارهاي آن در برخي نقاط شهر مي تواند ظرفيت ايجاد حوادثي باشد.
وي افزود: وجود برخي قنات هاي فعال در بخش مركزي شهر موجب صدمه به منازل مي شود و مسير آنها به علت نامشخص بودن مشكلاتي را ايجاد كرده اند.
معاون عمراني شهرداري همدان نيز در اين كميسيون بيان داشت: طرح جمع آوري آب هاي سطحي بايد بومي سازي و براساس نيازهاي شهر همدان طراحي شود.
موسي رسولي با اشاره به مناسب بودن اين طرح ،اذعان داشت: محدوديت هاي در اين طرح وجود دارد كه بايد به آن مواردي اضافه شد تا شاهدكمترين ميزان تخريب معابر شهري باشيم.
شهرداران مناطق مختلف همدان نيز در اين جلسه به ايراد نظر پرداختند.
شهردار منطقه يك همدان با اشاره به اينكه 950 ميليون تومان در سالجاري در اين منطقه براي جمع آوري آب هاي سطحي هزينه شده است از اختصاص يك ميليارد 670 ميليون تومان در سال جاري به اين امر خبر داد.
جمع آوري آبهاي سطحي موازي كاري در وظايف آب وفاضلاب محسوب مي شود
سيد مصطفي رسولي ادامه داد: اين طرح ها بر اساس مطالعات انجام گرفته محقق شده است، اما جمع آوري آبهاي سطحي موازي كاري در وظايف شركت آب و فاضلاب محسوب مي شود و در حاليكه هدف از طرح بزرگ جمع آوري فاضلاب همدان جداسازي فاضلاب از آب هاي سطحي بود اين طرح به علت كمبود اعتبار تعطيل شده است.
شهردار منطقه سه نيز با اشاره به اختصاص يك ميليارد و 90 ميليون تومان اعتبار براي جمع آوري آبهاي سطحي در سال جاري در اين منطقه، عنوان كرد: مشكل جمع شدن آب هاي سطحي در خيابان صنعت به صورت هاپ جكينج رفع شد و براي سال آينده يك ميليارد 100 ميليون تومان هزينه جمع آوري آب هاي سطحي در اين منطقه خواهد شد .
مرتضي حضرت زاده اذعان داشت: شهرداري جلوتر از شركت آب و فاضلاب در راستاي جمع آوري آب هاي سطحي قدم بر ميدارد و در واقع اين نهاد وظايف آبفا را هم اكنون انجام مي دهد.
شهردار منطقه چهار نيز پوشيده شدن رودخانه ها در شهر همدان را مهم ترين علت ايجاد مشكلات عنوان كرد.
مجيد درويشي با اشاره به لزوم جدا سازي فاضلاب از آب هاي رودخانه هايي كه در شهر جريان دارند ،اذعان داشت: نبايد رودخانه ها در شهر پوشيده مي شد چرا كه به طور طبيعي وظيفه جمع آوري آبهاي سطحي را برعهده داشت.
وي اذعان داشت: وقوع سيلاب ها در منطقه جنوبي شهر مشكلاتي را ايجاد كرده و در حالي كه طرح جمع آوري فاضلاب شهر بيش از 80درصد پيشرفت دارد اين طرح متوقف شده است .
يكي ديگر از اعضا شوراي شهر همدان نيز در اين كميسيون با اشاره به لزوم تعيين تكليف اين طرح تا قبل از سالجاري ،اذعان داشت: ساخت چاهك هاي باراني در منازل مورد غفلت واقع شده و و رودخانه ها مي توانند سيلاب ها را كنترل كنند.
محمد تبريزي بيان داشت: اجراي شدن طرح جمع آوري آبهاي سطحي شهر همدان وابسته به اقتصادي بودن و سرعت اجرايي شدن آن دارد.
اما رسانه هاي استان همدان كه براي اولين بار به چنين نشست هايي در شوراي شهر دعوت شده بودند مورد استقبال اعضا قرار گرفتند.
رسانه ها همواره در صحن شورا حاضر باشند
يكي از اعضا شورا شهر همدان در اين كميسيون گفت: تصميماتي كه در شورا گرفته مي شود بايدسريعا به مردم انتقال داده شوده و رسانه ها بايد همواره در صحن شورا حاضر باشند.
علي رضايي اذعان داشت: در گذشته نگاه نادرستي از مديريت شهري در ذهن شهروندان شكل گرفته كه بايد به نگرشي مثبت تبديل شود.
همه اين بررسي ها در حالي است كه شهروندان همداني در بسياري از نقاط شهر از گل آلود بودن معابر و آبگرفتگي در زمان وقوع بارندگي ابراز گلايه مي كنند،در واقع اجرايي شدن طرح جمع آوري آب هاي سطحي در گيرودار شهرداري و شركت آب و فاضلاب باقي مانده است .
نظر شما