محمود حبیبی کسبی در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه نیاز به بازتعریف ار ماهیت شعر انقلاب ضروری است، اظهار کرد: من معتقدم که تنها شعری که برای انقلاب اسلامی سروده شده است را نمیتوان شعر انقلاب دانست و از سوی دیگر نمیتوان تعریف شعر انقلاب را آنقدر باز و عام گرفت که هر شاعر ایرانی پس از انقلاب را در آن گنجاند.
وی ادامه داد: شعر انقلاب از نظر تعریف دقیقا در میانه این دو قرار میگیرد و عبارت است از شعری که شاعرش راوی ارزشها و باورهایی است که انقلاب برای آنها به وقوع پیوسته است و آن چیزی جز باورهای دینی، مذهبی و اعتقادی و اخلاقی انقلاب اسلامی نیست.
حبیبی تصریح کرد: آنچه که ما به عنوان شعر متعهد میشناسیم را در یک کلام میتوان شعر انقلاب اسلامی دانست و باز کردن تعریف آن بیش از این دامنه اشتباه است.
این شاعر افزود: طرح عنوانی چون شعر عصر انقلاب و جایگزینی آن با عنوان شعر انقلاب غلط است. در عصر انقلاب ممکن است شعری تولید شده باشد که در تقابل جدی با آرمانهای انقلاب اسلامی باشد بنابراین شعر عصر انقلاب لزومی ندارد که ضرورتا شعری انقلابی به شمار بیاید.
حبیبی ادامه داد: بزرگواران شورای سیاستگذاری جشنواره شعر فجر از شاعران موجه حال حاضر ایران هستند اما هر چقدر هم که این جمعیت موجه و قابل قبول باشد باز هم کارش در نهایت سیاستگذاری برای جشنواره خودشان است و نه تغییر دادن عناوین و سبکها و اسمگذاری روی جریانهای ادبی. آنها در نهایت برای بهتر شدن اجرای جشنوارهشان هر سال میتوانند سیاستگذاری کنند اما تنها همین کار را میتوانند بکنند نه چیز دیگری.
وی افزود: تغییر نامگذاری و عناوین ادبی در صورتی هم که بخواهد رخ دهد باید در همان جایی انجام شود که این تعریف در آن انجام شده است. تعریف شعر انقلاب را نیز به همین ترتیب در جایی که 35 سال قبل مولودش بود میتوان انجام داد نه در شورای سیاستگذاری جشنوارهای با قدمت پنج، شش سال.
حبیبی تصریح کرد: جریان شعر انقلاب به تعبیر من مولود سال 1342 است و با چنین قدمتی نمیتوان نامش را در چنین شورایی تغییر داد.
نظر شما