به گزارش خبرنگار مهر، افزایش بیش از 50 درصدی اجاره خانه در کرمانشاه، امری است که نیازمند بررسی مسئولان است و باید برای آن فکری کرد. افزایش قیمتی که به راحتی دست دلال ها و تصمیمات خود خواسته مالکین واحدهای مسکونی را می شود در آن دید.
با این وجود باید به این حقیقت اذعان داشت که مسئولان حوزه مسکن عملا این بخش را به حال خود رها کرده اند و این صاحبان آژانس ها و بنگاههای معاملات ملکی و همچنین خود مالکین هستند که قیمت های اجاره و فروش مسکن را مشخص می کنند و عملا کنترل اوضاع را در دست گرفته اند.
بنگاهها عامل اصلی تورم در حوزه مسکن نیستند
عطاالله فیضی از مدیران آژانس در شهر کرمانشاه در این باره به خبرنگار مهر گفت: هر ساله شاهد افزایش قیمت اجاره و فروش مسکن در استان هستیم که در وهله اول این افزایش طبیعی است، ولی هستند برخی مالکان که نرخ بازار را به سلیقه خود تغییر می دهند.
فیضی تاکید کرد: متاسفانه مردم عامل اصلی این افزایش قیمت را بنگاهها معرفی می کنند که به نظر بنده این امر جفا به صنف ما است.
وی با اشاره به اینکه اولین قشری که از رکود در بازار مسکن زیان می بیند، بنگاههای معاملات ملکی هستند، اظهار داشت: بالعکس تمامی حرفهایی که درباره نقش بنگاهها در افزایش قیمت مسکن در بازار گفته می شود، باید گفت رکود که نتیجه افزایش قیمت مسکن است، در مرحله اول گریبان ما را می گیرد و ضربه شدیدی به بازار ما می زند.
این مدیر آژانس مسکن گفت: اگر قیمت اجاره بها و فروش ثابت باشد و نسبت به گذشته و آینده تغییری نداشته باشد، مطمئنا بازار این حوزه فعالتر و مشتریان ما نیز بیشتر می شود که هر عقل سلیمی این موضوع را تایید می کند.
عباسی یکی از مستاجرانی که در این بنگاهها در حال نگاه کردن به قیمت های اجاره بها است، در این باره به خبرنگار مهر می گوید: سال گذشته من خانه را با مقداری رهن و 250 هزار تومان اجاره کرده ام که امسال صاحبخانه 5 میلیون وجه نقد به رهنم اضافه کرده است و مبلغ اجاره ماهیانه را به 300 هزار تومان رسانده است.
وی اظهار داشت: البته باید بگویم که منزل بنده در یکی از محلات پایین شهر است، چون با این مبلغ هرگز نمی توانم حتی در محلات متوسط شهر منزلی برای خود و خانواده ام دست و پا کنم.
این سخنان در حالی گفته می شود که از سال 80 به بعد دولت برای خنثی کردن رشد قیمتها در حوزه مسکن، اقدام به احداث و ساخت واحدهای مسکن مهر در کشور کرده است و ثبات در اجاره بها را یکی از پیامدهای مثبت مسکن مهر در کشور عنوان می کرد.
به رغم اینکه در سالهای اخیر هزاران واحد مسکن مهر به متقاضیان واگذار شده است، ولی بازهم شاهد افزایش قیمت بازار مسکن در طول یک سال اخیر تا بیش از 50 درصد هستیم.
نمی توان منکر افزایش قیمت در حوزه مسکن باشیم
زین الدین، از اعضای شورای اسلامی شهر کرمانشاه در این باره به خبرنگار مهر گفت: متاسفانه نمی توان منکر افزایش قیمت مسکن در شهر کرمانشاه باشیم.
این عضو شورای اسلامی شهر کرمانشاه تاکید کرد: البته نباید تمام مشکلات را به گردن دولت انداخت. اینگونه حوزه ها نیازمند مشارکت خود مردم نیز هست مخصوصا در شهر بزرگی مانند کرمانشاه که بدون تردید عوامل روانی که مردم می توانند آنها کنترل کنند در بازار تأثیرگذار است.
زین الدین اظهار داشت: البته دولت نیز باید در کنترل بازار حضور مستمر داشته باشد که این امر می تواند با حضور تیم های بازرسی در سطح بنگاه ها تا حدودی حل شود.
وی با اشاره به اینکه باید حس نوعدوستی در مردم بیشتر از گذشته شود، گفت: کاش مالکانی که قدرت مالی دارند و یا خانه و واحدی را برای اجاره دارند، وضعیت مستاجران را مدنظر بگیرند.
افزایش قیمت در بخش مسکن زاییده نبود فکر اقتصادی مردم است
کورش حسینی کارشناس اقتصادی یکی از بانکهای سطح شهر کرمانشاه در این باره به خبرنگار مهر گفت: مهمترین امر درباره افزایش قیمت در حوزه مسکن به ویژه در بخش اجاره ها را باید مناسب نبودن فضای اقتصادی جامعه در حوزه سرمایه گذاری دانست.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: مردم نقدینگی خود را در بخش مسکن سرمایه گذاری می کنند و به دنبال آن هستند که با اجاره و یا فروش مسکن خود امرار معاش کنند که این رویه ای نادرست و غلط است.
وی علت اصلی این موضوع را عدم آگاهی های اقتصادی مردم عنوان کرد و گفت: بسیاری از افراد جامعه که نمی توانند در حوزه اقتصادی سرمایه گذاری داشته باشند با انتخاب و یا سفارش اطرافیان به حوزه مسکن ورود می کنند و باعث تشدید قیمتها در این حوزه می شوند.
به هر حال روز به روز شاهد افزایش این قیمتها در بازار مسکن استان کرمانشاه هستیم، افزایش قیمتی که بی شک اولین و تنها کسی که متضرر اصلی آن محسوب می شود، همان خانواده های مستاجر و کم درآمد جامعه هستند.
طرح های تعزیراتی برای کنترل اجاره ها بی فایده است
عضو کمیسیون عمرانی مجلس شورای اسلامی نیز در همین رابطه به خبرنگار مهر گفت: مجلس و دولت در سالهای گذشته در تلاش بودند تا برای کنترل افزایش اجرا بها در سطح کشور راهکار مناسبی پیداکنند.
محمد ابراهیم محبی ادامه داد: در همین راستا وزارت مسکن اقدام به تعیین سقف محدودیت افزایش اجاره بها تا حداکثر بیست درصد کرد که متأسفانه موفقیت آمیز نبود.
محبی گفت: عدم وجود پشتوانه عملی و اجرایی شدن این طرح یکی از دلایل شکست آن بود که باعث شد در سالهای گذشته تعیین سقف 9 درصدی، 15 درصدی و 20 درصری در سالهای متوالی تأثیری بر بازار مسکن نداشته باشد.
وی افزود: یکی دیگر از دلایل عدم موفقیت این گونه طرحها این است که در حوزه اقتصادی مخصوصا بازار مسکن رویکرد تعزیراتی به هیچ وجه جوابگو نیست و به همین دلیل است که صاحب خانه بدون توجه به این طرحها قراردادهای مورد نظر خود را می بندند.
وی با بیان اینکه افزایش اجاره بها نه تنها در شهر بزرگی مثل کرمانشاه محسوس است، گفت: این مشکل به شهرستان های کوچک استان نیز سرایت کرده و باید هرچه سریعتر برای این معضل فکری اساسی در دستور کار مجلس و دولت قرار گیرد.
نماینده مردم شهرستان سنقر و کلیایی در مجلس ادامه داد: دولت باید به جای برخوردهای دستوری به دنبال پیدا کردن ریشه های این نابسامانی بوده و برای رفع آن راهکارهای مناسب بیاندیشد.
تعیین سقف اجاره بها مزایایی هم داشته است
فرهاد جلیلیان از کارشناسان اقتصادی حوزه مسکن استان کرمانشاه در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: طرح تعیین سقف افزایش اجاره بها گرچه به خوبی اجرا نشده و تأثیر چندانی در بازار رهن و اجاره نداشته اما مزایایی نیز داشته که نباید از آنها غافل بود.
وی ادامه داد: اجرای این طرح گرچه فقط به عنوان یک مسکن می تواند عمل کند اما به هر حال قدرت مستأجران در گفتگو و چانه زدن برای عدم پرداخت اجاره بهای بیشتر را زیاد می کند.
جلیلیان گفت: در استان کرمانشاه با اینکه ساخت و سازهای متعددی در شهرک های حاشیه ای انجام شده و در حال انجام است اما شاهد افت اجاره بها نیستیم و این فقط به دلیل قیمت گذاری های خودسرانه توسط صاحبان املاک است.
این کارشناسی گفت: رکود تورمی به معنای واقعی در بازار مسکن استان کرمانشاه دیده می شود و با اینکه منازل و آپارتمان های خالی و نوساز بسیاری وجود دارد اما هر مالک به دلیل داشتن نگاه سودآوری به بازار مسکن حاضر نیست از افزایش قیمتی که به صورت کاذب برای خود ترسیم کرده است کوتاه بیاید.
به گزارش خبرنگار مهر، با اینکه یک ماه تا شروع فصل اصلی جابه جایی ها برای مستأجران در استان کرمانشاه باقی مانده است اما از همین الان آثار افزایش اجاره بها دیده می شود که نیازمند دست به کار شدن مسئولین و ناظران مربوطه برای کنترل بازار و جلوگیری از فشار کاذب بر مستأجران است.
نظر شما