به گزارش خبرنگار مهر، کار زیاد و شبانه روزی تلاشگران این عرصه در کنار مخاطراتی که برای آن ها وجود دارد و حقوق کم هرچند عشق و علاقه را از آن ها نگرفته است اما ادامه این روند قطعا به نفع محیط زیست نخواهد بود چرا که در گذر زمان بی انگیزگی تحفه سیاست های سازمان به محیط بانان می شود.
یکی از محیط بانان گلستانی که در اسفند ماه سال گذشته به شدت آسیب دید در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ابتدا به عنوان راننده در محیط زیست مشغول به کار بودم اما با توجه به این که منطقه را به خوبی می شناختم و علاقه ایی که به حضور در طبیعت داشتم حدود 7 سالی است که به عنوان محیط بان در این حوزه خدمت می کنم.
مهدی مجنی پور ادامه داد: محیط بانی شغل سختی است و اگر عشق و علاقه در این کار نباشد نمی توانی برای مدت طولانی خدمت کنی و بعد از مدتی خسته می شوی.
علاقه ای به محیط زیست و طبیعت کار را برای ما دلچسب کرده
وی با بیان این که حفظ و حراست از تمام گونه های گیاهی و جانوری انرژی زیادی می خواهد گفت: مناطق ما پستی و بلندی هایی با شرایط خاص خودش را دارد که کار را دشوارتر می کند اما همه این مسایل با علاقه ایی که به محیط زیست و طبیعت داریم کار را برای ما دلچسب کرده است.
وی در خصوص این که گاهی حتی چندین روز هم در محیط هستیم توضیح داد: در زمان گاوبانگی و جفت گیری مرال ها که از 15 شهریور تا 15 مهرماه است کار ما 24 ساعته است و باید حواس خود را بیشتر جمع کنیم.
مجنی پور گفت: شرایط جغرافیایی منطقه باعث سختی کار ما می شود مثلا وقتی که در مناطق جنگلی جعفر آباد مشغول بودم گاهی مه موجود در جنگل باعث می شد یک متر آن طرف تر هم دیده نشود.
وی در خصوص اتفاق افتاده در سال گذشته گفت: ساعت 4 بعد ظهر بود که با همکارم آقای تمسکنی در منطقه مرزی بین آهنگر محله و قرن آباد در حال گشت بودیم که صدای تیر را شنیدیم و خودمان را به محل رساندیم.
وی که هنوز دست چپش به خوبی بالا نمی رود ادامه داد:با بیان این که دو خودروی سمند و جیپ را منطقه مشاهده کردند ادامه داد: بعد از بازدید از خودروی سمند موردی پیدا نکردیم و با موتور به سمت جیپ حرکت کردیم اما موتور در سربالایی کم آورد و من پیاده شدم.
مجنی پور توضیح داد: همکارم سعی کرد به هر ترفندی شده اسلحه ها را از آن ها بگیرد اما نتوانست و حدود 500 متر هم دنبالشان رفتیم اما دیدیم نمی شود و شماره ماشین را گرفتیم که دو موتور سوار با کارد به همکارم و من حمله کردند و با کارد و تبر ما را مورد مورد اصابت ضربه های خود قرار دادند.
قانون حمایتی برای محیط بانان وجود ندارد
وی با بیان این که قانون حمایتی از محیط بانان وجود ندارد ادامه داد: ما تمام تلاش خود را برای حفظ و حراست از منطقه خود می کنیم ولی وقتی هیچ حمایتی از سوی قانونی نمی شویم همین مساله کمی آدمی را بی انگیزه می کند.
این محیط بان در خصوص دستمزدهای کم محیط بانان گفت: حقوق ما نسبت به کاری که انجام می دهیم پایین است، گاهی حتی به دلیل این که نیروی محیط بانی کمی در استان داریم در صورت نیاز در روزهای تعطیل هم مشغول به کار هستیم چرا که وجدانمان اجازه نمی دهد بیکار باشیم.
وی گفت: فیش حقوقی من 6 میلیون و 200 هزار ریال است که به صورت روزانه می شود 200 هزار ریال آن هم با کار شبانه روزی در صورتی که یک کارگر ساده حدودا روزی 300 هزار ریال می شود.
مجنی پور در خصوص کار تمام وقت این قشر اضافه کرد: خانواده های ما همیشه یک خلا را احساس می کنند چون در خیلی از موارد در خانه حضور نداریم.
وی با بیان این که در حوزه استحفاظی گرگان تنها 14 محیط بان مشغول به کار هستند گفت: اگر چند نفری هم در استراحت باشند حدود 8 یا 9 نفر محیط بان فعال درحال خدمت هستند که تعداد بسیار کمی است.
اعمال قواعد استخدامی نیروهای مسلح برای محیط بانان
مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست گلستان در خصوص اعمال قواعد استخدامی نیروهای مسلح برای محیط بانان به خبرنگار مهر گفت: سازمان پی گیری های زیادی کرده است و به شدت خواهان این است تا این اتفاق صورت بگیرد.
اسماعیل مهاجر ادامه داد: تا کنون جلساتی در این مورد گذاشته شده است نتایج موفقی هم وجود داشته اما هنوز خروجی آن به مرحله اجرا نرسیده است و اگر این اتفاق بیافتد تحول عظیمی هم به لحاظ معیشتی و هم به لحاظ ضابط بودن برای محیط بانان اتفاق می افتد.
وی خاطر نشان کرد: با قرار گرفتن آن ها در ضابطین عام تامین امنیت جانی بیشتری برای آن ها وجود دارد و با توجه به قول هایی که در این زمینه داده شده است خیلی تمایل داریم این اتفاق خیلی زودتر به خود جامه عمل بپوشد.
مهاجر گفت: کمترین حقوق برای پرسناین محیط زیست است که نسبت به گذشته افزایش نداشته است و این مساله باعث بی انگیزگی و کاهش سطح معیشتی آن ها می شود.
وی با بیان این که بیش از 300 نیرو در محیط زیست کم داریم گفت: برای جذب نیرو منتظر مجوز از سوی سازمان هستیم تا از طریق آزمون یا خودمان بتوانیم تعدادی نیرو جذب کنیم. در حال حاضر در بعضی موارد نیرو برای نگهداری ساختمان های خود نداریم و با تامین بودجه توسط دولت برای حفاظت از مناطق، پایش و نظارت نیروی محیط بان و کارشناس جذب خواهیم کرد.
مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست گلستان با بیان این که حفظ تنوع زیستی وظیفه این افراد است، افزود: متولی حیات وحش و حفظ و نگهداری از آن ها با ان ها است و کار اصلی آن ها نگهبانی و جلوگیری از تخریب زیستگاه های آن ها است.
وی گفت: این عزیزان با ابزارهای ابتدایی و در شرایط سخت، سرما و گرما باید در محیط حاضر باشند و کارشان قابل ستایش است. توسعه و برخورداری از توسعه حق همه است اما باید این توسعه تا حدی وجود داشته باشد که محیط زیست آسیب نبیند و برای آیندگان هم حفظ شود و این مهم با تلاش و کوشش محیط بانان اتفاق می افتد.
اهمیت شغل محیط بانان با توجه به نگاه ویژه به محیط زیست بر هیچ کس پوشیده نیست اما تعلل های موجود در احقاق حق و حقوق کسانی که به طور شبانه روز بزای محیط زیست تلاش می کنند تا کوچکترین آسیبی به آن وارد نشود مساله ای است که باید خیلی زودتر از این برطرف شود.
نظر شما