به گزارش خبرگزاری مهر، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی در چارچوب فلسفه وجودی خود (اشراب قواعد فقهی در روح و متن قوانین موضوعه) فعالیت اصلی را بر اظهار نظر فقهی ـ حقوقی نسبت به طرحها و لوایح مجلس شورای اسلامی متمرکز کرده است. این مرکز در ماههای اخیر با توجه به ظرفیتهای علمی موجود در حوزه علمیه قم و اساتید دانشگاهی مرتبط با مرکز و در راستای رفع مشکلات و خلأهای قانونی در نظام حقوقی کشور اقدام به تعریف پروژههای علمی برای نگارش قوانین مورد نیاز در این رابطه نموده است.
در حال حاضر نگارش چهار پیشنویس قانون در دستورکار حلقات علمی مرکز قرار گرفته است:
1. پیش نویس طرح معاضدت قضایی
امروزه «معاضدت حقوقی» با اقتضائات و کارکردهای مهم و متعدد آن بسیار مورد توجه نظام های حقوقی است. معاضدت حقوقي در مفهوم خاص آن عبارت است از: مساعدت و ياري دادن به افراد محروم و كم درآمد جهت برخورداري از حق وكيل در مراحل قضايي، اما در مفهوم جديد و فراگير آن علاوه بر مساعدت در مراحل قضايي و دادرسي، تلاش براي ارتقاي فرهنگ حقوقي و دسترسي به دادرسي عادلانه را نيز شامل مي شود. كشورها در برابر شناسايي و تضمين اين حق، مدل هاي مختلفي را در سياستها و مقررات خود در پيش گرفته اند، برخي از كشورها اين حق تنها از طريق نهادهاي دولتي و دادگستري تأمين مي شود و در بعضي ديگر تلفيقي از دولت و نهادهاي غير دولتي خاص مثل كانون وكلاي دادگستري اين حق را مورد حمايت قرار مي دهند و در پاره اي از كشورها نيز كوشش شده اين حق با مديريت دولت توسط مؤسسات مردم نهاد و مشاركتهاي مردمي به صورت گسترده انجام شود.
به منظور تقویت و توسعه معاضدت حقوقي در كشور (که بسیاری از مردم محروم از آن و حتی فاقد كمترين اطلاعات نسبت به آن هستند) مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی اقدام به نگارش «پیشنویس طرح معاضدت قضایی» نموده است که پس از نهایی شدن برای نمایندگان مجلس ارسال خواهد شد.
2. پیش نویس طرح باروریهای پزشکی (تلقیح مصنوعی)
یکی از مشکلات شایع در زوجهای جوان که زندگی ایشان را با سختیها و دشواریهای فراوان روبرو ساخته است، ناباروری و عدم امکان فرزندآوری میباشد. این مشکل که گاه زندگی ایشان را تا مرز طلاق پیش می برد، مشکلات عدیده روحی ـ اجتماعی را برای زوجین و خانوادههای ایشان ایجاد میکند. موضوع تلقیح مصنوعی یا باروریهای پزشکی، از موضوعاتی است که در یک دهه اخیر، به کانون توجه بسیاری از محافل علمی تبدیل گردیده، بهگونهای که نظرات حقوقی، اخلاقی، پزشکی، اجتماعی و خصوصاً فقهی قابل توجهی در مورد آن ارائه شده است. تلقیح مصنوعی راهکار درمان نازایی و ناباروریهای موجود شناخته میشود و فینفسه دارای حالات متنوع و متعددی است.
با توجه به مباحث پیچیده علمی و فقهی موجود در مورد تلقح مصنوعی و با توجه به ظرفیتهای علمی مرکز تحقیقات اسلامی، نگارش«پیشنویس طرح باروریهای پزشکی (تلقیح مصنوعی)» آغاز گردیده و سعی شده تا در آن، نظرات فقهی و مباحث پزشکی، روانشناسی، اجتماعی و ... به صورت جامع مور توجه قرار گیرد.
3. پیشنویس طرح حقوق سالمندان
حقوق سالمندان مجموعه حقهایی است که تأمین کننده سلامت فردی، اجتماعی، روحی و جسمی این گروه سنی است. در حال حاضر قانون جامعی در مورد گروه سالمندان وجود ندارد، از این رو مرکز تحقیقات اسلامی، در راستای حل مشکلات این گروهها و برای نخستین بار در کشور و با توجه به آموزهای اسلامی، نگارش «پیشنویس طرح حقوق سالمندان» را آغاز نموده است.
4. پیشنویس طرح وکالت بلا عزل
وکالتهای پیاپی بر موضوع واحد، به یکی از مشکلات حقوقی جامعه ایرانی تبدیل شده است که در این میان با مرگ یکی از موکلین موجود در سلسله وکالتهای پیاپی، مسأله به حالت بغرنجتری تبدیل میگردد. این پیشنویس برخلاف موارد فوق، در راستای رفع خلأهای جزیی نظام حقوقی است و در نهایت به عنوان یک طرح اصلاحی تقدیم نمایندگان خواهد شد.
نظر شما