به گزارش خبرنگار مهر، با وجود اینکه کشاورزان و باغداران منطقه منتظر نزول رحمت الهی برای کشت پاییزی بودند بارش زودرس برف باعث شد که درختان برگ دار میوه تحمل برف سنگین را نداشته و موجب شکستن و کنده شدن درختان میوه شود.
لازم به ذکر است که شهرستان اهر به دلیل داشتن موقعیت جغرافیایی از توانمندی های قابل ملاحظه ای از نظر منابع، مزیت های نسبی و تولید محصولات کشاورزی برخوردار است. وجود ۱۰۷۰۰۰ هکتار اراضی مستعد کشاورزی، ۷۶۵۰ هکتار باغ ۱۳۰۰۰ هکتار جنگل، ۱۸۷۰۰۰ هکتار مرتع، ۸۵۰۰۰۰ واحد دامی، ۲۹۷۰۰ کلنی زنبور عسل، اقلیم متنوع، قرار گرفتن در حوزه آبریز ارس و وجود نیروی انسانی متخصص و مجرب برخوردار است.
بر اساس این گزارش تعداد ۱۲۳۷۳ بهره بردار کشاورز دراین شهرستان وجود دارد که در سایه فعالیت این تلاشگران عرصه تولید محصولات کشاورزی، سالانه بالغ بر ۳۳۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی اعم از زارعی، باغی، دامی و شیلات تولید می شود.
همچنین از کل اراضی شهرستان اهر سالیانه ۶۲۰۰۰ هکتار زیرکشت می رود که ۱۳ درصد آن به صورت آبی و نیمه آبی و ۸۷ درصد آن به صورت دیم می باشد از عمده محصولات تولیدی شهرستان می توان به گندم، جو، علوفه، انواع سبزیجات لوبیا چیتی، نخود، عدس، سیب، هلو، زردآلو، گیلاس، انار، زغال اخته، سماق، گردو و غیره اشاره نمود.
استمهال وامهای کشاورزان منطقه به جهت خسارت وارده ضروری است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: اکیپ های کارشناسی جهاد کشاورزی از اولین ساعات بروز این حادثه یه روستاهای خسارت دیده اعزام و از نزدیک خسارات وارده را ارزیابی کرده اند.
کریم مهری اظهار داشت: خسارات وارده به باغداران که در سطح ۴۸۰۰ هکتار می باشد بیش از یک هزار و دویست میلیارد ريال خسارت برآورد شده است.
وی همچنین گفت: کارشناسان جهاد کشاورزی پس از کارشناسی لازم خسارات وارده و ارزیابی میدانی باغات خسارت دیده میزان ریز خسارات وارده به باغات و اراضی کشاورزی را به ستاد مدیریت بحران و حوادث غیر مترقبه منعکس شده است که امیدواریم با حمایت ویژه دولت مشکلات روستائیان عزیز مورد توجه جدی قرار گیرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی با اشاره به خسارات اخیر وارده و در راستای تأکیدات انجام شده در بودجه سال ۹۳ خواستار استمهال وامهای کشاورزان منطقه به جهت خسارت وارده، شد.
بیمه تنه درختان مثمر در اولویت برنامه های صندوق بیمه قرار گیرد
فرماندار اهر نیز دراین ارتباط به خبرنگار مهر گفت: بارش غیر قابل پیش بینی برف سنگین باعث شد که اکثر باغات کشاورزان اهری در این بارش خسارت جدی ببینند و دسترنج چندین ساله باغداران اهری که برای هر درخت مثمر چندین سال وقت گذاشته بودند، از بین برود.
رضا صدیقی همچنین گفت: متأسفانه در لیست بیمه محصولات کشاورزی بیمه تنه درختان لحاظ نشده و بدین جهت کشاورزان نتوانستند از بیمه محصولات کشاورزی را برای همین روزها که در طول سال اتفاق می افتد استفاده کنند.
رئیس کارگروه آب، کشاورزی و منابع طبیعی سپس افزود: با وجود اینکه سال گذشته نیز براثر سرما و یخبندان و سرمازدگی اول سال قسمت اعظمی از درختان میوه آسیب دیده و از بین رفتند متاسفانه نبود ساز و کار لازم برای بیمه درختان میوه باعث شد که کشاورزان و باغداران اهر سال گذشته از این بابت متضرر شوند و امسال نیز دوباره این بارش تنها محل درآمد کشاورزان و ماحصل چندین سال تلاش آنها که مانند فرزندان خود منتظر روز به روز بزرگتر شدن و باردهی آنها بودند به یکباره از بین برود و باعث شود باغداران منطقه حاصل دسترنج چندین ساله خودشان را از دست بدهند.
باغداران منطقه دسترنج چندین ساله خود را دراین حادثه از دست دادند
نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی نیز ابراز داشت: بارش برف اخیر باعث شد که داو ندار کشاورزان و باغداران اهر از بین برود.
عباس فلاحی باباجان گفت: خسارت وارده بر اثر بارش اخیر به کشاورزان منطقه آن را به یک بحران ملی تبدیل کرده و اگر مسئولان امر دست به دست نداده و در کمک به کشاورزان با اهتمام ویژه در رفع مشکلات کشاورزان و کمک به آنها اقدام اساسی نکنند قطعاً این تلاش گران عرصه تولید و خودکفایی با مشکل جدی مواجه خواهند شد.
نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی افزود: باغداران منطقه دسترنج چندین ساله خود را دراین حادثه از دست داده اند که متاسفانه دراین راستا و در جهت کمک به خسارت دیدگان اقدام اساسی صورت نگرفته است.
این مسئول همچنین ادامه داد: این خسارت بسیار عظیم بوده و ۴۸۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی و باغی اهر خسارت کلی دیده که اگر تدبیر و حمایت همه جانبه دستگاه های مسئول نباشد این همه خسارت که براساس برآورد کارشناسان بالغ بر هزار و 200 میلیارد ريال است قابل جبران نیست.
به باغداران آسیب دیده از برف اخیر نهال اصلاح شده رایگان داده می شود
سرپرست جهاد کشاورزی اهر نیز گفت: ۳ اکیپ از کارشناسان جهاد کشاورزی اهر به مناطق و باغات خسارت دیده از اولین روز حادثه اعزام شده اند و با حضور در باغات از نزدیک خسارات وارده به کشاورزان و خواسته های آنها را جهت طرح در ستاد حوادث غیر مترقبه و کارگروه آب، کشاورزی و منابع طبیعی جمعبندی و به این ستادها ارائه کرده اند.
احمد احمدی فر گفت: در این راستا مدیریت جهادکشاورزی استان با پشتیبانی سازمان جهاد استان طرح اصلاح جایگزین درختان مثمر با تهیه نهال رایگان به باغات خسارت دیده اجرا می شود.
وی اظهار داشت: برنامه امسال تهیه نهال به صورت پایلوت در سطح ۲۰ هکتار بوده که به جهت خسارات اخیر وارده تلاش خواهد شد با افزایش عملی نهالهای اصلاح شده بتوانیم کلیه خسارت دیدگان نهال رایگان دریافت نمایند.
این مقام مسئول همچنین از کشاورزان خواست از تهیه نهال از موسسات کشاورزی غیر معتبر و افراد غیر مرتبط به جهت آلودگی و وجود آفت در نهالهای عرضه شده خودداری نموده و با مراجعه به جهاد کشاورزی مشاوره های لازم را با کارشناسان جهاد کشاورزی جهت تهیه نهال اصلاح شده انجام دهند.
......................................
گزارش از: حسن بالاگر
عکس از : مصطفی قربان موحد