شهریار عباسی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به صدرو مجوز انتشار رمان تازهخود با عنوان «دختر لوتی» و انتشار قریب الوقوع آن توسط نشر مروارید اظهار داشت: راوی این رمان یک معلم فیزیک است که در دوران دفاع مقدس برای تدریس از تهران به جنوب لرستان و منطقه پل دختر اعزام میشود و در آنجاست که با مساله هویت واقعی خود درگیر و روبرو میشود. این ماجرا در کنار روایت او از عشق و جنگ در کنار بیان مفاهیمی مانند عشق و ترس تم اصلی این داستان را شکل میدهد.
عباسی که حال و هوای رمان تازهاش نیز مانند آثار اخیرش در موضوع دفاع مقدس میگذرد در پاسخ به این سوال که چرا تم جنگ را همچنان برای رمان خود انتخاب میکند، اظهار داشت: به نظر من برای داستان نویس ایرانی بهتر از این سوژه پیدا نمیشود. از سویی من بر این باورم که سوژههایی برای نوشتن رمان جالب هستند که از زمان وقوع آنها مدتی گذشته باشد و از سوی دیگر بر این باورم که رمان نویسی روزنگار یعنی رماننویسی ناپخته و به باور من داستان نویسان حقیقی به طور عمده روزنگار نیستند.
این نویسنده در ادامه افزود: جنگ برای من مساله مهمی است. جدای از اینکه موضوع نابی است برای من بستری است که در آن انسان میتواند از خودش رفتارهایی را بروز دهد که در جاهای دیگر رخ نمیدهد. البته من خود جنگ و نفس آن را بد میدانم اما برای داستان نویس جنگ دستمایه بسیار مناسبی برای خلق اثر است و نسلی که آن را درک میکند نباید به سادگی از کنار آن بگذرد. ردپای جنگ تا مدتها در تصمیمات و اظهار نظرهای ما باقی میماند و لااقل من خودم مطمئنم که در آینده نیز از این تم استفاده خواهم کرد.
برگزیده جایزه ادبی شهید حبیبغنیپور ادامه داد: رمان را میتوان با بازآفرینی تجربههای درونی و بیرونی آدمها تعریف کرد. پس بدون تجربه نمیتوان رمان نوشت. از این منظر است که من باور دارم در بستری مانند جنگ است که انسان میتواند هویت خود را بازیابی کند و هویت تازهای را نیز بیابد. من بعید میدانم کسی پیدا شود که در موقعیت جنگ قرار گرفته و بگوید این حضور در شاختی که از خودش داشته تاثیری نگذاشته است.
نویسنده رمان «سایههای بلند» تصریح کرد: رمان بر پایه مفاهیم نوشته میشود. شکافتن این مفاهیم کار رمان است. گاهی ما مفهوم هویت را در رمان از کوره جنگ عبور میدهیم و حاصلش چیزی میشود و گاهی از کوره عشق و ... و حاصلش چیزی دیگری میشود. مساله این است که سوژه رونمای رمان است و اصل بر بیان مفاهیم در آن است.
عباسی در پایان تصریح کرد: سوژهای مانند جنگ تحمیلی میتواند داستان نویسان ما را شایسته دریافت جایزه نوبل هم بکند کما اینکه اروپاییها تا حالا هم نوشتن داستان درباره جنگ جهانی را رها نکردهاند.