پیام‌نما

إِنَّ‌اللَّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالْإِحْسَانِ وَإِيتَاءِ ذِي‌الْقُرْبَىٰ وَ يَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ * * * به راستی خدا به عدالت و احسان و بخشش به خویشاوندان فرمان می‌دهد و از فحشا و منکر و ستمگری نهی می‌کند. شما را اندرز می‌دهد تا متذکّر [این حقیقت] شوید [که فرمان‌های الهی، ضامن سعادت دنیا و آخرت شماست.] * * * حق به داد و دهش دهد فرمان / نيز انفاق بهر نزديكان

عماد افروغ:

تعميق روابط فرهنگی در گرو گفت‌وگوی دينی است

تعميق روابط فرهنگی در گرو گفت‌وگوی دينی است

عماد افروغ در حاشيه نهمين دور از گفت‌وگوهاي ديني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با كليساي واتيكان گفت: گفت‌وگوي ديني مكانيزمي است كه از طريق آن تكامل فرهنگي و تعميق روابط بين فرهنگ‌ها، ممكن خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر عماد افروغ، استاد دانشگاه با بيان اينكه توجه به منطق گفت‌وگو يكي از راهكارهاي سازنده در برقراري صلح جهاني است، گفت: برقراري تعامل دو سويه همواره ابزاري قدرتمند براي مفاهمه و رسيدن به اصول مورد توافق بوده و در اين ميان مي‌توان از گفت‌وگو به عنوان بستري براي بحث و مناظره در مورد تفاوت‌ها نهايت بهره‌برداري را كرد و محورهاي اختلاف را با كمترين هزينه و وقت كنار گذاشت.

وي با تأكيد بر لزوم برپايي گفت‌وگوي ديني اظهار داشت: اين جلسات مشترك ديني كه با نيت فهم نقاط اشتراك و توجه بيشتر به آنها برگزار مي‌شود، هيچ ترديدي نيست كه يكي از ضروريات عصر امروز بوده و راه‌گشاي بسياري از مشكلات به ظاهر حل‌ناشدني خواهد بود.

افروغ در رابطه با چگونگي تعميق روابط بين فرهنگ‌ها خاطر نشان كرد: گفت‌وگوي ديني مكانيزمي است كه از طريق آن تكامل فرهنگي و تعميق روابط بين فرهنگ‌ها، ممكن خواهد بود.

نماينده پيشين مجلس، به برجسته‌سازي نمادها در دنياي روشنگري اشاره كرد و افزود: در عصر حاضر كه به دنياي روشنگري شهرت يافته، شاهد انواع نمايش‌ها و اظهار تضادهاي متعدد فكري هستيم.

وي ادامه داد: در اين زمينه هانتيتگتون در مقاله معروف خود موسوم به نبرد تمدن‌ها، با شناخت كافي از مسيحيت و فرهنگ ليبرال ضمن ناديده گرفتن مبنايي‌ترين پايه وحدت يعني يكتاپرستي مي‌كوشد تا بر طبل اختلاف و تفرقه كوبيده و تمدن‌ها را به جان هم بيندازد كه در نهايت نتيجه اين امر، فراهم شدن بستري براي مانور نظام سرمايه‌داري مي‌شود.

اين استاد دانشگاه با بيان اينكه هانتینگتون جهت آشتي ناپذيري‌هاي ديني و نبرد تمدّني مقدمه چيني مي‌كند، گفت: با وجود رويكردي كه هانتینگتون دارد، اما بايد گفت كه وي بنياد مستحكمي نداشته و لذا لازم است تا اين گونه گفت‌وگوهاي ديني برگزار شده تا نسبت به يكديگر شناخت كامل حاصل گردد.

لزوم توجه رهبران ديني نسبت به موضع گيري عملي

وي در خصوص مواضع برخي از رهبران دینی نسبت به موضوعات اجتماعي و رفتارهاي خشونت‌ آميز و افراط‌گرايانه گفت: با توجه به برپايي نهمين دور گفت‌ و گوي ديني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با شوراي پاپي گفت‌وگوي اديان واتيكان، اميد است به يك جمع بندي قطعي دست يافته و در اين خصوص يك موضع‌گيري عملي گرفته شود.

افروغ ادامه داد: بر اين اساس، خوب است آموخته‌ها را وارد عمل كرده و از همه مهم‌تر نسبت به نجات بشر توجه ويژه داشته و حتي در نشست‌هاي مقطعي نيز به دنبال آن باشيم كه يك موضع گيري عملي داشته باشيم.

صدور بيانيه بر محور گفت و گوي ديني؛ لازمه شناخت تفاوت ها و تأكيد بر مشتركات يكديگر

اين استاد دانشگاه افزود: گفت‌وگوي فرهنگي و به ويژه تعامل بين اديان به دليل مباني و اصول مشترك امري ضروري و مستحكم به لحاظ مبنايي است، از اين رو بيش از پيش نيازمند شناخت تفاو ت‌ها بوده و تأكيد بر مشتركات يكديگر داريم.

وي در خصوص ميزان مطالبات عمومي جهت انتشار كتاب و مجلات مربوط به گفت و گوي ديني، گفت: لازم است تا به لحاظ متني شاهد عمق بيشتر در اين نشست‌ها باشيم و گردآوري مباحث بيان شده در اين گفت‌وگوها را، در قالب مكتوباتي پيوسته دنبال كنيم.

افروغ با اذعان اين نكته مهم كه استقرار يك صلح پايدار نياز به نگرشي جهاني داشته و نگرش عام‌گرايي مي‌طلبد، گفت: بشر بايد احساس سرنوشت مشترك و مسئوليت جهاني در برابر اين سرنوشت داشته باشد تا بتواند در مسير استقرار صلح گام بردارد.

وي در پايان سخنانش يادآور شد: تهيه و صدور بيانيه مي‌تواند مقدمه اي براي عمل مشترك ميان اديان باشد، البته ناگفته نماند كه براي مثال فقر و اين قبيل مباحث جهاني يكي از  مشتركاتي است كه مطلوب است در گفت‌وگوي ديني به آنها پرداخت شود تا در نهايت زمينه‌سازي مناسبي براي همكاري آزادانه و  متقابل به وجود آيد.

کد خبر 2430766