روزنامه «مردم سالاری» نوشت: اتفاقهاي روز جهاني بر مبناي چهار اصل برنامهريزي ميشوند که عبارتند از اصل تلفيق اجتماعي، افزايش آگاهي، نمايش توانمندي، انجام اقدام عملي و تاثيرگذار. روز جهاني افراد داري معلوليت فرصتي است تا افراد از بخشهاي مختلف خصوصي، دولتي، سازمانهاي مردم نهاد معلولين و اصناف متعدد دور هم جمع شوند تا بر مسائلي تمرکز کنند که منجر به ورود افراد داراي معلوليت در جامعه به عنوان سرويس دهنده و سرويس گيرنده شوند که از آن به عنوان اصل تلفيق اجتماعي ياد ميشود.
از ديگر مواردي که عموما در روز جهاني افراد داراي معلوليت، نهادهاي مختلف بدان ميپردازند، برگزاري جلسات بحث و گفتگو، کمپينهاي اطلاعرساني جهت يافتن راههاي بديع و نو براي وارد کردن افراد داراي معلوليت در جامعه و طرحهاي توسعهاي با حضور خود معلولان است. به عنوان اقدام سوم، برگزاري جشنها، نمايشها و نمايشگاههاي متعدد در مکانهاي مختلف بويژه دانشگاهها و مدارس توسط خود افراد داري معلوليت است که اثرات مهمي در تغيير نگرش نسبت به تواناييهاي افراد داراي معلوليت و پذيرش آنها در جامعه به دنبال دارد. انجام اقدامات عملي به عنوان اصل چهارم از موضوعاتي است که در روز جهاني معلولين به آن توجه ويژه ميشود.
اقدامهاي عملي در راستاي فراهم کردن فرصت حضور و تعامل با جامعه بصورت تاثيرگذار از جمله مواردي است که سازمانها و تشکلات مردم نهاد و دولتي در اين روز به آن بطور ويژه ميپردازند. تمرکز اصلي فعاليتها و اقدامات روز جهاني را ميتوان در فراهم کردن فرصت حضور اجتماعي در جامعه خلاصه کرد که نيازمند برداشتن موانع، و باز کردن درها در برابر افراد داراي معلوليت است. آنچه که در ادامه آمده است تنها بخشي از اقدامات کشورها در روز جهاني افراد داراي معلوليت است که سطح رفاه اجتماعي متفاوتي دارند.
کانادا
يک هفته پيش از روز جهاني معلولان، يک کارگاه اشتغال زايي، بر اساس تواناييهاي افراد معلول جوياي کار، برپا ميشود. سپس در 3 دسامبر در فرهنگ سراي راند هاوس جشن بزرگي برگزار ميشود که شامل نمايشگاههاي هنري، آموزشي و يک شب مفرح همراه با اجراهاي زنده خواهد بود. اين 2 رويداد رايگان و براي عموم آزاد است. کميتههاي مشاورهاي موجود در شهرهاي پرث و هيورن (انتاريو)، مانند جامعه آلزايمر شهر پرث، براي جشن روز جهاني افراد داراي معلوليت با هيئت مديره مدرسه منطقه مايتلند آون همکاري خواهند داشت. همچنين از تمامي مدارس خواسته شده است تا دانشآموزانشان را در برخي از فعاليتهايي شرکت دهند که به آشنايي بيشتر با تفاوتهاي فردي منجر شود.
به علاوه، سه مدرسه در مقاطع ابتدايي، راهنمايي و متوسطه، در برخي از فعاليتهاي برنامهريزي شده از جمله ساخت ويدئوهاي آموزشي، شبيهسازي معلوليت و بحث درباره برداشتهاي نادرست، کليشهها و انزواي معلولان شرکت خواهند داشت و تمرکزشان بر روي معلوليتهاي خاص دانش آموزان مدارسشان خواهد بود. برخي دانش آموزان براي يک روز کامل با يک معلوليت زندگي خواهند کرد و سپس در گزارشي موانعي که با آن مواجه شده اند و نيز خدمات موجود در مدرسه شان را اعلام خواهند کرد.
ايرلند
ايستگاه خبري راديويي ملي ايرلند، براي کمک به افراد داراي معلوليت ايرلندي جشني برگزار خواهد کرد. از دوشنبه 25 نوامبر تا 3 دسامبر از شنوندههاي معلول نيوزتاک درخواست ميشود تا در عکسهايشان درباره اينکه چگونه روز خود را ميگذرانند و مسائلي که برايشان اهميت دارد را با علامت#idpd در صفحات اجتماعي مشخص کنند.
ساحل عاج
هر روز از 23 تا 30 نوامبر يک کمپين افزايش آگاهي با اجراي يک نمايش و گفتوگوي 3 ساعته برگزار ميشود که ميزبان کارشناسهاي معلولان، والدين، سازمانهاي غير دولتي و رهبران مذهبي است تا تجربيات و اطلاعاتشان را به اشتراک بگذارند.
اين افراد، 1 دسامبر در يک گردهمايي شرکت ميکنند تا پيش نويس يک طرح عملي را بنويسند که به موجب آن به رفع موانع اجتماعي، اقتصادي، سياسي و معماري کمک کنند تا از طريق آن به هدف جامعهاي فراگير و قابل دسترس براي تمامي افراد دست پيدا کنند. پوسترها و بنرها در محلهاي عمومي و در وب سايتهاي رسانهها قرار داده ميگيرند.
آمريکا
در سوم دسامبر (12 آذر) دانشکده حقوق Syracuse تمام درهاي ورودي خود را به مدت يک روز در اقدامي نمادين باز ميگذارند و پوستري دليل اين کار را توضيح ميدهد و به اهميت آگاهي بخشي نسبت به افراد داراي معلوليت ميپردازند.
پاکستان
انجمن کودکان با نيازهاي ويژه با برگزاري نمايشگاهي از کارهاي دستي دانش آموزان با معلوليت ذهني نشان دادند که افراد داراي معلوليت ميتوانند نيروي کار مناسبي در خطوط توليد هم باشند. ميتوان اميد داشت با اقدامات و برنامه ريزيهاي اصولي که مباني حقوق معلولين را پوشش ميدهد، بتوان اقداماتي اساسي جهت رفع تبعيض اجتماعي، اشتغال پايدار و شرايط لازم جهت ورود افراد داراي معلوليت به تمام عرصهها را فراهم کرد.
سازمان يونسکو
به مناسبت روز جهاني معلولان، ميزگردي درباره آموزش فراگير با نام «ساخت پلي ميان پژوهش و سياست» برگزار خواهد کرد که به طور مشترک توسط يونسکو وسازمان «Aide et Action» سازماندهي خواهد شد. اين سازمان در سال جهاني معلولان، در سال 1981 تاسيس شده است.
نظر شما