به گزارش خبرنگار كتاب مهر ، « اوسنه هاي چند موضوعي » با عنوان فرعي " درنگي در اصطلاح مكر زن " به كوشش " محسن مهين دوست " ، در 200 صفحه ، شمارگان 2000 نسخه و با بهاي 2000 تومان ، به زودي توسط نشر " گل آذين " روانه پيشخوان كتابفروشي ها خواهد شد .
مفهوم مكر زن در فولكلور و فرهنگ عاميانه مردم خراسان جايگاه ويژه اي دارد و در بسياري از داستان هاي اين خطه اين موضوع به صورت پررنگ به چشم مي خورد . محسن مهين دوست ، در پژوهشي وسيع و چند ساله با جمع آوري " اوسنه هاي " خراساني به بررسي مفهوم مكر زن در آنها پرداخته است .
اوسنه در اصطلاح به داستان ، قصه و ماجراهاي عاميانه اي مي گويند كه در افهواه مردم يك منتطقه و يا قوم خاص شهرت دارد و سينه به سينه نقل مي شود .
به گزارش مهر ، محسن مهين دوست - پژوهشگر ، كه در زمينه فرهنگ عامه مردم خراسان فعاليت مي كند ، در تحقيقي كه ارائه داده است به بررسي اين موضع مي پردازد كه مكر زن آنطور كه به نظر مي رسد هميشه در داستان بار منفي ندارد . او با بررسي 24 اوسنه كه خود گرد آوري كرده به طور تطبيقي اين موضوع را به اثبات مي رساند .
روش ميهن دوست در گرد آوري و تاليف اين كتاب اينگونه است كه با حضور در منطقه خراسان و مكان هايي كه اين اوسنه ها بيشتر شهرت دارد به شنيدن داستان ها از زبان مردم عادي و ضبط كردن آنها مي پردازد .
ناشر اين كتاب در باره روش كار اين پژوهش گر مي گويد : وي پس از حضور در منطقه وسيعي كه اين افسانه ها را مي شناسند به سراغ مردم عادي و افراد مسن آنجا مي رود و اين افسانه ها و قصه ها را گردآوري مي كند .
در ابتداي اين كتاب 5 گفتار در باره مفهوم مكر زن ذكر شده و در ادامه با ذكر دلايلي به رد اين موضوع مي پردازد . مولف بر اين اعتقاد است كه در فرهنگ مردسالار قديم زنان براي رهايي از مشكلات و موقعيت هاي دشواري كه در آن قرار مي گفتند ، مجبور به استفاده از ترفند هايي مي شدند كه بعدها در كلام مردم به " مكر زن " ، مشهور شده است .
نظر شما