به گزارش خبرنگار مهر، دکتر سیدحسن هاشمی در اجلاس معاونان آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی در محل کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود:طول دوره طولانی آموزش طب عمومی موجب مشکلات زیادی شده است. زمان و محتوای آموزش پزشکی عمومی باید متحول شود. اگر باور داریم پزشک خانواده نیاز جدی است باید برای آن برنامه داشته باشیم. اگر این تغییر در سال آینده رخ ندهد بعید می دانم تا 7 یا 8 سال آینده بتوانیم تغییری ایجاد کنیم.
وی گفت: با کمک معاونان و دبیرخانه های مختلف و معاونت آموزشی وزارت بهداشت باید امسال شاهد تغییر و تحول مهم در حوزه آموزش پزشکی باشیم. مدت 14 ماه گذشته به برنامه ریزی و خواستن از سیاستگذاران اعم از دولت، مجلس و مجموعه قوا برای پذیرش طرح تحول سلامت گذشته است و موفقیت نسبی و رضایتمندی نسبی مردم حاصل شده است.
هاشمی افزود: به هر حال اکنون طرح تحول نظام سلامت موجب آبرویی برای نظام شده و عقب ماندگی هایی را جبران کرده است. البته مراقبت از طرح هم مهم است. یک بخشی مدیریت منابع است و بخشی دیگر متوجه بهداشت و درمان و مرحله سوم طرح هم قطع ارتباط استادان پزشکی با بیماران از نظر مالی است. هر کدام از این بخش ها به تغییرات جدی و صیانت از حقوق مردم می انجامد. پس هم باید صحیح اجرا شود و هم استمرار داشته باشد.
بیمارستان های آموزشی از نظر تجهیزات به حدی برسند که بیمار به بیرون ارجاع نشود
وی با اشاره اینکه بیمارستان های آموزشی هم باید شرایطی ایجاد کنند که از نظر تجهیزات به حدی برسند که بیمار به بیرون ارجاع نشود، گفت: متاسفانه برخی به دروغ مطرح می کنند که دولت در بهداشت کاری نکرده است. معاونان آموزشی هم مراقب باشند که در این تله نیافتند که به آنها گفته شود در آموزش کاری نکرده اید. در بهداشت در حوزه روغن، سموم، هوا و صنایع کارهای بسیاری صورت گرفته هر چند ناچیز اما بی نظیر بوده است. من خودم راضی نیستم اما اینکه می گویند کاری نشده بی انصافی است.
وزیر بهداشت یادآور شد: اینکه می گویند در حوزه پیشگیری کاری نکرده اید دروغ است اتفاقا چون دیروز کار نشده امروز نیاز به درمان افزایش پیدا کرده است.
نمی شود هم اتاق عمل، درمانگاه و مطب رفت هم انتظار تغییر جدی داشت
وی با ابراز امیدواری از اینکه در سال دوم به موضوع آموزش بیشتر پرداخته شود، گفت: ما از جنس آموزش هستیم و 20 سال در این حوزه معلمی کردیم و نقد جدی به نظام آموزشی گذشته داشتیم اما باید بدانید که باید در دانشگاه وقت بگذارید. فرض کنید این دو سال باقیمانده تا پایان دولت را کار خیر می کنید و نذر بچه های مردم کرده اید. نمی شود هم اتاق عمل، درمانگاه و مطب رفت هم انتظار تغییر جدی داشت. برای همه اعم از استاد و دانشجو وقت بگذارید.
هاشمی اضافه کرد: بخشی از بیمارستان های آموزشی در طرح تحول سلامت موفق نبوده اند، تعداد کمی وقت گذاشته اند و بخشی نیز ناکام بوده اند. علت هم این است که این طرح به اعضای هیات علمی و اساتید این بیمارستانها درست توضیح داده نشده است. متاسفانه در مراکز آموزشی ما قشر روشنفکر و تحصیل کرده منتقد هستند در حالیکه حوزه اجرا بسیار سخت است. وقتی دقیق توضیح داده نشود شک ایجاد می شود و بعد از شک، یقین است و بعد به لجاجت ختم می شود.
وی یادآور شد: در طرح تحول سلامت هم یک اقلیتی آسیب دیده اند که سود جو بوده اند. حالا که تعرفه گذاشته شده است و اگر در دانشگاه باشد با آن طبق قانون برخورد می شود و حرف و حدیث حاشیه سازی هم صورت می گیرد . برخی هم صدای شان بالاست و من نمی دانم چرا شما در دانشگاهها ساکت مانده اید. در فضای مجازی وارد شوید و بنویسید. این افراد هم از جنس خودمان هستند.
فراخوان های دانشگاه ها پرمحتوا باشد
وزیر بهداشت اضافه کرد: فراخوان های دانشگاه ها پرمحتوا باشد . دیگر برای کسانی که به طرح می روند مجوز مطب ممنوع شده است تا دانشگاه ها بتوانند همکاران جدید در اختیار بگیرند. افراد می رفتند طرح در عین حال مجوز مطب هم داشتند و بلافاصله حضو در دانشگاه کمرنگ می شد. فراخوان ها به نحوی تنظیم شود که رشته های خاص به درستی توزیع شوند و رشته هایی که کمتر مورد اقبال است، بهتر توزیع شود.
وی با اشاره به اینکه آموزش پزشکی فرصت بیشتری در اختیار دارد، گفت: هر چه کار تئوریک تاکنون انجام شده جمع آوری شود چرا که فرصت تمام شده است و وقت اجرا فرا رسیده است. اما تغییر بیش از همه اینها شهامت جدی می خواهد.
به دانشگاه مستقل اعتقاد دارم
هاشمی با بیان اینکه به دانشگاه مستقل اعتقاد دارم گفت: دانشگاه ها باید ماموریت محور شوند و مستقل خودشان تصمیم بگیرند. همت این موضوع در دانشگاهها کمرنگ است. بالاخره دانشگاه ها باید بتوانند امتحانات خود را به خوبی برگزار کنند. دانشگاه ها علاقه ای به تغییر ندارند و مدیران کمتر از نوع تغییر هستند. اول باید باور کنیم که تغییر لازم است و تهدیدات و فرصت ها را شناسایی کنیم و وقت بگذاریم. دانشگاه کی بناست که مستقل شود و تصمیم بگیرد و همه چیز را به ستاد منتقل کند؟ ستاد هم دامنش سپیدتر است از شما نیست. حداقل در قالب قطب ها اینکار انجام دهید.
رشته هایی که بازار کار ندارند باید جلوی پذیرش در آنها گرفته شود
وی در مورد رشته های تخصصی یادآور شد: باید آمادگی داشته باشیم که این رشته ها را افزایش دهیم. همیشه این را عنوان کرده اند که پزشک در کشور زیاد است در حالی که تصور من این بود با تغییر پرداختها باید 5 تا 6 هزار طب عمومی جذب می شدند که این اتفاق رخ نداد. همچنین رشته هایی که بازار کار ندارند باید جلوی پذیرش در آنها گرفته شود و درباره آن رشته ها تصمیم گیری شود.
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: دایر کردن رشته های جدید باید با معاونت آموزشی باشد . همکاران متخصصی که توزیع می شوند از سوی معاونت درمان در دانشگاهها می توانند در حوزه آموزش بکار گرفته شوند اما اینها همکار هستند نه سربازان شما. باید درست برنامه ریزی کرد که این افراد جذب دانشگاه شوند.
انتقاد از وضعیت نابسامان طرح خدمات نیروی انسانی برای فارغ التحصیلان پزشکی
وی با انتقاد از وضعیت نابسامان طرح خدمات نیروی انسانی برای فارغ التحصیلان پزشکی گفت: پزشکی عمومی را می فرستیم طرح بگذراند، متخصص را می فرستیم طرح بگذارند، فوق تخصص را هم می فرستیم طرح بگذارند. خب یک جوان دیگر 50 سال گرفتار می شود و برنامه اش در اختیار ماست. باید با آینده نگری بستری را آماده کنید تا از متخصصان استفاده کنید و برای این کار فضای فیزیکی را ارتقا دهید.
هاشمی افزود: ظرفیت نیروی تخصصی در برخی از رشته ها باید افزایش یابد و نیروی مورد نیاز استان را تامین کند. تعهد بگیرد و این موضوع طرح را حل کند. پیشنهاد داده ام که برای نیروی انسانی یک معاونت ایجاد شود. بسیاری به خاطر این طرح مورد ظلم واقع شده اند و باید بتوانیم زمانش را به حداقل برسانیم و یا رشته هایی که امکانش هست را حذف کرد که این کار با توزیع عادلانه و نیروی بیشتر و همچنین بومی گزینی امکان پذیر است.
تاسف از اینکه دانشگاه های بزرگ و مادر همان کاری را می کنند که 50 سال پیش هم می کردند
وی با ابراز تاسف از عدم ماموریت گرایی دانشگاه های بزرگ علوم پزشکی گفت: بسیار زشت است که دانشگاه های بزرگ و مادر همان کاری را می کنند که 50 سال پیش هم می کردند. لزومی ندارد این دانشگاه ها همچنان دانشجوی کارشناسی و کارشناسی ارشد تربیت کنند. این دانشگاه باید 50 درصد ظرفیت شان دانشجوی خارجی بگیرند. آیا تهران همان ماموریتی را دارد که فسا دارد. کارشناسی و ارشد را که دانشگاه آزاد و سایر موسسات خصوصی که می توان ایجاد کرد هم می تواند تربیت کند با نظارت بیشتر. کار اصلی دانشگاه های بزرگ سیاستگذاری و نظارت است.
وزیر بهداشت افزود: برای حفظ باقیمانده آموزش پزشکی باید نظارت را جدی گرفت. خبر دارم که در برخی از بخش ها موضوعات اصلی نادیده گرفته می شود. شهرستان ها وضعیت بهتری دارند اما در تهران به دلیل گستردگی برخی نظارت ها کمرنگ است.
انتقاد از وضعیت جذب هیات علمی در دانشگاه های علوم پزشکی
وی با انتقاد از وضعیت جذب هیات علمی در دانشگاه های علوم پزشکی گفت: اعضای هیات علمی جدید بسیار مهم هستند. برای برخی از دانشگاه ها واقعا متاسف هستم که کسی که خوی و سرشت معلمی ندارد را وارد هیات علمی کرده است. افرادی که سواد و اخلاق درستی نداشته و حس معلمی ندارد تا روزی که در دانشگاه است بر گردن معاونت آموزشی است. معتقدم در این سالها بسیار از این مسئله آسیب دیده ایم و عمده گرفتاری ما از کسانی هستند که اخلاق مدار نیستند. شاگرد اول را آوردیم و همان شده مصیبت در حالی که صرف دانش مهم نیست.
هاشمی افزود: استادان قدیمی دانشگاه را که نگاه می کنم غصه ام می گیرد. با 70 سال سن هیچ وابستگی به ما ندارند اما ببینید چگونه آموزش می دهند. بگردید از این گوهرها پیدا کنید. به خصوص در رشته هایی که با روح و روان مردم سروکار دارند . این گرفتاری از فارغ التحصیلان هم به دلیل آموزش های همین دسته افرادی که است که اخلاق مدار نیستند و نگاه مادی در آموزش دارند.
بهتر شدن وضعیت اعتبارات حوزه آموزش پزشکی در سال جدید
وی درباره اعتبارات حوزه آموزش پزشکی گفت: امسال وضعیت بهتر است. سال گذشته 12 درصد از اعتبارات وزارت بهداشت مربوط به آموزش بود که امسال این به 14 درصد افزایش پیدا می کند و نگرانی از این بابت وجود ندارد. دانشگاه ها از نظر تکنولوژی های نوین باید همت کنند تا فاصله ای با دانشگاه های اطراف نداشته باشند.
وزیر بهداشت تحول در آموزش پزشکی را از جمله مهمترین فعالیت وزارت بهداشت در سال آینده برشمرد و گفت: برای تحول از برنامه فاصله نگیریم و دچار حاشیه نشویم.
نظر شما