۱۸ فروردین ۱۳۹۴، ۶:۰۹

مهر گزارش می‌دهد/

فعالیت تنها ۵۰ درصدمعادن‌ آذربایجان‌شرقی/وقتی دلالان معدنکار شدند

فعالیت تنها ۵۰ درصدمعادن‌ آذربایجان‌شرقی/وقتی دلالان معدنکار شدند

تبریز – آذربایجان‌شرقی یکی از برترین استان‌های کشور از لحاظ داشتن معادن غنی و با ارزش کانی‌های مختلف است تا جایی که بیش از ۶۵۰ معدن در استان وجود دارد که البته کمتر از ۵۰ درصد این معادن فعال هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، معادن تامین كننده مواد اولیه مورد نیاز بسیاری از صنایع بوده و در امر خودكفایی صنعتی، ایجاد اشتغال مولد و افزایش تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه یك كشور نقش بسزایی دارند ولی متاسفانه در آذربایجان شرقی به دلیل مسائلی نظیر ورود دلالان به بخش معدن شاهد عدم استفاده درست و اصولی از این نعمت های الهی برای ایجاد اشتغال و شکوفایی اقتصاد استان هستیم.

از مهم ‌ترین معادن این استان معدن مس در شهرستان ورزقان است که با دارا بودن بیش از ۲ میلیارد تن ذخیره، یکی از معادن بزرگ مس دنیا است و شهرت جهانی دارد.

جدا از تنوع، فراوانی و ذخیره های غنی معدنی، یکی از ویژگی های معدنی آذربایجان شرقی وجود ذخایری از قبیل پرلیت، دیاتومیت، نفلین سینیت و کائولناست  که برخی از این ذخایر در سطح کشور منحصر به فرد است.

ظرفیت های کم نظیر معدنی در آذربایجان شرقی

براساس اعلام سازمان نظام مهندسی معدن کشور تاکنون وجود ۵۲ نوع ماده معدنی از ۶۵ نوع مواد معدنی موجود در کشور در این استان شناسایی شده است.

این مواد معدنی شامل مواد اولیه مصالح ساختمان، ماسه بادی، سنگ آهک، گچ، پوکه معدنی، سنگ لاشه، سنگ ساختمانی، پامیس، پوزولان و سنگ های تزئینی شامل تراورتن های منحصربه فرد رنگی آذرشهر، گرانیت و مرمر هستند.

طلا و سنگ‌های زینتی از دیگر معادن استان هستند که از آن‌ها بهره‌ برداری‌های لازم به عمل نمی‌آید و متاسفانه آن چنان که باید و شاید استفاده خوبی از این نعمت های خدادادی در استان نمی شود تا جایی که بیشتر از نصف معادن آذربایجان شرقی غیرفعال هستند و یا توسط دلالان معامله می شوند و استفاده ای از آنها نمی شود.

براساس این گزارش، بحث ورود دلالان و غیرمتخصص ها در آذربایجان شرقی به این بخش باعث شده تا معادن نقش چندانی در تامین درآمدهای مالی برای استان نداشته باشند و عملا این پتانسیل های سرمایه گذاری و بخش های تامین منابع مالی نقشی در رونق اقتصاد آذربایجان شرقی نداشته باشند.

جلوی رانت خواری در بخش معدن را می گیریم

استاندار آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه ورود دلالان به معادن باعث ضربه خوردن این بخش مهم می شود، افزود: ورود و فعالیت برخی دلالان درمعادن مشکل ساز بوده است و باید جلوی این کار گرفته شود.

اسماعیل جبارزاده با بیان اینکه جلوی رانت خواری در بخش معدن را می گیریم، گفت: معادن نقش مهمی در ایجاد اشتغال و تامین منابع مالی برای کشور دارند و باید از این منابع عظیمی که در آذربایجان شرقی وجود دارد به صورت درست و اصولی و با در نظر گرفتن بایدها و نبایدها استفاده کنیم.

وی همچنین با اشاره به اینکه نباید به هر کسی اجازه بهره برداری از معادن داده شود چراکه در این صورت بحث های رانت خواری پیش می آید، ادامه داد: باید افراد علاوه بر داشتن توان مالی از تجربه کافی و دانش موردنظر بهره ببرند.

جبارزاده همچنین اظهار داشت: متاسفانه عده ای دلال با قصد فروش معادن به قیمت های بالاتر به این بخش وارد می شوند و باعث غیرفعال شدن معادن می شوند.

درآمدهای نفتی باعث عدم توجه به معادن شده است

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه درآمدهای نفتی باعث عدم توجه به معادن شده است، به خبرنگار مهر گفت: دلیل اصلی بی توجهی به بخش معدن و سرمایه گذاری در این حوزه تامین درآمدهای موردنیاز از طریق فروش نفت است.

فریدون جعفری تبریزی از شناسایی ۶۵۰ معدن در آذربایجان شرقی خبر داد و افزود: از این تعداد فقط ۳۵۰ معدن فعال است و نیاز است بیش از پیش به معادن استان توجه داشته باشیم چراکه این منابع می توانند نقش مهمی در رشد اقتصادی منطقه و کاهش بیکاری داشته باشند.

وی با تاکید بر ضرورت شناساندن ظرفیت های معدنی آذربایجان شرقی ابراز داشت: باید این معادن را به سرمایه گذاران معرفی کرده و زمینه جذب آنها به معادن را فراهم کنیم.

جعفری تبریزی با تاکید بر اینکه یش از ۹۰ ذرصد معادن استان ما در اختیار غیرمتخصص ها است، گفت: همین امر موجب برداشت های غیرعلمی و خیانت به این نعمت های خدادادی می شود.

باید قانون معادن درخصوص واگذاری معدن به افراد مورد بازبینی قرار گیرد

عضو هیئت رئیسه سازمان نظام مهندسی معدن آذربایجان شرقی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه دلالان وارد معادن استان شده اند و از آب گل آلود ماهی می گیرند، افزود: باید قانون معادن درخصوص واگذاری معدن به افراد مورد بازبینی قرار گیرد .

فرهاد ملك قاسمی با اشاره به پیشنهاد تغییر برخی قوانین معدن گفت: باید پیشنهادات اصلاح قوانین معدن به صورت مکتوب به شورای گفتگوی بخش خصوصی و دولت ارائه شود تا بتوان به صورت جدی این موضوع را از مراجع مربوطه پیگیری کرد چون باید قانونی تنظیم شود که دیگر دلالان نتوانند به بخش معدن ورود پیدا کنند.

وی با بیان اینکه بیشتر معادن کشورمان در نقاط دورافتاده و محروم قرار گرفته‌اند که اگر یک استراتژی تعریف شده از بخش اکتشاف برنامه‌ریزی شود، از مهاجرت بی ‌رویه تحصیل کرده‌ها و جوانان به شهرها کاسته می شود، ادامه داد: بخش معدن در دوران بحران اقتصادی جهانی، نشان داده است که کمترین آسیب‌پذیری در سیکل‌های تجاری را داشته و بیشترین کمک را به اقتصاد کرده است.

ملک قاسمی با تاکید بر اینکه معدن در چارچوب سیاست های اقتصاد مقاومتی نیز از اهمیت مضاعفی برخوردار است، اظهار داشت: باید دولت و مجلس نگاه ویژه‌ای به این بخش مهم داشته باشند و زمینه شکوفایی معادن کشور را ایجاد کنند.

واگذاری بیش از ۱۰۰ محدوده اکتشافی  و معدن در آذربایجان شرقی طی سال۹۳

رئیس سازمان صنعت معدن وتجارت آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار مهر از واگذاری بیش از ۱۰۰ محدوده اکتشافی  و معدن در آذربایجان شرقی طی سال۹۳ خبر داد و افزود: آذربایجان شرقی یکی از استان های غنی از لحاظ وجود معادن است که استفاده از این منابع می تواند به بخش اقتصاد استان کمک شایانی کند.

حسین نجاتی با اشاره به اینکه در سال ۹۳ سند تدبیر و توسعه بخش صنعت ومعدن و بازرگانی استان با هشت هسته کلیدی تدوین و تصویب شد، گفت: نقشه راه توسعه و بهره برداری معادن استان مشخص شده است و ما در سال جدید با برنامه از پیش طزاحی شده حرکت خواهیم کرد.

وی با بیان اینکه در سال ۹۳ آذربایجان شرقی با صدور ۳۳۰ فقره پروانه بهره برداری صنعتی رتبه اول را در میان سایر استان ها در این بخش به خود اختصاص داد، اظهار داشت: درسال گذشته ۳۹ گواهی بهره برداری، ۲۷ پروانه اکتشاف و ۴۰ فقره گواهی کشف صادر شد.

نجاتی با اشاره به اجرای قانون معادن و آیین نامه اجرایی آن گفت: با توجه به لزوم شفاف سازی واگذاری ها، این سازمان در چهار نوبت به برگزاری مزایده عمومی محدوده های اکتشافی، پروانه های اکتشافی، گواهینامه کشف  معادن  و مجوزهای برداشت وهمچنین پهنه های اکتشافی برای اولین بار در سطح کشور اقدام کرد.

امیدواریم در آذربایجان شرقی به جهت داشتن پتانسیل ها و ظرفیت های متعدد معدنی شاهد واگذاری معادن به سرمایه گذاران واقعی و نه دلالان باشیم و با افزایش نظارت ها، رانت خواری نیز در این بخش به حداقل برسد.

.............................................
گزارش: محمدرضا علی اشرفی

کد خبر 2528050

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha