به گزارش خبرنگار سينمايي "مهر"، چهارمين جلسه نقد و بررسي آثار سينمايي در فرهنگسراي نياوران روز 16 آذر در اين فرهنگسرا برگزار شد و فيلم سينمايي "حكم" با حضور فيلمساز و ساير عوامل به نمايش درآمد.
بعد از خاتمه نمايش فيلم، رضا درستكار به عنوان مجري مراسم از مسعود كيميايي خواست روي سن بياييد و در ادامه هم عزتاله انتظامي، عليرضا زريندست، جواد طوسي، اسحاق خانزادي، ليلا حاتمي، پولاد كيميايي، رضا يزداني روي صحنه رفتند.
درستكار در شروع جلسه گفت: "اميدوارم از ديدن "حكم" لذت برده باشيد. امشب مراسم با حضور چهرههاي سرشناس هنري ستارهباران است. نام مسعود كيميايي مترادف است با سينما و طي25 سالي كه فيلم ميسازد چندين نسل را با رؤياها عجين كرده و بخشي از تاريخ سينماي ايران را شكل داده است. از كيميايي كه چهار دهه عمرش را در اين سينما سپري كرده ميخواهم صحبت درباره "حكم" را خودش آغاز كند."
كيميايي نيز سخنانش را با اين جمله شروع كرد: "در مورد "حكم" صحبت كردن برايم دشوار است و فيلم همان چيزي است كه شما ديديد و ممكن است در كوچه پس كوچههاي ذهن شما با ديدن فيلم سوالاتي به وجود آمده باشد كه در جريان اين جلسه اين سوالات و ابهامات حل خواهد شد."
سازنده "سرب" تاكيد كرد: "براي اولين بار بعد از گذشت 45 سال با عزتاله انتظامي كار كردم و در اين فيلم شاهد حضور چندين نسل بازيگري در كنار هم هستيم. انتظامي از نسل اول، شكيبايي از نسل مياني و بهرام رادان و ليلا حاتمي از نسل جوان و امروزي. وجود انتظامي سرشار از نكات تاريخي سينماي ايران است و اميدوارم اين همكاري تداوم پيدا كند."
خالق "گوزنها" تاكيد كرد: "موسيقي "حكم" يرايم كمي مشكل بود و آن اتفاقي كه ميخواستم درباره موسيقي برايم رخ نداد و فيلم به نوعي از اين بابت لطمه خورد."
در ادامه جلسه درستكار عنوان كرد: "دو بازيگر در سينماي كنوني ما هستند كه با حضور در يك فيلم به آن ارزش ميبخشند كه يكي از آنها پرويز پرستويي است و ديگري استاد انتظامي و در اينجا از وي ميخواهم درباره "حكم" صحبت كند."
عزتاله انتظامي هم گفت: "وظيفه هر هنرمندي است كه دور از گرد و غبار زمانه با مردمش رو به جلو حركت كند و من براي اولين بار است كه در جلسات نقد و بررسي فيلمهايم شركت ميكنم و سعي كردهام در "حكم" به گونهاي بازي كنم كه در شان سينماي كيميايي باشد. كيميايي فردي است كه بازيگران زيادي به سينماي ايران تحويل داده است."
آقاي بازيگر تاكيد كرد: "نوع كارهاي كيميايي هميني است كه ميبينيد و درباره سينماي كيميايي نظرات متفاوت است. "حكم" كار سختي بود و ميترسيدم كه به علت وضعيت جسمانيام كار كيميايي خراب شود و با شك و ترديد همكاري با كيميايي را آغاز كردم. فكر ميكنم فيلمهاي كيميايي به اعتبار نامش مورد اقبال قرار ميگيرند. او بچه پايين شهر بوده و فضاي كارهايش با آدمها به راحتي ارتباط برقرار ميكند."
بازيگر "هامون" افزود: "كيميايي پيش ازشروع فيلمبرداري به من گفت "مثل حريرلاي پر نگهت ميدارم" و در شروع كار در شمال هم تمام اعضاي گروه با اتوبوس آمدند و كيميايي به علت ناراحتي پا من را با هواپيما به شمال آورد و در طي كار از همكاري با كيميايي، زريندست، رادان و ليلا حاتمي لذت بردم."
درا دامه جلسه درستكار از عليرضا زريندست فيلمبردار "حكم" خواست در مورد همكارياش با كيميايي بگويد و زريندست عنوان كرد: "بنا به ضرورت شغلم كه تصويربرداري است كمتر صحبت ميكنم، ولي بايد بگويم كار با كيميايي به آدم اعتبار و وجهه ميبخشد و طي مدت فيلمبرداري "حكم" همكاري لذتبخش و آرامي با ايشان داشتم."
در ادامه جلسه، اسحاق خانزادي صدابردار فيلم گفت: "در هشت فيلم با كيميايي همكاري كرده و از ايشان درسها ياد گرفتهام و احساس مسرت ميكنم كه كيميايي از اين همكاري هميشه اظهار رضايت كرده است."
ليلا حاتمي نيز عنوان كرد: "نميدانم چه بگويم؟ هميشه از كودكي دوست داشتم در كنار انتظامي در فيلمي ظاهر شوم و از موقع بازيگر شدنم نيز تمايل داشتم در فيلمي به كارگرداني كيميايي ظاهر شوم. فيلمبرداري "حكم" در بهترين شرايط انجام شد."
پولاد كيميايي نيز عنوان كرد: "اميدوارم از فيلم خوشتان آمده باشد و من كوچكترين عضو اين گروه بودم و از بزرگاني نظير انتظامي نكات زيادي آموختم."
رضا يزداني خواننده "حكم" نيز گفت: "ما خوانندهها از روي كاغذ هم به سختي ميخوانيم چه برسد به صحبت كردن ميان جمع. كيميايي به من لطف داشت كه در اين فيلم از من استفاده كرد. قبلاً قرار بود در كار قبلي كيميايي "سربازان جمعه" همكاري داشته باشم كه اين امر ميسر نشد."
جواد طوسي، منتقد ميهمان جلسه در سخناني گفت: "به نظرم "حكم" يك اتفاق خجسته در سينماي كيميايي است وحاضرم تمام سازهاي مخالف در مورد فيلم را به جان بخرم و پاي دنياي كيميايي بايستم. "حكم" از جنس سينماست و حضور اين همه علاقمند گواه اين ماجرا. كيميايي در "حكم" با حوصله و صبر اثري درخشان خلق كرده و بايد براي راهيابي و درك سينماي كيميايي يك سري از ارجاعات صورت گيرد. كيميايي به تدريج در آثارش به خصوص از "رد پاي گرگ" به بعد به يك سري تجربه در حيطه روايت داستاني دست زده است كه نمود نهايي آن در "حكم" به خوبي قابل ديدن است."
نمايي از پشت صحنه حكم - مسعود كيميايي درحال راهنمايي ليلا حاتمي براي بازي در يكي از سكانسها
در ادامه جلسه نوبت به پرسشهاي حاضران در جلسه رسيد و كيميايي در پاسخ يكي از حاضران در مورد بازي درخشان پولاد كيميايي در "حكم" گفت: "بازيگر هر چه خجالتيتر باشد جلوي دوربين موفقتر حضور پيدا ميكند و به راحتي ميتواند شخصيت واقعياش را فراموش كند و در قالب كاراكترش قرار بگيرد."
كيميايي در مورد اين سوال كه "حكم" كپي شده از آثاري نظير "گوست داگ" جيم جارموش و "سامورايي" ملويل است گفت: "انكار كردن آسانتر است و اثبات امري سخت و دشوار. در دو فيلم اشاره شده يك شخصيت محوري وجود دارد، در حالي كه در "حكم" چندين شخصيت محوري حضور دارند و در عين حال سينماي جيم جارموش يك سينماي شخصي و روشنفكرانه است كه به جامعه توجهي ندارد در حالي كه "حكم" يك اثر اجتماعي است كه كاراكترها ذهنياتشان رادرباره هدايت و نوشين بيان ميكنند."
كيميايي در مورد شركت نكردن "حكم" در جشنواره فيلم فجر گفت: "جشنواره فيلم فجر مكان محترمي است ولي جشنواره فيلمهاي خاص خودش را دارد و زياد به آثار من توجهي نشان نميدهد و فيلمهاي من در جشنواره مورد اقبال قرار نميگيرند. ولي اين جريان تازه مديران فرهنگي كه در وزارت ارشاد بعد از 25 سال به وجود آمده است يك لطف جديدي در مورد كارهايم ديده ميشود كه جاي خوشحالي دارد."
در اين مراسم چهرههاي سرشناس نظير زري خوشكام، لادن طباطبايي، محمود دولتآبادي، عليرضا خمسه، عليرضا اميني، مجيد انتظامي، بابك برزويه و سعيد پيردوست حضور داشتند و مراسم بعد از جلسه پرسش و پاسخ به پايان رسيد.
نظر شما