۲۵ تیر ۱۳۹۴، ۱۸:۳۵

کشکول: «روز بیست‌ونهم ماه رمضان»

کشکول: «روز بیست‌ونهم ماه رمضان»

در این روزها می‌توانید کشکولی از خواندنی‌ها و دانستنی‌های ماه مبارک رمضان را در مجله مهر بخوانید.

مجله مهر: امام صادق علیه السلام فرمود: «تكمیل روزه به پرداخت زكات یعنى فطره است، همچنان كه صلوات بر پیامبر صلى الله علیه و آله كمال نماز است.» (وسائل الشیعه، ج ۶ ص ۲۲۱، ح ۵)

گوش کنید و بخوانید

پيامبر اكرم (ص) فرمود: « كسى كه قرآن را ياد بگيرد بعد بطور عمد (به خاطر سهل انگارى) فراموش كند روز قيامت دست و پا بسته خدا را ملاقات مى كند، و خدا در مقابل هر آيه اى كه فراموش كرده مارى بر او مسلّط مى كند كه تا آتش جهنّم همراه او خواهد بود مگر اينكه آمرزيده شود.» در آخرین روزهای ماه مبارک هم به قرآن با صوت کریم منصوری گوش فرا دهید.

ترتیل جزبیست و نهم

نکات خواندنی سوره قلم و مزمل

رسول خدا (ص) در فضیلت سوره قلم فرمودند: «هر  كس سوره قلم را قرائت نماید خداوند ثواب افراد خوش اخلاق را به او عطا می كند.» (مجمع البیان، ج۱۰، ص۸۲)  
درباره سوره مزمل هم سخنی از امام صادق (ع) نیز نقل شده است: «هر کس سوره مزمل را در نماز عشای خود در آخر شب بخواند شب و روز به عنوان دو شاهد به همراه این سوره به نفع قاری این سوره شهادت می دهند و خداوند به او زندگی پاک داده و با مرگ پاک از دنیا می رود.» 

doa_29.jpg

چه کار کنیم که دعاهایمان مستجاب شود؟

مراسم شب بیست و نهم ماه  رمضان با سخنرانی حجت الاسلام سید حسین مومنی در مهدیه تهران برگزار شد. 

در ادامه سخنان حجت الاسلام سید حسین مومنی را می خوانید:

IMAGE634886651052187500.jpg

سخن ما در مورد بایسته های در دعا بود که در روایات آمده است. بر اساس روایات دیگر بایسته ها را عرض می کنیم. اصرار بردعا و بلندی بر همت را در جلسه پیش گفتیم. موارد بعد به صورت مستقل آمده است و ماهم جدا بیان می کنیم:

۱. تکرار خواسته

روایت داریم بنده، حداقل سه بار خواسته اش را تکرار کند. با توجه و حضور قلب هم دعا کند. تسبیحات بعد از نماز که همان تسبیحات حضرت زهرا سلام‌ الله‌ علیها است، ذکر کثیر است. وقتی می بینید در زندگی به فرازو نشیب هایی رسیدید، از این تسبیحات استفاده کنید. خیلی برای آرامش قلب مؤثر است. خدا به پیامبر (ص) و پیامبر (ص) به حضرت زهرا سلام‌ الله‌ علیها و حضرت صدیقه سلام‌ الله‌ علیها به ما فرمود:  و دستور داریم تا از حالت نماز خارج نشده اید تسبیحات را بگویید. روایت داریم رسول خدا (ص) سه بار دعا می کرد و اگر می خواست استغفار کند بسیار استغفار می کرد. اگر کسی سه بار بگوید: خدایا بهشت را روزی من بگردان بهشت می گوید: خدایا این بنده را وارد جنت کن. خدایا در این دنیا هم بهشت را به ما عطا کن که بهشت دنیا آرامش درونی است. اگر کسی از آتش به خدا پناه ببرد و سه بار بگوید: خدایا مرا از آتش جهنم نجات ده، آتش جهنم می گوید: خدایا این بنده ات را از آتش جهنم نجات بده. از خدا بخواهیم، سه بار هم بخواهیم. 

۲.  اصرار بر دعا

زیاد دعا کنید و زیاد بخواهید. نگویید که اگر مستجاب نشود سبک می شویم. اینکه دعا می کنید یعنی خدا نگاهتان کرده است که شما اجازه دارید دعا کنید. پیامبر (ص) فرمودند: «اگر چیزی خواستید از خداوند زیاد بخواهید. رسول خدا (ص) فرمودند: «خدا حاجتى را که مرد درباره آن بسیار دعا کند روا بشود یا نشود،  به آن برکت می دهد.» فرزندان خود را نفرین نکنید و فقط دعا کنید. در صحیفه سجاده دعایی داریم. پدرها و مادرها برای اولادشان این دعا را بخوانند. برای پدر بزرگ و مادر بزرگ خود خیرات بدهید. قرآن یا فاتحه ای را هرروز بخوانید.

۳. تعمیم

هنگام دعا برای همه دعا کنید و فقط برای خود دعا نکنید. رسول خدا صلی ‌الله‌ علیه‌ و ‌آله فرمودند:و در جایی دیگر حضرت فرمودند: عمومیت بدهید در دعا کردن. حضرت فرمودند:  اگر کسی درحقتان بدی کرد در حقش بدی نکنید. از بدی دیگران بگذرید تا خداوند از شما بگذرد. امام کاظم علیه‌السلام فرمودند: «فاطمه زهرا سلام‌ الله‌ علیها زمانی که دعا می کرد، برای مومنین و مومنات دعا می کرد و برای خود دعا نمی کرد. گفته شد: فاطمه جان برای همه دعا می کنید برای خود دعا نمی کنید؟ حضرت فرمود: «الجار ثم الدار» اول همسایه بعد خانه. «برای همدیگر دعا کنید زیرا امام رضا (ع) فرمودند: «برای همدیگر دعا کنید که ملائکه برایتان دعا کنند، دعای شما ممکن است مستجاب نشود ولی دعای ملائکه قطعا مستجاب می شود.»

آداب عید سعید فطر

4251241249105171252179188813220083482207.jpg

۱. احياء شب عيد

امام صادق (ع) به نقل از پدر بزرگوارش فرمود:

«كانَ عَلِىُّ ابْنُ الْحُسَيْنِ عليهماالسلام يُحْيى لَيْلَةَ عَيْدِ الْفِطْرِ بِالصَّلاةِ حَتّى يُصْبِحَ وَ يَبيتُ لَيْلَةَ الْفِطْرِ فِى الْمَسْجِدِ؛ امام سجاد (ع) شب عيد فطر را با نماز به صبح میآورد و در مسجد به شب زنده‌‏دارى می‌پرداخت.»

۲. زيارت امام حسين (ع)

سيد ابن طاووس در اقبال الاعمال از جمله آداب شب عيد فطر را زيارت امام حسين (ع) معرفى مى‏كند.

۳. غسل شب و روز عید

از جمله آداب شب و روز عيد فطر، غسل است. وقت غسل شب عيد، از اول مغرب تا اذان صبح است؛ گرچه انجام آن در ابتداى شب بهتر است. و وقت غسل روز عيد، از اذان صبح تا غروب آفتاب است؛ گرچه بهتر است آن را پيش از نماز عيد به جا آورد و اگر از ظهر تا غروب بجا آورد، احتياط واجب آن است كه به قصد رجاء انجام دهد. 

۴. پرداخت زكات فطره

قال ابوعبداللّه‏ (ع) : «اِنَّ مِنْ تَمامِ الصَّوْمِ اِعْطاءُ الزَّكاةِ ـ يَعْنِى الْفِطْرَةَ ـ كَما اَنَّ الصَّلاةَ عَلَى النَّبِىِّ صلى‏الله‏عليه‏و‏آله تَمامُ الصَّلاةِ، لاَِنَّهُ مَنْ صامَ وَ لَمْ يُوَدِّ الزَّكاةَ فَلا صَوْمَ لَهُ اِذا تَرَكَها مُتَعَمِّدا؛ (۳) امام صادق عليه‏السلام فرمودند: از جمله كارهايى كه موجب كامل شدن روزه است، پرداخت زكات فطره است، همچنان كه صلوات بر پيامبر صلى ‏الله ‏عليه‏ و‏آله ، موجب كامل شدن نماز مى‏ شود. اگر كسى روزه بدارد ولى زكات فطره را از روى عمد پرداخت نكند، در واقع روزه نداشته است [و روزه‏اش مقبول نيست.]»

زكات فطره، علاوه بر آنكه باعث تمام بودن روزه است، نقصان زكات مال را نيز جبران مى‏ كند.

امام على عليه‏السلام فرمود: «مَنْ اَدّى زَكاةَ الْفِطْرَةِ اَتَمَّ اللّهُ بِها ما نَقَصَ مِنْ زَكاةِ مالِهِ؛ (۴) كسى كه زكات فطره پرداخت كند، خداوند به وسيله آن، نقصان در [پرداخت] زكات مالش را جبران مى‏كند.»

۵. تكبير خداوند

به پاس امداد الهى و يارى رساندن او در پيروزى بر ديو نفس و برخوردارى از نعمت هدايت و سرمايه معنويت، بايد ولى نعمت را بزرگ داشت و او را تكبير گفت.

بعد از نماز مغرب و عشاى شب عيد، پس از نماز صبح و ظهر و عصر روز عيد و نيز پس از نماز عيد فطر مستحب است چنين تكبير بگويند: «اللّه اكبر، اللّه اكبر، لا اله الا اللّه واللّه اكبر، اللّه اكبر وللّه الحمد، اللّه اكبر على ما هدانا.» 

۶. كراهت روزه تا سه روز پس از عيد فطر

در برخى روايات توصيه شده است كه تا سه روز پس از عید فطر از روزه گرفتن خوددارى شود.

امام صادق (ع) فرمودند: «لا صِيامَ بَعْدَ الاَْضْحى ثَلاثَةَ اَيّامٍ وَلا بَعْدَ الْفِطْرِ ثَلاثَةَ اَيّامٍ اِنَّها اَيّامُ اَكْلٍ وَ شُرْبٍ؛  تا سه روز پس از عيد قربان و عيد فطر، روزه داشتن روا نيست. اين روزها، روزهاى خوردن و آشاميدن است.»

 

کد خبر 2860629

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha