خبرگزاری مهر – گروه استانها: هرسال با اتمام فصل تابستان و باز شدن مدارس فصل سفر نیز به اتمام میرسد اما درست در همین ایام از سال است که زمان سفر به کویر شهداد در کرمان آغاز میشود.
شهداد یکی از بخشهای شهرستان کرمان است که آخرین منطقه مسکونی در مجاورت کرمان و لوت محسوب میشود و پسازآن تا کیلومترها هیچ مرکز جمعیتی در کویر لوت وجود ندارد.
در کنار زیباییهای کویر قدمت شهداد و ساخت نخستین پرچم ساخت بشر در این منطقه و محوطههای باستانی متعدد در این منطقه نیز از شگفتیهای این شهر دورافتاده در کویر کرمان است.
اما آنچه این روزها شهداد را بر سر زبانهای انداخته است وجود گرمترین نقطه زمین در چاله مرکزی این کویر است و همینطور بخش گندم بریان که یکی از گرمترین نقاط زمین در جهان به شمار میرود. به همین دلیل هر سال نزدیگ به ۵۰ هزار نفر از این منطقه بازدید می کنند که بخش قابل توجهی از آنها توریستهای اروپایی هستند.
شدت گرمای هوا در برخی از ساعات روز در کویر شهداد به ۷۳ درجه میرسد و در همان زمان در شهر شهداد نیز دمای هوا از مرز ۵۰ درجه نیز میگذرد و در حقیقت از نیمه فروردینماه تا پایان تابستان امکان حضور در این منطقه وجود ندارد
شدت گرمای هوا در برخی از ساعات روز در کویر شهداد به ۷۳ درجه میرسد و در همان زمان در شهر شهداد نیز دمای هوا از مرز ۵۰ درجه نیز میگذرد و در حقیقت از نیمه فروردینماه تا پایان تابستان امکان حضور در طول روز در این منطقه وجود ندارد و بهناچار گردشگری در طول شب انجام میشود.
اما با سرد شدن هوا در اوایل پاییز شهداد هوایی بهاری به خود میگیرد و امکان حضور روزانه در کویر مهیا میشود در این زمان از سال دمای هوا در کویر به حداکثر ۲۷ درجه سانتیگراد میرسد و بهسادگی گردشگران میتوانند در گرمترین نقطه زمین حضور یابند.
اما پیگیریهای خبرنگار مهر برای رسیدگی به وضعیت اقامتگاه کویری شهداد که درگذشته نیز در قالب یک گزارش به آن پرداخته شد همچنان بینتیجه مانده است و گویی کمپ کویری شهداد باید به تاریخ بپیوندد.
بعد از سیلابی که چند سال قبل موجب شد راه این کمپ بهصورت جدی تخریب شود این روزها حالوروز خود کمپ نیز به ویرانهای میماند که در حال تخریب است. نه خبری از نگهبان در آن است و نه کپرهای سنتی کویرنشینان برای اسکان گردشگران.
حکایت اقامتگاهی نیمه ویرانه در کویر
شیرهای آب دزدیده و تخریبشده و آبی در لولههای آب وجود ندارد، برقی هم در کار نیست و این است روزگار تنها مرکز رسمی اسکان در کویر کرمان در آغاز فصل گردشگری در کویر لوت استان کرمان.
این در حالی است که هیچ هتلی نیز برای اسکان گردشگران در شهداد وجود ندارد و گردشگران بهناچار در مدارس مساجد و امامزادههای این شهر اسکان میپذیرند.
در این میان میراث فرهنگی اعتقاد دارد که باید از ظرفیتهای بوم گردی در منطقه بهرهبرداری کرد و گردشگران را به این سمت سوق داد این مسئله شاید یکی از ایده آلهای بحث گردشگری در روستا باشد اما ظرفیتهای لازم متناسب با میزان مسافر در این بخش در نظر گرفته نشده است و حتی اگر این ظرفیت نیز وجود داشته باشد هیچگاه نمیتواند وضعیت کنونی کمپ کویری شهداد را در آستانه فصل گردشگری توجیه کند.
معاون گردشگری میراث فرهنگی استان کرمان در گفتگو با مهر اظهار داشت: در سال جاری شاهد افزایش حضور گردشگران خارجی در استان کرمان بودیم و رشدی قابلتوجه در این خصوص مشاهده میشود و از طرفی میزان وجود گردشگران داخلی در سال جاری افت کرده که به وضعیت کلی مسافرت در کشور ارتباط داده میشود.
محمد جهانشاهی افزود: یکی از مقاصد اصلی حضور گردشگران در استان کرمان کویر لوت است که مجموعه بینظیر از زیباییهای طبیعی را شامل میشود و یکی از سیاستهای میراث فرهنگی نیز افزایش حضور گردشگران استان در بخش اکو توریسم است زیرا کرمان در تمام فصول سال هر چهارفصل را در دل خود جایداده است.
آغازموج دوم سفر به کویر از کشورهای اروپایی
وی تصریح کرد: کلوتهای شهداد، گلدانهای کویری، رودخانه شور، گندم بریان، کویر و اقامت شبانه و رصد آسمان و بلندترین تپههای شنی جهان در ریگان از داشتههای بینظیر کویر شهداد است که موردعلاقه و توجه گردشگران اروپایی قرار دارد و پیشبینی میکنیم با آغاز پاییز شاهد موج دوم سفر به کویر شهداد باشیم.
وی در خصوص اماکن اقامتی در کویر نیز گفت: در حال حاضر کمپ شرایط مطلوبی برای اسکان ندارد و ما هم توصیه میکنیم گردشگران به سمت بوم گردی و اقامت در خانههای مردم محلی که بسیار هم خاطرهانگیز است سوق پیدا کنند و بازندگی مردم محلی و خوراک و لباس و رسوم مردم نیز آشنا شوند.
در حال حاضر کمپ شرایط مطلوبی برای اسکان ندارد و ما هم توصیه میکنیم گردشگران به سمت بوم گردی و اقامت در خانههای مردم محلی که بسیار هم خاطرهانگیز است سوق پیدا کنند و بازندگی مردم محلی و خوراک و لباس و رسوم مردم نیز آشنا شوند
جهانشاهی افزود: برنامههایی برای تبدیل قلعه تاریخی موجود در منطقه به اقامتگاه وجود دارد و کار مرمت این قلعه نیز در حال انجام است و پیشرفت خوبی دارد.
وی در خصوص کمپ گفت: عوامل طبیعی و خراب شدن جاده مهمترین دلیل وضعیت کنونی کمپ کویری است بااینحال اینگونه نیست که کمپ به فراموشی سپردهشده باشد و امیدواریم بار دیگر احیاء شود.
یکی از تور داران کویر نوردی نیز در گفتگو با مهر اظهار داشت: کمپ کویری نمادی از پویایی و حضور گردشگران و توجه میراث فرهنگی به کویر شهداد است و هماکنون متأسفانه تخریبشده است و دلیل اش هم عدم رسیدگی به داشتههای این کمپ است.
علی مسعودی افزود: ما تنها به دنبال مکانی برای اسکان نیستیم بلکه بسیاری از مردم میخواهند از آرامش و شب کویر بهره ببرند و بهناچار به دلیل خراب شدن کمپ به سمت کمپ زدن در اطراف کلوتها سوق پیدا میکنند.
عدم وجود کمپ مردم را به اسکان در کلوتها سوق داده است
وی تصریح کرد: کویر نوردی یک زمینه گردشگری ارزان برای مردم بود و رصد ستارهها و آسمان کویر و حتی کویر نوردی زیر نور ماه در مجاورت این کمپ امکانپذیر بود و بسیاری از مسئولان و افراد سرشناس و گردشگران خارجی در این کمپ حضور یافتهاند و خاطرات خوشی از این کمپ دارند و هیچ موردی هم در روزهای فعالیت کمپ به وجود نیامده است اما اینکه چرا بهیکباره کمپ با بیتوجهی به این روزگار میافتد مسئولان باید پاسخگو باشند.
بوم گردی هرچند خوب است اما یک اجبار برای گردشگر نباید باشد زیرا باید هزینههای سنگین اقامت در قالب بومگردی را هم بپردازند گردشگران به کویر میآیند تا آرامش بگیرند نه اینکه با مشکلاتی ازایندست مواجه شوند
مسعودی افزود: بوم گردی هرچند خوب است اما یک اجبار برای گردشگر نباید باشد زیرا باید هزینههای سنگین اقامت در قالب بومگردی را هم بپردازند گردشگران به کویر میآیند تا آرامش بگیرند نه اینکه با مشکلاتی ازایندست مواجه شوند.
علی حضرتی که ازجمله گردشگران است که در استان کرمان حضور یافته در خصوص سفر به کمپ شهداد گفت: یکی از مقاصد اصلی ما برای سفر به کرمان بازدید از کمپ کویری بود.
وی به همراه خانوادهاش از زیباییهای بینظیر کویر کرمان شگفتزده سخن میگویند اما از همه شگفتانگیزتر برای حضرتی زمانی بوده که به کمپ شهداد میرسد و با بیسامانی و خالی بودن این کمپ از هرگونه امکانات روبرو شده است.
وی اینگونه توصیف میکند که زمانی که از جاده اصلی به سمت کمپ حرکت کردم چند کیلومتر جلوتر با جادهای بسیار نامطلوب و بیکیفیت مواجه شدم که بخش قابلتوجهی از آن تخریبشده بود.
از همه بدتر زمانی بود که به کمپ رسیدم سرویس بهداشتی کمپ بسیار کثیف بود و آبی برای استفاده در این مکان وجود نداشت حتی دربهای سرویسها را برده بودند و شیرهای آب نیز کندهشده بود.
با جادهای بسیار نامطلوب و بیکیفیت مواجه شدم و از همه بدتر زمانی بود که به کمپ رسیدم سرویس بهداشتی کمپ بسیار کثیف بود حتی دربهای سرویسها را برده بودند و شیرهای آب نیز کندهشده بود
این گردشگر ادامه داد: سازههای چوبی موجود که روی سکوها سیمانی بودند یا مرکز تجمع زباله شده بودند و یا نیمی از آنها تخریبشده بود و امکان اسکان در آنها وجود نداشت و برق هم در کمپ نبود و بهناچار در حالی در حال تاریک شدن هوا بودم مجبور شدم با خانوادهام که قرار بود یکشب خوش در کویر داشته باشیم به شهداد بازگشتیم.
وضعیت نامطلوب کمپ کویری شهداد در حالی با سکوت مسئولان مواجه شده است که هرسال طبق تقویم زمان آغاز سفرهای زمستانی به کویر کرمان مشخص است و با یک برنامهریزی ابتدایی امکان رفع این مشکل و سکونت مسافران در محیطی امن را میتوان فراهم کرد.
نظر شما