به گزارش خبرگزاری مهر، سیدغلامرضا اسلامی با بیان این مطلب که بایستی در مورد اینکه چگونه میتوان هنرمندان را در عرصه نظریهپردازی فعالتر کرد، بحث و گفتگوی بیشتری صورت گیرد، افزود: این که ما مشخص کنیم که چه تعریفی از نظریه، نقد و نوآوری داریم تأثیر زیادی در این موضوع دارد.
تفاوت نظر، نظریه و تئوری
وی گفت: «نظر» چیزی است که حتی اگر بسیار متعالی و نو هم باشد، به دلیل این که پایهها و اساس نظریه را ندارد قابل نقد و بررسی نیست، اما ارائه یک نظریه و تئوری لوازمی دارد و در طرحنامههایی که به کرسیها ارائه میشود این موضوع باید مد نظر قرار گیرد.
عضو کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: ما معمولاً تز دوره دکتری را نظریه قلمداد میکنیم اما آن چه در این کرسیها باید ارائه شود، چیزی فراتر از یک تز و مباحثی عمیقتر و پارادایماتیکتر باید باشد که از سرشاخههای یک بحث به تنه آن منتقل بشود.
ضرورت لحاظ شدن جهت فایدهمندی در کرسیهای نظریهپردازی
وی با تأکید بر ضرورت لحاظ شدن جهت فایدهمندی مباحث نیز گفت: نظریه باید در عین حالی که یک نظریه خلاقانه و دارای ابعاد مکاشفهایست، ابداعگرانه، مؤثر، کارگشا و پاسخی مناسب به نیازها و ضرورتهای محیط باشد و فی الجمله «علم نافع» را نوید بدهد و نه این که صرفاً یک نظریه راجع به برخی موضوعات باقی بماند.
اسلامی با اشاره به احتمال توفیق بیشتر روشهای ارگانیکتر در این زمینه گفت: نشستهای متعددی در محافل گوناگون شکل میگیرد و صاحبنظران در یک حوزه خاص مباحثی را ارائه میکنند و میتوان همین مباحث را ضبط و ثبت کرد و مورد استفاده قرار داد.
نظریهپردازی نتیجه تعامل پارادایماتیک گفتار اساتید است
معاون آموزشی پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران با بیان این که نظریهپردازی امری بالادست دانشگاههاست که از تعامل پارادایماتیک گفتار اساتید حاصل میشود، افزود: شورای عالی انقلاب فرهنگی و هیات حمایت از کرسیهای نظریهپردازی باید سیاستگذاریها و برنامههایی اجراییای را از این گفتمانها استخراج کند و یا در کنار آنها ببیند که بتوان از طریق این مباحث مشکلات را حل کرد و راهکار توسعهای ارائه داد.
وی با اشاره به رویه اعطای جوایز علمی در جهان و با بیان این که این جوایز به مواردی اعطا میشود که در ارتباط با حل مشکلات جهانی هستند، عنوان کرد: این که به جمعآوری اطلاعات از گفتهها و یافتههای دیگران و دستهبندی آنها بپردازیم مفید است اما نام این کار پژوهش و کارکرد آن علمافزایی است و عنوان و آثار نظریه بر آن مترتب نیست.
ضرورت پیوند نظریهها با نقشه جامع علمی کشور
عضو شورای علمی کارگروه هنر هیات حمایت از کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره همچنین با بیان این که طرح نظریهها بایستی در ارتباط با نقشه جامع علمی کشور صورت بگیرد، گفت: از این طریق نیز باید ارتباطاتی به وجود بیاید که تأثیر نظریهها در سطوح دیگر دیده شود.
اسلامی افزود: برای ایجاد رغبت و انگیزه در اساتید باید مباحث به شکلی فایدهمند ارائه و زمینه و ارتباطات لازم برای تأثیرگذاری آن و بهرهمندی از آن در سطوح دیگر فراهم شود و در غیر این صورت ممکن است اساتید خود را در یک ناکجاآباد ببینند و در آنها تمایلی به مشارکت ایجاد نشود.
نظر شما