۳ بهمن ۱۳۹۴، ۱۳:۰۴

تجدید چاپ مجموعه کتاب‌های «مجالس تعزیه»

تجدید چاپ مجموعه کتاب‌های «مجالس تعزیه»

دو جلد مجموعه کتاب‌های «مجالس تعزیه» توسط انتشارات سروش به چاپ های چهارم و سوم رسید.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی انتشارات سروش، مجموعه دو جلدی مجالس تعزیه نوشته حسن صالحی‌راد شامل تعزیه‌نامه‌های منطقه دربندسر (روستایی در حوالی تهران) به تازگی توسط سروش تجدید چاپ شده است.

اشعار این تعزیه‌نامه‌ها ترکیب و تلفیقی است از نسخه‌های تعزیه‌های تهران و طالقان و جاهای دیگر، با ویژگی های فرهنگ و ادب محلّی که در شکل ساختی هر یک از تعزیه نامه ها و کلمات و ترکیبات و مضامین اشعار پیداست. امّا این اشعار به‌طور‌کلی ساده و عامه فهم است، با این همه، برخی از آنها از حیث آرایه های ادبی و صور خیال چندان استادانه و با مهارت سروده شده اند که با بهترین نمونه های شعر فارسی پهلو می زنند.

تعزیه نامه ها بخش بزرگی از ادبیات نمایشی ما را در فرهنگ عامه شکل می دهند، و سهمی از میراث اجتماعی – فرهنگی مردم جامعه های شهری و روستایی ما هستند.

تعزیه در حقیقت اسطوره ای تاریخی و مذهبی است که طی سالیان دراز و شرایطی مناسب کم کم رشد کرده تا آن قابلیت را یافته است که به صورت نمودی شگرف آشکار شود. دنیای پرافسون تعزیه ها دنیایی است که از توانایی های ذوقی و اجتماعی یک ملت مایه می گیرد. تعزیه یک عامل و یک نمود مجرد نیست بلکه مجموعه ای است دلپذیر، شیرین، زیبا و غنی از پیوند طبیعی چند نمود ذوقی و اجتماعی؛ در عین حال که جنبه نمایشی غنی و حیرت انگیزی دارد، سخت دل پسند و زیبا و پرشکوه است و جنبه خاص خود را که تعزیت داری بر مرگ بزرگان دین است کاملاً حفظ می کند.

گردآوری این متون به همان صورت های محلی که در میان مردم رواج دارد این فرصت را به مردم شناسان، زبان شناسان و پژوهشگران علوم ادبی و هنری می دهد که با مطالعه و بررسی دقیق و تطبیقی آن ها به دقائق اجتماعی، فرهنگی، زبانی، ادبی و هنری عناصر تشکیل دهنده آن ها پی ببرند و چگونگی تحول این هنر را بشناسند. برای محققان تاریخ و معارف دینی هم این امکان را فراهم می کند که با به رسمیت شناختن این هنر به عنوان ابزاری برای تقویت مکارم اخلاقی، ساخت آن را از اخبار کذب بزدایند و میان حقایق مسلم تاریخی و «زبان حال»ها خط ممیزی رسم کنند که در ادامه روند اجراها به کار آید.

در هر جلد از این مجموعه تعداد ۲۵ قطعه متن تعزیه رایج در میان تعزیه خوانان روستای دربندسر از توابع شمیرانات واقه در ۵۰ کیلومتری تهران در ارتفاعات البرزکوه درج شده که به همت یکی از تعزیه خوانان با سابقه آن روستا گردآوری شده است. این متن ها که سابقه ۱۵۰ ساله دارند و کم و بیش تلفیقی از متون تعزیه خوانی تهران، طالقان و مناطق دیگر با ویژگی های فرهنگ محلی اند، هنوز در این منطقه اجرا می شوند.

چاپ چهارم جلد اول و چاپ سوم جلد دوم کتاب «مجالس تعزیه» با شمارگان هزار نسخه و قیمت مجموعاً ۴۸۰ هزار ریال منتشر شده است.

کد خبر 3031185

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha