به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، منوچهر متكي در سخنان پيش از خطبه هاي نماز جمعه اين هفته تهران با بيان اين مطلب افزود: در حاليكه مواضع جمهوري اسلامي ايران بسيار روشن است متاسفانه در اين مسير، راهكارهاي فرصت طلبانه از سوي برخي محافل سياسي و سخنگويان آمريكا آغاز شده است.
وزير امور خارجه كشورمان گفت: جمهوري اسلامي ايران گفت وگو با آمريكا درباره عراق را در ادامه كمك به روند دولت سازي در اين كشور و حمايت از مردم عراق انجام خواهد داد.
وزير امور خارجه با اشاره به سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران در ارتباط با عراق و حمايت از مردم اين كشور، همچنين روند دولت سازي در آن و مخالفت با تداوم حضور اشغالگران در اين كشور، اشاره كرد و افزود: آقاي عبدالعزيز حكيم با توجه به شرايط ويژه ايجاد شده در عراق از ما درخواست كرد كه با آمريكا گفت وگويي را در مورد قضيه عراق انجام دهيم كه جمهوري اسلامي ايران اين اقدام را در ادامه كمك به روند دولت سازي در عراق و حمايت از مردم اين كشور انجام خواهد داد.
وي در بخشي ديگر از سخنانش با اشاره به مساله پرونده هسته اي ايران گفت: اين قضيه كاملا روشن است و ما همواره اعلام كرده ايم كه از مذاكرات و همكاري ها براي نشان دادن صلح آميز بودن فعاليت هاي هسته اي مان استقبال مي كنيم و در اين ارتباط نيز رئيس جمهورمان پيشنهاد ارايه دادند.
وزير امور خارجه كشورمان در ادامه با بيان اينكه حق ملت ايران در اين ارتباط قابل خدشه نيست و اين حق از اراده هيچ كشوري هم ناشي نيست، خاطرنشان كرد: اين حق ناشي از عضويت ما در معاهده (NPT) است كه طي 36 سال گذشته به آن متعهد بوده ايم و موازين مربوط به آن را رعايت كرده ايم.
وي تاكيد كرد: اين معاهده در بند چهار خود حق داشتن فعاليت هاي صلح آميز هسته اي را به تمامي كشورها داده است.
متكي با بيان اينكه ما همواره اعلام كرده ايم كه مذاكره و ديپلماسي بهترين راه براي روشن شدن ابعاد قضيه هسته اي ماست، افزود: هر وقت كه بازرسان و مسئولان آژانس مايل بودند از فعاليت هاي صلح آميز ما بازديد كنند، اين امكان براي آنها وجود داشت و سعي مي شد به سئوالات و ادعاهايي كه آنها مطرح مي كردند، جواب داده شود. آنها به ما مي گفتند كه جواب فلان مساله را بدهيد و يا فلان مساله را روشن كنيد. ما بارها در جهت شفاف سازي جواب سوالات آنها را دادهايم، به آنها هم مي گفتيم كه ما شفاف سازي مي كنيم ولي شما نيز تصميم تان را بگيريد.
وزير امور خارجه گفت: وقتي كه كسي خواب باشد مي توان او را بيدار كرد، ولي وقتي كه كسي خود را به خواب زده باشد، بيدار نمي شود. برخي نيز در مساله پرونده هسته اي ايران خود را به خواب زده اند.
منوچهر متكي با تاكيد بر اينكه جمهوري اسلامي ايران بارها اعلام كرده كه ارايه گزارش فعاليت هاي هسته اي ايران به شوراي امنيت يك اقدام سياسي است، اظهار داشت: ما معتقديم شوراي امنيت مكاني براي حفظ امنيت جهاني كشورها و از جمله ايران است، نه جايي براي اقدامات يكجانبه گرايانه و ايجاد نا امني. اينها به بهانه هاي مختلف به كشورها هجوم مي آورند و به بهانه ايجاد امنيت، ناامني ايجاد مي كنند.
وي گفت: چهار سال است كه از اشغال افغانستان مي گذرد، ولي امروز نماينده سازمان ملل متحد مي گويد بزرگ ترين معضل در افغانستان نا امني است.
متكي ادامه داد: بعد از سقوط صدام در عراق در جهت حمايت از ملت عراق، ما اقدامات زيادي انجام داده ايم و اين بزرگ منشي ملت ايران در تاريخ جاودانه خواهد بود. اين كشور هشت سال به ايران حمله كرد، ولي ملت ايران در موقعي كه عراق نيازمند حمايت بود بزرگوارانه وارد ميدان شد و در طول ساليان اخير از روند دولت سازي در عراق و يكپارچگي ملت عراق و تماميت ارضي آن دفاع كرد.
وزير امور خارجه كشور تاكيد كرد: نگاه ما به عراق در طول اين سال ها نگاهي عام و بزرگ منشانه بوده است. ايران اعلام كرده كه مايل است تمام ملت عراق در سرنوشتش شريك باشد. نگاه ما نگاه قوم گرايانه و گروه گرايانه نبوده است.
وي تاكيد كرد :ما حتي دو بار باني اجلاس كشورهاي همسايه عراق در جهت كمك به مردم عراق بوده ايم. امروز هم مردم عراق گام پاياني خود را در روند دولت سازي برداشته اند، اما با يك چالش مواجهند. در حالي كه انتخابات مجلس عراق برگزار شده، هنوز دولت عراق به صورت كامل تشكيل نشده و كساني كه اين كشور را اشغال كرده اند، با توجه به اينكه به اهداف خود نرسيده اند مانع مي شوند كه اين هدف محقق شود.
متكي در ادامه به برگزاري اجلاس كشورهاي عدم متعهد، گروه هشت و ديگر اجلاس هايي كه در سال 85 برگزار خواهد شد، اشاره كرد و گفت: ما سعي مي كنيم در اين اجلاس ها حضوري فعال داشته باشيم.
وي گفت: ما سعي مي كنيم در روابط خود با كشورها از دخالت تمام عناصر استفاده كنيم و در اين روابط نگاه اقتصادي، فرهنگي و سياسي را همزمان داشته باشيم.
وزير امور خارجه كشورمان بار ديگر با اشاره به موضع ايران در ارتباط با پرونده هسته اي گفت: موضع جديد ايران در اين ارتباط از اواخر فعاليت دولت گذشته آغاز شد و اروپايي ها در آخرين طرحي كه به جمهوري اسلامي ارايه دادند، همه چيز را پيش بيني كرده بودند، به جز آنچه در مورد آن قرار بود صحبت بشود؛ يعني طرح در برگيرنده همه چيز و هيچ چيز بود.
متكي با اشاره به اهميت همصدايي و يكصدايي در ارتباط با پرونده هسته اي ايران از سوي دستگاه ديپلماسي كشور، مسئولان، انديشمندان، صاحب نظران، دانشگاهيان و احزاب گفت: من متواضعانه از تمامي احزاب و گروههاي سياسي مي خواهم كه در اين روزها همدلي خود را در حوزه ديپلماسي حفظ كنند.
وي ادامه داد: ما نيازمند اين همدلي هستيم. البته دغدغه ملت ايران نيز مورد توجه است. ملت ايران دغدغه مملكت داري، حكمراني و اجراي سياست خارجي در جهت عزت و افتخار را دارد.
منوچهر متكي در ادامه با اشاره به مهرورزي و ايجاد عدالت اظهار داشت: ما با توجه به اين شعار در روابط خارجي خود تعريف ها و بازتعريف هايي را انجام داديم. وقتي كه شعار عدالت مطرح شد، عده اي در عرصه جهاني مطرح كردند كه اين شعار محقق شدني نيست، ولي ما معتقديم كه مي توان اين شعار را به صورت منطقي در عرصه جهاني هم محقق كرد.
وي با بيان اينكه با پيروزي انقلاب اسلامي در حوزه سياست داخلي و خارجي تحول عظيمي به وجود آمده، گفت: امروز دوباره آن فضاي صميمي با عبور از ساليان دراز سختي كه همراه با مشكلات، موفقيت ها و احيانا ناموفقيت هايي بوده، حاكم شده است.
وزير خارجه همچنين با اشاره به مقوله مهرورزي در سياست خارجي اظهار داشت: ايرانيان مقيم خارج از كشور به عنوان سرمايه هاي ما مطرح هستند و دولت سعي دارد با نگاه مهرورزانه با اين افراد ارتباط برقرار كند.
متكي در ادامه با اشاره به رابطه جمهوري اسلامي ايران با كشورهاي جهان اسلام و آسيا افزود: ما تلاش ويژه اي براي ارتباط با همسايگان خود داريم و سعي مي كنيم توطئه هاي برخي از كشورها را كه سعي مي كنند در روابط ايران با كشورهاي همسايه خود تنش ايجاد كنند از بين ببريم.
وزير امور خارجه كشورمان گفت: ما در حال حاضر 15 كشور همسايه داريم و كمتر كشوري در دنيا از چنين موقعيتي برخوردار است.
وي با اشاره به انتشار كاريكاتور از سوي برخي رسانه هاي غربي و اهانت به پيامبر اكرم (ص) گفت: آنها با اين اقدام اهداف خامي را در سر داشتند كه حضور باشكوه و جاودانه مسلمانان اين خيال خام را در هم شكست.
متكي گفت: در سياست خارجي دولت جديد، اصل متوازن بودن روابط خارجي بسيار مهم است.
وزير امور خارجه در پايان هماهنگ نگاه كردن به تمام ابعاد روابط خارجي را از ديگر سياست هاي دولت جديد برشمرد و افزود: ما در روابط خارجي مان فقط به يك مقوله نگاه نمي كنيم، بلكه روابط اقتصادي، سياسي و فرهنگي را با هم مي بينيم؛ چون آنها بر يكديگر تاثيرگذارند.
نظر شما