به گزارش خبرگزاري مهر، روزنامه واشنگتن پست به نقل از مقامات و تحليلگران مستقل آمريكايي نوشت: دولت بوش به عنوان بخشي از استراتژي گسترده ترديپلماسي اجباري براي اعمال فشار بر تهران در جهت متوقف كردن برنامه هسته اي آن در حال بررسي گزينه ها براي حملات نظامي عليه ايران است.
بر پايه اين گزارش به نظر مي رسد كه اين حمله در زمان كوتاه صورت نگيرد و بسياري از كارشناسان در داخل و خارج از دولت آمريكا نسبت به اين مسئله كه آيا يك پاسخ مسلحانه مي تواند موثر باشد يا خير، ترديد دارند، اما مقامات دولت آمريكا به عنوان يك گزينه ممكن خود را براي آن آماده مي كنند و به گفته يك مقام ارشد از اين تهديد براي " متقاعد كردن آنها استفاده مي كنند كه جديت بيشتري دارد."
به گفته مقامات سابق و كنوني ، طراحان پنتاگون و سيا درباره اهداف ممكن تحقيقاتي را انجام داده اند ، مثل سايت هسته اي غني سازي اورانيوم در نطنز و سايت تبديل اورانيوم در اصفهان. اگر چه يك حمله نظامي مد نظر نيست، اما افسران نظامي در حال بررسي جايگزينهايي هستند كه از حمله هوايي محدود با هدف سايتهاي هسته اي كليدي تا عملياتهاي بمب گذاري گسترده شكل مي گيرد و براي تخريب اهداف نظامي و سياسي طراحي مي شود.
واشنگتن پست در بخشي از تحليل خود آورده است: آمادگي براي مقابله با ايران نشان دهنده آن است كه اين مسئله چقدر در صدر دستور العمل بوش قرار دارد ، چرا كه بوش تهران را به عنوان يك تهديد جدي در نظر مي گيرد .
بسياري از افسران و كارشناسان به اين مسئله با احتياط و هشدار نگاه مي كنند. هشدار آنها اين است كه يك حمله به ايران به بهترين نحو فقط برنامه هسته اي آن را به مدت چند سال به تعويق مي اندازد، اما مي تواند احساس و تفكر بين المللي را عليه آمريكا به ويژه در جهان اسلام و خصوصا در ايران شعله وركند.
شدت گرفتن بحث در مورد سناريوهاي نظامي در شرايطي است كه آمريكا با هم پيمانان اروپايي خود براي يك راه حل ديپلماتيك در حال تعامل است.
دراين گزارش آمده است: مقامات آمريكايي به پيگيري راه ديپلماتيك ادامه خواهند داد ، اما به نظر مي رسد كه شك و ترديد در مورد موفقيت آن روز به روز بيشتر مي شود. دولت آمريكا همچنبين از جانب اسرائيل تحت فشار قرار دارد، زيرا به تيم بوش هشدار داده كه ايران به توسعه بمب هسته اي بيش از آنكه واشنگتن فكر مي كند، نزديكتر شده و لحظه تصميم گيري نزديكتر شده است.
اگر چه بوش مصرانه مي گويد كه وي در حال حاضر ديپلماسي را مد نظر قرار دارد ، اما وي ماه گذشته آمادگي خود را براي استفاده از زور عليه ايران اعلام كرد.
بوش همچنين به طور محرمانه در مورد گزينه هاي لازم براي ايران ،به عنوان بخشي از يك هدف گسترده تر تغيير نظام ، با سناتورهاي كليدي مشاوره كرده است.
دولت آمريكا چندين گام اوليه را فراتر از طراحي هاي خود برداشته است. واشنگتن پست گزارش كرده كه ارتش آمريكا از سال 2004 به طور مخفيانه هواپيماهاي بدون سرنشين جاسوسي خود را بر فراز ايران پرواز داده و از رادار، ويدئو،عكس و ديگر ابزار براي پيدا كردن مقادير اندك فعاليت هسته اي كه در ماهواره قابل دسترسي نيست ، استفاده كرده است.
ادعاي ديگر واشنگتن پست اين است كه دولت انگليس نيز طرحهاي خود را براي حمله بالقوه آمريكا آماده كرده و در حال بررسي مقدمات امنيتي براي سفارت و دفاتر كنسولگري و همچنين براي شهروندان انگليسي خود است.دولت انگليس اعلام كرده است كه بعيد است تا به طور مستقيم در هر گونه حمله اي شركت كند.
اين در حالي است كه واشنگتن پست ادعا كرده كه رژيم صهيونيستي نيز خود را براي اين حمله آماده مي كند. اسرائيل اخيرا يك طرح احتمالي را اعلام كرده كه طي آن اگر آمريكا چنين حمله اي را ترتيب ندهد خود به انجام آن مبادرت خواهد كرد. اين طرح شامل حملات هوايي، تيم هاي كماندو، موشكهاي احتمالي و حتي سگهايي است كه مواد منفجره حمل مي كنند.
به گفته مطبوعات اسرائيل ، اين رژيم يك نسخه عيني از نيروگاه نطنز را ساخته است، اما استراتژيستهاي آمريكا فكر نمي كنند كه اسرائيل تونايي انجام اين ماموريت را بدون سلاحهاي هسته اي داشته باشد.
اين در حالي است كه برخي از كارشناسان و برخي مقامات نظامي مخالف اين حملات هستند.
يكي از كارشناسان سابق سيا در خاورميانه گفت:" من فكر نمي كنم كه كسي براي استفاده از گزينه نظامي در اين مورد آماده شود."
يكي ديگر از مقامات آمريكايي كه با طراحان نيروي هوايي آمريكا در ارتباط است، مي گويد كه دو گزينه پيش روي دولت آمريكا قرار دارد. يكي حمله سريع و محدود به تاسياست هسته اي و ديگري بمباران و استفاده از موشكهاي كروز با هدف قرار دادن اماكني به جز تاسيسات هسته اي مثل ستادهاي فرماندهي اطلاعاتي، سپاه پاسداران و برخي اماكن دولتي.
طراحان همچنين در حال بررسي اين موضوع هستند كه آيا انجام حملات از عراق يا استفاده از حريم هوايي اين كشور، اين نگاه را نسبت به آمريكا در جهان اسلام تقويت مي كند به اينكه آمريكا به عراق حمله كرده تا اين كشور را پايگاهي براي سلطه نظامي در منطقه قرار دهد.
" سام گاردينر" كارشناسي كه در دانشگاه دفاع ملي تدريس مي كند اخيرا مسئله حمله به ايران را مورد بررسي قرار داده و 24 تاسياست بالقوه هسته اي را مشخص كرده است.
اين كارشناس آمريكايي معتقد است كه يك حمله نظامي عليه ايران موثر نيست اما براين باور است كه آمريكا در حال نزديك شدن به استفاده از گزينه هاي خشن تر است.
جوزف سيرينيسوني تحليلگر ارشد مؤسسه كارنگي نيز چندي پيش مقاله اي را در مجله "سياست خارجي"(Foreign policy) به چاپ رساند و در آن به اين نكته اشاره كرده است.
سيرينسيوني در مقاله اش تحت عنوان "دو بار حماقت" مي نويسد: " براي ماهها من به مصاحبه كنندگانم مي گفتم هيچ مقام ارشد نظامي و يا سياسي به جد حمله به ايران را مورد بررسي قرار نمي دهد. در چند هفته گذشته من ديدگاه خود را تغيير دادم و به طور كلي اين تغيير از سوي همكارانم بر من حادث شد كه روابط نزديكي با پنتاگون داشتند ومرا متقاعد كردند كه برخي از مقامات ارشد اخيراً ديدگاه خود را تغيير داده اند و آنها مي خواهند به ايران ضربه بزنند".
اين كارشناس كارنگي در گفتگو با مهر "ديك چني" معاون اول رئيس جمهوري آمريكا را پشت پرده تحريكات براي حمله به ايران معرفي كرد.
با وجودي كه كشورهاي مستقل و افكار عمومي جهان بر ضرورت حل صلح آميز اين موضوع در چارچوب آژانس و بر اساس قوانين بين المللي تاكيد مي كنند، آمريكا و هم پيمانانش از جمله انگليس، فرانسه و آلمان با ادامه بي اعتنايي به ارگانهاي بين المللي از جمله آژانس بين المللي انرژي اتمي براي حل اين مسئله از راه صلح آميز، آشكارا قوانين بين المللي و خواست افكار عمومي مبني بر ضرورت حل صلح آميز اين مسئله را ناديده مي گيرند و همچنان به تنش آفريني و جنجال سازي درباره فعاليتهاي صلح آميز تهران وبدبين كردن افكار عمومي جهان به اين فعاليتها و منحرف كردن نگاههاي جهانيان از زرادخانه مخوف سلاحهاي كشتار جمعي به ويژه هسته اي رژيم صهيونيستي ادامه مي دهند.
نظر شما