۲۶ اردیبهشت ۱۳۸۵، ۱۶:۵۱

/ به بهانه سفر رئيس جمهور /

استان مركزي زادگاه بنيانگذار انقلاب و چهارمين قطب صنعتي كشور

استان مركزي زادگاه بنيانگذار انقلاب و چهارمين قطب صنعتي كشور

رئيس جمهور در سيزدهمين سفر استاني خود فردا براي ديدار با مردم استان مركزي به اراك سفر خواهد كرد تا همچون دوازده سفر استاني گذشته، مژده توسعه و رفع مشكلات را به آنها بدهد.

به گزارش خبرنگار "مهر" در اراك،  استان مركزي داراي 8 شهرستان، 18 بخش، 28 شهر و سه هزار و 355 روستا مي باشد.

 

استان مركزي داراي بيش از يك ميليون و 350 هزار نفر جمعيت در وسعتي معادل 29 هزار و 405 كيلومتر مربع است كه در مجموع كمتر از دو درصد  خاك و جمعيت كشور را در خود جاي داده است.

                                       

 استان مركزي به دليل قرار گرفتن در محدوده چين خوردگي هاي البرز و زاگرس و همچنين كوير مركزي كشور، داراي سه نوع آب و هواي سرد كوهستاني، نيمه بياباني و معتدل كوهستاني است .

 

                            

 

اين منطقه از بالاترين شاخص ها و شخصيت هاي فرهنگي در كشور سود مي برد به طوريكه آيت الله اراكي، برادران نراقين، اميركبير، قائم مقام فراهاني ، پروفسور حسابي ، شهيد مصطفي چمران، شهيد محلاتي، پروين اعتصامي و عباس اقبال آشتياني جزء مشاهير معاصر و شخصيت هايي همچون نظامي گنجوي و شيخ طبرسي نيز ازجمله افراد معروف و با سابقه آن ديار محسوب مي شوند.

 

در كنار اين افراد بايد از بنيانگذار جمهوري اسلامي نام برد كه نامش زينت بخش شهر نه تنها خمين بلكه تمامي جهان اسلام است.

 

استان مركزي در عين صنعتي بودن، داراي جاذبه هاي توريستي طبيعي و تاريخي است كه به دليل توسعه يك جانبه نه تنها بخش كشاورزي آن كمتر به چشم آمده بلكه به گردشگري آن نيز بي توجهي شده است.

 

بيشترين جاذبه هاي طبيعي اين استان در شهرهاي شازند، محلات ، تفرش ، دليجان و جاذبه هاي تاريخي آن در شهرهاي ساوه، محلات ، نراق و ديگر شهرهاي استان به چشم مي خورد. اراك نيز شهري است كه آخرين آثار معماري ايراني و اسلامي را در خود جاي داده است.

 

از لحاظ آموزشي نيز درصد قبولي دانش آموزان استان مركزي در دانشگاههاي كشور 75/17 درصد است كه رتبه پنجم كشور در ورود به دانشگاهها دارا مي باشد و بيش از 90 هزار دانشجو درمراكز دانشگاهي اين استان مشغول به تحصيل هستند.

 

استان مركزي داراي بيش از 1880 واحد صنعتي بزرگ و كوچك است وهرساله بيش از پنج درصد مجموع توليدات كشاورزي و پروتئيني كشور را تامين مي كند.

 

اراك شهري است كه در گذشته يكي از دروازه هاي صادرات فرش به شمار مي رفته است و هنوز هم فرش ساروق از شهرت جهاني برخوردار است . علاوه بر فرش ، بيش از 100 رشته صنايع دستي در استان زنده است و بخشي از فعاليت كاري مردم اعم از زنان و مردان را به خود اختصاص داده است.

 

استان مركزي يكي از جهات شهرت خود را مديون صنايع موجود در آن است. بيش از 74 هزار نفر از شاغلان استان مركزي در واحدهاي صنعتي و توليدي استان مشغول به كارند. در مجموع از كل جمعيت 391 هزارو 646 نفرجمعيت فعال استان مركزي بيش از 361 هزار نفر شاغل هستند و از اين بين بيش از 35 درصد در بخش صنعت، 26 درصد در بخش كشاورزي و 37 درصد در بخش خدمات شاغلند.

 

اين استان به دليل داشتن صنايع مهم و بزرگ به خصوص در شهر اراك و پس از آن ساوه در رده چهارمين قطب صنعتي كشور و دومين استان دارنده صنايع مادر در كشور است.

 

استان مركزي طي سال گذشته در صادرات كالاهاي صنعتي و پتروشيمي رتبه اول كشور را به خود اختصاص داد. اين استان علاوه بر اين در بخش كشاورزي نيز در رده هاي بالاي كشوري قرار دارد.

 

نرخ بيكاري استان مركزي نيز 5/7 درصد است كه با توجه به افزايش مهاجرت به اين استان احتمال افزايش آن وجود دارد.

 

با اين كه استان مركزي سهم مهم وقابل توجهي در خودكفايي صنعتي و توليدي كشور دارد اما از دردهاي مزمني رنج مي برد كه نياز به توجه بيشتر دارد.

 

با آنكه اراك مهمترين شهر صنعتي استان است و بيشترين صنعت و توليد استان در اين شهر قرار دارد اما چهره آن به ويژه وجود صنايع متعددي كه در حاشيه آن وجود دارد، مشكلات فراواني را ايجاد كرده است .

علاوه بر آن، آلودگي هوا كه به واسطه تكنولوژي پايين و آلاينده بودن برخي صنايع ايجاد شده، سالهاست كه باعث وجود آمدن بيماريهاي مختلفي شده است يا به تعبيري "سرطان اراكي در بيمارستانهاي تهران معروف است".

 

آلودگي آب و كمبود آن نيز يكي ديگر از عمده ترين مشكلات استان است. وجود صنايع متععد در حاشيه اراك، نفوذ شيرابه هاي فاضلاب در آبهاي زيرزميني اراك، ايجاد 26 منطقه حاشيه نشين در شهرهاي اراك و ساوه، افزايش روز افزون و سرسام آور شهرهاي صنعتي استان به ويژه ساوه و عدم توسعه شهري همگام، خصوصي سازي كارخانه هاي بزرگ و بي توجهي به عواقب تعديل نيرو در اين واحدها، نيمه تمام ماندن طرحهاي عمراني از سالهاي قبل از جمله مهمترين مشكلات زيربنايي اين منطقه است.

 

همچنين كم توجهي به ايجاد زير ساختهاي فرهنگي و اماكن فرهنگي با وجود مهاجر پذيربودن استان، بي توجهي به زيرساختهاي گردشگري، بي توجهي به توسعه روستاها و شهرستانهاي استان و در نيجه مهاجرت جوانان اين مناطق، عدم توسعه متناسب فضاهاي ورزشي با توجه به تناسب جمعيت استان و همچنين بي توجهي به توسعه شهري در شهرهاي صنعتي اراك و ساوه از مهمترين مشكلات قابل مشاهده استان است .

 

البته در كنار تمامي موارد ياد شده مردم اين استان چشم به عدالت دارند؛ عدالتي كه فقر و فساد و تبعيض را نه تنها از استان مركزي كه از همه كشور پاك خواهد كرد به شرط كمك همان مردم.

کد خبر 326772

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha