به گزارش خبرگزاري مهر، گرگوري شولتي نماينده آمريكا در آژانس بين المللي انرژي اتمي در گفتگو با خبرگزاري استراليا اظهار داشت :" مجموعه اي از اقدامات تشويقي و تنبيهي در مورد ايران لحاظ شده است و ما مي دانيم كه ايران نخستين پيشنهاد را در اوت سال گذشته نپذيرفت و به علاوه وقتي گزارشهاي خبري حاكي از پيشنهاد دادن رآكتور آب سبك به ايران منتشر شد،آقاي احمدي نژاد آن را محكوم و حتي به دادن شكلات در مقابل گرفتن طلا تشبيه كرد. اكنون رئيس جمهوري آمريكا راجع به مجموعه تعاملي بهتري از اقدامات تشويقي با مشاوران خود در حال گفتگو است و البته مشوقهايي را كه غرب در مقابل تعليق غني سازي اورانيوم توسط ايران تدارك ديده است ، بهترين گزينه اي مي داند كه تهران مي تواند با انتخاب آن مناسبات با غرب را گسترش دهد و از انزواي احتمالي در صحنه بين المللي اجتناب كند و اين مسئله هم براي مردم ايران حائز اهميت است."
وي درادامه اظهاراتش مدعي شد كه "هرچند مدت زمان زيادي براي ايران وجود دارد تا وجهه و اعتماد بين المللي خود را ترميم كند."
وي در ادامه به امتياز مجموعه جديد تعامل تشويقي و تنبيهي در مورد ايران اشاره كرد و افزود : " به نظر من اين پيشنهاد گزينه مهمي خواهد بود. به نظرمن اين فرصت داده خواهد شد كه ايرانيان با غرب روابط گسترده تري برقرار كنند و اين امكان را خواهند داشت كه به انرژي اتمي دسترسي پيدا كنند. ما مخالفتي با دسترسي مردم ايران به انرژي اتمي نداريم، آنچه سبب نگراني است نحوه برخورد مقامات با اين توانايي هاي بالقوه است كه دارند لذا براي مقاصد صلح آميز استفاده از آن ضرورتي ندارد. بنابراين مقامات تهران بايد اين پيشنهاد را به صورت جدي مد نظر قرار دهند. برنامه هسته اي خود را كه سبب نگراني دنيا شده را به حالت تعليق درآورند و در مورد پيشنهادهاي مطرح شده مذاكره كنند.
وي با اشاره به موضوع تضمين امنيت با توجه به حضور آمريكا دركشورهاي همسايه ايران وطرح مسئله امكان حمله احتمالي نيروهاي اين كشور يا نيروهاي ائتلافي ، گفت :"من در مقامي نيستم كه بخواهم راجع به اين مسئله اظهار نظر كنم، اما مي توانم بگويم كه بهترين تضمين امنيتي براي هر كشوري اين است كه بر اساس تعهدات بين المللي خود عمل كند،تا بخشي از جامعه بين الملل و جهان باشد.
به گزارش مهر، شولتي سپس با نقل قول سخنان چند روز گذشته البرادعي در وزارت خارجه آمريكا با خبرنگاران كه ايران اساسا پذيرفته است كه فعاليت غني سازي خود را براي چند سال به حالت تعليق در آورد و اورانيوم غني شده را از كنسرسيومي در خارج از ايران به دست آورد و زماني كه مذاكرات از سر گرفته شود، ايران با پروتكل الحاقي موافقت خواهد كرد، به موضع آمريكا در اين زمينه اشاره كرد وگفت : "به نظر من اين موقعيت فرصت بزرگي براي دولت تهران است.كاري كه آنها بايد انجام دهند ،خيلي ساده است. بايد فعاليتهايي را كه سبب نگراني جامعه بين المللي است و براي اهداف صلح آميز ضرورتي ندارد به حالت تعليق درآورند. با آژانس بين المللي انرژي اتمي همكاري و مذاكره كنند. مذاكرات فرصتهاي مختلفي را فراهم مي آورد ،از جمله فرصت غني سازي اورانيوم در روسيه كه پيش ازاين هم مطرح شده بود.بنابراين فكر مي كنم فرصت هايي فراهم شده است، به شرطي كه دولت تهران بخواهد از آنها استفاده كند و به فكر منافع مردم ايران باشد."
وي بدون اشاره به اختلافات كشورهاي1+5 افزود:" با اين حال ايراني ها بر ضرورت و داشتن امكان تحقيق و توسعه درخاك ايران تاكيد دارند و موضع دولت آمريكا هم روشن و اين تنها موضع ما نيست. اتحاديه اروپا،روسيه، چين، مقامات آژانس بين المللي انرژي اتمي هم همين موضع را دارند و معتقدند كه ايران بايد غني سازي را متوقف كند."
شولتي درتوجيه سنگ اندازي كشورش در مقابل فعاليتهاي هسته اي صلح آميز ايران و مخالفت با غني سازي توسط اين كشور مدعي شد : "فعاليتهاي غني سازي براي دستيابي به انرژي اتمي ضروري نيست. به نمونه هاي كره جنوبي و سوئد نگاه كنيد. سوئد چهل درصد انرژي خود را از راه انرژي اتمي تأمين مي كند. كره جنوبي بيست راكتور اتمي دارد. هيچ كدام از اين كشورها غني سازي نمي كنند. در واقع تصميم هر دوي آن كشورها مبني بر عدم غني سازي تصميمات اقتصادي خردمندانه اي بوده است. هر دوي آنها كشورهاي پيشرفته اي هستند. ايران بايد براي آينده آنها را نمونه قرار دهد."
به گزارش مهر، شولتي هرگونه فعاليت مرتبط با غني سازي و حتي تحقيق علمي و توسعه تكنولوژي در اين زمينه را در ايران ، براي غرب غيرقابل قبول خواند و آن را مسئله اي خواند كه سبب نگراني غرب و جامعه بين المللي شده است و در اين زمينه كشورهاي روسيه، چين، را هم با آمريكا متفق القول خواند و گفت : "اگر چه نگراني مقامات ايراني تضمين دريافت سوخت اتمي است. آنها نگرانند كه زماني غرب از تامين سوخت اتمي ايران دست بردارد و به خاطر همين مسئله است كه مي خواهند خودشان در ايران توليد كنند،اما بازارتجاري سوخت اتمي بسيار گسترده و متنوع است.
وي افزود :" راكتوراتمي بوشهر با همكاري روسها درحال ساخت است و ايران قرارداد بلندمدتي براي دريافت سوخت اتمي براي آن راكتورازسوي روسيه دارد و اين ازنظر اقتصادي بسيار به صرفه تر است
نماينده آمريكا ضمن انتقاد از اينكه دولت ايران قضيه انرژي هسته اي را با مسئله غرور ملي مرتبط كرده است، افزود:"اكنون دولت به هر شيوه اي مي تواند بدون از دست دادن وجهه خود از موضعش عقب نشيني كند.ملت ايران ، ملت بزرگي است. ايرانيها مردماني بزرگ و باهوش هستند. آنها نيازي به غني سازي اورانيوم ندارند تا بتوانند به بازيگرمهمي درصحنه بين المللي تبديل شوند. ايران سزاوار آن است كه بازيگري مهم باشد،اما در عوض كاري كه دولت آن كشور دارد انجام مي دهد تبديل آن به يك انزوا و جنجال بين المللي است و آنچه من را واقعا نگران مي كند اين است كه دولت ايران سعي دارد توجه را از مسائل اصلي كه بايد به آنها بپردازد، منحرف مي كند. مثل اقتصاد."
شولتي ادامه داد:" من فكر مي كنم كه دولت ايران در اينجا با گزينه هاي مهمي روبروست: گزينه تداوم انزوا و تحريم، شرايطي كه براي ايران خوب نيست، و گزينه ورود بيشتر به جامعه بين المللي. امكان بهره بردن از فرصت ديپلماتيك فراهم شده است. دولت ايران بايد به چيزي كه براي مردم آن كشور خوب است فكر كند نه به حفظ وجهه خود. آنها بايد فكركنند كه بهترين راه براي مردم كشورشان چيست؟ به زودي فرصت اين تصميم گيري در اختيار آنها قرار خواهد گرفت."
به گزارش مهر، وي دراين گفتگو بدون اشاره به هيچ تضميني گفت :"پيش از اين، اتحاديه اروپا راجع به اين مسئله صحبت كرده بود كه بعد از مدتي تعليق غني سازي، شايد بتوان اين موضوع را دوباره بررسي كرد،اما مدتي طول خواهد كشيد تا ايران دوباره اعتماد بين المللي را به دست آورد. محمد البرادعي، مدير كل آژانس بين المللي انرژي اتمي ، اعلام كرده كه براي جلب اعتماد لازم است كه اين فعاليتها براي مدتي مشخص به حالت تعليق درآيد و دولت تهران بايد تصميم بگيرد كه اين دوران تعليق را شروع كند؛ به علاوه مدتي طول مي كشد تا ايران به برنامه انرژي اتمي دست يابد، منظورم اين است كه امروزتنها يك رآكتوردرحال ساخت است."
به گزارش مهر، نماينده آمريكا با توجه به حضور روسها در پروژه ساخت راكتوري كه آن را درچهارده سال گذشته تكميل نكرده اند وخبرنگاري كه از ارتباط مسئله تكميل راكتوربا مسئله كلي تر انرژي اتمي ايران مي پرسد و اينكه آيا ممكن است غرب به گونه اي غير علني و پشت پرده به روسيه گفته باشد كه تا زماني كه مسئله كلي تر حل نشده است آن راكتور را تكميل نكنند و با تاخير پروژه ساخت را دنبال كنند، در پاسخي كلي مي گويد:" من نمي توانم راجع به تصميمات فدراسيون روسيه در اين زمينه وچگونگي همكاري آنها با ايران صحبت كنم، اما مي توانم بگويم كه اگر دولت تهران راه ديپلماسي را كه به آنها پيشنهاد خواهد شد،بپذيرد، فرصتهاي بيشتري براي همكاري با جامعه بين المللي در زمينه انرژي اتمي صلح آميز پيدا مي كند و همكاري با روسها در اين زمينه نيز آسانتر مي شود. بنابراين ما اميدواريم كه تهران اين راه را انتخاب كند."
شولتي افزود:"من نمي توانم دراين مورد اظهار نظر كنم،اما مي توانم به شما بگويم كه فدراسيون روسيه به همان اندازه ايالات متحده، اروپا، چين، هند، برزيل و مصر راجع به ماهيت اين برنامه و مقاصد دولت ايران نگران است، بنابراين روسيه هم مثل ديگر كشورهاي جهان سعي دارد با دولت تهران ارتباطي بسيار مستقيم برقرار كند و بگويد كه شما بايد اين فعاليتها را به حال تعليق درآوريد و بايد مذاكره كنيد. دست از ايجاد بحران برداريد و با جامعه بين الملل همكاري كنيد."
وي سپس در خصوص مذاكرات مستقيم ميان آمريكا و ايران با اشاره تلويحي به تغييردرسياست گذاري ولحن آمريكا گفت :" به نظرمن مسئله، ساختار مذاكره نيست. مسئله اين است كه آيا دولت تهران تصميم درست را خواهد گرفت يا نه و ما با اتحاديه اروپا، روسيه و تمامي آنهايي كه كانالهاي مذاكره با تهران را باز كرده اند همكاري بسيار نزديك داشته ايم.دولت تهران بايد از اين كانالها استفاده كند تا ببيند كه بهترين انتخاب براي مردم ايران چيست. ما قويا از اين تلاشهاي ديپلماتيك حمايت مي كنيم. فكر مي كنيم كه اين كانالها براي دستيابي به راه حل ارائه شده اند و اميدواريم كه دولت ايران از اين كانالها استفاده كند."
به گزارش مهر، شولتي ادامه داد:"هنوز هيچ چيزي مشخص نيست كه غرب به كسب موافقت روسيه و چين در مورد توسل به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد در قطعنامه شوراي امنيت نزديك است يا خير، زيرا يكي ازنكاتي كه همكارمن، بولتون در نيويورك اظهار داشت اينكه وي هرگز درشوراي امنيت زمان را پيش بيني نمي كند،بنابراين فكرمي كنم من هم اين كار را نكنم. او درحال مذاكره با همكاران خود است. برنز هم مشغول مذاكره با همكاران خود است. ما داريم پيشرفت مي كنيم و آنچه به نظرم خارق العاده است، ميزان همبستگي ميان آمريكا، كشورهاي اروپايي، روسيه، چين است و نه فقط مجموعه اين شش كشور،بلكه كشورهايي ديگري هم شامل هند، برزيل، آرژانتين، كانادا، استراليا، يمن، و مصر در اين نگراني به ما پيوسته اند. بنابراين به نظر من آنچه كه ما شاهدش بوده ايم اين است كه دولت ايران روزبه روزبيشتر خود رامنزوي مي كند و دنيا روز به روز بيشتر نگران راهي مي شود كه آنها در پيش گرفته اند،اگر آنها تصميم درست را نگيرند، با عواقبي روبرو خواهند شد. به زودي آنها اين فرصت را در اختيار خواهند داشت كه تصميم را بگيرند."
نماينده آمريكا در آژانس بين المللي انرژي اتمي سپس به بررسي شانس ميانجي گري دراين زمينه مي پردازد كه حتي برخي كشورهاي حوزه خليج فارس براي وساطت ميان دو طرف اعلام آمادگي كرده اند و مي گويد :"از موضعي كه من در وين در آن قرار دارم كار من نيست كه راجع به اين جنبه از منظرديپلماسي صحبت كنم، اما كانالهايي هست كه باز شده. مثلت سه كشوري اتحاديه اروپا كانال مذاكره را پيش رو گذاشته است. روسيه با تهران وارد مذاكره شده است. مسئله، نياز به ميانجيگري ميان ايران و چند كشور معدود نيست. مسئله واقعي اين است كه دولت تهران در رويارويي با نگراني مشترك جامعه بين المللي تصميم بگيرد و ازفرصتهايي كه توسط اتحاديه اروپا به آنها پيشنهاد مي شود استفاده كند. به نظر من اتفاقي كه افتاده است اين است كه كشورها به جاي اين كه واسطه باشند،به سراغ تهران مي روند و به آنها مي گويند كه بايد مذاكره كنيد،بايد اين فعاليتها را به حالت تعليق درآوريد. و به نظرم دولت تهران اين ديدگاه را هرروز از كشورهاي بيشتري مي شنود، حتي از همسايگان خود، كه بايد اين فعاليت ها را متوقف كنند ، بايد مذاكره كنند. پيشنهادهايي مطرح شده و بايد از آنها استفاده كنند."
به گزارش مهر، شولتي درپاسخ آخرين سوال به عملي بودن ايده البرادعي در دنياي امروز اشاره مي كند، زيرا درسخنراني اخير البرادعي اظهار داشت كه كشورهاي بزرگي كه سلاحهاي اتمي دارند آن را براي امنيت خود نگه مي دارند و كشورهاي ديگر هم دنباله روي آنها مي شوند و بهترين كار براي كشورهاي بزرگ اين است كه از سلاحهاي اتمي خود صرفنظر كنند. در اين باره شولتي مي افزايد :"براساس پيمان منع گسترش سلاحهاي اتمي، تمام اعضاي اين پيمان بايد تعهدات خود را انجام دهند. تعهدات قدرتهاي اتمي اين است كه بايد تعداد سلاح هاي اتمي خود را كاهش دهند و ايالات متحده به همراه ديگر قدرتهاي اتمي به ميزان قابل توجهي سلاحهاي اتمي و وابستگي به نيروهاي اتمي را كم كرده است.تعهدات كشورهايي كه قدرت اتمي به شمار نمي روند، مثل ايران، اين است كه توافقهاي ايمني خود را رعايت كنند."
وي با بيان اينكه،ايران به خوبي در مورد حقوق خود در ان پي تي صحبت كرده است، در اظهارات ضد ونقيض ادعا كرد:"اما تعهدات خود را ناديده گرفته و در واقع معلوم شده كه آنها را زير پا گذاشته و اعتماد دنيا را در زمينه صلح آميز بودن برنامه خود از دست داده است.ان پي تي به كشوري مثل ايران اجازه نمي دهد كه با سرپوش برنامه اي صلح آميز، به سلاح اتمي دست پيدا كند. بنابراين به نظرمن از ديدگاه جامعه جهاني، ايران اكنون تهديد بزرگي براي پيمان منع گسترش سلاحهاي اتمي ،و براي منطقه است، وبه همين خاطر است كه كشورها در تلاشي ديپلماتيك دست به دست هم داده اند تا دولت ايران را متقاعد كنند شيوه ديگري را در پيش بگيرد، شيوه اي كه نه تنها براي اين پيمان، بلكه براي مردم ايران هم بهترين راه باشد."
به گزارش مهر، خبرنگار در پايان مصاحبه به اين قضيه اشاره مي كند كه بر اساس برخي گزارشها آمريكا سعي دارد مسئله ايران را در جلسه ويژه آژانس بين المللي انرژي اتمي كه در حال برگزاري است مطرح كند كه شولتي در توضيح خود مي گويد : " تا جايي كه من اطلاع دارم اين طورنيست،نشست عادي هيئت مديره درماه ژوئن برگزارمي شود ومن مطمئنم كه ايران در دستور كارآن جلسه قرار خواهد داشت.ما پيش ازآن جلسه گزارشي از سوي مدير كل آژانس دريافت خواهيم كرد،ومن خوشحال خواهم شد كه آن گزارش،خبر از همكاري از سوي ايران بدهد، كه ايران درخواست هيئت مديره را پذيرفته است.در اين لحظه فكر نمي كنم مديركل بتواند چنين گزارشي بدهد و در واقع اگر اتفاقي هم افتاده باشد اين است كه ايران ميزان همكاري خودرا با آژانس بين المللي انرژي اتمي كاهش داده است، و اين موضوعي است كه سبب آزردگي خاطر همه ما در هئيت مديره شده است."
نظر شما