پس از آنكه خاوير سولانا مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا دوشنبه شب 15 خرداد بسته پيشنهادي كشورهاي 1+5 را به ايران آورد و در اختيار مسئولين رده اول مملكت قرار داد، سرنوشت موضوع هسته اي ايران وارد فاز سياسي جديدي شد و سكه جريانات اين پرونده به سمتي مي رود كه در آن روي تفاهم و رويارويي درحال نمايان شدن است.
اگرچه مفاد اين بسته پيشنهادي هنوز نامعلوم است، اما از زواياي مختلف بر آن هستيم تا طي گفت وگو با اهل رسانه دورنماي روند حركتي اين پيشنهاد را از زواياي مختلف مورد ارزيابي قرار دهيم.
صفي زاده در مورد دورنماي دستيابي به يك تفاهم بر سر اين پيشنهاد گفت: پيشنهاد چندان متفاوت از پيشنهادهاي گذشته نيست، اما در بسته پيشنهادي به نظر مي رسد موضعگيري سفت و سخت مسئولين رده اول مملكت يكسري انعطاف هايي را ايجاد كرده است. با اين وجود تصور نمي شود كه همه خواسته هاي مردم و دولت تامين شده باشد و نياز به بررسي كامل دارد.
مدير مسئول روزنامه ابرار خاطرنشان كرد: يكي از دلايلي كه در ارتباط با صحبتم است اين است كه هنوز اروپايي ها تحت تاثير القائاتي كه از طرف آمريكاييها مي شود، بر توقف غني سازي تاكيد دارند. حتي اگر چند روز هم باشد به لحاظ اينكه زمان را بگذرانند و بتوانند از گذشت زمان به نفع خود استفاده كنند در دستور كارشان قرار داده اند. ضمن اينكه مشوق هاي آنها هم چيزي نيست كه براي كشور ما زياد حائز اهميت باشد.
صفي زاده در مورد نفس توافق بر سر عدم مشخص شدن مفاد پيشنهادها و تمايل اروپايي ها براي زمينه سازي يك فضاي سياسي كه در ان بشود به تفاهم دست يافت ، به اين نكته اشاره كرد: برنامه ريزي براي ادامه مذاكرات بيشتر در اين پيشنهاد احساس مي شود. سر ميز نشستن و موضوع را از طريق مذاكرات حل و فصل كردن و برنده شدن از طريق نقطه نظرات برنده تر، تمايل اروپايي ها را براي ادامه مذاكرات نشان مي دهد.
مدير مسئول روزنامه ابرار در مورد رابطه بين جنگ هاي رواني خبري پيش از ارائه پيشنهاد و تصميم گيري نهايي در مفاد مشوقهاي پيشنهادي گفت : جنگ رواني خبري شگردي است كه حساسيت ها را بيشتر كنند و نقطه نظرات مردم و همسويي آن با مسئولين را مورد سنجش قرار دهند. بعد از آن نامه اي كه رئيس جمهوري براي بوش فرستاد و حساسيتهايي را براي انجام مذاكره بر انگيخت، برگشت كار و مقابله به مثل را اروپايي ها به نوعي دارند با اين پيشنهاد انجام مي دهند و مي خواهند افكار عمومي جهان و ايران را روي اين مسئله تحريك كنند.
وي درباره اعلام آمادگي مشروط آمريكا براي مذاكره با ايران پيش از ارائه پيشنهاد كشورهاي 1+5 و تاثير چنين پيشنهادي در به سرانجام رسيدن موضوع هسته اي ايران اظهار داشت : هر مقدمه اي از پيش مقدمه اي برخوردار است. همينكه خانم رايس اعلام كرده است اگر ايران تعليق را بپذيرد ما هم در مذاكرات شركت مي كنيم نشاندهنده آن است كه آمريكايي ها فكر مي كنند ممكن است از قافله عقب بيفتند و اروپايي ها با ايران به تفاهم دست يابند.
صفي زاده تاكيد كرد: آمادگي هر چند مشروط چراغ سبز غيرمستقيمي است از طرف آمريكايي ها. همينكه بالاترين مقامشان بعد از رئيس جمهوري اعلام آمادگي مي كند كه با ايران مذاكره كند يك نوع برگ برنده اي است كه اگر ما بر روي مواضعمان بايستيم ، فكر مي كنم در دوره هاي بعدي اين شرطشان هم برداشته شود و در مذاكرات به طور داوطلبانه شركت كنند.
نظر شما