دكتر يوسف حجت در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با اعلام اين مطلب افزود: دريافت برگ معاينه فني از گذشته براي تمام خودرو ها الزامي بود و هيات دولت در جلسه اخير خود در واقع آيين نامه و روال اجرايي آنرا به تصويب رسانده است.
به گفته وي در اين آيين نامه وظايف هر يك از دستگاهها اعم از شهرداري ، ستاد معاينه فني و سازمان حمل و نقل و پايانه ها تعيين شده است .
معاون محيط انساني سازمان حفاظت محيط زيست تصريح كرد: بر اساس مصوبه دولت اجراي قانون معاينه فني خودروها به دو بخش تقسيم شده است به طوري كه شهرداري و ستاد معاينه فني براي خودرو هاي داخل شهر و سازمان حمل و نقل و پايانه ها نيز براي خودرو هاي خارج از شهر برگه معاينه فني صادر مي كند.
حجت با بيان اينكه خودرو هاي نو با عمرتوليد تا دو سال از دريافت برگ معاينه فني معاف هستند ، اظهار داشت: معاينه فني ساير خودروها در سراسر كشور الزامي بوده و در شهرها و مكان هايي هم كه مراكز معاينه فني وجود ندارد يك حداقل هايي جهت كنترل خودروها تا زمان احداث مراكز مكانيزه تعيين خواهد شد.
رييس كميته اضطراري كاهش آلودگي هواي تهران در ادامه اجراي دقيق طرح مذكور را موجب كاهش شديد آلودگي هوا در كشور دانست و افزود: معاينه فني خودرو ها بهترين روش با كمترين هزينه جهت كاهش آلودگي هوا است؛ ولي متاسفانه به خاطر پايين بودن جريمه تخلف از اخذ برگ معاينه فني ، اين اقدام چندان بازدارنده نبوده و حتي به عامل تشويق كننده اي تبديل شده است.
به گفته وي بنابر آمار هاي موجود راهنمايي و رانندگي تهران ماهانه 30 هزار خودرو فاقد برگ معاينه فني را جريمه مي كند ولي موفقيت چنداني حاصل نشده است.
معاون محيط انساني سازمان حفاظت محيط زيست در ادامه تصريح كرد: بهترين راه موجود جهت اعمال دقيق قانون در اين ارتباط افزايش مقدار جريمه تا 10 هزار تومان است كه البته در يكي از كميسيون هاي دولت به تصويب رسيده ولي دولت هنوز با آن موافقت نكرده است.
وي در پايان درخصوص صدور مجوز ورود 500 دستگاه اتوبوس ديزلي به ناوگان حمل و نقل تهران گفت: به ناچار بايد مصوبه دولت را بپذيريم .
نظر شما