پیام‌نما

وَلَنْ تَرْضَى عَنْكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَصِيرٍ * * * یهود و نصاری هرگز از تو راضی نمی شوند تا آنکه از آیینشان پیروی کنی. بگو: مسلماً هدایت خدا فقط هدایت [واقعی] است. و اگر پس از دانشی که [چون قرآن] برایت آمده از هوا و هوس های آنان پیروی کنی، از سوی خدا هیچ سرپرست و یاوری برای تو نخواهد بود. * * * از تو کی خوشنود گردند ای ودود! / از رهی، هرگز نصاری و یهود؟

۹ تیر ۱۳۸۵، ۱۱:۱۲

"شوراي راهبردي روابط خارجي" از منظر كارشناسان : حرفه اي شدن تصميمگيري در سياست خارجي/ حلقه واسط نخبگان و حاكميت / پيگيري اهداف چشم انداز بيست ساله

"شوراي راهبردي روابط خارجي" از منظر كارشناسان : حرفه اي شدن تصميمگيري در سياست خارجي/ حلقه واسط نخبگان و حاكميت / پيگيري اهداف چشم انداز بيست ساله

خبرگزاري مهر - گروه سياسي : در پي انتصاب دكتر كمال خرازي به رياست "شوراي راهبردي روابط خارجي" خبرگزاري مهر ضرورتها و كاركردهاي تشكيل شوراي راهبردي روابط خارجي را با كارشناسان و صاحبنظران در ميان گذاشت كه مشروح اين گفتگوها پيش روي خوانندگان قرار مي گيرد .

شوراي راهبردي سياست خارجي اهداف سند چشم انداز بيست ساله را دنبال مي كند

 وزير سابق كشور بر اين اعتقاد است تشكيل شوراي راهبردي روابط خارجي باعث استحكام و كارآمدتر شدن روابط جمهوري اسلامي ايران با ساير كشورهاي جهان خواهد شد.

عبدالواحد موسوي لاري در گفتگو با خبرنگار سياسي مهر اظهار داشت: تشكيل اين شورا باعث خواهد شد تا خلاء سالهاي گذشته در خصوص انجام فعاليت هاي پژوهشي و راهبردي درخصوص روابط بين الملل در كشور، از بين برود.

وي افزود: فعاليت هاي اين شورا در آينده باعث خواهد شد تا پشتوانه كار جمعي در خصوص روابط خارجي قويتر از گذشته عمل كند.

وزير كشور خاتمي، در پاسخ به اينكه تشكيل اين شورا چه ميزان در عملياتي شدن سياست هاي كلان، با توجه به سند چشم اندازبيست ساله كشور تاثير خواهد داشت، گفت: از آنجا كه اكثر اشخاصي كه در اين شورا حضور دارند، در دولت قبل در تدوين سند چشم انداز نيز حضور داشته اند، به آنان كمك خواهد كرد تا مسير ديپلماتيك را درتحقق اهداف سند چشم انداز هدايت كنند.

وي در پايان تاكيد كرد: تشكيل اين شورا تمامي امور ديپلماتيك را ساماندهي خواهد كرد.

مهمترين عنصر شوراي راهبردي سياست خارجي علم و تجربه است


عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس گفت : شوراي راهبردي روابط خارجي مي تواند فارغ از مسائل اجرايي اوضاع جهاني را تفسير و تصوير كند و پس از تحليل در اختيار مقام معظم رهبري بگذارد.

حميدرضا حاجي بابايي در گفتگو با خبرنگار پارلماني مهر در خصوص تشكيل شوراي راهبردي در روابط خارجي به بند 1 و 2 از اصل 110 قانون اساسي اشاره كرد كه يكي از وظايف رهبري را تعيين سياست هاي كلي و نظارت بر آن مي داند.

وي افزود : در 27 سال گذشته گرچه اقدامات بسيار خوب و موثري در سياست خارجي انجام پذيرفته اما شايد بيشتر جنبه سخت افزاري و يا مخلوطي از سخت افزار و نرم افزار بوده است و معمولا كارهاي سخت افزاري بي برنامه، موقتي و غير منظم انجام مي شود و مشكلات عمده اي را در سياست خارجي به وجود آورده است.

عضو فراكسيون اكثرت مجلس تشكيل شوراي راهبردي سياست خارجي را يكي از ضروري ترين نيازها دانست و گفت: اين شورا سياست ها را فارغ از مسائل اجرايي و مشكلات روزمره آن تعيين، تبيين و شناسايي مي كند و بدون تعقيب اوضاع جهاني را تفسير و تصوير مي كند و اين تجليل در اختيار مقام معظم رهبري قرار مي دهد.

وي تصريح كرد: اين تحليل تحت عنوان سياست هاي كلي مي تواند به دولت ابلاغ شود و دولت به عنوان مجري سياست هاي كلي نظام و مجلس به عنوان جايگاهي كه از اين فكر و انديشه و توليد علم و برنامه مي توانند از آن استفاده كنند ، دراين صورت به جرات مي توان گفت كه درصد بالايي از رفتارهاي ما با پختگي و دقت لازم برخوردار است و به معناي واقعي در يك فضاي ديپلماسي شكل مي گيرد.

اين تحليل تحت عنوان سياست هاي كلي مي تواند به دولت ابلاغ شود و دولت به عنوان مجري سياست هاي كلي نظام و مجلس به عنوان جايگاهي كه از اين فكر و انديشه و توليد علم و برنامه مي توانند از آن استفاده كنند

نماينده همدان نقش اين شورا را در تصميم سازي هاي كشور كليدي خواند و گفت: اعضاي اين شورا زير نظر رهبري كار مي كنند و مسئول سياست هاي كلي نظام رهبري است و هيچ گونه عملي خارج از كشور بدون مسئوليت مقام معظم رهبري انجام نمي پذيرد. عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي  در خصوص تركيب اعضاي شوراي راهبردي روابط خارجي گفت : مهمترين عنصر شوراي راهبردي در سياست خارجي علم و تجربه است و اعضاي اين كميته از كساني انتخاب شده اند كه هم علم و هم تجربه لازم را دارا هستند.

حاجي بابايي تاكيد كرد اعضاي اين شورا بايد از كارشناسان فني در زمينه هاي گوناگون دعوت كرده و در نهايت اهداف و سياست هاي كلي را تبيين كنند.

شوراي راهبردي حلقه واسط نخبگان و تصميمگيران سياست خارجي است

سفير سابق ايران در سازمان ملل گفت : تلاش براي كشف افق هاي تازه در روابط خارجي، نشانه پويايي و كارآمدي سياست خارجي است و اين شورا مي تواند نقش حلقه واسط بين نخبگان و تصميم گيران سياست خارجي را ايفا كند.

دكتر سعيد رجايي خراساني در گفتگو با خبرنگار سياسي مهر با بيان اين مطلب اظهار داشت : شناخت زواياي تاريك سياست خارجي كشور و ارزيابي عملكرد 27 ساله آن، مي تواند از ضرورت هاي تشكيل شوراي راهبردي روابط خارجي باشد

رحايي خراساني افزود: بايد قبل از هرچيز و به منظور كشف افق هاي جديد در روابط خارجي - يعني  انجام وظيفه اي كه رهبر انقلاب بر دوش آن گذاشته اند- تجربه سالهاي گذشته سياست خارجي كشور را نقد و بازبيني كند.

سفير سابق كشورمان در سازمان ملل اظهار داشت: گذشت زمان مشخص خواهد كرد كه كاركرد شوراي راهبردي روابط خارجي بيشتر مشورتي است يا اجرايي و عملياتي.

وي در پايان عامل موفقيت اين شورا در تدوين سياست هاي كلان ديلپماتيك را تعامل با وزارت خارجه و تبديل نشدن به نهادي موازي با وزارت خارجه دانست.


تركيب شوراي راهبردي روابط خارجي بيانگر استمرار سياست تنش زدايي ايران است

 محمد علي ابطحي معتقد است : رياست دكتر خرازي بر شوراي راهبردي سياست خارجي و تركيب اين شورا، به معناي استمرار سياست خارجي تنش زدايي از سوي جمهوري اسلامي است.

محمد علي ابطحي در گفتگو با خبرنگار سياسي مهر تشكيل شوراي راهبردي سياست خارجي را بسيار مفيد و كارا خواند و گفت : طبيعي است كه سياست كلي نظام زير نظر رهبري تبيين مي شود  و سياست خارجي يكي از مهمترين اين بخش هاست .

معاون رئيس جمهور سابق با اشاره به اينكه تعيين راهبردهاي سياست خارجي تحت نظر مستقيم رهبري، به اجراي سياستهاي كلي نظام در همه عرصه ها كمكي شايان خواهد كرد، گفت : تشكيل اين شورا مي تواند بيانگر و تضمين كننده ثبات در عرصه سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران باشد.

عضو مجمع روحانيون مبارز معتقد است: نشان دادن جلوه اي متغير از سياست خارجي يك كشور به منافع ملي ضربه مي زند.

شوراي راهبردي روابط خارجي  تهديدات را به فرصت تبديل مي كند

عضو شوراي مركزي فراكسيون كثريت مجلس تشكيل شوراي راهبردي روابط خارجي را يك ضرورت مهم براي كشور خواند و گفت: ما در مقطعي هستيم كه مجال اشتباه و عدم شناخت فرصت ها را نداريم، بنابراين اگر نگاه فوق استراتژيك داشته باشيم مي توانيم تهديدها را به فرصت تبديل كنيم

.
محمد خوش چهره در گفتگو با خبرنگار پارلماني مهر در خصوص ضرورت تشكيل شوراي راهبردي روابط خارجي اظهار داشت : ما در يك فضاي تخاصم جهاني قرار داريم و حجم فشارها نيز زياد است، در عين  حال مطالبات و نوع نگاه نظام كه بعضا در دولت تجلي پيدا كرده، تفاوت هاي معناداري با دوره هاي قبل پيدا كرده است.

وي افزود: بنابراين يك نگاه عالمانه، چند جانبه و گسترده نسبت به مسائل مهم است چون ما در مقطعي قرار داريم كه به بياني مي توان گفت: اجازه نداريم اشتباه كنيم و اجازه عدم شناخت فرصت ها را ندهيم، يا تهديدها را خوب شناسايي نكنيم.

عضو كميسيون اقتصادي مجلس، ايجاد و تشخيص فرصت ها و تهديدها و كنترل، مهار و كاهش آنها را ضروري دانست و گفت: حتي با نگاه فوق استراتژيك، تبديل تهديدها به فرصت ها ضرورتي است اين نگاه در يك اجماع عملي و نظري بوجود مي آيد و نه فردي .

وي تشكيل شوراهاي استراتژيك را در اين زمينه گامي به پيش خواند و گفت: ضرورت دارد كه تدابيري بيانديشيم تا متحمل هزينه هاي ناشي از محدود نگري يا عدم درك صحيح و يا حداقل هزينه هاي ناشي از عدم استفاده از فرصت هاي پيش آمده نشويم.

خوش چهره گفت:  اگر اين شورا خوب شكل گرفته باشد و خروجي هاي خوبي داشته باشد، مي تواند به منطقي تر كردن اقدامات ما در روابط خارجي منجر شود.

نماينده تهران خاطر نشان كرد: عملكرد مثبت اين شورا به همراه نگاه استراتژيك بلند مدت در راستاي چشم انداز و پياده كردن جهت گيري هاي كلي رهبر انقلاب مي تواند تاثير مهمي در اجرايي شدن سياست هاي كلي نظام داشته باشد.

 كاركرد مهم شوراي راهبردي روابط خارجي خروج از "انفعال و روزمرگي" است

عضو شوراي مركزي حزب موتلفه معتقد است: ايجاد بستر مناسب براي ورود و حضور نخبگان در عرصه تصميم گيري در سياست خارجي، كاركرد مهم شوراي راهبردي روابط خارجي است.

محمد كاظم انبارلويي در گفتگو با خبرنگار سياسي مهر با بيان اين مطلب در خصوص ضرورت تشكيل شوراي راهبردي روابط خارجي ايران، اظهار داشت: جاي خالي چنين شورايي احساس مي شد و نظير اين شورا در همه كشورهاي پيشرفته و مترقي دنيا نيز وجود دارد.

انبارلويي ضمن اشاره به حكم مقام معظم رهبري در اين زمينه گفت: خروج از انفعال و روزمرگي در سياست خارجي و ايجاد بسترهاي لازم براي تصميم گيري هاي كلان و جستجوي افق هاي جديد، با توجه به نقش جديد ايران در معادلات منطقه اي و بين المللي از ديگر ضرورت هاي تشكيل اين شوراي راهبردي است.

عضو شوراي سردبيري روزنامه رسالت تاكيد كرد: شوراي راهبردي در كنار ديگر نهادهاي مشورتي و تصميم ساز نظام، مي تواند خيلي زود آثار و بركات خود را نشان دهد
 
شوراي راهبردي روابط خارجي سطح روابط ديپلماتيك ايران را ارتقاء مي دهد

عضو شوراي مركزي فراكسيون اكثريت مجلس ، تشكيل شوراي راهبردي روابط خارجي را كمك به وزارت امور خارجه و شوراي عالي امنيت ملي به خصوص در بحث هسته اي دانست.

الياس نادران در گفتگو با خبرنگار پارلماني مهر تشكيل شوراي راهبردي سياست خارجي را كاري مفيد خواند و اظهار داشت: ما براي روابط بلند مدت خود با خارج از كشور حتما نيازمند افرادي هستيم كه در اين حوزه كار كرده اند و مشورت هاي آنان براي مسئولان اجرايي بتواند مفيد و راهگشا باشد.

نماينده تهران نقش و تاثير اين شورا را در ارتقا سطح روابط خارجي كشور بسيار حائز اهميت دانست و گفت: به اعتقاد من اين شورا هم مي تواند به وزارت امور خارجه كمك هاي بسيار ارزنده اي داشته باشد و هم به شوراي عالي امنيت ملي بخصوص در بحث هسته اي مشورت هاي خوبي را ارئه دهد.

نادران تصريح كرد: اين شورا مجموعه هاي موجه در نهاد رهبري هستند كه اولين مشورت ها را به مقام معظم رهبري مي دهند و در كنار آن اين شورا ظرفيتي است كه مي شود براي مسئولان اجرايي و بخش هاي شوراي امنيت و نهادهاي مختلف كشور كه در ارتباط با خارج از كشور كار مي كند مورد استفاده قرار گيرد.

عضو كميسيون انرژي مجلس در خصوص اعضاي شورا راهبردي روابط خارجي گفت: فكر مي كنم تلاش شده كه گرايش هاي مختلف و با تجربه در اين زمينه مورد استفاده قرار گيرد.

شوراي راهبردي روابط خارجي در كيفيت روابط كشور موثر خواهد بود

عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس نقش شوراي راهبردي روابط خارجي را در كيفيت و سطح تعاملات و روابط كشور در عرصه بين المللي را موثر دانست.

علي احمدي در گفتگو با خبرنگار پارلماني مهر تشكيل شوراي راهبردي روابط خارجي را از دو جهت حائز اهميت خواند و اظهار داشت: با توجه به تحولات بسيار سريع در عرصه بين الملل و منطقه و ضرورت به روز بودن آگاهي ها و تصميمات نسبت به محيط بين الملل نيازمند آن هستيم كه يك جمع بندي از شرايط بين المللي و منطقه اي وجود داشته باشد كه اين هدف با شوراي راهبردي عملي خواهد شد.

اين نماينده مجلس، جمعبندي مسائل بين الملل و قرار دادن آن در اختيار مقام معظم رهبري به عنوان مشاوره را از ديگر كاركرد هاي شوراي راهبردي روابط خارجي برشمرد .

احمدي نقش اين شورا را در كيفيت سطح تعاملات و روابط كشور در عرصه بين المللي را موثر دانست و خاطر نشان كرد: اين شورا در زمينه جمعبندي و جامع بودن بسياري از مواضع و تصميمات موثر خواهد بود.

عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس به تركيب اعضاي اين شورا اشاره كرد و گفت: تركيب اين شورا مناسب و قابل توجه است زيرا صاحبنظراني در مسائل دفاعي، اقتصادي و سياست خارجي هستند.
 
 با راهبردي ديدن مسائل گسترش روابط خارجي مد نظر قرار مي گيرد

عضو كميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي، تشكيل شوراي راهبردي روابط خارجي را يك ضرورت براي كشور دانست و گفت: با راهبردي ديدن مسائل، اصل گسترش روابط خارجي مد نظر قرار مي گيرد.

حشمت الله فلاحت پيشه در گفتگو با خبرنگار پارلماني مهر با بيان اينكه در تمام كشورهاي پيشرفته دنيا چنين شورايي با اسامي مختلف وجود دارد، اظهار داشت : فلسفه اول شوراي راهبردي روابط خارجي، راهبردي ديدن موضوع سياست خارجي و روابط آن است كه امر طبيعي درجهان به هم بسته امروزي است.

نماينده اسلام آباد غرب افزود: فلسفه دوم اين شورا استمرار وحدت در سياست خارجي است، به هر حال سياستمداراني كه دراين شورا حضور دارند، كساني هستند كه از 4 سال تا16 سال در عرصه سياست خارجي يا اقتصاد بين الملل حضور داشتند و نبايد به يكباره تجربيات آنها به كنار گذارده شود.

فلاحت پيشه با بيان اينكه رفت وآمد دولت هاي متعدد و جناحهاي سياسي در ايران زياد است، گفت: اين گروهها، حاكم بر دولت و مجلس مي شوند و بعد مي روند ، با رفتن آنان  نبايد راهبرد در سياست خارجي ضربه ببيند . سياست با هر جناح و حزبي ممكن است تغيير كند ولي راهبرد تغيير نمي كند واين شورا مي تواند راهبرد را نمايندگي كنند.

نظراتي كه افراد در جلسات ارائه مي دهند بايد به گونه اي باشد كه درسياست خارجي كشورموثر باشد و تلاقي پيش نيايد

عضو كميسيون امين ملي و سياست خارجي با تاكيد بر ضرورت كاربردي كردن راهبردها در اين شورا خاطر نشان كرد: نظراتي كه افراد در جلسات ارائه مي دهند بايد به گونه اي باشد كه درسياست خارجي كشورموثر باشد و تلاقي پيش نيايد .

وي نقش شوراي راهبردي روابط خارجي بسيار موثر دانست و گفت: روابط خارجي ما يك بنياد راهبردي دارد كه با يك سري نوسانات جزيي نبايد تحت تاثير قرار گيرد .

فلاحت پيشه افزود : راهبردي  ديدن موضوع به اين معناست كه ما اصل گسترش روابط را مد نظر قرار دهيم و به گونه اي عمل نكنيم كه روابطمان با دنيا كاهش يابد .

وي در پايان تاكيد كرد : به هر حال امكانات ما و مجال ما در دنياي امروز محدود است، بايد از هر فرصتي براي گسترش روابط استفاده كنيم. 

شوراي راهبردي سياست خارجي سلامت، گستره و عمق تصميمات را تضمين مي كند

يك تحليلگر مسائل بين الملل معتقد است تشكيل شوراي راهبردي سياست خارجي سلامت، گستره و عمق تصميمات ديپلماتيك ايران را تضمين خواهد كرد.

مهدي مطهرنيا  در گفتگو با خبرنگار سياسي مهر در خصوص ضرورت تشكيل شوراي راهبردي روابط خارجي اظهار داشت : سياست خارجي مانند يك اركستر سمفوني نيازمند رهبري اركستر، نت هاي متفاوت و نوازندگان مختلف است تا در مقاطع تاريخي مختلف برحسب نياز ملي و معطوف به منافع ملي سمفوني هاي متفاوتي را تنظيم و اجرا كند.

اين كارشناس مسائل بين الملل بر اساس اين تشبيه، بر ضرورت تشكيل شوراي راهبردي روابط خارجي براي برنامه ريزي و تنظيم دقيق تصميم سازي ها و تصميم گيري ها در مقاطع مختلف تاريخي، تاكيد كرد و گفت : تشكيل اين شورا به دستور مقام معظم رهبري گامي بسيار موثر در راه تئوريزه كردن و تنظيم و تدوين راهكارهاي اساسي در عرصه سياست خارجي و بهره مندي از نظرات و ديدگاه هاي متفاوتي است كه اگر چه ممكن است در حوزه سلايق گوناگون قرار گيرد اما بهره گيري از آنها سلامت و گستره و عمق تصميمات را تضمين خواهد كرد.

وي معتقد است شوراي راهبردي روابط خارجي بايد در بهره مندي از كارشناسان و صاحبنظران گوناگون در حوزه هاي مختلف از قدرت جذب بالايي برخوردار باشد، تا هدف غايي تشكيل آن محقق گردد.

مطهرنيا ياد آور شد : تركيب اعضاي اين شورا نيزبيانگر تدبير مقام معظم رهبري براي دستيابي به چنين هدفي است و رياست دكتر خرازي بر آن نشان مي دهد كه نظام در استمرار سياست تنش زدايي مصمم است . 

اين تحليلگر مسائل بين الملل در خصوص بازتاب هاي بين المللي تشكيل اين شورا نيز گفت: اين تصميم بي ترديد نشاندهنده اين خواهد بود كه جمهوري اسلامي بر آن است كه در حوزه سياست خارجي نقطه عطفي را بنا نهد .

 تشكيل شوراي راهبردي حركت به سمت "حرفه اي شدن" سياست خارجي است

دكتر احمد بخشايشي اردستاني استاد دانشگاه گفت: شوراي راهبردي روابط خارجي بيشتر بايد در حوزه تدوين استراتژي وارد عمل شود تا كارهاي مشورتي، تشكيل اين شورا ، حركت به سمت حرفه اي شدن سياست خارجي در ايران است.

تشكيل شوراي راهبردي براي ارائه استراتژي كلان در سياست خارجي، يك رسم جا افتاده در كشورهاي مختلف دنيا است

دكتر احمد بخشايشي اردستاني، در گفتگو با خبرنگار سياسي مهر با بيان اين مطلب اظهارداشت: تشكيل شوراي راهبردي براي ارائه استراتژي كلان در سياست خارجي، يك رسم جا افتاده در كشورهاي مختلف دنيا است.

وي با اشاره به وجود چنين نهادي در ايالات متحده آمريكا گفت: بخش اعظم طراحي استراتژي  سياست خارجي آمريكا توسط شوراي روابط خارجي آمريكا انجام مي شود كه نقش واسطه بين حاكميت و نخبگان را دارد.

بخشايشي طراحي يك سياست خارجي موفق را در گرو  تعامل گسترده با نخبگان دانست .

اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: نياز فعلي دستگاه ديپلماسي ايران، نداشتن يا ناكارايي استراتژي كلان است كه اميد است با هوشمندي مقام معظم رهبري در تشكيل اين شورا، اين نقص مهم در سياست خارجي برطرف شود.

کد خبر 346370

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha