محمد مهدي مظاهري استاد دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار سياسي "مهر"، با اشاره به تاريخچه روابط ايران و مصر در دهه هاي اخير، اظهار داشت: وقوع انقلاب اسلامي در ايران موجب جدايي دو متحد ايالات متحده آمريكا از يكديگر گشت، همچنين شناسايي اسرائيل از سوي مصر و تلقي قاهره مبني بر تلاش ايران در صدور انقلاب به كشورهاي عربي و حمايت از گروههاي اسلام گرا بر تنش هاي موجود افزود.
وي گفت: مصر در جنگ تحميلي ايران و عراق، جانب رژيم بعث را گرفت، بطوري كه سربازان مصري دوشادوش سربازان عراقي در جنگ عليه ايران شركت داشتند و همزمان رژيم قاهره تسليحات خريدار شده از روسها را نيز در اختيار صدام قرار داد.
مظاهري افزود: با پايان جنگ تحميلي و پس از وقوع تحولات جديد در نظام بين المللي "فروپاشي شوروي" و حمله عراق به كويت و تهاجم نيروهاي ائتلاف به رهبري آمريكا به عراق، زمينه هاي لازم براي نزديكي روابط تهران و قاهره فراهم شد. بگونه اي كه در دوره دولت سازندگي، دفتر حفاظت منافع دو كشور بازگشايي گشت و همكاري هاي اقتصادي و فرهنگي دو كشور گسترش يافت .
اين صاحبنظر در مسائل بين الملل با اشاره به فعاليت هاي خاتمي رئيس جمهور سابق در خصوص برقراري روابط ديپلماتيك ايران گفت: با به قدرت رسيدن دولت اصلاحات به رهبري خاتمي و اتخاذ سياست تنش زدايي در روابط خارجي با كشورهاي منطقه فضاي مناسبي براي تعامل و همكاري هاي متقابل بوجود آمد.
وي تصريح كرد: گسترش روابط ايران با كشورهاي منطقه و حتي برقراري برخي همكاري هاي امنيتي بين ايران و كشورهاي حوزه خليج فارس باعث شد كه قاهره نيز تمايل خويش را به برقراري رسمي روابط با تهران اعلام كند، زيرا تلاش جديد باعث شد كه بعضي از مفسرين سياسي عرب دوره خاتمي را "بهار روابط اعراب و ايران" توصيف كنند.
مظاهري افزود: به رغم تلاش دو كشور براي زدودن آثار خصومت هاي قبلي و برقراري روابط سازنده ، با روي كار آمدن دولت جديد در ايران، تلاش گسترده اي از سوي رژيم صهيونيستي براي معرفي ايران به عنوان يك كشور برهم زننده نظم و امنيت در منطقه صورت گرفت، كه اين امر روابط دو كشور را بار ديگر به نقطه صفر بازگرداند.
به گفته وي، با اين وجود عليرغم كم تحركي در روابط دو كشور و برخي مشكلات، مصري ها به عنوان يك عنصر تاثير گذار در منطقه از حق مسلم ايران در استفاده از دانش هسته اي در مصارف صلح آميز حمايت نموده اند.
اين استاد دانشگاه در بخش ديگري از سخنان خود، ايران و مصررا به عنوان دو كشور مهم در حوزه آسيا و آفريقا خواند و افزود: اين دو كشور مهم و تاثير گذار در منطقه از طرح خاورميانه عاري از تسليحات هسته اي حمايت كردند و خواستار پيوستن اسرائيل به پيمان ان پي تي و امحاء تسليحات كشتار جمعي رژيم صهيونيستي شدند.
مظاهري تاكيد كرد: طرح خاورميانه عاري از سلاح هاي هسته اي در سال 1974 به عنوان يك طرح مشترك از سوي ايران و مصر تسليم مجمع عمومي سازمان ملل گرديد و به عنوان طرح پيشنهادي پذيرفته شد.
وي ادامه داد:عليرغم برقراري روابط رسمي بين تل آويو - قاهره مردم مصر رژيم صهيونيستي را به عنوان يك واحد سياسي كشور به رسميت نمي شناسد. ضمن آنكه نظاميان مصري از توان نظامي اسرائيل نگرانند و خواهان ايجاد بازدارندگي در مقابل اين رژيم هستند.اين نگراني زماني افزايش يافت كه مشخص شد تل آويو به عنوان يك قدرت هسته اي با داشتن 200 الي 400 كلاهك هسته اي توازن قوا را به نفع خويش در منطقه تغيير داده است.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: شكنندگي فرآيند صلح و خاورميانه و عدم پايبندي رژيم صهيونيستي به قطعنامه ها و قراردادهاي بين المللي، مصر را به اين نتيجه رسانيد كه اين رژيم نه تنها به فكر برقراري امنيت و صلح در منطقه نيست بلكه با استفاده از توانمندي هاي اقتصاد و سياسي فقط به اجراي نقشه شوم از "نيل تا فرات" دل بسته است.
مظاهري همچنين براين اعتقاد است كه ايران و مصر عليرغم تفاوت ديدگاهها راجع به مسائل منطقه در مورد حفظ تماميت عراق و خروج نيروهاي اشغالگر و به تبع آن سپردن زمان امور به مردم عراق اتفاق نظر دارند. لذا تهران و قاهره در اين زمينه نيز مي توانند همكاري هاي مثبت و سازنده اي با هم داشته باشند.
وي ادامه داد: ايران و مصر به اتحاد استراتژيك آنكارا و تل آويو 1996 به عنوان "اتحاد شوم" مي نگرند و هر دو كشور مخالفت خود را با اين پيمان اعلام داشتند. مخالفتي كه ايران و مصر را در يك جبهه مشترك براي مقابله با توسعه طلبي رژيم صهيونيستي در منطقه قرار مي دهد.
اين استاد دانشگاه افزود: دو كشور در سازمان كنفرانس اسلامي و كشورهاي غير متعهدها در مورد مسائل جهان و منطقه اشتراك نظر دارند و اين امر مي تواند فصل مشتركي براي پيگيري اهداف دو جانبه قلمداد گردد.
مظاهري در ادامه با بيان اينكه مقامات مصري در مناسبات هاي مختلف به ويژه در ديدار اخير لاريجاني از قاهره، حمايت خود را از برنامه هاي صلح آميز هسته اي ايران اعلام داشته و آنرا خطري براي كشورهاي عربي و اسلامي ندانستند، افزود:حق مسلم ايران در برخورداري از فناوري هسته اي در مصارف صلح آميز نه تنها توفيقي بزرگ براي ايران، بلكه براي كل جهان اسلام و عرب محسوب مي گردد .
وي تاكيد كرد:هر نوع كارشكني از سوي قدرتهاي بزرگ مي تواند به عنوان يك بدعت خطرناك براي بازداشتن كشورهاي منطقه در رسيدن به دانش هسته اي در مصارف در صلح آميز بر اساس بند NPT4 قلمداد گردد، لذا ايران و مصر ضمن انتقاد از عملكرد دوگانه غرب در برخورد مسايل هسته اي ، تسليحات هسته اي اسرائيل را به عنوان خطري بزرگ براي منطقه مي دانند.
اين استاد دانشگاه در پايان گفت: برقراري روابط رسمي ايران و مصرنيازمند اراده و عزم راسخ مقامات دو كشور و باعث رفع مشكلات فيمابين و همچنين عدم گسترش و نفوذ اسرائيل در منطقه خواهد شد.
نظر شما