به گزارش خبرنگار مهر، دهمین جشنواره شعر فجر عصر امروز طی مراسمی برگزیدگان خود را معرفی کرد.
در این مراسم، مهدی قزلی مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان در سخنانی گزارشی از محافل برگزار شده در این جشنواره ارائه داد و از همکاران خود در بنیاد به منظور برگزاری این جشنواره تجلیل کرد.
همچنین اسماعیل امینی دبیر این دوره از جایزه نیز در سخنانی برگزاری جشنواره شعر فجر را حاصل همدلی و اعتبار و خرد اهل ادب نامید و گفت: جشنواره در طول سالهای گذشته با درایت و به دور از تکلف و مجادله و نیز در مسیر وزانت علمی حرکت کرده است.
سخنران بعدی این مراسم، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: شعر شناسنامه سرزمین ما است؛ شناسنامه ای که اصالت دین و تمدن ما را به نمایش میگذارد.
وی ادامه داد : شعر، فرصتِ تماشای جهان است و دانستن آنچه که به بهبود حال انسان و احوال جهان ختم میشود؛ فطرتی اصیل که همواره درد دین، درک آزادی و دریغ جهل را با خود داشته است؛ از این رو زیستن در این روزگار بدون موهبت شعر، خواب ناآرامی است که تعبیری ندارد و زخمی که نوشدارویی برای آن یافت نمیشود.
جنتی افزود: شعرِ فارسی که به تعبیرِ رهبر فرزانۀ انقلاب، سرمایۀ ملی است، گنجینهای از تجربههای نابِ انسانی و رهاوردهای فکری و دینی را در دسترس جامعۀ بشری قرار داده است. کلید این گنجینۀ عظیم، زبان فارسی است و رسالت شاعران امروز پاسداشتِ زبان فارسی است؛ امانتی ارجمند که از گذشتگان برای ما به یادگار باقی مانده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی زبانِ شعر را اثرگذارترینِ شیوهای دانست که میتواند در روزگار خودفراموشی و هویت فروشی به حراست از زبانِ اصیل فارسی کمک کند؛ به گفته وی، این رسالت اگر چه قاعدتاً رسالتی همگانی است، اما نقشِ شاعران و به ویژه شاعران جوان در آن، بیشتر به چشم میآید.
جنتی گفت: امروز ایران عزیز ما ـ که خاستگاهِ شاعران، حکیمان و متفکران بزرگ بوده ـ به یُمنِ فداکاریهای دلاورانش و به برکت خون شهیدان سرافرازش، پرچمدار فرهنگ، صلح و دیانت در جهان است و بر آن است که عطش معنوی جامعۀ بشری را با هدایت به سرچشمههای زلال وحی و حکمت در شعر هزار سالۀ فارسی با گوارایی و حلاوت، قرین سازد.
وی اظهار کرد: شعر در موجزترین، خوشآهنگترین و مناسبترین همنشینیِ واژهها، گاهی برای عقل، نامفهوم، موهوم و بیگانه است؛ اما برای دل و جان، آشنا و حِس شدنی است. شعر، میزبانی صادق است که قلب مخاطبان مستعد را هدف قرار می دهد و آنان را به ساحت ناممکنها و ناباوریها فرا می خواند تا خود ببینند و باور کنند که اگر ایمان و عشق باشد، هر ناممکنی ممکن میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: زبانِ شعر، ظریف و شکننده است؛ همچون حبابی که اگر دست به آن بزنی از هستی باز میماند. شاعر در دنیای خود به سر میبرد؛ با عوالمِ پیدا و ناپیدا سر و کار دارد و یافته هایش را در قالبهای شعری، الگوهای موزون کلامی و نمادهای چندوجهی میریزد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: سرایش شعر کار آسانی نیست. مویی سپید میشود تا بیتی سروده شود و گوشهای از جان میسوزد تا شعری کامل به وقوع بپیوندد.
وی افزود: در جهان امروز شاعری که فقط بر ذوق و تخیل خود متکی باشد، خریداری ندارد. لازمة امروزی بودن، مشاهده و تجربه و اشراف بر محیط اطراف است. در دنیای پر نوسان امروز به گوشهای خزیدن و حرفهای ثابتی زدن، راه به جایی نمیبرد. انفعال در مقابل مناسبات موجود، شیوة شعر معاصر امروز نیست.
جنتی ادامه داد: شاعر معاصر باید به تفکرِ خلاق مجهز شود؛ حتی اگر تجربیات دیگران را میگیرد، باید آنها را نهادینه و میان آنها و مناسبات زمانی و مکانی جامعه، همسویی ایجاد کند؛ در غیر این صورت شعری خواهیم خواند که به زبان فارسی سروده شده است اما معنایش به جایی دیگر تعلق دارد. نهایت آنکه فقط با فرم شعر روبه رو خواهیم بود نه با محتوایی عمیق و تأثیرگذار.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شاعران را مترجمانِ دردآگاه روزگار خویش خواند و گفت: جهان غمگین روزگار ما بیش از هر چیز به نوشداروی شعر نیاز دارد و به شاعرانی که با بهرهمندی از زبان منطق و شعار مدارا، مرهمی بر زخم جهل و نابخردی و جراحت جنگها و خشونتها باشند.
جنتی خاطرنشان کرد: جهانِ ناآرامِ این سالها، جهانِ نامطلوبی است که روز به روز شاهد سقوط اخلاق و زوال انسانیت است؛ مصیبتی که نشانههای بیرونی آن در جنگها و خشونتها به وضوح قابل تماشاست. چشمِ آن داریم که شاعرانِ روزگارِ ما به نوشداروی شعر، مرهمِ این زخمهای ناگوار باشند و با اعتقاد به جهانشمولی شعر، فریادگرِ انسانیت و اخلاق بشوند؛ ویژگیای که شاعران بلندآوازه تاریخ ادبیات بدان بالیدهاند و نام و نشان یافتهاند.
گستردگی محافل شعری از تجلیات توسعه فرهنگی است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنان خود یکی از تجلیات توسعۀ فرهنگی را گستردگی و تنوع محافلِ شعری و جشنوارههای ادبی دانست که راهگشای رشد استعدادها و توجه به قابلیتهای هنری است.
وی درباره دهمین جشنواره شعر فجر بیان کرد: این جشنواره با برخورداری از تجربة ذیقیمت ادوار گذشته و با تأکید بر همه جانبهگری و اصالتبخشی به کتابهای شعر و پژوهشهای شعری آغاز شد و اکنون که در واپسین روز این جشنواره هستیم امیدوارم که مراقبتها، اخلاقمداری، تخصصمحوری و جهانشمولی این دوره از جشنواره در محضر مخاطبان ارجمندش، ثمر داده باشد.
جنتی از اینکه کاروان این دوره از شعر فجر با عبور از شهرهای دور و نزدیک، مخاطبان بیشتری را با خویش همراه و افسون شعر فارسی را در دیگر سرزمینهای فارسی زبان، به یادگار طنینانداز کرد، ابراز خرسندی کرد.
وی با اعتقاد بر اینکه این رویداد ادبی، حرکت اندیشمندانهای است که به دور از فرآیند رقابت، زمینة تعالی و تکثر شعر را فراهم میکند، ادامه داد: شعر فجر، بازخوانیِ جوششها و کوششهایی است که کریمانه در اندیشة ترقی ادبیات و تعالی ویژگیهای انسانی گام برداشتهاند؛ رویدادی که چراغش، روشنیبخش سراسر سرزمینِ هنرپرور ایران است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: جشنواره شعر فجر، به عنوان فراگیرترین جشنوارۀ ملی شعر ایران، توانسته است ضمن جلب اعتماد و اقبال جامعۀ ادبی، با مشارکت گستردۀ شاعران، ادیبان و صاحب نظران، کارنامۀ سالیانۀ شعر کشور را در معرض ارزیابی و نقد و تحلیل قرار دهد و فضایی مناسب را برای برگزاری محافل با شکوه شعرخوانی در شهرهای مختلف ایجاد کند.
وی افزود: برگزاری محافل فرهنگی و ادبی و توسعۀ جلسات نقد و تبادل نظر علمی، زمینهساز تلطیف فضای جامعه و شکوفایی فرهنگی - هنری خواهد بود. بنابراین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر آن است که از حرکتها و جریانهای فرهنگی، ادبی و محافل شعری حمایت کند.
جنتی خاطرنشان کرد: جشنواره شعر فجر باید با تدوین چشماندازی روشن، ضمن اعتلای شعر فارسی، به بازخورد بین المللی شعر امروز نیز بیندیشد و با توسعة الگویِ همسایگی ادبی، نسبت به معرفی شعر امروز و زمینههای ترجمه و نشر آن در دیگر کشورها، به ویژه تاجیکستان، افغانستان، عراق و لبنان، اهتمام ورزد.
شعر رساترین رسانه ملت است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه شعر، رساترین رسانة ملت ماست و باید به یمن این موهبت، تمدن عظیم ایرانی- اسلامی خود را به روشنی تبیین کنیم، افزود: دغدغة شاعران امروز باید بر اساسِ مقتضیاتِ این روزگار و با اولویت بخشی به هویت و اصالت ایرانی به نمایش گذاشته شود؛ چرا که هنر شعر آیینة تمام قد عزت و عظمت ایرانیان است و ایران و ایرانی را باید با شعر شناخت.
وی بر این نکته تأکید کرد که مطالعة تاریخ ایران بدون بهرهمندی از دانشی که در شعر این سرزمین تعبیه شده است، امکانپذیر نیست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به دهمین دورة جشنواره شعر فجر گفت: این جشنواره در چهار بخش برگزار شد؛ بخش داخلی با برگزاری ١٠ محفل ادبی در شهرهای بزرگ کشور و استقبالِ شاعران و شعردوستان در سنین و قومیت های مختلف همراه بود؛ بخش خارجی با برگزاریِ محافلِ ادبی در ١٥ نقطه از کشورهای لبنان، افغانستان و تاجیکستان با موفقیت رقم خورد؛ برگزاری دوره آموزشی سه روزه در تهران با حضور بیش از ٢٠٠ شاعر جوانِ زیرِ ٣٠ سال از سراسر کشور رویدادی میمون و پر برکت بود و سرانجام بخش مسابقه با داوری آثار شعری در سه بخش شعر کودک، درباره شعر، و شعر بزرگسال، مجموعة رویدادهای دهمین دورة جشنواره را در بر گرفت که همگی با شکوه و استقبال به سرانجام رسید و ظرفیتهای جدیدی را فراروی گسترة شعر فارسی مشخص کرد.
وی اظهار امیدواری کرد که با این حرکت ارزشمند، خورشیدهای خِرد و ستارگانِ ادبیات، بیش از گذشته کشف و معرفی شوند؛ رسالتی که بخشی از آن به عهدة «بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان» است که قطعا بدان اهتمام خواهد ورزید.
جنتی در پایان از همه شاعرانِ پیشکسوت و جوان، هیات محترم داوران، اصحابِ رسانه و برگزارکنندگانِ جشنواره که بیدریغ تلاش کردند، سپاسگزاری کرد و یاد و خاطرة اساتیدِ فقیدِ شعرِ انقلاب را گرامی داشت.
برگزاری مراسم اختتامیه جشنواره شعر فجر با حواشی نیز همراه بود.
*با وجود اعلام مسئولان بنیاد ادبیات شعر و ادبیات داستانی مبنی بر تغییر زمان برگزاری این جشنواره از ساعت ۱۵ به ۱۴:۳۰، در نهایت این جشنواره از حوالی ساعت ۱۵:۱۰ آغاز شد.
*ناهماهنگی در سیستم صوتی سالن و پخش بدون هماهنگی کلیپهای تهیه شده برای این مراسم منجر شد تا علی جنتی نیز هنگام حضور به روی سن، خواستار این شود که پس از این مراسم سیستم صوتی سالن مورد بازبینی و اصلاح قرار بگیرد، زیرا به گفته وی به گوش بسیاری از حاضران در ردیفهای جلویی سالن آسیب میرساند.
*حضور همزمان یکی از شایستگان تقدیر و نیز نماینده وی در سالن برای دریافت یک جایزه منجر شد که با وجود اینکه وزیر ارشاد جایزه این شخص را به نمایندهاش اهدا کرده بود، بار دیگر این جایزه را به خود فرد برگزیده نیز اهدا کند.
نظر شما