به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم رونمایی از کتاب چند جلدی«تاریخ نخجوان»در محل موزه حیدر علی اف شهر نخجوان برگزار شد. این مراسم با حضور واصف طالب اف رئیس مجلس عالی جمهوری خودمختار نخجوان برگزار شد. وی با خاطر نشان کردن اندیشههای حیدر علی اف با عنوان «نخجوان خاک مقدسی است که تاریخ کهن ملت آذربایجان را نشان میدهد. نخجوان خاکی است که شخصیتهای بزرگی را پرورش داده است. نخجوان سرزمینی است که آثار تاریخی را در خود جای داده که نشانه تاریخ ملت آذربایجان است.» گفت: نخجوان به عنوان یکی از اولین خاستگاههای تمدن بشری در زمینه نمونههای مادی-فرهنگی دوران باستان و قرون وسطی و آثار تاریخی، غارهای محل زندگی انسانهای اولیه، اماکن مسکونی قدیمی، شهرها، قلعههای باعظمت، مقبرهها به عنوان عالیترین نمونههای معماری و آثار طبیعی منحصربهفرد، غنی میباشد.
نخجوان دیاری است که به تاریخ حاکمیت آذربایجان کمکهای مهمی کرده است. ترکان آذری در این سرزمین هزاران سال است که زندگی متداوم دارند. دولتهای خودشان را تشکیل دادند. شکلگیری تمدن شهری نخجوان در ۵ هزار سال قبل مهمترین نشانه توسعه تمدن در این سرزمین است.
به همین خاطر است رهبر ملی حیدر علی اف در هر دو دوره حکومت بر کشورمان به یادگیری علمی تاریخ آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان اهمیت ویژهای داده است. تدابیر ویژه این شخصیت بزرگ از دهه ۷۰ قرن گذشته در زمینه حفظ ارزشهای ملی و احیاء حافظه تاریخی ملت، رویکردهای نوینی را در تاریخ ملی پایهگذاری کرده است.
همچنین در آن دوران انجام تحقیقات علمی در خصوص تاریخ نخجوان، تشکیل گروههای تحقیقاتی باستانشناسی و اعزام آنها به جمهوری خودمختار شرایط خوبی را برای آموزش تاریخمان فراهم کرد.
بعد از استقلال کشور نیز، رهبر فقید در زمینه یادگیری اساسی تاریخ کهن ملت و تبلیغ آن وظایف جدیدی را تبیین کرد که بر این اساس، تحقیق و بررسی دوباره تاریخ آذربایجان و همچنین نخجوان شروع شد.
رئیس مجلس عالی گفت: بر اساس سفارش و توصیههای رهبر فقید در جمهوری خودمختار تحقیقات در زمینه تاریخ، زبان، ادبیات، فولکولور، باستانشناسی و قوم نگاری مورد توجه ویژه بوده است.
برگزاری سمپوزیوم بینالمللی «نخجوان در منابع جهانی» در سال ۱۹۹۶ به فعالیتها در این زمینه حرکت خوبی داد، در دوران بعدی نیز برگزاری بیش از ۵۰ سمپوزیوم و کنفرانس بینالمللی مرتبط، نتایج وزین علمی را به همراه داشت.
آکادمی ملی علوم آذربایجان شعبه نخجوان به منظور ترویج یافتههای علمی از یک مرکز واحد، و همچنین مرکز نخجوان شناسی مجلس عالی جمهوری خودمختار نخجوان در راستای آموزش و ترویج یافتههای بهدستآمده به نسل در حال پرورش جوان تاسیس شدند.
همه اینها به تحقیقات علمی سمت و سو داده و در زمان کاوشهای باستانشناسی انجامشده در اراضی جمهوری خودمختار به ویژه گمی قایا، اوچولار تپه سی، کول تپه، اوغلان قالا، گیز قالاسی، خارابا گیلان، دوزداغ، الینجه قالا، مقبره گلستان، اطراف سیراب و سایر اراضی نمونههای مادی-فرهنگی با اهمیت تاریخی و اشیا علمی آشکار و جمعآوری شد.
بر اساس اشیا بدست آمده بیش از هزار کتاب و اثر علمی-تحقیقاتی در خصوص دوران مختلف تاریخ نخجوان و مشکلات مربوط به آن نوشته شد. «دایره المعارف بناهای تاریخی نخجوان » و دوره دو جلدی « دایره المعارف نخجوان» و «اطلس تاریخی نخجوان» منتشر شد.
تاکید شد: اقدامات و تحقیقات علمی انجامیافته، موضوع آماده سازی کلی اثر «تاریخ نخجوان» را فعال تر کرد. با در نظر داشت همه این اقدامات بر اساس دستور مورخ شهریور ۲۰۱۲ رئیس مجلس عالی جمهوری خودمختار نخجوان تهیه کتاب سه جلدی «تاریخ نخجوان» شروع شد. اقدامات انجامشده در زمینه تهیه «تاریخ نخجوان» در مدت سه سال گذشته ثمره خود را به بار نشاند. برای اولین بار تاریخ نخجوان از دوران کهن تا دوران معاصر به موضوع تحقیقات اساسی و نظامند تبدیل شد و کتاب چند جلدی باارزش که تاریخ و فرهنگ ما را روشن تر میکند، منتشر شد.
رئیس مجلس عالی گفت: تاریخ هر ملت نشانه هویت ملی آن مردم است. بیشک، در دوران معاصر، ملتی به عنوان ملت دارای ارزشهای مترقی محسوب میشود که تاریخ کهن، سنتهای حکومتی و فرهنگی داشته باشد.
به همین خاطر است که امروز به تاریخ، ارزشهای ملی و سنتهای حکومتی اهمیت میدهیم، تحقیقات و بررسیهای علمی انجام میدهیم، نسل جدید را که آینده این ملت هستند، بر پایه ریشههای تاریخی پرورش میدهیم.
نگارش تاریخ هر چقدر واجب باشد، یادگیری و آموزش آن و انتقال آن به نسل جدید نیز همانقدر واجب است. کتاب چند جلدی «تاریخ نخجوان» باید در موسسههای آموزش تحصیلی به عنوان یک درس تدریس شود، به دوران مختلف تاریخی این دیار کهن باید دقت زیادی داده شود، مذاکرات و کنفرانس های علمی برگزار شود. «تاریخ نخجوان» باید در صداوسیما و مطبوعات بهطور گسترده تبلیغ شود.
رئیس مجلس عالی تاکید کرد: شناساندن صحیح تاریخ کشور به جامعه جهانی و جلوگیری از تحریف تاریخ از وظایف مهم ما محسوب میشود. این کار فقط به عهده عالمان تاریخ و محققان نیست بلکه تمامی روشنفکران و نمایندگان جامعه باید در این خصوص کوشا و فعال باشند.
امروز انتشار کتاب چند جلدی «تاریخ نخجوان» به عنوان یکی از اقدامات اساسی انجامشده در زمینه تاریخ نخجوان محسوب میشود. لیکن این موضوع نباید به منزله اتمام کار قلمداد شود. کارهای تحقیقاتی در زمینه تاریخ نخجوان بعدازاین هم باید ادامه یابد، اهداف علمی جدید باید تعیین شود و کتابهای مختلف نوشته شود.
رئیس مجلس عالی برای حضار در اجرای وظایف محوله، آرزوی موفقیت کرد و از نویسندگان کتاب چند جلدی «تاریخ نخجوان» و همه کسانی که در نشر آن همکاری داشتند تشکر و قدردانی کرد.
در مراسم فوق در کنار کتاب چند جلدی «تاریخ نخجوان»، کتاب «دوران نخجوان قرون ۱۲-۷ در تاریخ و تاریخشناسی» اثر نائله ولی خانلی و همچنین گزیدههایی از موضوعات مرتبط با نخجوان از کتاب «ترکها» به نمایش گذاشته شد.
کتاب چند جلدی «تاریخ نخجوان» که باکیفیت بالا توسط انتشارات «عجمی» چاپشده از طرف ۲۵ محقق آکادمی ملی علوم آذربایجان شعبه نخجوان و دانشگاه دولتی نخجوان آماده شده است.
جلد اول کتاب با ۴۵۲ صفحه از دوران کهن نخجوان تا دهه چهل قرن ۱۸ و جلد دوم با ۵۲۸ صفحه از دوران اواسط قرن ۱۸ تا دهه ۳۰ قرن بیستم و در پایان جلد سوم کتاب با ۵۶۰ صفحه از زمان آغاز جنگ جهانی دوم تا زمان حاضر را شامل میشود.
در کتاب «دوران نخجوان قرون ۱۲-۷ در تاریخ و تاریخشناسی» زندگی اجتماعی-سیاسی دوران خلافت اعراب، دولتهای فئودال و دولتهای آتابی در نخجوان منتشر شده است. شرح مقایسهای اطلاعات اخذشده از منابع مختلف افق جدیدی را برای اهداف تحقیقاتی تاریخ کهن و قرون وسطی نخجوان پیش رو میگذارد.
در کتاب «ترکها» که مقالات علمی محققان جمهوری خودمختار نخجوان نیز در آن نگاشته شده است، در قسمتهای مربوط به نخجوان، در خصوص مواردی از قبیل تاریخ کهن نخجوان، سنتهای معماری مخصوص، مجسمههای قوچ نقاط مختلف اراضی جمهوری خودمختار، سفر سلطان سلیمان اول عثمانی به نخجوان و همچنین خانات نخجوان اطلاعات خوبی داده شده است.
رئیس مجلس عالی ضمن با اهمیت شمردن این دو کتاب در کنار کتاب چند جلدی «تاریخ نخجوان» گفت: ملت آذربایجان تاریخ غنی دارند. وظیفه اصلی ما یادگیری این تاریخ و انتقال آن به نسلهای بعدی است.
آماده سازی کتاب چند جلدی «تاریخ نخجوان» علاوه بر اینکه جزء اقدامات انجامشده در زمینه یادگیری تاریخ آذربایجان است، برای محققان آینده اهداف علمی جدیدی را مشخص میکند. هر فصل این کتاب چند جلدی میتواند موضوع یک تحقیق جدید باشد. به همین خاطر اقدامات انجامشده در زمینه یادگیری تاریخ نخجوان و کاوشهای باستانشناسی، بعدازاین هم باید تداوم داشته باشد. گروههای تحقیقاتی جدید باید تشکیل شوند.
همکاری بین آکادمی ملی علوم آذربایجان شعبه نخجوان با موسسات تحصیلات عالی تقویت شده، به تربیت و آماده سازی متخصصان، محققان و عالمان جوان در رشتههای تحت حمایت، اهمیت بیشتر داده شود. دانشجویان به سمت کاوشهای باستانشناسی سوق داده شده و تورهای گردشگری برای بازدید از آثار تاریخی تشکیل شود.
نظر شما