خبرگزاری مهر – گروه استان ها: مخاطرات طبیعی بخشی از واقعیتهای گریزناپذیر محسوب میشوند که گاهی کنترل وقوع آنها خارج از عهده بشر است و در این میان مدیریت بلایای طبیعی بهویژه سیلاب، مجموعه اقداماتی است که قبل از وقوع، در حین وقوع و بعد از وقوع بلایا برای کاهش هر چه بیشتر آثار و عوارض آنها انجام میگیرد.
در این میان پدیده سیل یکی از حوادث پیشبینینشده و ویرانگر در مناطق روستایی محسوب میشود که متاسفانه این روزها دامن روستاهای نهاوند را گرفته تا جایی که با کمترین بارشی ترس و دلهره بر روستاییان حاکم میشود.
در هفته گذشته و بر اثر بارش باران در استان همدان که منجر به سرریز شدن سدها نیز شد، خسارت زیادی در روستاهای نهاوند به بار آمد که شاید اگر مدیریت بحران با برنامهریزی قویتری پیش می رفت بار خسارتها کمتر می شد.
سیل تمام داراییمان را از بین برده است
در همین خصوص یک روستایی ساکن نهاوند که سیل به واحد مسکونیاش آسیبزده به خبرنگار مهر گفت: سیل تمام داراییمان را از بین برده است.
احمد بروند با اشاره به اینکه متاسفانه وسایل زندگیام در این سیل دچار آسیب شده است، گفت: ساختمان فرسوده خانهام امنیتی برای ماندن ندارد.
وی بابیان اینکه در بارش های اخیر بیشترین خسارت به روستاییان واردشده است، گفت: رفتوآمدها برای دریافت تسهیلات نوسازی مسکن جواب نداد و در آخر منزل مسکونی ویران شد.
در همین خصوص فرماندار نهاوند در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه خسارتهای وارد آمده ناشی از بیتوجهیها درگذشته است، گفت: ادارات باید نسبت به وظایف خود مجدانه عمل کنند.
نباید بگذاریم قوانین توسط شهروندان زیر پا گذاشته شود
کریم حمیدوند به عملکرد ضعیف ایران در مقایسه با کشورهای پیشرفته در بحث پیشگیری و مدیریت حوادث غیر مترقبه اشاره کرد و گفت: نباید بگذاریم قوانین توسط شهروندان زیر پا گذاشته شود چراکه همان شهروندان درنهایت متوجه ضرر اقدام خود میشوند بنابراین ادارات ذیربط موظف به برخورد با ساختوسازهای حریم جادهها، رودخانهها و غیره هستند.
وی اظهار داشت: برخی ساختمانهای قدیمی که درگذشته با رعایت حریم ساختهشدهاند امروز پس از مشاهده عملی نشدن قانون، نسبت به تجاوز بیش از حریم خود اقدام کردهاند که باید متولیان امور آنها را پیگیری کنند.
وی با اشاره به اینکه دستگاهها و خصوصاً مدیریت بحران باید در راستای احقاق حقوق مردم و بیتالمال برای جبران خسارات وارد اقدام جدی شوند، گفت: متأسفانه بحث دیگری که در مواجهه با بحران بسیار نمود دارد ضعف دستگاههای متولی است.
زلزلهخیزی و سیلخیز بودن نهاوند امری ثابتشده برای مدیریت بحران استان است
وی افزود: زلزلهخیزی و سیلخیز بودن نهاوند امری ثابتشده برای مدیریت بحران استان و کشور است اما متأسفانه با توجه به این امر مهم امکانات نهاوند ضعیف است.
وی مجموع خسارات برآورد شده ناشی از سیل اخیر در نهاوند در زمینههای تأسیسات زیربنایی، مساکن روستایی، زراعت و باغبانی را ۲۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به گستره وسیع نهاوند و روستاهای موجود در شهرستان همچنان امکان افزایش این مبلغ وجود دارد.
رئیس اداره پیشبینی و هواشناسی شهرستان نهاوند نیز بابیان اینکه نهاوند تا ۱۰ سال آینده ترسالی دارد، گفت: بارندگی اخیر نهاوند در ۷۰ سال گذشته بیسابقه بوده است
احمد حیدری در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: میزان بارشهای اخیر در شهرستان نهاوند که موجب سیلاب و طغیان بستر رودخانهها و ایجاد خسارت در شهرستان شد ۱۶۰ میلیمتر بوده است.
بارندگی ها در ۷۰ سال گذشته بیسابقه بوده است
وی گفت: این میزان بارندگی علیرغم ایجاد خسارت به برخی تأسیسات زیربنایی در ۷۰ سال گذشته بیسابقه بوده است.
حیدری بابیان اینکه پدیده ال نینو بهموجب گردش بین آبهای اقیانوس هند و آفریقا به وجود میآید و دارای دو نوع خوب و بد است، گفت: خوشبختانه ال نینو خوب در ایران و شهرستان نهاوند فعالیت دارد و با توجه به بررسیهای موجود این پدیده ترسالی را تا ۱۰ سال آینده برای نهاوند به ارمغان آورده است.
وی بابیان اینکه میزان کل بارش سال زراعی گذشته شهرستان نهاوند ۳۵۳ میلیمتر بوده است، گفت: میزان بارش نهاوند در بارندگیهای اخیر ۱۶۰ میلیمتر بوده که از ابتدای سال زراعی جدید تاکنون ۵۶۳ میلیمتر بوده ثبتشده است.
وی اظهار داشت: این میزان بارش در مقایسه با سال زراعی گذشته ۳۳۳ میلیمتر حدود ۸۰ درصد افزایش داشته است.
خسارت ۲ میلیارد ریالی سیل به تأسیسات زیربنایی شهرداری نهاوند
شهردار نهاوند نیز از خسارت ۲ میلیارد ریالی سیل به تأسیسات زیربنایی شهرداری نهاوند خبر داد و گفت: شهرستان نهاوند دارای هزار و ۲۸۳ هکتار محدود شهری است که خسارات برآورد شده به آسفالت و برخی اموال شهرداری و تأسیسات زیر بنایی شهرداری ۲ میلیارد ریال برآورد شده است که متأسفانه خسارات بیش از این آمار است.
امیررضا یوسفیان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: آنچه در بارشهای اخیر به بحران شهری برای شهرستان مبدل شد آبگرفتگی شدید در سهنقطه شهرستان نهاوند بود.
وی گفت: مردم شهرستان از این بارشها هم خسارت و هم برکت دیدند ولی نباید به رویه پرمصرفی در مصارف کشاورزی و خانگی ادامه دهیم.
وی بابیان اینکه در شرایط کمآبی نباید استفاده خارج از اصول مصرف صحیح باشد، اظهار داشت: پدیده ال نینو پدیدهای مقطعی است و نباید مدیریت بر مصرفها کنار گذاشته شود.
رئیس جمعیت هلالاحمر نهاوند نیز بابیان اینکه برنامههای آموزشی و امدادی جمعیت هلالاحمر مداوم و مستمر است، گفت: سال گذشته ۳ هزار نهاوندی آموزشهای هلالاحمر را دیده اند.
محمدتقی شهبازی در گفتگو با خبرنگار مهر، بابیان اینکه اقدامات و فعالیتهای آموزشی هلالاحمر در طول هرسال بهصورت متناوب اداره است گفت: در سال گذشته مجموعه کلاسها و دورههایی که هلالاحمر شهرستان در راستای آشنایی مردم با اصول صحیح امدادرسانی و همچنین نحوه صحیح برخورد با مسائل و مشکلات داشته برای بیش از ۳ هزار نفر بوده است.
بارشها باعث آسیبدیدگی و آبگرفتگی برخی منازل شهری و روستایی شد
وی اظهار کرد: بارشهای اخیر شهرستان نهاوند با توجه به اینکه چندین شبانهروز ادامه داشت باعث آسیبدیدگی و آبگرفتگی برخی منازل شهری و روستایی شد.
وی افزود: در این راستا جمعیت هلالاحمر شهرستان نهاوند با بهکارگیری تیمهای عملیاتی و همچنین آمادهباش تمام امکانات و نیروی انسانی توانست رضایتمندی عمومی را کسب کند.
شهبازی بابیان اینکه بهموجب آبگرفتگی برخی منازل و احتمال تخریب آنها ۲۰۰ خانوار شهری و روستایی منازل خود را تخلیه کردند، گفت: در این تخلیههای اضطراری ۸۰۰ نفر از همشهریان در مکانهایی که از قبل پیشبینی و آمادهشده بود اسکان پیدا کردند.
وی فعال بودن کمیتههای روستایی هلالاحمر را ازجمله علل مدیریت سیل و عواقب آن در روستاها عنوان کرد و گفت: از عموم مردم شهرستان نهاوند چه روستانشینان و چه شهرنشینان دعوت میکنیم که در دورههای هلالاحمر شرکت کنند تا علاوه بر تضمین نجات جان خود و اطرافیان در چنین حوادثی نسبت به همیاری و همکاری با هلالاحمر و مدیریت بحران شهرستان اقدام کرده باشند.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نهاوند نیز گفت: بیش از ۱۴ هزار واحد مسکونی روستایی مقاوم سازی شدهاند.
خسارات وارده به بخش مسکنهای روستایی تنها پس از وقوع سیل نبوده است
داوود سوری در گفتگو با خبرنگار مهر، بابیان اینکه خسارات وارده به بخش مسکنهای روستایی تنها پس از وقوع سیل نبوده است، گفت: متأسفانه دهم فروردینماه سال جاری زمینلرزهای به بزرگی ۱ . ۴ ریشتر با مرکزیت روستای وراینه موجب آسیبدیدگی برخی منازل مسکونی شده است.
وی اظهار کرد: روستاها با توجه به بافت فرسودهای که در برخی موارد دیده میشود طبعاً شاهد مشکلات تخریب و آسیبدیدگیهایی است.
وی اظهار کرد: شهرستان نهاوند با توجه بهقرار گرفتن بر گسل زلزله و در مسیر مسیل بودن و شرایط موجود مستلزم نگاه ویژه از سوی دستگاههای متولی در شهرستان و استان است.
سوری بابیان اینکه از ۲۳ هزار واحد مسکن روستایی شهرستان نهاوند ۱۴ هزار و ۸۵۰ واحد نوسازی انجام دادهاند گفت: یک هزار واحد دیگر در شهرستان هماکنون در مراحل انجام مقاومسازی و نوسازی هستند.
سوری در ادامه با اشاره به بارندگیها و سیل اخیر در شهرستان نهاوند گفت: تاکنون از ۴۹۷ واحد مسکونی روستایی شهرستان نهاوند اعلام خسارت شده است.
۱۳۰ واحد تخریبشده و نیازمند بهسازی و مقاومسازی هستند
وی بابیان اینکه کارشناسان بنیاد مسکن همچنان در حال بازرسی هستند، گفت: از این تعداد ۴۰۰ واحد بازرسیشده که ۱۳۰ واحد تخریبشده و نیازمند بهسازی و مقاومسازی هستند.
وی افزود: ۴۰ واحد روستایی نیازمند تعمیر هستند ولی ۲۳۰ واحد آسیب جدی ندیدهاند.
رئیس جهاد کشاورزی نهاوند نیز گفت: طی بررسیهای کارشناسان جهاد کشاورزی تا قبل از وقوع سیل در شهرستان و آب گرفتن مزارع و باغهای کشاورزی بیش از ۱۵۶ میلیارد تومان خسارات به باغهای نهاوند وارد شد که با وقوع سیل این آمار افزایش داشته است.
احمد باقری گفت: در بارندگیهای اخیر علیرغم خسارات وارده منافع زیادی نیز داشته است و امکان برداشت بیشتر از ۳۰ تا ۴۰ درصد از غلات نیز در شهرستان پیشبینی میشود.
وی اظهار کرد: در حال حاضر خسارت شهرستان نهاوند در بحث آسیبدیدگی بندهای خاکی، کانالها، قناتها و چاهها ۲ .۵ میلیارد تومان، شیلات و آسیبدیدگی مزارع پرورش ماهی ۱.۱ میلیارد تومان، زراعت، باغبانی و تأسیسات دامی ۵۵۰ میلیون تومان بوده است.
باقری اظهار کرد: متأسفانه مجموع خسارات وارده در بحث کشاورزی شهرستان بهاستثنای خسارت سرمازدگی قبل از وقوع سیل مبلغ ۶ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان است که نیازمند ورود جدی بیمههای کشاورزی است.
پلها و تأسیسات زیربنایی نهاوند یک میلیارد تومان آسیبدیدهاند
رئیس اداره راه و شهرسازی نهاوند نیز گفت: پلها و تأسیسات زیربنایی اداره راه و شهرسازی نهاوند یک میلیارد تومان آسیبدیدهاند.
عمید الوند در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: تاکنون با توجه به برآوردهای اولیه کارشناسان اداره راه و شهرسازی نهاوند حدود یک میلیارد تومان به تأسیسات زیر بنایی و پلها و جادههای نهاوند آسیب وارد کرده است.
وی اظهار کرد: برخی پلهای روستایی نظیر پلهای روستایی وراینه و ده حیدر ۵۰۰ میلیون تومان و خسارت تأسیسات زیر بنایی و پلها و جادههای اصلی شهرستان نیز ۵۰۰ میلیون تومان برآورد شده است.
الوند گفت: متأسفانه در مدت بارش برف و باران سطح راه زیرآب رفته در محدوده حوزه استحفاظی نهاوند ۲۰۰متر بوده است که با ورود سریع و بهموقع عوامل از افزایش این میزان جلوگیری شد.
به هر روی سیل یکی از انواع مخاطرات طبیعی است که بسیاری از اجتماعات ازجمله روستاییان حاشیه رودخانهها هرساله تلفات جبرانناپذیری از وقوع آن متحمل میشوند. بر همین اساس امروزه برای کاهش آسیبهای ناشی از وقوع سیلاب، مدیریت و برنامهریزی بلندمدت به همراه آیندهنگری و مشارکت همزمان گروههای تصمیم گیر و مردم بهعنوان ذینفعان اصلی اجتنابناپذیر است.
نظر شما