به گزارش خبرنگار مهر، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در گفتگو با هفته نامه مثلث نکاتی را در مورد انتخابات ریاست مجلس، دولت یازدهم و انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد.
گزیده ای از این مصاحبه به شرح زیر است؛
ماجرای درخواست عارف از لاریجانی برای مذاکره
لاریجانی در خصوص درخواست فراکسیون امید برای مذاکره جهت پست های هیات رئیسه مجلس گفت: برای گاهی افراد میآمدند و میگفتند ما میخواهیم راجع به این موضوع مذاکره کنیم ولی آدم احساس نمیکرد که یک پشتوانه مأموریتی درستی دارند. تا این دو سه روز آخر مانده به رایگیری که آقای دکتر عارف تماس گرفتند و گفتند: «سه نفر از طرف ما میآیند برای مذاکره»، گفتم: «برای چه چیزی مذاکره کنند؟»، آقای عارف گفتند: «برای هیاترئیسه». من هم به دوستان فراکسیون ولایت گفتم نمایندهای از هر گرایش انتخاب کرده و با نمایندگان آنها صحبت کنند. چون فاصله زمانی تا رایگیری کم بود، همه کارها شکل گرفته بود. ظاهرا آن آقایان پیشنهادی دادند و پیشنهادی هم اینها دادند، گویا نتوانستند آن پیشنهاد فراکسیون ولایت را مورد توجه قرار دهند
پیش بینی لاریجانی در مورد عدم موفقیت آرایش سیاسی اصولگرایان در انتخابات تهران
نماینده مردم قم همچنین در مورد رایزنی های اصولگرایان با وی برای انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت: جبهه پایداری از من دعوت کرد اما دیروقت دعوت کردند. حدادعادل از من دعوت نکرد T آقای موحدی کرمانی از من دعوت کردند.
وی ادامه داد: من نمیخواهم نقدی به کار آن آقایان وارد کنم. ولی تحلیلی از شرایط داشتم که فکر میکردم این آرایش موفق نیست. به آنها هم حدود ۸ ماه پیش وقتی نمایندگان جامعه روحانیت مبارز اینجا تشریف آوردند صریح گفتم. من گفتم فکر میکنم «صحنه سیاسی داخل کشور با مختصات فعلی باید مورد ارزیابی قرار گیرد، این آرایشی که در حال شکلگیری است متناسب با شرایط نیست.» منتها این یک رای بود. شاید سایر دوستان آرای دیگری داشتند چون آن راه را انتخاب کردند، من خیلی موافق این نبودم، به همین دلیل نمیخواستم صدمهای هم از این قضیه بخورند، بنابراین به آقای موحدیکرمانی گفتم «چون جایگاه روحانیت را در انقلاب اصیل میدانم، از شخص شما حمایت میکنم ولی کاری به آرایش ندارم، حداقل تلقی من از گذشته این بود. .
لاریجانی همچنین در مورد جلسات چهار نفره برای ائتلاف با آقایان ناطق، مقتدایی و ولایتی نیز گفت: ائتلاف نبود. ما میخواستیم جریان دیگری را به وجود بیاوریم. معتقدم بودم آن کار میتوانست خیلی علاج کند چون متناسب با شرایط فعلی کشور بود. ما میتوانستیم یک مشی عقلایی را برای اداره کشور پیگیری کنیم اما به دلایل مختلف بعد از مدتی نتوانستیم ادامه دهیم.
رونق کار هیات تطبیق در دوران احمدی نژاد/ کسادی کار هیات تطبیق در دولت روحانی
رئیس مجلس شورای اسلامی در خصوص نقاط مشترک و متناقض دولت احمدی نژاد و روحانی گفت: فکر میکنم این دو دولت مورد اشاره خیلی با هم نقطه مشترک ندارند. ممکن است در اینکه بخواهند مشکلات کشور را حل کنند هدفگذاری یکسانی داشته باشند ولی راههایشان خیلی متفاوت است. دولت قبلی واقعا از یک آشفتگی در تصمیمگیری برخوردار بود. فکر میکنم مشی خیلی دقیقی را مخصوصا در حوزه اقتصادی دنبال نکرد. قانونگریزی زیادی داشت، بهطوری که ما در هیأت تطبیق به یک رقم غیرقابل تصوری در رد مصوبات دولت رسیدیم و مجبور بودیم آن مصوبات را رد کنیم بعد که تبعیت نمیکردند مجبور شدیم یک قانون دیگری بگذرانیم. یعنی ما با یک پدیده عجیب و غریبی مواجه بودیم.
لاریجانی ادامه داد: نکته دیگر آنکه دولت گذشته آشفتگی سیاسی را دامن میزد. اگر رئیس یک خانواده خودش تحریککننده باشد با وجودی که در خانواده روابط عاطفی وجود دارد خانواده به هم میریزد. در حکومت روابط عاطفی وجود ندارد، اگر رئیس دولت تحریکآمیز کار کند، کشور به دستهبندیها و اختلافات زیادی میرسد و حتما آشفتگی سیاسی ایجاد میشود. در دولت فعلی ما اینها را خیلی نداریم یا خیلی کم داریم. از نظر قانونگرایی دولت آقای روحانی خیلی مقید است. شهادت میدهم که کار هیأت تطبیق ما کساد است. مصوبات هیأت دولت که میآید با قانون منطبق است. شاید موارد جزئی که اعلام میکنم خلاف قانون است یکی دو مورد در ماه باشد حال آنکه در دولت قبل موقعی میشد که ۱۷-۱۶ مورد را رد میکردیم. از نظر ایجاد آرامش هم تلاش آقای روحانی و دولتشان این بود که ایجاد آرامش کنند و این کمک میکند که ذهنها روی مساله اصلی کشور متمرکز شود. بنابراین به نظرم دو جنس دولت است و خیلی با هم متفاوتند. در مجموع خیلی باید به مغزم فشار بیاورم که نقطه مشترک پیدا کنم. (خنده
دولت روحانی شاید احتیاج به ترمیم داشته باشد
رئیس مجلس در خصوص لزوم ترمیم کابینه یازدهم گفت: مجلس قبل هم خیلی مخالفتی با دولت نداشت، کابینه دولت یازدهم هم که آمد وجه غالب مجلس همراهی کرد. البته مخالفان سرسخت هم بودند. الان هم ممکن است باشند. در این جهت نمیخواهم بگویم خیلی فرق عمدهای وجود دارد اما اینکه سوال شد آیا دولت احتیاج به ترمیم دارد، میگویم شاید داشته باشد برای اینکه به هر حال نیروهای تازهنفس بتوانند بیایند و کار را بهتر انجام دهند. البته گفتوگوی جدی با آقای روحانی نداشتم. بعد از انتخابات فرصتی نشد که با ایشان صحبتی کنم و ببینم چنین تصمیمی دارند یا خیر. بستگی دارد تدبیر امور را در سال آخر دولت یازدهم چگونه میخواهند انجام دهند. البته صرف تغییر اهمیت ندارد مهم این است، فردی که میآید قابلیتهای بهتری در کار نسبت به فرد قبلی داشته باشد.
نظر لاریجانی در مورد انتخاب مجدد روحانی در سال ۹۶/دولت در مورد اجرای توافق جسورانه تر عمل کند
وی در خصوص انتخابات سال ۹۶ نیز گفت: خیلی این احتمال را قوی نمیبینم که دکتر روحانی اولین رئیس جمهور تک دوره ای ایران باشد. آقای روحانی روی هم رفته در مسیر درستی در حال حرکت است. البته فکر میکنم در حوزه مبارزه با رکود و ایجاد رونق در تولید باید شتاب بیشتری داشته باشند و این یک نقطه نقص دولت فعلی است. در زمینه اجرای توافق هستهای و ثمراتش نیز یک مقدار پافشاری و تلاش بیشتری داشته باشند و مقداری جسورانهتر در این زمینه ورود کنند، والا مشکلی ندارند. در عین حال برای قضاوت در این مورد زود است. اینکه سوال شد برخی احتمالش را زیاد میدانند که آقای دکتر روحانی رئیسجمهور یکدورهای باشد، میگویم خیر، من احتمالش را زیاد نمیدانم ولی شرایط آینده خیلی میتواند تعیینکننده باشد.
نظر لاریجانی در مورد نامزدی احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری
رئیس مجلس در خصوص احتمال کاندیداتوری احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری نیز گفت: فکر نمیکنم در ایران خیلی جاذبهای باشد، آنها که دو دوره رئیسجمهور بودند دوباره به صحنه بیایند. مخصوصا آنکه خیلی تجربیات موفقی هم نداشته باشند.
اختلاف نظر روحانی و لاریجانی در مورد برجام
لاریجانی همچنین در مورد بررسی برجام در مجلس نیز گفت: فکر میکنم ما باید در کشور تصمیمات منظمی بگیریم. مساله هستهای مساله تصمیمگیری در پارلمان نبود. دولت و شورایعالی امنیت ملی نیز در آن مدخلیت داشتند. یک اختلافنظری بین ما و آقای رئیسجمهور بود که آیا باید در پارلمان تصمیمگیری شود یا در شورایعالی امنیت ملی؟ من گفتم حتما احتیاج به پارلمان دارد چون یک جاهایی مخالف قانون است.
وی ادامه داد: ما چهار مصوبه درباره مساله هستهای داشتیم که در دو مورد آن کاملا روشن بود که اجرای این توافق بدون نظر پارلمان امکانپذیر نیست. آقای دکتر روحانی نظرش این بود که چون این پرونده همیشه مربوط به شورایعالی امنیت ملی بوده، اگر شورایعالی امنیت ملی تصویب و رهبری تایید کند، دیگر نیاز به تایید پارلمان نیست، ولی چون من سابقه کار در شورایعالی امنیت ملی را داشتم میدانستم که رهبری آنجاهایی که تخالف قانونی داشته باشد میگویند «حتما قانونش را بگذرانید». به خاطر دارم یک زمانی مساله اشرار در کشور جدی بود، من آن موقع دبیر شورایعالی امنیت ملی بودم، مطلبی را برای برخورد با اشرار تهیه کرده بودیم در شورا نیز مصوب شد اما حضرت آقا ذیلش مرقوم کردند: «این در شئون قانون است، مجلس باید تصمیم بگیرد و من موافقم حتی اگر شما عجله دارید به مجلس هم پیغام دهیم که سه فوریتی این موضوع را بررسی کند ولی مجلس باید تصمیم بگیرد.» این برای من خیلی آموزنده بود که رهبری به رعایت قانون تا این حد توجه دارند که درباره اموری که جزو شئون مجلس است، مجلس باید تصمیم بگیرد. با همین تجربه نظرم این بود که چون وجهش قانون است، رهبر معظم انقلاب تایید نمیکنند، مگر اینکه پارلمان تایید کند. همین هم شد، یعنی حضرت آقا اول فرمودند در مجلس تصمیمگیری شود. ولی خودمان باید بدانیم که یک وجه دولت، یک وجه مجلس و یک وجه شورایعالی امنیت ملی بود. اینها یک جایی باید به هم ممزوج میشد. در شورایعالی امنیت ملی ۸ یا ۹ جلسه روی آن بحث و سپس توافق کردیم و نقاطی که باید در اجرا به آن توجه شود را در آوردیم.
نظر شما