رأی الیوم تحلیل کرد؛

«موصل» محور اصلی تنش های دیپلماتیک عراق و ترکیه؛ آنکارا طمع نکند

«موصل» محور اصلی تنش های دیپلماتیک عراق و ترکیه؛ آنکارا طمع نکند

پایگاه عرب زبان رأی الیوم تاکید کرد که عملیات آزادسازی موصل محور تنش ها و درگیری ها میان عراق و ترکیه شده است و جنگ متقابل میان طرفین، منطقه را بیش از پیش می سوزاند.

به گزارش خبرگزاری مهر، پایگاه عرب زبان رأی الیوم در مطلبی به بررسی آثار و پیامدهای حضور نظامیان ترکیه در اراضی عراق و تنش های ایجاد شده در روابط طرفین پرداخته است.

بر اساس این گزارش رأی الیوم در این باره می نویسد: در پی حضور حدود ۲۰۰۰ نظامی ترکیه در خاک عراق، روابط طرفین به شکل سریعی در حال وخیم تر شدن است؛ دولت عراق این نظامیان را اشغالگر دانسته و خروج سریع آنها را خواستار شده است. پارلمان عراق نیز با اجماع مخالفت خود را با حضور نظامیان ترکیه در این کشور اعلام کرد و احضار سفیر ترکیه در بغداد را خواستار شد. این اقدام پارلمان، حمایت از حیدرالعبادی نخست وزیر عراق و اعتراض به ترکیه است. زیرا پارلمان عراق، از نمایندگان طائفه ها و اقوام مختلفی تشکیل شده است.

رأی الیوم در ادامه می افزاید: بحران میان بغداد و آنکارا زمانی آغاز شد که «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه به مشارکت در عملیات بازپس گیری موصل ابراز تمایل کرد؛ رئیس جمهور ترکیه در ادامه مخالفت خود را با حضور نیروهای حشدالشعبی عراق که غالبا شیعه هستند در عملیات آزادسازی موصل اعلام کرد و از سوی دیگر بر حضور نیروهای پیشمرگه وابسته به اقلیم کردستان عراق و تمامی نیروهای کُرد در عملیات موصل تاکید کرد. توجیه دولت ترکیه برای حضور نظامیان این کشور در خاک عراق، آموزش نیروهای عراقی برای مبارزه با داعش عنوان شده است. این در حالی است که از سوی دیگر دولت عراق اعلام کرده که از ترکیه برای حضور این نظامیان درخواست نکرده و خروج فوری آنها را خواستار شده است. بغداد همچنین مشارکت ترکیه در عملیات موصل را نیز رد کرده است.

این پایگاه عرب زبان تصریح می کند: این توجیه و دلیل ترکیه به نظر ضعیف می رسد؛ این در حالی است که عراقی ها در طمع تاریخی ترکیه برای استان موصل شک دارند. زیرا آنکارا مدعی است که انگلیس اراضی ترکیه را بر اساس توافق نامه های سایکس پیکو تقسیم کرده و آن را به عراق الحاق کرده است. از سوی دیگر برخی از عراقی ها نیز تاکید می کنند که در صورتی که ترکیه مدعی اعزام نظامیان خود به موصل برای مبارزه با داعش است، چرا نظامیان خود را به دیگر مناطق عراق مانند تکریت، فلوجه و سنجار اعزام نمی کنند تا با داعش مبارزه کنند؟ علت اینکه ترکیه فقط به موصل بسنده می کند، چیست؟

رأی الیوم تاکید می کند: ممکن است ترکیه پاسخ دهد که بیش از ۵ هزار نظامی آمریکا در اراضی عراق حضور دارند و چرا دولت ترکیه خواستار خروج این نظامیان آمریکایی نیست و آنها را اشغالگر تلقی نمی کند؟ درست همانگونه که با نظامیان ترکیه رفتار می کند. در همین راستا نیز یک منبع نزدیک به دولت عراق اعلام کرد که نظامیان آمریکا طبق توافق میان بغداد و واشنگتن و با هدف آموزش نیروهای عراقی در اراضی عراق حاضر شده اند و پس از اتمام مأموریتشان، دولت عراق همانند سال ۲۰۱۱ میلادی خواستار خروج آنها از کشور خواهد شد.

پایگاه عرب زبان رأی الیوم در ادامه می نویسد: نظامیان ترکیه در حال حاضر به سوریه نیز یورش برده اند و منطقه ای حائل با مساحت هزار کیلومتر مربع را ایجاد کرده اند و احتمال دارد که مساحت این منطقه در هفته های آتی به ۵ هزار کیلومتر افزایش یابد. این منطقه حائل، شهرها و مناطق سوریه مانند جرابلس و الباب در شمال غربی را دربر گرفته است. توجیه ترکیه برای این اقدام نیز، عقب راندن نیروهای کُردی به سمت شرق فرات عنوان شده است اما این کار نیز با همه توجیهاتی که ارائه می شود، اشغالگری محسوب می شود که مورد تاکید مسئولان سوری به ویژه بشار اسد رئیس جمهور این کشور است و آن ها نیز این اقدام ترکیه را اشغالگری تلقی کرده اند.

رأی الیوم در پایان مطرح می کند: بروز جنگ میان عراق و ترکیه و یا میان عراق و سوریه با ترکیه به نفع هیچ یک از طرف ها به ویژه ترکیه نیست. بنابراین درخواست می کنیم که تمامی نظامیان خارجی حاضر در عراق به ویژه نظامیان آمریکا به همراه نظامیان ترکیه از خاک عراق خارج شوند. همچنین در صورتی که ترکیه در خصوص موصل و یا هر یک از اراضی دیگر در سوریه و عراق طمع داشته باشد، با هر نوع طمع ترکیه مخالفیم. زیرا این طمع ها، آتش جنگ در منطقه را شعله ور و هزاران نفر را قربانی می کند. امیدواریم که گفتگو بر تمامی گزینه ها از جمله نظامی ترجیح داده شود.

کد خبر 3788528

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha