به گزارش خبرنگار "مهر"، با توجه به ثبت نام حدود 20 كشور براي قرائت بيانيه در خصوص فعاليتهاي هستهاي ايران مباحث مربوط به اين موضوع كه ازعصر ديروز آغازشده بود ناتمام ماند و ادامه بحث از جمله قرائت بيانيه گروه غيرمتعهد ها ، اتحاديه اروپا ، آمريكا ، انگليس و حدود 12 كشور ديگر به امروز موكول شد.
درجلسه ديروز اين شورا نماينده كوبا در بيانيه اي بسيار محكم و قوي از حقوق هسته اي جمهوري اسلامي ايران دفاع كرد و مخالفت جدي كشورش را با رويكرد آمريكا و غرب در اين پرونده ابراز نمود .
بيانيه گروه غير متعهد ها درشوراي حكام نيز كه نهايي شده ، ازطرفهاي ذيربط موضوع هسته اي ايران مي خواهد از اقدامات و تصميمات عجولانه اجتناب نمايد و به تمامي پيشنهادات منجمله پاسخ ايران با عنايت به دستيابي به يك زمينه مشترك مذاكرات بدون هيچگونه پيش شرط براي دستيابي به راه حل صلح آميز كه بطور چند جانبه توجه جدي معطوف نمايند.
در اين بانيه آمده است :عدم تعهد خشنود است كه بيان دارد ايران كه دسترسي آژانس را به مواد هسته اي و تاسيسات و گزارشهاي مورد نياز را ارائه نموده است و با توجه به نكات گزارش مديركل مندرج در سند GOV/2006/15 بتاريخ 27 فوريه 2006 بيان مي دارد تمامي مواد هسته اي اظهار شده در ايران مورد حسابرسي قرار گرفته و آژانس هيچگونه مورد انحراف اين مواد به كاربردهاي ممنوعه را مشاهده نكرده است.
در جلسه امروز همچنين علي اصغر سلطانيه نماينده جمهوري اسلامي ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي در سخنراني خود مواضع هسته اي تهران را تشريح مي كند .
بنابراين گزارش، ديدار شنبه گذشته سولانا و لاريجاني همچنين احتمال ديدار و مذاكرات اين دو در يكي دو روز آينده، فضاي نشست را به شدت تحت تاثير قرار داده است به طوري كه لابي هاي ضد ايراني معمول در حاشيه نشست هاي مربوط به ايران اين بار ديده نمي شود.
همچنين خبرهاي رسيده از وين حاكي است ، پيش تر قرار بود گروه 1+5 در اين نشست بيانيه اي جداگانه ارائه كند اما در پي بالاگرفتن اختلاف نظر ميان اعضاي اين گروه و مخالفت هاي جدي با تند روي آمريكا، اين اقدام ميسر نشد . آشوسيتدپرس در گزارشي از اختلاف اروپا و آمريكا درباره نحوه تعامل با برنامه هسته اي صلح آميز ايران خبر داد.
آسوشيتدپرس در گزارشي درباره آخرين تحولات مربوط به برنامه هسته اي صلح آميز ايران نوشت : درحالي كه اروپا از ايران مي خواهد تا درباره موضوع هسته اي خود با جامعه بين المللي به گفتگو بپردازد، آمريكا همچنان برطبل تنبيه ايران مي كوبد و اين نشانه وجود اختلاف در دو سوي آتلانتيك مي باشد.
به نوشته اين خبرگزاري ، سه كشور اروپايي ( آلمان، انگليس و فرانسه ) با لحني آرام از ايران مي خواهند تا گفتگو با اين سه كشور را به مخاطره نيندازد، اما در مقابل آمريكا براين باور است كه اكنون زمان آن رسيده است تا شوراي امنيت از تحريم حمايت كند. گفته مي شود قرار است اتحاديه اروپا امروز به ايران در خواستهاي جديدي را براي تعليق غني سازي اورانيوم ارائه دهد و انتظارمي رود اين پيشنهادات در قالب بيانيه اين گروه در نشست امروز مطرح شود .
" شولتي" نماينده آمريكا درآژانس بين المللي انرژي اتمي دراين نشست بر خلاف خواسته افكارعمومي مبني بر ضرورت حل ديپلماتيك و به دور از تنش موضوع هسته اي ايران، با ذكر ادعاهاي واهي و بي اساس مدعي شد:"با توجه به تاريخ فريب كاري، نبود شفاف سازي، رفتار تحريك آميز و توجه نداشتن به تعهدات بين المللي ايران، ما بايد گامهاي بيشتري را براي ترغيب ايران در جهت توقف تمايلات سلاحهاي هسته اي آن برداريم."
وي مدعي شد : ما مطمئن شده ايم كه ايران به شدت فناوري، مواد و دانش ساخت سلاحهاي هسته اي را دنبال مي كند. اكنون زمان آن فرا رسيده كه شوراي امنيت سازمان ملل ديپلماسي بين المللي را با تحريمهاي بين المللي تغيير دهد.
شولتي در ادامه ادعاهاي خود افزود:"تحريمها نشان دهنده پايان ديپلماسي نخواهند بود، اما رهبران ايران بايد بفهمند كه انتخابهاي آنها نتايجي در بر دارد."
در همين رابطه صبح امروز ، چين نيز بر ضرورت حل ديپلماتيك موضوع هسته اي ايران تاكيد كرد."تانگ گوكيانگ" نماينده دائم چين در سازمان ملل و ديگر سازمانهاي بين المللي در وين گفت: تمايل جامعه بين المللي بر اين است كه موضوع هسته اي ايران به شيوه اي مسالمت آميز حل و فصل شود.
"جيانگ وانگ" نماينده اين كشور درسازمان ملل متحد نيز با اشاره تلويحي به آمريكا گفت : به نظر مي رسد كه برخي فراموش مي كنند كه ما درآغاز فقط با هدف تقويت نقش آژانس بين المللي با نظر شوراي امنيت درمورد اين مسئله موافقت كرديم، اما آنچه اتفاق افتاد اين است كه برخي تلاش مي كنند تا شوراي امنيت را به عنوان ايفا كننده نقش اصلي در اين مورد قراردهند و نه آژانس را.
همچنين در بيانيه اتحاديه اروپا كه قرار است امروز در شوراي حكام توسط نماينده فنلاند در آژانس بين المللي انرژي اتمي خوانده شود آمده است : اگر چه ايران فعاليت غني سازي خود را تا ضرب الاجل تعيين شده تعليق نكرده است ، اما هنوز براي انجام اين كار دير نشده است .
وزراي امور خارجه آمريكا، انگليس، فرانسه، آلمان ، روسيه و چين هفته آينده در حاشيه نشست مجمع عمومي سازمان ملل متحد در نيويورك ديدار كنند و در صورتي كه هيچ پيشرفت ديپلماتكي تا آن زمان وجود نداشته باشد، در مورد اقدام در جهت تحريمها گفتگو خواهند كرد.
اين در حالي بود كه نماينده دائم روسيه در آژانس بين المللي انرژي اتمي در وين روز گذشته اعلام كرد كه كشورش بر اين باور است كه امكان آغاز مذاكرات با هدف يافتن راه حلي ديپلماتيك و طويل المدت براي موضوع هسته اي ايران، همچنان وجود دارد
از سوي ديگر مذاكرات دور بعدي مذاكرات سولانا مسوول هماهنگ كننده سياست خارجي اروپا و لاريجاني دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران قرار است در روز هاي آينده انجام شود . پيشتر سخنگوي سولانا از انجام اين ديدار در روز جاري (پنجشنبه ) خبر داده بود ، اما اين زمان تغيير كرد .
يك ديپلمات اتحاديه اروپا در مورد فعاليت شوراي حكام آژانس گفت :"درحال حاضر هيچ كس نمي خواهد هيچ كاري غير منتظره را انجام دهد."
وي افزود :" من حدس مي زنم كه همه مي خواهند به سولانا فرصتي بدهند تا راهي را براي آوردن ايران به ميز مذاكره پيدا كند."
ايران در پاسخ خود به بسته پيشنهادي گروه 1+5 ، ضمن اعلام آمادگي براي همكاري هاي بيشتر در زمينه بازرسي و بررسي امكان تعليق كوتاه مدت، غني سازي پس از آغاز مذاكرات ، خواستار خروج موضوع از شوراي امنيت و عادي سازي پرونده در آژانس بين المللي انرژي اتمي شده است .
نظر شما