۱۷ آبان ۱۳۹۵، ۱۰:۵۹

بررسی منظومه پهلوانی سده پنجم هجری در «جهان کتاب»

بررسی منظومه پهلوانی سده پنجم هجری در «جهان کتاب»

ماهنامه «جهان کتاب» به تازگی با مطلب «منظومه‌ای پهلوانی از سده پنجم هجری» شامل نقد و بررسی فرامرزنامه بزرگ منتشر شده و روی پیشخوان مطبوعات آمده است.

به گزارش خبرنگار مهر، شماره جدید ماهنامه فرهنگی ادبی «جهان کتاب» ویژه مهر و آبان به تازگی به چاپ رسیده و روی پیشخوان مطبوعات آمده است.

این شماره هم مانند شماره های دیگر جهان کتاب، با نوشته‌ای از نوشته های پرویز دوایی که زیرمجموعه «نامه های پراگ» است با عنوان «در پس کوچه‌های پاریس» چاپ شده است ... حکایت با یادی از ارنست همینگ‌وی و کتاب جشن بردوام او و پاریس اواسط قرن بیستم به حرکت در می‌آید و به «عصر طلایی» سینما (دهه‌های ۱۹۳۰ـ۱۹۵۰) می‌رسد و سینماتک‌های پس‌کوچه‌های پاریس و خاطرة نویسنده از تماشای چند اثر کلاسیک سینمای جهان در آن‌ها.

«کتاب آخر» نوشته احمد اخوّت مقاله‌ای درباره آخرین اثر نویسندگان «نقطه‌های پایانی بر سال‌ها کار»، «خاموش کردن چراغ‌ها» و «پایین کشیدن پرده‌ها» است که در این مجله چاپ شده است. «رشید یاسمی: شعر، تجدد و اخلاق» نوشته کامیار عابدی به زندگی و آثار این استاد تاریخ و ادبیات در شصت‌و پنجمین سالمرگش اختصاص دارد. در این مقاله هم سروده‌های رشید یاسمی تحلیل شده است و هم نوشته‌های او در زمینة نقد ادبی.

سجاد آیدنلو، شاهنامه‌پژوه شناخته شده هم در مقاله «منظومه‌ای پهلوانی از سده پنجم هجری» به نقد و بررسی فرامرزنامه بزرگ (از سراینده‌ای در اواخر قرن پنجم هجری) پرداخته است. در این شماره جهان کتاب، ۲ مقاله هم درباره کتاب‌هایی سینمایی اخیر می‌خوانیم: «کارنامه سینمانویسان» از سیّد فرید قاسمی و «رویای بهزاد رحیمیان» از کاوه بیات. در مقاله اول کتاب «شناسی سینما در ایران» از اصغر یوسفی‌نژاد و «مطبوعات سینمایی ایران ۱۳۰۹ـ۱۳۹۵» از حسین گیتی نقد و بررسی شده است. مقاله دوم نیز به کتاب «رویای صادقه: سیری در مستندات سال‌های آغازین سینما در ایران» از بهزاد رحیمیان اختصاص دارد.

در ادامه «در جست‌وجوی فرهنگ اصطلاحات دیوانی» نوشته امین محمدی چاپ شده که نقدی است بر کتاب ادبیات تاریخی و دیوانسالاری ایران... از محسن روستایی. «در بازشناسی یک فرهنگ غنی» نوشته خسرو محمدی کتاب «هزار سال با کتاب» (مجموعه مقالات علیرضا ذکاوتی قراگزلو) بررسی می شود. در ادامه نقدها و بررسی‌های این شماره، محمد نفیسی کتاب «دعوت به جامعه‌شناسی» از زهره روحی را معرفی کرده و معصومه علی‌اکبر درباره کتاب فلسفه «ملال» اثر لارس اسوندسن با ترجمه افشین خاکباز نوشته است. فرخ امیرفریار هم کتاب «پنجره» اثر گی دومو پاسان با ترجمه علی اصغرسعیدی را مورد بررسی قرار داده است. مقاله «بی‌معنایی عشق در جهان ما» از حمید نامجو هم به رمان «عشق در تبعید» نوشته بهاء طاهر با ترجمه محمدرحیم فروغی می‌پردازد. در ادامه مطالب این نشریه، مقاله «رازهای مکتوم نسل پدری» نوشته مهدی فخرزاده رمان «آفتاب‌دار» احمد هاشمی را از نگاهی جامعه‌شناسانه بررسی می‌کند. کتایون کیایی هم کتاب «شرلی» شارلوت برونته با ترجمه رضا رضایی را بررسی کرده و طلیعه خادمیان در مطلب «کاش من هم شاعر بودم» درباره جدیدترین دفتر شعر صفورا نیرّی، «شعرهای نیمشب مدار چهل و نُه درجه»، نوشته است.

مقاله «خاطراتی که به خاک سپرده نشد» از محبوبه شمشیرگرها هم در ادامه مطالب این مجله، معرفی کتابی به همین نام است که به زبان انگلیسی توسط انتشارات راتلج، ۲۰۱۳ منتشر شده و موضوع مقالات آن، خاطرات جنگ و دفاع مقدس در ایران است. مطلب «آخرین محاکمه کافکا» از حمید شوکت هم به سرنوشت دست‌نوشته‌های منتشر نشده کافکا اختصاص دارد و «دو یادداشت درباره کافکا» نوشته ایوان کلیما با ترجمه رضا میرچی از نگاهی متفاوت به این نویسنده چک نگاه کرده است.

در مطلب بعدی هومن عباسپور با عنوان «نگاه ویراستار»، کتاب «دولت‌ها و سلسله‌های حاکم بر قلمرو اسلام» از صادق سجادی را بررسی کرده است. «این مقاله «ماله» «منِ»!» هم مطلب بعدی است که آرش اخوّت آن را نوشته و در آن به عارضه‌ای نوپدید در نوشتار فارسی پرداخته است.

پس از نهمین بخش از سلسله مقالات «نام‌های آثار ادبی از کجا آمده‌اند؟» نوشته گری دکستر، ترجمه پرتو شریعتمداری، نوبت مطلب «هزار و یک داستان» می رسد. در ادامه زری نعیمی این کتاب ها را مورد نقد و بررسی قرار داده است: حکایت راوی به روایت راوی ناظر/ غوغا بیات، خون‌مردگی/ الهام فلاح، رقص کاج‌ها/ علی حلاجی، گچ و چای سرد شده/ آتوسا افشین‌نوید و هر صبح می‌میریم/ سیّد احمد بطحایی.

در «وقت شعر» این شماره جهان کتاب هم سایه اقتصادی‌نیا دو دفتر شعر را بررسی کرده است: «این ساختمان به پرواز در آمده یا من» از شادی بختیاری‌نژاد و «تابستان با برگ‌های برنده‌اش» از فرشته ساری. در بخش «معرفی کوتاه» هم ۱۰ کتاب بررسی شده‌اند از جمله «کیسانیه، تاریخ، ادبیات» از وداد القاضی، با ترجمه احسان موسوی خلخالی، «سازمان پرورش افکار و هنرستان هنرپیشگی» از جلال ستاری، «اسناد عبادی و آیینی شیعه و اسناد قضائی دوره قاجار» از هاشم رجب‌زاده، «پهلوان زنده را عشق است» از سینا میرزایی، «چه کسی موتسارت را کشت؟» از ارنست ویلهم هاینه با ترجمه علی اسدیان.

«تازه‌های بازار کتاب» نوشته فرخ امیرفریار هم آخرین مطلب این شماره جهان کتاب است.

این مجله با قیمت ۱۲۰ هزار ریال چاپ شده و روی پیشخوان آمده است.

کد خبر 3817082

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha