به گزارش خبرگزاری مهر، میزگرد علمی-تخصصی «رسانه و اطلاع رسانی» در پرتو آراء و نظرات آیت الله هاشمی شاهرودی، از سلسله میزگردهای علمی - تخصصی دانشگاه عدالت، یکشنبه ۲۳ آبان ماه، در دانشگاه عدالت برگزار شد.
در این نشست ابتدا مجری برنامه ضمن خیر مقدم به میهمانان و حضار محترم، یاد و خاطره شهید محسن خزایی خبرنگار صدا و سیما، که روز گذشته در سوریه به مقام رفیع شهادت نائل آمد، را گرامی داشت و پس از آن شرح مختصری از سوابق علمی و پژوهشی سخنرانان برنامه، ارائه نمود.
صدری نیا به عنوان سخنران اول برنامه، در ابتدای سخنان خود، به بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص رسانه و اطلاع رسانی اشاره کرد و بیان داشت: رهبر معظم انقلاب در خصوص بحث اطلاع رسانی فرموده اند، «جلوگیری و محدودکردن آزادی بیان، علاوه بر مضرات کارکردی که دارد از نظر مکتبی هم خلاف است، ولی از طرفی باید هشیار بود که چگونه دشمنان از همین اطلاع رسانی و اخبار سوء استفاده می کنند و حتی در بعضی از کشورها از طریق رسانه ها، نظام کشور را سرنگون کردند».
وی در ادامه، بیان داشت: انسان در حوزه رسانه و اطلاع رسانی نباید بدون علم و آگاهی از اطلاعات دریافتی استفاده کند. همچنین انسان مومن باید به صحت و سقم منابع دریافتی و اطلاعاتی که به دستش می رسد، تامل کرده، آن را بررسی کند و به صحت آن پی ببرد. انسان موظف است که در برابر شایعات و افتراها، از انسان مومن دفاع کند و همچنانکه مردم از کشور و از حریم آن دفاع می کنند باید در برابر افترها و شایعاتی که برای انسان مومن به وجود می آید نیز دفاع کنند.
وی در ادامه گفت: انسان نباید از هیچ گونه پیام لغو و بیهوده پیروی کند، چرا که خداوند در آیه ای از سوره مبارکه مومنون می فرمایند، انسان مومن باید از هر پیام لغو و بیهوده دوری کند. صدا و سیما، موظف است پیامها و برنامه هایی را تولید کند که برای عموم جامعه، مفید و مثمر ثمر باشد.
در ادامه این نشست، دکتر نعمتی یکی دیگر از سخنرانان برنامه، ضمن خیر مقدم به میهمانان، رشته رسانه را یک رشته جوان و نوپا دانست که نیازمند توجه بیشتری است. دکتر نعمتی افزود: در اینگونه نشست ها باید بیشتر از گذشته، به بحث رسانه و اطلاع رسانی پرداخته شود تا بتوان کارکردها و سواد رسانه ای را بیش از پیش تبیین و تحلیل کرد. ایشان، فضای رسانه ای را در کشور، فضای خوب و مطلوبی نداستند و اشاره داشتند، وضعیت فضای رسانه در کشور ما وضعیت خوب و مطلوبی ندارد زیرا در خصوص رسانه ابهاماتی وجود دارد که باعث عدم شفافیت فضای رسانه ای شده است. دکتر نعمتی در ادامه سخنان خود به بحث سواد رسانه ای اشاره کردند و اضافه کردند، مطابق بیانات ارزشمند حضرت آیت الله العظمی هاشمی شاهرودی، باید تلاش کنیم در فضای رسانه ای اخلاق حاکم شود و باید تلاش کنیم تا به رسانه ای برسیم که اخلاق در رسانه و اطلاع رسانی متبلور شود.
در ادامه این نشست جعفر محمدی بعنوان سخنران سوم برنامه، عنوان بحث خود را با این سوال که «ما از منظر رسانه ای در کجا ایستاده ایم؟» آغاز نمود.
وی در خصوص سیر تحولی رسانه توضیحاتی ارائه داد و گفت: ما در گذشته در عصر مونولوگ یعنی گفت و گوی یک طرفه قرار داشتیم اما الان عصر مونولوگ را پشت سر گذاشته ایم و به عصر جدیدی رسیده ایم که با اینترنت شروع شده و به آن دیالوگ یعنی گفتگوی دو طرفه می گوییم.
محمدی، در ادامه سخنان خود افزود: با ورود شبکه های اجتماعی به زندگی انسان ها، ما به عصر جدیدتری وارد شده ایم.
این استاد دانشگاه خاطرنشان ساخت: با شروع عصر جدید، عدالت رسانه ای نیز برقرار شده است و مرزهای کلاسیک گیرنده و فرستنده پیام نیز از بین رفته است. ما تا دیروز با کمبود اطلاعات مواجه بودیم ولی هم اکنون، با انبوه اطلاعات روبرو شده ایم.
وی در ادامه تربیت کارشناسان در حوزه انبوه سازی اطلاعات در کشور را ضروری دانست و افزود: باید کارشناسانی را تربیت کنیم که بسترهای لازم، برای فراگیری و زمینه سازی انبوه اطلاعات را فراهم نمایند.
وی در پایان سخنان خود به بحث جابجایی مرجعیت در فضای رسانه اشاره کرد و یادآور شد: تا دیروز، رادیو، تلویزیون و روزنامه در حوزه رسانه، مرجع بودند ولی امروزه مرجعیت جابجا شده و عصر مونولوگ به دیالوگ تبدیل شده است.
پس از سخنان محمدی، دکتر دیندار دبیر نشست رسانه و اطلاع رسانی، ضمن جمع بندی مباحث مطرح شده در این نشست، دیدگاه های خود را در خصوص رسانه و اطلاع رسانی ارائه نمودند.
نظر شما