به گزارش خبرنگار مهر، آیتالله علیرضا اعرافی قبل از ظهر پنجشنبه در نوزدهمین همایش کتاب سال حوزه و نخستین جشنواره مقالات علمی حوزه که در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) برگزار شد، با اشاره به سالروز ولادت حضرت زینب(س) تصریح کرد: بر اساس روایات این بانوی بزرگوار از مقام بالای علم لدنی و غیر اکتسابی برخوردار بودند و روایت امام سجاد(ع) در این مورد نیز تأیید کننده این مسئله است.
وی با تأکید بر ضرورت مشاهده و آسیبشناسی آثار در پایان هر سال، اظهار کرد: با توجه به اینکه گستره زیادی پیشروی حوزههای علمیه قرار دارد، باید در تحقیقات توجه بیشتری به وضعیت موجود داشته باشیم و تحقیقات و آثار قوی و فاخر عرضه کنیم.
مدیر جامعهالمصطفی العالمیه با بیان اینکه انتظار عمق، اجتهاد و نوآوری علمی در پژوهشهای حوزوی داریم، افزود: آثار و تحقیقات باید با توجه به نیازهای جامعه و دنیای امروز تدوین شود همچنین توجه به رسانههای نو در عرصه تحقیقات و آسیبشناسی از درون تحقیقات ضرورت دارد.
وی با اشاره به برگزاری همایش کتاب سال حوزه افزود: همایش کتاب سال حوزه باید گزارشی از علم حوزه را ارائه کند، نیاز به علم سنجی با شاخصهای دقیق در قلمروهای مختلف در حوزه داریم و این کار نیازمند یک طرح کلان است و باید دانشها در حوزه به سمت نیازهای روز برود.
توجه نیازهای دنیای امروز و نظام اسلامی در پژوهشهای حوزوی
آیتالله اعرافی تصریح کرد: پاسخ به نیازهای دنیای امروز و نظام اسلامی باید در پژوهشهای حوزوی توجه شود، همچنین آسیب شناسی تحقیقات حوزوی نیز باید در همایش کتاب سال حوزه مدنظر قرار بگیرد و این مسئله بسیار مورد اهمیت است.
وی با بیان اینکه حوزههای علمیه در طول تاریخ یکی از قطبهای مهم تولید فکر اسلامی و الهی بودند، گفت: یقین دارم که تولیدات و آثار حوزویان بسیار فراتر از آن است که در این همایش منعکس شود و باید برنامهریزی صورت گیرد تا ایدهها و نظرات جدید و نوینی که در درسهای خارج بزرگان حوزه وجود دارد، عرضه شود.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه با اشاره به تاریخ و سابقه حوزههای علمیه در عرصه پژوهش، عنوان کرد: مدیریت حوزههای علمیه با عنایات و در پرتو بیانات و رهنمودهای مقام معظم رهبری، مراجع عظام تقلید، بزرگان حوزه و تدابیر شورای عالی حوزه علمیه، طرحهای متعددی را در دست انجام دارد که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با پژوهش ارتباط دارد.
وی ادامه داد: در حوزههای علمیه بزرگانی داریم که با یک اثر و کتاب سالها و حتی قرنها در یک گفتمان علمی سیادت میکردند و همچنین عالمانی داریم که به تنهایی دایرهالمعارفهای کلامی، تفسیری و ... را تولید کردهاند و همه اینها بیانگر سابقه درخشان حوزههای علمیه در این عرصه است که باید صیانت، حفظ و البته مطابق با نیازهای جامعه بهروز شود.
تصویب نظام جامع پژوهش در حوزه
آیتالله اعرافی با بیان اینکه در تدوین نظامات جامع حوزههای علمیه، نظام جامع پژوهش نیز به تصویب رسیده است، خاطرنشان کرد: شورای مراکز پژوهشی حوزه با همکاری این مراکز تشکیل شد و همچنین تشکیل کانونهای علمی پژوهشی در مدارس علمیه در حال انجام است و امیدواریم به زودی این مورد نیز کامل شود.
وی افزود: همچنین نقشه جامع تحقیقات حوزه در دست بررسی است و نیازسنجی پژوهشی در حوزه را دنبال میکنیم و به دنبال ارتقاء سطوح ۲ و ۳ و درس خارج در استانها هستیم تا به گسترش تحقیقات در حوزههای استانی را شاهد باشیم.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه در دفتر تدوین متون درسی گامهای جدیدی برداشته شده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر گروههای علمی در مدارس و مراکز، دارای آییننامه شدند و همچنین قوانین کرسیهای آزاداندیشی و نظریهپردازی نیز در شورای اعطا به تصویب رسید.
طرح رتبهبندی پژوهشگران حوزوی
وی گفت: طرح رتبهبندی پژوهشگران حوزوی را در دستور کار داریم، همچنین تسهیلاتی در روند پایان نامه نویسی در حوزه با قوانین جدید برای پژوهشگران در نظر گرفتیم.
آیت الله اعرافی افزود: همچنین در حوزه امتحانات شفاهی و مصاحبههای درس خارج نیز نمرههای تشویقی برای مقاله پیشبینی و قانون آن تصویب شده است.
نظر شما