ایمان سیفالهی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: یکی از مراقبتهای ویژهای که گیاهان فضاهای سبز به ویژه درختان و درختچههای زینتی در طول دوره رشدی خود نیاز دارند و از مهمترین آنها نیز به شمار میرود، مبحث هرس درختان است.
وی افزود: هَرَس، علم و هنر قطع کامل یا جزیی اندامهای مختلف گیاهی است که باعث تنظیم و کنترل رشد، گلدهی و میوه دهی میشود و با کمک آن اسکلت قوی، سالم و شکل مناسب در سالهای اولیه رشد در خزانه یا محل اصلی ساخته میشود.
سیفالهی اظهار داشت: معمولاً بر اساس زمانی، هرس را به دو بخش هرس زمستانه (هرس سیاه) و هرس تابستانه (هرس سبز) تقسیم میکنند.
وی ادامه داد: هرس زمستانه در زمان خزان کامل گیاه انجام میشود که درصورت وجود سرمای شدید در منطقه، بهتر است هرس زمستانه به تأخیر افتاده و در اواخر فصل خواب انجام شود؛ زیرا در این زمان حرکت شیره پرورده گیاه بسیار کند و مواد غذایی در تنه درخت ذخیره میشود و مشکل خاصی برای گیاه به وجود نمیآید.
سیفالهی با بیان اینکه معمولاً هرسهای جوان سازی و سربرداری گیاهان از جمله اکالیپتوس، زبان گنجشک، توت و نارون در این فصول صورت میگیرد، ادامه داد: هرس تابستانه یا سبز معمولاً پس از هرس زمستانه که فعالیت گیاه آغاز میشود و اعضای مختلف درخت رشد و نمو خود را از سر میگیرند، انجام میشود.
وی با تاکید بر اینکه در طول دوران رشد و نمو، اندامهای زائد و بدون مصرف و مزاحم نیز در بعضی از درختان رشد کرده و مقدار زیادی از انرژی مواد غذایی در درخت را صرف رشد و نمو خود میکنند و در نتیجه درخت ضعیف میشود، تصریح کرد: پاجوشهای اطراف ریشه یا ساقه و تنه از این جمله است که باید نسبت به قطع آنها اقدام کرد.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرمان، نگهداری اندازه درخت در حد مطلوب، حذف شاخههای خشکیده، بیمار، ضعیف و شکسته، حذف شاخههای مزاحم، خلوت کردن قسمت داخلی تاج درختان به منظور تهویه داخل تاج درخت، رسیدن نور به قسمتهای داخلی و مقاومت گیاه نسبت به وزش باد و طوفان یا برف سنگین، تحریک گلدهی و میوه دهی و جوان سازی درختان و درختچههای مسن را از مهمترین دلایل انجام هرس عنوان کرد.
وی گفت: تعداد زیادی از درختان سطح شهر کرمان که اکثر آنها انواع اکالیپتوس، نارون، زبان گنجشک، توت و ... هستند، با توجه به سن بالا و در موارد زیادی نیز رشد زیاد تاج درختان و عدم توان شاخههای جانبی این درختان، نیاز به هرس زمستانه ویژهای دارند.
مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری کرمان ادامه داد: این کار تحت عنوان هرس سربرداری یا جوان سازی انجام میشود؛ به ویژه درختان اکالیپتوس که دارای رشد طولی بسیار زیاد و شاخههای ترد و شکننده و همچنین ریشههای سطحی بوده و در صورت عدم هرس مذکور، ممکن است علاوه بر آسیب جدی به درخت، موجب وارد شدن صدمات جانی و مالی به ساکنین و عابران اطراف خود شوند که در اثر بادهای شدید یا برف و آفت و بیماری، این نوع خسارت بیشتر و جدیتر خواهد بود.
سیفالهی با تاکید بر اینکه درختانی مانند توت، زبان گنجشک و چنار را میتوان با هرس سربرداری یا هرسهای شدید، بهتر و جوانتر نگهداری کرد، گفت: در برخی درختان نیز مانند درختان نارون که دارای متوسط سن رشدی ۳۰ تا ۵۰ سال هستند و معمولاً در اواخر این سنین انواع آفات از جمله آفت پوستخوار و چوبخوار و بیماریهای پوسیدگی قارچی ساقه به آنها هجوم میآورند، این نوع هرس متداول است و میتواند چند سالی عمر این درختان را افزایش دهد.
وی با بیان اینکه این سازمان قصد دارد در این راستا و برای بهبود درختان فضای سبز بلوار جمهوری اسلامی، اقدام به سربرداری اصولی درختان نارون در هفتههای جاری کند، از شهروندان خواست برای بهبود فضای سبز شهر کرمان در مدت سربرداری صبوری کنند.
سیفالهی گفت: از هم اکنون به خاطر مشکلاتی که در این مدت ممکن است برای شهروندان پیش آید، پیشاپیش عذرخواهی میکنیم.
نظر شما