به گزارش خبرنگار مهر منوچهر متکی وزیر خارجه کشورمان که پیش از ظهر امروز در کنفرانس خبری با خورشید محمود قصوری همتای پاکستانی اش سخن می گفت با اشاره به روابط حسنه تهران - اسلام آباد اظهار داشت: این سفر در راستای تحکیم روابط دو جانبه و به دعوت بنده انجام شده است.
وی با اشاره به انجام دو دور مذاکراتش با قصوری افزود: در جریان این مذاکرات مهمترین مسائل مورد علاقه دو طرف از جمله روابط فیمابین در حوزه های سیاسی و اقتصادی و سایر ابعاد مرور شد .
وزیر خارجه کشورمان روابط ایران و پاکستان را روابطی جامع الاطراف در تمامی زمینه ها عنوان کرد و ادامه داد: مناسبات اقتصادی دو کشور بر اساس توافقات انجام شده در آخرین کمیسیون مشترک باید از چهارصد میلیون دلار به مرز یک میلیارد دلار بالغ گردد که البته تا کنون این میزان به ششصد میلیون دلار رسیده است.
متکی با بیان اینکه در مذاکرات با همتای پاکستانی اش در خصوص موضوع خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان و هند نیز مذاکراتی را انجام داده گفت: طرفین بر نهایی شدن هر چه سریعتر این پروژه مهم اقتصادی تاکید کردند و توصیه ما و سران دو کشور به تیم های مذاکره کننده نهایی شدن هر چه سریعتر مذاکرات درباره خط لوله است.
وی خاطرنشان کرد: وزرای خارجه ایران و پاکستان پیگیر این مسئله هستند و در همین چارچوب در پی آن هستیم تا به محض نهایی شدن مذاکرات اجلاسی را با حضور روسای جمهور ایران، پاکستان و همچنین نخست وزیر هند در تهران داشته باشیم و البته این اجلاس حادثه ای مهم خواهد بود.
وزیر خارجه همچنین گفت: در جریان مذاکرات با همتای پاکستانی در رابطه با مهمترین تحولات منطقه از جمله مسائل مربوط به افغانستان، عراق ، لبنان و فلسطین بحث و گفتگو شد و بر لزوم آرامش و ثبات در افغانستان که برای ایران و پاکستان اهمیت زیادی دارد تاکید شد.
متکی با تصریح بر اینکه ناامنی افغانستان که به موازات نیروهای خارجی در این کشور در حال گسترش است باید حل و فصل شود از پاکستان به دلیل مواضع سازنده اش در اجلاس باکو تشکر کرد و بر لزوم محتوایی تر شدن همکاری های این اجلاس تاکید نمود.
وی افزود: در ارتباط با عراق دو کشور بر ضرورت بازگشت آرامش ، امنیت و همچنین یکپارچگی ملت ایران و تمامیت ارضی این کشور تاکید کردند، ضمن آنکه ایران و پاکستان از درگیری های قومی که با عنوان مسائل بین شیعه و سنی رخ می دهد نگران هستند و از هر ابتکار عملی که به حل مشکلات عراق کمک کند استقبال می کند.
در این نشست خبری همچنین خورشید محمود قصوری وزیرخارجه پاکستان ضمن ابراز خرسندی از سفر به کشورمان گفت: این سفر در چارچوب روابط دو جانبه انجام می شود و ایران و پاکستان به صورت مکرر با یکدیگر در مشورت بوده و در همین چارچوب ملاقات های بسیاری را با یکدیگر انجام می دهند.
وزیر خارجه پاکستان با بیان اینکه ملاقات های مقامات ایرانی و پاکستانی تنها منحصر به دیدارهای آنها در تهران و اسلام آباد نیست ادامه داد: ما حداقل 7 تا 8 بار دیگر در نقاط مختلف ملاقات هایی در سطوح متفاوت داشته و اسلام آباد و تهران موضوعات بسیاری برای بحث و هماهنگی با یکدیگر دارند.
قصوری افزود: برخلاف برخی از صحبت ها و شایعاتی که مطرح می شود ما روابط خوب و نزدیکی با ایران داشته ایم و مدام در خصوص مسائل مهم و قابل توجه دو طرف در حال مذاکره هستیم.
وی بااشاره به مذاکراتش باوزیر خارجه کشورمان اظهار داشت: وضعیت افغانستان برای ما اهمیتی حیاتی دارد و از طرفی دیگر موضوع خط لوله صلح نیز از جمله مسائلی است که به دلایل مختلف که صرفا اقتصادی نیستند اهمیت بسیار مهمی برای ما دارد.
وزیر خارجه پاکستان با بیان اینکه در جریان مذاکراتش با مقامات کشورمان در ضرورت تصمیم گیری در خصوص ایجاد مکانیسمی برای تاثیر گذاری بر قیمت گاز تاکید کرده است از استقبال دکتر احمدی نژاد در مواجه با این نظر خبر داد و گفت: جناب آقای احمدی نژاد نسبت به این موضوع ابراز علاقه کردند و در خصوص کارشناسی شدن این مسئله توافقات لازم انجام شد.
قصوری همچنین دیدارش با رئیس جمهور کشورمان در کرمانشاه مورد اشاره قرار داد و افزود: در این دیدار آقای رئیس جمهور اشاره داشتند که سه وزیر خارجه هند، پاکستان و ایران باید هماهنگی های لازم برای برگزاری اجلاسی سه جانبه را انجام دهند و من نیز از اهمیتی که آقای احمدی نژاد به موضوع خط لوله می دهند دلگرم شدم.
وی با تاکید بر لزوم شکل گیری شرایط افغانستان جدید بر پایه صلح و ثبات وضعیت آوارگان افغانی که به کشورش سفر کرده اند را مورد اشاره قرار داد و گفت: ما مایل هستیم که آوارگان افغانی به صورت شرافتمندانه به سرزمینشان بازگردند و در همین چارچوب نیز از جامعه بین المللی خواسته ایم تا برای کمک به افغانستان ویاری آوارگان این کشور وارد عمل شوند چرا که این موضوع می تواند تاثیر ملموسی را بر وضعیت امنیت منطقه داشته باشد.
وزیر خارجه افغانستان همچنین با بیان اینکه مذاکراتش با متکی درباره عراق و لبنان مفید و مثبت بوده است هر گونه درگیری های فرقه ای و قومی درعراق را محکوم کرد و بر لزوم هماهنگی کشورهای اسلامی با یکدیگر تاکید نمود.
در این نشست خبری همچنین منوچهر متکی وزیر خارجه کشورمان در واکنش به مواضع اخیر تونلی بلر نخست وزیر انگلیس درباره نقش ایران در خاورمیانه اظهار داشت: ما شرایط انگلیس در منطقه را درک می کنیم و می دانیم که به میزان نگرانی هایی که برای آمریکا در عراق وجود دارد انگلیسی ها هم نگران هستند.
متکی افزود: نگاه ما درباره شرایط انگلیس هم همچون نگاهی است که به وضعیت آمریکایی ها در خاورمیانه داریم و معتقدیم انگلیس نیزباید در سیاست هایش در قبال منطقه تغییراتی عملی را اعمال کند.
وزیر امورخارجه با اشاره به گزارش اخیر کمیته تحقیقاتی عراق موسوم به بیکر - همیلتون ادامه داد این گزارش تنها به منزله اعلام شکست سیاستهای آمریکا نبود بلکه انگلیس را هم دربر می گرفت و لذا این دو کشور باید به دور از فرافکنی که هیچ مشکلی را حل نمی کند به صورت مشترک به اتخاص تصمیماتی جدید بپردازند.
وی ابراز امیدواری کرد که انگلیس با توجه به شناخت نزدیکتری از شرایط منطقه دارد ضمن اتخاذ تدابیر عاقلانه رویکرد خود در قبال خاورمیانه را تصحیح کند.
در بخش دیگر ی از این نشست خبری وزیر خارجه پاکستان در ارتباط با مسئله هسته ای کشورمان گفت: پاکستان همواره با ایران، اروپا و آمریکا همکاری داشته و تداوم تعاملات ما با ایران نمایانگر اهمیت روابط تهران - اسلام آباد است.
قصوری تاکید کرد: ما بابت بی ثباتی هایی که در افغانستان رخ داد هزینه ای بسیاری را پرداخت می کنیم و به همین خاطر دیگر نمی خواهیم در منطقه چنین مواردی رخ دهد و لذا به طور جدی با استفاده از زور علیه ایران مخالف هستیم.
وزیر خارجه پاکستان با تاکید بر حق مسلم کشورمان در دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای خاطرنشان کرد: ما معتقدیم مسئله هسته ای ایران باید از طریق مذاکره و دیپلماسی حل و فصل گردد.
متکی نیز در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه "ثبیت حق هسته ای" که اخیرا مورد تاکید رئیس جمهور کشورمان قرار می گیرد به چه معناست؟ گفت: اعلام توانمندی جمهوری اسلامی ایران در برخوردار شدن از تکنولوژی و فناوری هسته ای در واقع "ثبیت حق هسته ای" است.
وی تاکید کرد: ما بر اساس حقوقی که در ان پی تی مندرج است و همچنین در چارچوب مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی فعالیتهای قانونی هسته ای مان را ادامه می دهیم و تاکنون هم دستاوردهای اندیشمندانمان را در این زمینه اعلام کرده ایم.
وزیر خارجه افزود: انشاءالله در دهه فجر امسال نیز همان گونه که رئیس جمهور محترم گفته اند آخرین تلاشهای اندیشمندان ایرانی در این زمینه از زبان دکتر احمدی نژاد به اطلاع مردم عزیز خواهد رسید.
متکی تصریح کرد: فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران فعالیت های صلح آمیز و با هدف تامین نیاز کشور به انرژی و همچنین بهره گیری از سایر حوزه های مورد نیاز جامعه بشری در این زمینه است.
وی ادامه داد: بنابرآنچه ذکر شد جمهوری اسلامی ایران دعوتنامه عامی را برای ادامه گفتگو ها و مذاکرات جهت رسیدن به راهکاری جامع الاطراف چه در چارچوب سفر به ایران و چه بازگشت به مذاکرات به تمام طرف ها ارسال کرده تا ابهامات آنها رفع گردد.
وزیر خارجه مجددا تاکید کرد: همان گونه که بارها گفته ایم معتقدیم زبان تهدید کارایی خود را از دست داده و همچنان بر این باوریم که مذاکرات مناسبت ترین راهکار برای حل این مسئله می باشد.
خورشید محمود قصوری وزیر خارجه پاکستان نیز در پایان این کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به این سئوال که آیا همکاری هسته ای با ایران نیز مورد مذاکره دو طرف قرار گرفته؟ گفت: مسائل مختلفی مورد رایزنی من و همتای ایرانی ام بود اما بحثی درباره همکاری های هسته ای مطرح نشد.
نظر شما