خبرگزاری مهر-گروه استان ها؛ مجتبی کاور: بیش از یک دهه است که کاهش بارندگی، تغییرات اقلیمی و پدیده گرد و غبار، آب و هوای کشور را دست خوش تغییر کرده است. تغییر شرایط آب و هوایی کشور و خشکسالی های پی در پی علاوه بر مشکلات زیست محیطی زیان بار، زندگی مردم را نیر تحت تاثیر خود قرار داده است به گونه ای که سالانه بر اثر مشکلات ناشی از شرایط نامطلوب هوا شاهد مرگ خیلی از هموطنان هستیم.
یکی ازچالش های اصلی کشور که سالهاست به مرز هشدار رسیده کاهش شدید سفره های زیرزمینی و کمبود آب است. شرایط کمبود آب و خشک شدن تالاب های کشور سبب شده که مسئولان کشور در خصوص کمبود و یا چالش آن در قانون برنامه پنجم هدف گذاری کنند.
شرایط کمبود آب و کاهش شدید سفره های زیرزمینی در استان ایلام به خصوص دشت های مهران و دهلران از چالش های بسیار جدی برای تامین آب کشاورزی و حتی شرب مردم است.
مسئولان استان باید در راستای کنترل بی رویه برداشت آب از سفره های زیر زمینی در استان ایلام به خصوص در این شهرستانها که بیشتر برداشت در بخش کشاورزی است، چاره اندیشی کنند.
لزوم تغییر الگوی کشت در استان ایلام
معاون استانداری ایلام در این خصوص گفت: باتوجه به تغییر شرایط اقلیمی و کاهش بارندگی در استان طی یک دهه گذشته سبب شده برخی از دشت های استان با چالش کمبود آب های زیر زمینی مواجه شود.
احمد کرمی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: با توجه به اینکه بیش از ۹۲ درصد مصرف آب استان در حوزه کشاورزی است، باید در حوزه الگوی کشت برنامه ریزی های بهتری صورت گیرد.
وی عنوان کرد: در راستای کنترل مصرف آب در حوزه کشاورزی اقداماتی از قبیل تجهیز اراضی کشاوری به سیستم های نوین آبیاری در دستور کار قرار گرفته است.
معاون عمرانی و برنامه ریزی استانداری ایلام تصریح کرد: تجهیز ارضی کشاورزی به سیستم های نوین آبیاری علاوه بر بالا بردن راندمان کشاورزی و سطح زیرکشت، توسعه اقتصادی در حوزه کشاورزی و تقویت سفره های زیر زمینی را در پی خواهد داشت.
بحران آب در دشت های مهران و دهلران به خاطر استفاده بی رویه در بخش کشاورزی است
کرمی بیان داشت: کمبود آب و از طرفی کاهش منابع زیر زمینی یک مسئله بسیار جدی برای کشور است به طوری که در قانون برنامه پنجم توسعه برای آن هدف گذاری شده است.
معاون استانداری ایلام افزود: باتوجه به برنامه ریزی های انجام شده در تلاش هستیم سطح اراضی آبی استان از ۸۰ هزار به ۱۶۰هزار هکتار برسد.
کرمی بیان داشت: اجری پروژه تامین آب در بخش کشاورزی در نقاط مختلف استان به خصوص شهرستان های مهران و دهلران در دستور قرار گرفته است و در این راستا علاوه بر توسعه شبکه های پایین دست در استان اراضی به شبکه های نوین بارانی قطره ای مجهز شوند.
وی تصریح کرد: دشت های مهران و دهلران به بحران رسیده و آن هم به خاطر برداشت بی رویه آب در حوزه کشاورزی است.
کرمی بیان داشت: مدیریت و حفاظت از منابع آب در استان اولویتی اساسی بوده که تحقق این امر مستلزم تحول در مدیریت منابع و همراهی و نقش آفرینی مردم و با تغییر الگوی کشت به سمت صرفه جویی در بخش کشاورزی است.
کاهش ۳۰ درصدی آب سفره های زیرزمینی
مدیرعامل آب منطقه ای استان ایلام نیز گفت: بر اساس برسی های صورت گرفته منابع آب زیر زمینی استان ۳۰درصد افت داشته اند.
ذوالفقار مهدی زاده در گفتگو با مهر بیان داشت: بر اساس برآورد صورت گرفته منابع آب زیرزمینی تامین کننده آب شرب استان غیر از شهر ایلام بالای ۳۰درصد کاهش مواجه شده است.
وی اظهار داشت: بر اساس گزارش های سازمان هواشناسی در بلند مدت بیش از ۵۰درصد کاهش بارندگی در استان شاهد بودیم و این کاهش بارندگی اثرخود را بر آبهای زیر زمینی خواهد گذاشت.
وی بیان داشت: تاکنون ۶۰ درصد فصل آبی را از دست داده ایم و با توجه به بارندگی هایی که تا آخر سال پیش بینی شده امیدواریم بخشی از کمبود آب سفر های زیر زمینی حل شود.
تا تابستان نیامده باید به فکر منابع جدید آبی بود
مهدی زاده عنوان کرد: باتوجه به کاهش بارندگی دراستان سال آینده برای تامین آب شرب شهری و روستایی و کشاورزی با چالش هایی مواجه خواهیم بود و صرفه جویی در بخش آب شرب شهری به خصوص کشاورزی باید در دستورکار قرار گیرد.
مدیرعامل آب منطقه ای استان ایلام گفت: شرکت های آب شهری و روستایی باید به فکر منابع جایگزین قبل از شروع فصل گرما باشند تا بتوانند بخشی از کمبودها را جبران کنند، تا فصل تابستان بحران کمبود آب نداشته باشیم.
وی بیان داشت: شرکت آب منطقه ای مجوز لازم برای حفرچاه های جدید با استفاده از منابع موجود جدید صادر خواهد کرد.
برخورد با برداشت اضافه از چاه های آب
مهدی زاده با اشاره به اینکه چاه های غیر مجاز در استان ایلام نسبت به استانهای کشور بسیار اندک است، اظهار داشت: تعداد ۲۵حلقه چاه غیر مجاز در استان وجود داشت که برابر قانون با آنها برخود شد ولی عمده نگرانی ما اضافه برداشت چاه های مجاز است و این اضافه برداشت چالش هایی در بخش های مختلف ایجاد کرده است.
وی افزود: حدود ۱۳میلیون متر مکعب مازاد برداشت چاه ها است و باید با نصب کنترهای هوشمنداز مازاد برداشت جلوگیری شود.
وی بیان داشت: حدود ۳۰ درصد کنترهای هوشمند نصب شده در سطح استان داریم،حدود ۱۸۰۰حلقه چاه در استان حفر شده که ۸۵ درصد این چاه های حفاری شده در بخش کشاورزی وحدود ۱۸۰حلقه آب شرب شهری ور وستای را تامین می کنند.
بحران در دشت های آبی استان ایلام
عضو هئیت علمی دانشگاه ایلام هم در این زمینه گفت: با توجه به تغییر اقلیمی و آب و هوایی کشور بخصوص در استان ایلام ما شاهد بحرانی شدن مناطقی از دشت های استان هستیم.
حاجی کریمی بیان داشت: طبق آماری که مسئولان استانی منتشر کردند میزان بارندگی ها در استان نسبت به زمان مشابه سال قبل کاهش داشته است.
استادیار دانشگاه ایلام بیان داشت: کمبود بارندگی سبب شده سفره های زیرزمین ما با کمبود آب مواجه شوند چراکه برداشت بی رویه آب سبب شده دشت های دهلران به خصوص مهران به شرایط بحران برسند.
وی بیان داشت: بیشترین برداشت و مصرف آب در بخش کشاورزی است و مسئولان باید مدیریت مصرف را در دستور کار خود داشته باشند.
عضوهیئت علمی دانشگاه ایلام تصریح کرد: میزان مصرف در بخش کشاورزی بسیارنگران کننده است و باید در زمینه تهیه الگوی مصرف جدید آب، برنامه ریزی و اقدامات اساسی و بخصوص کار فرهنگی کلان و گسترده ای انجام گیرد.
لزوم مدیریت آب در بخش کارورزی استان
وی گفت: در سالهای اخیر اقدامات خوبی در خصوص روش های نوین آبیاری صورت گرفته است ولی افزایش سطح زیرکشت و عدم کاهش برداشت از آب خوانهای زیر زمینی، ضربه مضاعفی بر پیکر آب های زیرزمینی واردکرده است.
کریمی تصریح کرد: باید در مناطقی که روش های نوین آبیاری اجرا می شود، کاهش بهره برداری از آب خوانها صورت بگیرد تا از افت بیشتر سفره های آب زیرزمینی و تبعات ناشی از آن، مانند نشست زمین و ایجاد فروچاله ها جلوگیری شود.
استایار دانشگاه ایلام گفت: باید بر اساس بیلان آب های هر منطقه، در خصوص پروانه بهره برداری چاه ها، تجدید نظر صورت بگیرد و با نصب کنتورهای حجمی، میزان بهره برداری از سفره های آب زیر زمینی کنترل شود.
کریمی اظهار داشت: متاسفانه در یک دهه اخیر ورودی آب های زیر زمینی ما بسیار پایین و برداشت بی رویه بوده که باید در این راستا قوانین بازدارنده در دستور کار متولیان قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه اساس زندگی بشر بر آب استوار است، گفت: اولین اولویت مسئولان باید تامین آب شرب مصرفی مردم باشد و اگر آب باقی ماند برای مصارف دیگر استفاده شود.
مشکلات اساسی در بخش آب استان ایلام
استاد یاردانشگاه ایلام گفت: بحران آب، رسوبات انباشته شده در سدها و مهار آب های مرزی را سه مشکل اساسی در استان ایلام دانست و گفت: متاسفانه عدم لایروبی سدها سبب کاهش ذخیره آب در سد های استان شده است.
کریمی با اشاره به اینکه بحران آب در ایران و استان ایلام جدی است، بیان کرد: متولیان و متخصصان امر آب، بحران آب را تنها در حد یک شعار پیگیری می کنند.
استادیار دانشگاه ایلام افزود: متاسفانه و برخلاف خیلی از مناطق کشور، آب رودخانه میمه،چنگوله وگدارخوش مهار نمی شود و مسئولان باید در این راستا اقدامات سریعی انجام دهند.
عضو کمیته تحقیقات سازمان آب منطقه ای ایلام بیان داشت: مصرف سرانه آب هر نفر در ایران، به طور متوسط ۲۰۰ و در استان ایلام تا بیش از ۲۵۰ لیتر در روز هم می رسد.
کاهش بارندگی در استان ایلام
مدیر کل هواشناسی استان ایلام هم گفت: میزان بارندگی های استان نسبت به بلند مدت ۱۰ درصد کاهش داشته است.
یوسف شیخ الملوکی درگفتگو با مهر بیان داشت: امسال ۲۹۵میلیمتر بارندگی در استان به ثبت رسیده است که نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد افزایش و در بلند مدت ۱۰درصد کاهش داشته است.
وی بیان داشت: بیشترین بارندگی استان در شهرستان ایوان با ۴۳۲میلیمتر بارندگی و کمترین بارندگی در شهرستان مهران با ۱۱۴میلیمتر به ثبت رسیده است.
شیخ الملوکی افزود: ریزش های جوی استان تا پایان اسفند ماه مطلوب خواهد بود.
نظر شما