۲۰ اسفند ۱۳۹۶، ۱۲:۵۶

محمدخانی همزمان با وز نظامی مطرح کرد؛

چاپ ۶۱ اثر مکتوب درباره نظامی در سال گذشته

چاپ ۶۱ اثر مکتوب درباره نظامی در سال گذشته

معاون فرهنگی شهر کتاب گفت: در سال گذشته در مجموع ۶۱ اثر، از نظامی گنجوی و درباره وی در۴۴۴۲۰ شمارگان منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، علی‌اصغر محمدخانی معاون فرهنگی و بین‌الملل شهر کتاب، با اشاره به ۲۱ اسفند روز بزرگداشت نظامی گفت: نظامی شاعر و داستان‌سرایی یگانه و بزرگ‌ترین سراینده‌ منظومه‌های عاشقانه‌ی فارسی است و حکیمی بود که در آثارش گرایش‌های فلسفی مشهود است و آگاهی خوبی به دانش‌هایی چون نجوم، پزشکی، تاریخ و ... داشت و از تجارب ژرفی در بسیاری از امور دیگر برخوردار بود.

وی افزود: از اشارات مکرر نظامی می‌دانیم که او نه روزها، بلکه شب‌ها به کار شاعری می‌پرداخت و در سراسر عمر خود گاه تا سپیده‌دم سرگرم این کار بود. او بیش از ۸۰ سال زیست و در همان زادگاه خود، گنجه، درگذشت و به خاک سپرده شد.

معاون فرهنگی شهر کتاب با اشاره به  آثار نظامی و معاصرانش گفت: نظامی نخستین منظومه‌ خود، مخزن‌الاسرار را در حدود ۴۰ سالگی آغاز کرد و بعد از آن به سرودن دیگر منظومه‌ها چون خسرو و شیرین، لیلی و مجنون، هفت پیکر و اسکندرنامه پرداخت. نظامی در سرایش مخزن‌الاسرار به حدیقه‌الحقیقه سنایی نظر داشته است و فاصله‌ سرایش این دو اثر حدود سی‌ویک سال است. هفت‌پیکر از مهم‌ترین منظومه‌های نظامی است که به سبب ساختار هنرمندانه، فصاحت و روانی بیان، بکری و تازگی موضوع آن و مهارت در تکنیک حکایت‌سازی و نیز ارزش‌های هنری و زیباشناسی آن، شاهکاری بی‌مانند در ادب فارسی و حتا در ادب جهانی است و به زبان‌های دیگر هم درباره‌ این اثر، آثار متعددی نوشته شده است.

محمدخانی به ایران‌دوستی نظامی اشاره کرد و گفت: نظامی سراینده‌ای ایران‌دوست و ایران‌ستاست و آثار او مشحون از اشاره به اساطیر و تاریخ و روایات ایران کهن است که او همیشه با غرور و احترام از آن یاد می‌کند و به آن می‌بالد و در آثارش بیش از همه از فردوسی و شاهنامه تاثیر گرفته است. همچنین آثار او و به ویژه دیباچه‌های آن‌ها، حکایت از ایمان عمیق او به توحید و دیانت اسلام و ارادت به پیامبر اکرم (ص) دارد.

این مدیر فرهنگی با اشاره به برگزاری کنگره‌ نظامی در تبریز و باکو در هفته‌ جاری، گفت: بی‌شک نظامی، این شاعر فارسی‌زبان زمینه‌ساز نزدیکی ملت‌ها و فرهنگ‌هاست و در طول سده‌ها بسیاری از محققان ادبی منظومه‌های عاشقانه‌ی او را در حد آثار شکسپیر سنجیده‌اند و ایران‌شناسان و محققان فراوانی چون هلموت ریتر، یان ریپکا، برتلس، کراچکوفسکی، اورساتی، مایکل بری در کشورهای دیگر و وحید دستگردی، سعید نفیسی، علی‌اصغر حکمت، عبدالحسین زرین‌کوب، برات زنجانی، بهروز ثروتیان، سعید حمیدیان و ... از ایران درباره‌ی نظامی پژوهش‌های ارزشمندی را در اختیار علاقه‌مندان قرار داده‌اند.

وی به فعالیت‌های مرکز فرهنگی شهر کتاب در حوزه نظامی‌پژوهی اشاره کرد و گفت: شهر کتاب در حد توانایی و مسئولیت خود در سال ۱۳۸۹ به مدت یک سال درس‌گفتارهایی درباره‌ نظامی را در روزهای چهارشنبه برگزار کرد تا نظامی‌شناسان با تحلیل و بررسی منظومه‌ پنج گنج او، ویژگی‌های هنری، ادبی و فکری نظامی را برای علاقه‌مندان آشکار کنند و برگزاری این درس‌گفتارها باعث شد که اقبال مردم به آثار نظامی افزایش پیدا کند و کتاب‌هایی که درباره‌ نظامی منتشر شده است بیشتر خوانده شود.

محمدخانی در پایان، با اشاره‌به کارنامه‌ نظامی‌پژوهی در یک‌سال اخیر گفت: در سال گذشته در مجموع ۶۱ اثر، از نظامی و درباره‌ نظامی در۴۴۴۲۰ شمارگان منتشر شده است. از این میان، ۳۳ اثر به چاپ و تصحیح مجدد منظومه‌های نظامی اختصاص داشته و ۲۸ اثر به پژوهش درباره‌ آثار و منظومه‌های او پرداخته است. بالاترین میزان توجه از میان آثار نظامی به خسرو و شیرین و لیلی و مجنون معطوف شده است. متاسفانه اثر شاخصی درباره‌ نظامی در یک سال گذشته منتشر نشده است که حاوی نکته و پژوهش نوینی باشد و کماکان کتاب‌سازی و چاپ آثار گذشتگان جریان دارد. امیدواریم که محققان در سال‌های آینده تک‌نگاری‌های نوینی درباره‌ی زندگی و آثار نظامی منتشر کنند.

کد خبر 4248831

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha