به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اینترنتیtheaustralian در استرالیا، "پراناب موخرجی" در سخنرانی خود با اشاره به امضای قرارداد همکاری هسته ای کشورش با آمریکا در کنگره این کشور گفت : این توافق مانع توسعه توانایی دفاعی هند در حوزه هسته ای یا برنامه های تسلیحات اتمی کشور نیست.
وی افزود : "این یک توافق هسته ای غیر نظامی است نه تدابیری برای کنترل تسلیحات".
"جرج بوش" رئیس جمهور آمریکا در 2 مارس سال 2006 (11 اسفند سال 1385) در سفر خود به دهلی نو توافقی را با "مانموهان سینگ" نخست وزیر هند امضا کرد که براساس این توافق که پایه های آن در 18 ژوئیه سال 2005 (27 تیر 1384) صورت گرفت، آمریکا متعهد شد تا به هند تکنولوژی هسته ای بدهد که این توافق پس از بحث هایی نسبتاً طولانی در کنگره آمریکا به تصویب رسید و رئیس جمهور نیز اخیراً آن ر ا امضا کرده است.
گرچه برخی از متخصصین و دانشمندان اتمی در هند نسبت به محدودیتهایی که این توافق می تواند بر برنامه های اتمی هند اعمال کند؛ هشدار داده اند، اما مقامهای این کشور همچنان بر ابعاد مثبت این توافق دفاع می کنند.
بر اساس این توافق دهلی نو همچنین باید تاسیسات هسته ای نظامی و غیر نظامی خود را تفکیک کند و توافق های پادمانی را هم به اجرا درآورد.
موخرجی که کشورش هنوز معاهده منع تکثیر سلاح های هسته ای موسوم به ان پی تی را امضا نکرده؛ بار دیگر با اشاره به کاستی ها و تبعیض های این پیمان بر موضع کشورش درباره ان پی تی تاکید کرد و گفت : هند به سیاست خود درباره روابط خود با ایران ادامه خواهد داد.
وزیر امور خارجه هند همچنین ابراز عقیده کرد که توافق هسته ای کشورش و آمریکا این واقعیت اساسی را که هند یک کشور اتمی است به رسمیت می شناسد و اینکه یک توافق پادمانی با آژانس بین المللی انرژی اتمی به نتیجه رسیده است.
وی همچنین یادآور شد که از آمریکا خواسته خواهد شد تا در زمینه برخی موارد گنجانده شده در توافق شفاف سازی نماید.
این مقام هندی همچنین بار دیگر تاکید کرد که کشورش هیچ معاهده یا تعهدی را نخواهد پذیرفت که مانعی در برابر برنامه های هسته ای این کشور ایجاد کند.
وی افزود: ما می خواهیم در صورتی که اگر وضعیت ایجاد کند این اختیار را داشته باشیم تا آزمایش های هسته ای بیشتری انجام دهیم و این گزینه برای ما باز باشد .
وزیر امور خارجه هند گفت : اگر اوضاع و شرایط بین المللی ایجاب کند؛ ممکن است آزمایش های اتمی بیشتری هم انجام دهیم و دوست نداریم که این اختیار از ما سلب شود و دلیلی هم نمی بینم که ملت درباره توافق خود با آمریکا شک و تردید داشته باشیم.
براساس این قرارداد، هند به فناوری هسته ای غیرنظامی ساخت آمریکا دست خواهد یافت و در مقابل به بازرسان برای بازدید از 14 راکتور هسته ای که برای مصارف متعارف فعالیت دارند، اجازه داده خواهد شد.
هند همچنین اجازه خواهد یافت 8 راکتور نظامی خود را خارج از دید بازرسان توسعه دهد. دهلی نو در این پیمان به پذیرش مقررات نظام تبعیض آمیز کنترل فناوری موشک و گروه صادرکنندگان تجهیزات هسته ای متعهد شده ،اما اهمیت این معاهده با اهداف هر یک از امضا کنندگان این معاهده مشخص می شود .
به گزارش مهر، در لایحه تصویب شده 17 آذر ، حمایت هند از آمریکا در مقابله با برنامه های صلح آمیز هسته ای ایران تعدیل شده است و تعادلی در خواسته های طرفین به وجود آمده ، ضمن آنکه به کنگره نیز اجازه نظارت بر روند اجرایی شدن قرارداد هسته ای هند و آمریکا را می دهد .
نظر شما