۲۶ اسفند ۱۳۹۶، ۱۴:۱۱

مختاری در روسیه تشریح کرد:

هرمنوتیک ماهیتی میان رشته ای دارد/هرمنوتیست ها و فلاسفه اسلامی

هرمنوتیک ماهیتی میان رشته ای دارد/هرمنوتیست ها و فلاسفه اسلامی

حجت الاسلام مختاری گفت: هرمنوتیک ذاتا ماهیتی میان رشته ای دارد و تمامی بیانات انسانی که پیچیده تراز پیام های آموزشی مستقیم است امکان دارد به تناسب آن نیاز به تفسیر های پیچیده تری داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، هیئت تقریبی دانشگاه مذاهب اسلامی متشکل از حجت الاسلام والمسلمین محمد حسین مختاری، رئیس دانشگاه، مولوی نذیر احمد سلامی نماینده اهل سنت مجلس خبرگان رهبری، صابری معاون آموزشی وجهانگیری مدیرکل دفترهمکاریهای علمی بین المللی دانشگاه در جریان سفر به کشور روسیه دیدارها، بازدید ها و گفت وگوهای زیادی در دانشگاه و مراکز علمی این در مسکو داشتند و در میزگردها و سمینارهای مختلف به سخنرانی پرداختند.

مختاری رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و هیئت همراه امروز با حضور در دانشگاه رودن مسکو یا همان(دانشگاه دوستی ملل) به عنوان یکی از دانشگاه های مهم و برجسته کشور روسیه که از بیش از ۱۵۰ کشور جهان دانشجو دارد و در تنوع رشته های آموزشی نیز پیشتاز و اولین دانشگاه در این خصوص است، ضمن دیدار با رئیس و معاونین این دانشگاه در جمع اساتید، معاونین و دانشجویان خارجی و روسی آن در نشست عملی شرکت کرد.

در این نشست علمی مختاری رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی که تحصیلات آکادمیک و دکترای تخصصی در رشته هرمنوتیک از دانشگاه های طراز اول اروپایی دارد، مطالب خود را با عنوان «هرمنوتیک و فهم متن از منظر فلاسفه غرب و اسلامی» به زبان انگلیسی ارائه کرد.

وی با بیان این که هرمنوتیک علم، هنر و یا فن تاویل است و به تعبیری می توان از آن به عنوان نظریه یا فلسفه تفسیر معانی یاد کرد، گفت:  هرمنوتیک در پی سنجش ارتباط میان دو حوزه مختلف یعنی حوزه متن و افرادی است که در پی جستجوی فهم آن هستند. بنابراین اشکال، تصاویر، نشانه ها، گفتارها و رفتارها، اصوات و مکتوبات و به طور کلی هر پدیده‎ی معنا دار در مقام تفسیر و فهم قرار میگیرد.

استاد سطوح عالی حوزه و دانشگاه افزود: اگر هدف هنرِ تفسیر کمک به آدمی در جهت کسب فهم کامل می باشد در این صورت رسالت هرمنوتیست ها توصیف اهداف این فهم و تبیین موانعی است که در این راه بایستی بر آنها غلبه کرد و نیز تبیین روش هایی است که باید برای دستیابی به هدف مطلوب مورد استفاده قرار گیرد.

مختاری با اشاره به این که علم هرمنوتیک بنیان تمام دانش هایی است که با فهم پدیده ها سر و کار دارند، بیان داشت: هرمنوتیک دو هدف دارد؛ نخست حصول اطمینان از دریافت معنای دقیق یک واژه، جمله عبارت و غیر آن. دوم کشف ساختارهایی که به شکل نمادین در آنها وجود دارد. در حقیقت بحث اصلی هرمنوتیک این است که فرآیند فهمیدن چگونه صورت می گیرد و معنا چگونه از شخصی به شخص دیگر منتقل می‎شود.

وی ادامه داد: هرمنوتیک اغلب با متن، پیام و نشانه ها سرکار دارد و به این علت است که با حوزه های گوناگون نظیر الهیات، فلسفه، نقد ادبی، زیبایی شناسی و امثال آن ارتباط دارد. هرمنوتیک ذاتا ماهیتی میان رشته ای دارد و اساسا تمامی بیانات انسانی که پیچیده تر از پیام های آموزشی مستقیم است امکان دارد به تناسب آن نیاز به تفسیر های پیچیده تری داشته باشد.

استاد فلسفه حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: هرمنوتیک ۳ سطح روش شناسی که اصطلاحاً به آن هرمنوتیک کلاسیک اطلاق می شود و سطح معرفت شناسی که به آن هرمنوتیک رمانتیک می گویند و نیز سطح هستی شناسی که از آن به عنوان هرمنوتیک فلسفی یاد می شود، تقسیم می گردد.

وی با اشاره به ویژگی های این سه سطح از روش شناسی هرمنوتیک گفت: در دوره نخست قصدیت مولف و نیت پدید آورنده متن محوریت دارد ولی دوره سوم یعنی هرمنوتیک فلسفی کاملا وجود شناسانه است و محوریت با مفسر و خواننده است که مورد نقد برخی از فلاسفه غرب قرار گرفته است.

مختاری یادآور شد: نقطه نظرات مفسران و فلاسفه اسلامی نیز با آرای هرمنوتیست های کلاسیک و رمانتیک همخوانی دارد و وجوه اشتراک فراوانی میان آنها وجود دارد.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در این نشست به سوالات متعدد دانشجویان و استادان حاضر در نشست که با استقبال آنان روبرو شده بود در خصوص موضوعات مختلف پاسخ داد.

کد خبر 4253857

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha