به گزارش خبرنگار مهر، انگیزۀ شناخت بیشتر حکیم مقتول، شیخ شهابالدین سهروردی که پس از مرگش تاکنون، یکی از قطبهای اصلی حکمت اسلامی بوده است، انگیزۀ نگارنده برای نگارش این کتاب به عنوان رسالۀ دکتری بوده است.
دربارۀ پیشوای حکمت اشراق اسلامی، در قرن حاضر میلادی، تحقیقات وسیعی از سوی محققان اسلامی و خاورشناسان بزرگ انجام شده است. از جمله اشپیس، پاول کرواس، ریتر، لویی ماسینیون، هنری کربن، علامه اقبال لاهوری، مصطفی محمود حلمی، محمد معین و سیدحسین نصر مساعی ارزشمندی داشتهاند. این اعاظم به مقتضای مجال خاص هر یک در جهتی به ترسیم خطوط عمدۀ فکری فیلسوف بسنده کردهاند که در حد خود بسیار پرارج است.
با توجه به موضوع «شیخ اشراق و آراء خاص او در فلسفۀ الهی» رساله در دو بخش عمده تنظیم شده است. در بخش نخست «شیخ اشراق» ـ بدان مفهومی که در تاریخ فلاسفه آورده میشود ـ معرفی شده است؛ یعنی زندگی، محیط، آثار، منابع فکری و حدود تأثر و تأثیرش، با توجه به کتب تراجم و آثار خود او، تبیین و توجیه شده است و مسائل بسیاری از جوانب مختلف زندگی مادی و حیات عقلانی این حکیم روشن شده است.
در بخش دوم در نظم مطالب، تا حدودی از حکمۀالإشراق پیروی شده است. یعنی ابتدا مواردی از اختلافات او با مشائیان و بعد، انوار و اجسام و نفس و پایان کار آدمی، به ترتیب بحث میشود. در حقیقت تنظیم موضوعات به این ترتیب، مبین نظم عینی هستی از دیدگاه این فیلسوف است؛ یعنی سیر نزولی و صعودی که «إنا لله و إناّ إلیه راجعون».
کتاب سهروردی احیاگر حکمت اشراقی، تألیف نجفقلی حبیبی به همت نشر وایا، در ۲۵۲ صفحه به بهای٢٧٠٠٠ تومان در سال 96 منتشر شد.
نظر شما